Ластик + или -???

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Ластик + или -???

Мнение от INCUBUS »

Никакви ластици - това не е бельо и ние /май по-голямата част /не сме мадами.Айде справи се с по-голямшката рибка с жилото,нали се бараш за голем пич-риболовец?Пък като скъса,ми здраве да е -адреналина нали е бил на ...майната си,в крайна сметка при директния най-ценното е непосредственото усещане на клъвналата риба с цялата й ярост и съпротивление през пръчката в ръката рибарско-многострадална :)
Аватар
dess0
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dess0 »

Аз пък не мога да вдена какъв е проблема да имаш жилцето и така, уекинко, плюс него и едно кухинко връхче с ластиче?!
Първо: относно баланса и това, че пръчката ставала по-тежка: ми когато слагаш ластик би трябвало да знаеш за кво, аджеба го монтираш?! Естествено, че не да ловиш уклей с него...., а по едрички риби, които в 99,9 % от случаите не кълват през 2 минути! Та в този смисъл пръчката седи подпряна, естествено на една ръка разстояние, и готовност за реакция при кълване... Ловил съм 5-6 пъти така и теглото или баланса не се явява проблем!
Второ: относно кефа и адреналина......мхм....Да ме прощава колегата INCUBUS, обаче според мен трябва да си мазохист за да ти носи удоволствие късане след късане :) А точно това става в 90 % от случаите при директен без ластик и риби 2-3кила (говорим за активния сезон и главно за шарани)... Колкото до кефа при вадене на едра риба с латик - аз лично се убедих, че "нема такъв кеф...." :smt023
Та в зключение да кажа, че аз "проблема" съм го решил, като имам и двата варианта - жило и кух връх с ластик. Кое, кога и къде ползвам зависи от очакваните риби. При това положение никога не бих рискувал директния си телескоп с жило, при риболов на шарани например, а си ползвам ластика - и кефа е на мах и е много по-сигурно ваденето на рибата и запазването на директния здрав!
Колега milo_bg, все пак става въпрос за риби по 2-3 и повече кила, а не за каракуди 700гр! Не че една такава каракуда не е достоен борец, но все пак... :)
Поздрави!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

Не се сърдете на колегата Incubus,доколкото съм чел негови постове той си лови по реките!Можеби за това предпочита жилото,все пак то си има предимство там,заради закачките.Иначе две връхчета едно с ластик едно с жило и всичко приключва.Ако човек има мерак да лови едри риби с директен ще му е от полза ластика.Аз не ползвам ластичка за директния,винаги ловя със жилото,естесвено няма да тръгна за едри риби с жилото и така.За баланса,няма такова нещо едни 10-20см нищо не променят във въдицата.
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Lusi_vg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Lusi_vg »

Явно най-доброто решение е да имаме и ластик и жилце да сме подготвени :wink:
Изображение
1 Боклук не е навредил на никой....Така мислиш ти и още 7 милиона българи :!:
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Ами в крайна сметка,кой както иска :) Но когато отивам за шарани,отивам именно за шарани и не се ебавам с никакви директни.И изобщо малко се бъзикам,естествено,че и ластиците ще си имат почитатели.Но при повечето ми риболови с директен /имам три- 5,6 и 7 метрови/,ластик просто не е нужен - с жилото както вадя без проблем платика 1,1 кг на яз."Въча",така и скобар 0,8-0,9 кг в течението на Арда.Иска се малко повече търпение,жилото служи като амортизатор на напъните на рибата,изморява я за 1,5-2 минути най-много и следва кротко изваждане,е,в повечето случаи с помощта на верния кеп /най-верният играч е с телескопична дръжка 3,20 м на "Фишърман клъб"и глава на "Браунинг"/.Бе,демокрация да има -може както + на ластика,така и - на същия,важното е да има кеф от риболова. :drinkers:
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

