ΡΕΘΥΜΝΟ,,о.КРИТ '"ПО -ДВЕ ВЪВ ВАНАТА"

Модератори: bobopeli, sapuna

петър василев

Re: ΡΕΘΥΜΝΟ,,о.КРИТ '"ПО -ДВЕ ВЪВ ВАНАТА"

Мнение от петър василев »

Това са ми някои от рибите ловени на джиг Изображение Изображение Изображение
esox_hunter
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от esox_hunter »

vasilev написа:40 метра е,2 влачеш ,колкото се може по- близко до дъното,3 -за дайвери,,,,не съм опитвал за да ти кажа,опитай,че кажи и на мен,4- грамажите съответстват на дълбочината,аз например използвам 250-300гр за 40 до 60 м дълбочина .
Колега vasilev, странно ми стана голямата дължина влакно между оловото и стръвта т.е. 40 м. Замислих се че при тази дължина едва ли 1-1,5 м дължина на "повода" на оловото ще компенсират закачките, но все пак ти имаш опит на практика така че... :wink: :)

Позволих си да направя схема по твоите указания, а ти кажи дали всичко е точно и ако има нещо което не съм разбрал да го коригирам.
Със схемичка най лесно :wink: Надявам се и за колегите да е полезна :wink: Ето:

Изображение

vasilev написа: .За пилкерите,мога да ти кажа,че и аз съм опитвал с тройка от долу,но остави,че загубих много пилкери,пък и риба не изкарах с тях.Да ти призная от една година се занимавам с джигинг и съм много доволен, макар,че имам 5-6 риби,ала добри.Все още се уча,защото има много методи на джигинг,има бръз,вертикален,хоризонтален,бавен,може би и други.Сега ги пробвам за да видя кой е по удачен.
Пробвай и пиши кое как е ...На мен ми е интересно. За жалост аз като отида да ловя по Гръцко нямам много време за експерименти и трябва да съм по подготвен :wink: :lol:

Иначе днес си взех ето от тези дайвери наместо олово:

Изображение

"газят" от 1,5м до 37м в зависимост от настройката:
Изображение

За по големи дълбочини има но те са малко по различни (като чинии). Та си мислех този да го ползвам за места с дълбочини и риби до към 30м...за повечко явно ще слагаме олово :wink:
Последно промяна от esox_hunter на Пон Дек 15, 2008 6:36 pm, променено общо 1 път.
"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
петър василев

Чудесна е схемата,като се има впредвид,че това е за риби повече от20 кг,иначе може и с по -слаб монтаж,точно това имах предвид,браво.Ще ме извините,но след толкова години в гръцко ми е малко трудно да се изразя както трябва,защото разсъждавам на гръцки,,а пиша по български и най-вече за термините в риболова,повечето от тях ги знам само на гръцки и за имената на морските риби,защото във България бях на сладководен риболов.НАСЛУКАИзображение
esox_hunter
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от esox_hunter »

vasilev написа:Чудесна е схемата,като се има впредвид,че това е за риби повече от20 кг,иначе може и с по -слаб монтаж,точно това имах предвид,браво.Ще ме извините,но след толкова години в гръцко ми е малко трудно да се изразя както трябва,защото разсъждавам на гръцки,,а пиша по български и най-вече за термините в риболова,повечето от тях ги знам само на гръцки и за имената на морските риби,защото във България бях на сладководен риболов.НАСЛУКАИзображение
Няма проблем всичко е точно...аз за това си задавам доуточняващи въпроси. Мн. добре си пишеш и говориш на български така че няма проблем:wink:

В мен обаче възникна още одеве един въпрос но не го задавах докато не уточня монтажа.

Как се процедира с ваденето на рибата като има вирбел и олово на основната линия и то на 40 м от нея :roll:
Разбира се оловото а и по голям вирбел не могат да минат през водачите :wink: Та аз за това попитах още първия път 40м или 40см.
Ще ти бъда благодарен ако го разасниш този тънак момент :roll:
/Стоичков/
петър василев

Да много правилно и аз забравих най -важното,много просто,,,,,на ръка.Докато стигне до вирвела рибата се е уморила.Темата е ,че докато стигне до вирбела,ще е изминало доста време, понякога с часове,а съм имал и случаи да се уморят много бързо,както тези двете големите има, няма за 1-1,5 ги изкарах,като си имаш вредвид,че ходих и за рибка.Ако нагълта куките в стомаха си излиза много бързо.Задължително трябва да имаш и ченгел в лодката!!!!!!!Изображение
esox_hunter
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от esox_hunter »

vasilev написа:Да много правилно и аз забравих най -важното,много просто,,,,,на ръка.Докато стигне до вирвела рибата се е уморила.
:wink: :D И аз предположих, че става въпрос за нещо такова с откачане на оловото от вирбела и основната линия, но това си е малко опасно занимание, ако човек е сам, а и не се знае на "торпедото" от другата страна колко силици са му останали :wink: :D Овен това има риск от прецакване на водачите, като минава вирбела през тях :roll:

Аз си мисля за такова решение DOWNRIGGER
Този топуз позволява сваляне на различна и то доста голяма дълбочина, а освен това има система за регулране силата на опън на основното влакнио и пр. благинки... :wink:

Тук при сладководния риболов не са много приложими, но виж за морето е друга работа...

Ти някога пробвал ли си с downrigger ?

p.s. То за ченгела (канджата) е ясна работата...тия риби не се вадят с кепче :wink: :lol: :lol:
/Стоичков/
петър василев

Няма време за такива сваляния на олово или нещо друго,защото ако оставиш за малко рибата да си почине си загазил,докато забие на долу глава са минали 100 м.Много е важно и когато започваш да я вадиш на ръце да не се омотае кордата в ръцете ти,трябва много да се внимава.Също така и да е готова въдицата на положение ,че ако не е уморена и забие да можеш пак да се бориш с нея. :wink: Изображение
esox_hunter
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от esox_hunter »

vasilev написа:Няма време за такива сваляния на олово или нещо друго,защото ако оставиш за малко рибата да си почине си загазил,докато забие на долу глава са минали 100 м.Много е важно и когато започваш да я вадиш на ръце да не се омотае кордата в ръцете ти,трябва много да се внимава.Също така и да е готова въдицата на положение ,че ако не е уморена и забие да можеш пак да се бориш с нея. :wink: Изображение
Не би трябвало да има проблем с downrigger-а Той си се пуска бързо до нужната дълбочина с отделно въженце и при удар от страна на рибата основното влакно се освобождава от него и линията си е ОК...т.е. няма да ти се налага да откачаш олово на ръка, както и да се дърпа влакно на ръка.
Аз разбира се, ще се вслушам в твоите съвети и ще пробвам по тях при пръв удобен случай :) .

п.с. добавих за монофила на схемата
/Стоичков/
Аватар
MAESTROTO
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MAESTROTO »

Сега попаднах на темата.Много е интересна.Благодарности на Василев!
Кефа цена няма!
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”