Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Модератор: sapuna
-
- кандидат преподавател
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
dooj,методът,който си посочил,е много интересен,почти индиански,обаче кво праим зимъска,когато сняг забръска,пък и в останалото студено време,когато няма скакалци?Да не би да не ходиш тогава на риболов?
Когато при -4 до -7 градуса отидеш да ловиш кефал между обледенени брегове във вира на реката или в незамръзващото "дълбоко" на язовира,ползваш директен телескоп 6-7 метра,линия с плувка 1-2 грама,корда 0,16,повод 0,12,кука № 12-№14 със стръв бял червей или кус-кус.Килограмови няма,ама пак е интересно,съвсем различно е кълването и въобще пак си е тръпка.Иначе кефал рядко вземам,щото и без това в къщи нищо не се пържи,а рибата,която понякога донасям,се раздава на несполучили в живота съседи.

- къца - кълве
- сериозен играч
Метода си го бива.Аз не обичам сложните неща.Имам прдвид кепове,прашки,килограми бял,маниста ,чадъри,столове,живарници,плувки,поводи и тем подобни.Вземам въдицата 0,30 струна, вирбел - воблер директно и едно въженце да надевам улова.Естествено една кутия в джоба.Вземам по - големите . На успелите съседи продавам,с не до там успелите ядем и пием за моя сметка.На всички им харесва.Тук споменахте,че за зимата е добре на блесна и воблер.Явно съм изостанал в зимния риболов.Не обичам студа и си мислех,че няма да кълве.Много ще се радвам да споделите опит.При -15 например имали ли сте успех на воблер?
-
- кандидат преподавател
Бе, няма лошо:
Споделяй,то форума е за това,а колкото до голямата жега,много рядко тук в планината настъпва такова бедствие,а дори и в такива дни,кефалите има как да налитат рано сутрин и преди пълен мрак вечер.Това лято не беше много дашно,но все пак имах някои щастливи моменти с яки кефалюги както на плувка със стръв жито,така и на спининг със стандартни блесни на "Мепс","Моска","ДАМ" и разни др.№ 0 и № 1.

Еми аз живея малко по -надолo от Търново. И лятно време си е понякога доста жежко. Янтра ми е доста наблизо. В момента не съм там и тази година нямах много излети на Янтра, но както казах практикувам почти всякакъв риболов. Ходя и на Дунав, но когато нямам много време а ми се лови и ми се хапва рибка и е много топло това ми е най удачният. Никога капо и то добри рибета. А и си има тръпка. Освен това не се съобразявам кое време на денят е
Иначе да ако е -15 няма много лед и намериш къде се е групирала рибата и на воблер и на блесна излизат и то основно големи. Но миналата зима рибата по нашият край се беше групирала на едно място само и беше ужас. Все едно паркинга пред метро. Рибарите с болонезета по 5-6 метра и застанали на 2 метра един от друг, просто невъзможно да ловиш на воблер или блесна. Ужас беше

Иначе да ако е -15 няма много лед и намериш къде се е групирала рибата и на воблер и на блесна излизат и то основно големи. Но миналата зима рибата по нашият край се беше групирала на едно място само и беше ужас. Все едно паркинга пред метро. Рибарите с болонезета по 5-6 метра и застанали на 2 метра един от друг, просто невъзможно да ловиш на воблер или блесна. Ужас беше

- къца - кълве
- сериозен играч
Жегата не ме притеснява.Тогава е лесно.Влизаш във водата при рибите и им разказваш играта.Зимата нямам опит.Казваш,че се групират и са активни.Не са ли малко флегматични? В дълбокото ли се групират?
къца - кълве написа:Жегата не ме притеснява.Тогава е лесно.Влизаш във водата при рибите и им разказваш играта.Зимата нямам опит.Казваш,че се групират и са активни.Не са ли малко флегматични? В дълбокото ли се групират?
Мястото на което се групират при нас, започва от един мост нагоре където дълбочината е около 3-5 метра и продължава на нагоре към един бързей на около 300 метра по нагоре. Като на бързеят е дълбоко най много до 1,5 метра. От дълбокото към бързея има у плиткажи и в него район. Пробвай пък кажи (ако ти се мръзне де)

- къца - кълве
- сериозен играч
Огоста няма такава дълбочина.Познавам участък от 20 км.много добре.Влизал съм във всички вирове.Най- дълбокото е 3м.,но ще намалим мащабите и ще опитам .Благодаря!dooj написа:къца - кълве написа:Жегата не ме притеснява.Тогава е лесно.Влизаш във водата при рибите и им разказваш играта.Зимата нямам опит.Казваш,че се групират и са активни.Не са ли малко флегматични? В дълбокото ли се групират?
Мястото на което се групират при нас, започва от един мост нагоре където дълбочината е около 3-5 метра и продължава на нагоре към един бързей на около 300 метра по нагоре. Като на бързеят е дълбоко най много до 1,5 метра. От дълбокото към бързея има у плиткажи и в него район. Пробвай пък кажи (ако ти се мръзне де)![]()
Ами опитай и а дано. Наслука

