Защо се усуква влакното?

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Re: Защо се усуква влакното?

Мнение от gogolisec »

orion30 написа:... Ако искаш да не се усуква ползваш мулти.
Ама чувам че много трудно се замятало с мулти и едни бради стават ..... :D
Уви и аз мислех така (и още един бе с мен в спора - нека свидетелства! :wink: ). Оказа се, че с мултито се хвърля и то доста по-добре от обикновенна макара!
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

всеки си знае неговото :D

Относно ползването на aванса. Ами всичките си едри риби съм ги извадил на ръчка без аванс :wink: Свидетели бол, но при риболова с боло няма как да не ползвам аванс, много е къса дистанцията и силни рибите.
Няма как да ловя с мулти на болонезата :lol:

Едиствено разбрах, че може би е от това че доста често обирам влакното без да е изпънато
tity
новобранец
новобранец

Мнение от tity »

набързо се запознах с темата и мога да кажа че,влакното се прехварля на шпулата с специална стоика като макарата и ролката са в хоризонтално положение едно срещо друго и ролката като се вьрти влакното трябва да варви отдоло за да се прехварли паралелно на шпулата,става и без тази стоика но,трябва да се спазват тези правила.
Аватар
rosssyy
новобранец
новобранец

Мнение от rosssyy »

Честита Нова Година, Колеги!
Да сте живи и здрави!
Тука е показано как трябва да се навива влакното на шпулата:
http://www.youtube.com/watch?v=bDYquiQK ... ature=fvwp
http://www.youtube.com/watch?v=hzlrHERC7-g&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=aA32SVeGx4Q&NR=1
revox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от revox »

Според мен е важно и макарата да има Аеро система за редене на влакното.
Изображение
Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от orion30 »

Горепоказаните филмчета точно показват начина за навиване на влакно, НО само и единствено при условие че диаметъра на ролката с влакно е равен на диаметъра на шпулата. При разлика макарата ще прави един оборот навиване, а ролката половин развиване/ако шпулата е два пъти по малка от диаметъра на ролката/. Тоест отново имаме усукване което се задълбочва в края на навиването, тъй като макарата води с обиколки/Шумахер/, а ролката изостава/Баричело примерно/. :D

Май много сложно го обясних. :D
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Ivak написа:... Няма как да ловя с мулти на болонезата :lol: ...
Ааа не отдавна гледах филм на братушките и имаше и такова изпълнение! :D
Изображение
Стефан Добрев
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Стефан Добрев »

Този номер със спин доктора много ми хареса.Имам един приятел,който се отказа от въртящите блесни само заради усукването на влакното.Сега ще му подаря измайсторен в домашни условия спин доктор,та да се рахатяса човека.Благодаря на Сапуна за идеята.
Стефан Добрев
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Нещо ме мързи да направя такъв,а в няколкото магазинчета,където попитах не са и чували за такова нещо,а и много подозрително ме гледаха.Явно свързваха спин с ХИВ и лекичко се отдръпваха.Ако някой знае къде в София се продават- да помага.
cucko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от cucko »

Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!
Стефан Добрев
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Благодаря колега,ама заедно с доставката това ще бъде най-скъпото олово на света.Мързелът явно е само за богатите.Слизам в гаража да направя две-три с по-малък грамаж.
angelarii
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от angelarii »

Преди десетина дни си купих ново боло и нова макара. С голям кеф седнах да си навивам новото влакно. Оставих ролката на земята с етикета към мен. След няма и 10 оборота забелязах, че влакното се усука. Обърнах ролката и въпреки цепката от тази страна бавно, но с упорство започнах да навивам. Влакното се разплете, но за моя изненада започна да се заплита в другата посока. Ядосах се и боднах една отверка в средата и започнах да навивам, като ролката с влакното се въртеше, отпускайки кордата. Посукването спря. Оказа се, че всеки производител си навива влакното както иска, ако е навивано от производителя де. :D
При риболов с болонезе посукването на основната линия идва от аванса. Плуфката задържа линията в едно положение, не позволява на кордата да се разплете. Постоянното прискърцване на аванс посуква кордата, а плувката не може да се завърти около жилката и така да разплете кордата, особено ако линията се прибира с плувка влачеща се по водата.
Според мен при риболов с отхлабен аванс линията винаги трябва да се прибира бързо и самата пръчка или по-точно водачите на пръчката да са под натоварване, Така посукването причинено от аванса или каквото и да е остава само извън водачите, на свободната линия извън пръчката.
Ще дам и пример.
При риболов на дъно с тежки олова след изваждане на линият от водата винаги имаме посукване на линията. Ако оставим пръчката изправена на стойка се започва едно въртене на тежестта и стръвта, докато не се оправят нещата.Посукването от първият водач до макарата обаче е минимално.
Това са си мои наблюдения. Възможно и да се давни само при мен.
dazata
новобранец
новобранец

Мнение от dazata »

Според мен от значение е колко пъти на един излет замятате и прибирате кордата на шпулата на макарата. А също така дали е на река и на затворен водоем. А, да, също така и използваната стръв. От опит знам, че на затворен водоем и стръв жива рибка /за бяла риба например/ кордата се уплита. Първо заради това, че рибката не стои на едно място. Второ - заради чести презамятания. Какъвто и да е монтажа се получава уплитане. На река е почти същото - при бързо течение, колкото и вирбели да монтирате почти няма значение. Особено ако ползвате жива стръв, или такава /например троха за скобар/, прикоято самата й структура предизвиква въртене в течението.
А диаметъра на шпулата, на която е навита кордата от производителя няма значение. Просто я слагате на някаква ос /например молив/ и навивате.
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”