milo_bg написа: За баланса не искам да споря но и бънга и ластика си тежат.Най добрия вариан си е един връх със жило и един с ластик... :D
Тежи, тежи колко да тежи ...... парче ластик и малка стълбичка няма да тежат повече от 50 гр. ако ловиш с някоя гьостерица 400 гр. едва ли ще усетиш разлика в масата. Относно подрязването на върха човек който се занимава с такива работи ми е обяснявал, че е по-добре върха да се отреже малко повече зада може да се "втърди" пръчката и при засичане на риба да рааботи само ластика.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Колегата може би е имал впредвид строя,а не баланса.Какъв баланс има един гол прът? Той просто тежи повече или по-малко.С ластика директния е съвсем друга пръчка. Лично аз съм стигнал точно до обратния извод от този на колегата пуснал темата.Не ангажирам никого с това ми мнение!
Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Колегата явно има хубав и лек директен и затова е усетил разликата, а разлика има и то голяма.
Парче ластик може да тежи 50гр, но тези 50гр са сложени в предните 3 метра. А както знаем, разликата между два директни 8м с разлика 50гр в теглото е много, много голяма нищо, че са разпределени по дължина, а не закачени отпред. Също така 50гр са си една бабушка :)
Строя също се променя, макар и само на частта между бънга и върха на пръчката, а и няма как да не се промени, като вътре в нея стои натегната пружина.

Разликата се усеща толкова по-силно, колкото по нежна е въдицата, а също така зависи и от дължината на пръчката.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
mrakobes
новобранец
новобранец

Мнение от mrakobes »

как се монтира ластика колеги
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

mrakobes написа:как се монтира ластика колеги
[youtube]<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/jfjHm7SHBDE&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/jfjHm7SHBDE&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>[/youtube]

Поразрови се из търсачката и ще намериш доста за монтиране на ластици! :wink:
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
beis
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от beis »

beis написа:
Lusi_vg написа:Явно най-доброто решение е да имаме и ластик и жилце да сме подготвени :wink:
Аз така си ходя,а що се отнася до това,че не ни трябва ластик и сьс шпица можем да ловим хубави рибета, :lol:
ще се засмея.Значи постоянно ходя на един приятел на язовирчето му и мога да кажа,че предимно използвам 7метров гол телескоп шпиц,но всичко хубаво свьршва до тук,щом ми се закачи качествено рибе от 1,5кг на горе.Много рядко успявам да го задьржа поне малко,направо си отива.Защо ловя с шпица ли,ми заради това,кефа е много по голям от ластика усешташ всяка една вибрация на рибата,и аванса в случая ти е рьката и телескопа,в такьв случай сам трябва да си помогнеш на себе си.Но риска от кьсане ти е 99процентов.Не сьм привьрженик на дьнният риболов и затова винаги залагам на перото и финната линия,но 8метровият разбойник които е с ластик,мога да кажа че доста добре се справя в такива ситуации.Не сьм от хората които консумират риба и ако го правя е много рядко,но за сметка на това обичам да се забавлявам,колкото по трудно за мен толкова по голям ми е кефа при евентуален успех да извадя качествено рибе с финна линия.Това е лично мое мнение. :wink:
Изображение Изображение Изображение Изображение
mrakobes
новобранец
новобранец

Мнение от mrakobes »

евала колега
Lusi_vg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Lusi_vg »

1 - за ластика :( имал съм проблеми на Доспат когато ловя пъстърва с голата седмица .. заради ластика куката не се забива на вътре не знам защо.. според мен е от ластика :) моля ако греша да ме поправят :д
Изображение
1 Боклук не е навредил на никой....Така мислиш ти и още 7 милиона българи :!:
Аватар
zaribanask8
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от zaribanask8 »

Здравейте,
Искам да ви попитам аз като съм с директен телескоп-4 метра направен от стъклопласт и ще ми трябва ли ластик да си сложа и ако трябва да ми кажете какви продукти ми трябват и колко пари ще трябва да отделя смисъл списък :)
Викат ми Николаев :)
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

zaribanask8 написа:Здравейте,
Искам да ви попитам аз като съм с директен телескоп-4 метра направен от стъклопласт и ще ми трябва ли ластик да си сложа и ако трябва да ми кажете какви продукти ми трябват и колко пари ще трябва да отделя смисъл списък :)
Прочете ли темата от началото?
А другите, които ти предложиха?

Ако си ги прочел и все още задаваш същия въпрос, значи не си дорасъл за ластик и по-добре да си ловиш без :twisted:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”