- къца - кълве
- сериозен играч
Ще си ходя на село след 10.12.2011г. и тогава ще опитам.Ако съм разбрал правилно трябва да наблегна в плитчините след дълбокото в тиха вода.Може да подходя като в жегите.Ще опитвам там където съм ловил най много.dooj написа:Ами опитай и а дано. Наслука![]()

-
- кандидат преподавател
Давай смело,мислено съм с теб,щото при нас е такова маловодие по реките,че кефала е фъснал към водноплъховите дупки май
Наблягам на дълбоководния язовирски риболов,с тясна насоченост към уклеите и бабушките до по-добри времена

- къца - кълве
- сериозен играч
Не е ли логично хищника да е при уклея?През лятото когато вировете са пълни с малки рибки знам къде е.Април може да се лови с голям успех,но не бива защото се размножава.От юни докато стане студено знам как стават нещата,но сега ме няма никъде.След 10.12. ще видим дали ще се променят нещата.
-
- кандидат преподавател
Значи,логиката ти е правилна,но имай пред вид,че при нас уклеите не се вдигат по-нагоре от определена надморска височина.Стигат до Върбинския мост /ключово У-разклонение на пътя Смолян-Кърджали/ и то лятно време,а през есента всичкото уклей се снижава към яз.Кърджали.Сега вече и мини-Вецовете му пречат,та в зоните на речните кефали като видове риби остават само кротушките и кефалите.Разбира се,и черните мрени,но те при първата слана се групират и се покриват под камъни,подмоли и т.н.През студеното време остават в близките зони на реките /от 03 до 45 км от дома ми/ само кефали,и то в по-дълбоките вирове,където независимо от вида риболов и вложеното вдъхновение и майсторство,я ти клъвне ,я не .За това,търсещите не само студуването,а и тръпката на кълването,даже и не непременно на кефал,пердашат по 60-100 км през зимата за квото клъвне-пък ако е метров кефал,тва е еба си печатлението и въобще екстра към биографията 

- SUPER MARIO
- ще става разбирач
Много искам да видя метров кефал, дори и на снимка.INCUBUS написа:Значи,логиката ти е правилна,но имай пред вид,че при нас уклеите не се вдигат по-нагоре от определена надморска височина.Стигат до Върбинския мост /ключово У-разклонение на пътя Смолян-Кърджали/ и то лятно време,а през есента всичкото уклей се снижава към яз.Кърджали.Сега вече и мини-Вецовете му пречат,та в зоните на речните кефали като видове риби остават само кротушките и кефалите.Разбира се,и черните мрени,но те при първата слана се групират и се покриват под камъни,подмоли и т.н.През студеното време остават в близките зони на реките /от 03 до 45 км от дома ми/ само кефали,и то в по-дълбоките вирове,където независимо от вида риболов и вложеното вдъхновение и майсторство,я ти клъвне ,я не .За това,търсещите не само студуването,а и тръпката на кълването,даже и не непременно на кефал,пердашат по 60-100 км през зимата за квото клъвне-пък ако е метров кефал,тва е еба си печатлението и въобще екстра към биографията

Бързай бавно.
Литров кефал е искал да каже колегата, сигурно.SUPER MARIO написа:Много искам да видя метров кефал, дори и на снимка.INCUBUS написа:Значи,логиката ти е правилна,но имай пред вид,че при нас уклеите не се вдигат по-нагоре от определена надморска височина.Стигат до Върбинския мост /ключово У-разклонение на пътя Смолян-Кърджали/ и то лятно време,а през есента всичкото уклей се снижава към яз.Кърджали.Сега вече и мини-Вецовете му пречат,та в зоните на речните кефали като видове риби остават само кротушките и кефалите.Разбира се,и черните мрени,но те при първата слана се групират и се покриват под камъни,подмоли и т.н.През студеното време остават в близките зони на реките /от 03 до 45 км от дома ми/ само кефали,и то в по-дълбоките вирове,където независимо от вида риболов и вложеното вдъхновение и майсторство,я ти клъвне ,я не .За това,търсещите не само студуването,а и тръпката на кълването,даже и не непременно на кефал,пердашат по 60-100 км през зимата за квото клъвне-пък ако е метров кефал,тва е еба си печатлението и въобще екстра към биографията

''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !