Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

ГЛЕДАМ И НЕ ВЯРВАМ НА УШИТЕ СИ
-
- разбира нещата
Re: ГЛЕДАМ И НЕ ВЯРВАМ НА УШИТЕ СИ
невероятно, но факт
4 кг-ва щука яде каракуда 35см,или шаранчета по 700-800гр,а какво става с някоя 10-ка,сигорно ще си похапва шарани по 1,5 кг
бах неината мама,то голяма лакомия

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Браво,Наско,
За щуката и каракудата ми се струва правдоподобно следното обяснение.Нека и аз да се направя на доцент, какъвто ми е прякорът, а останалите да не ми се сърдят. Най-вероятно щуката е била гладна доста време, а тази каракуда я е гълтала на интервали поне половин час. Виждали сме такива филми-клипчета. През това време гладът на щуката е станал нетърпим и в стомаха й е беснеела яка киселина. Атаката на твоя воблер е била не повече от десет-двадесет минути след поглъщането на каракудата. Тогава въпреки, че има огромна риба в корема си, щуката продължава да се гърчи от глад. Защото процесът на разграждане на плячката не е започнал, та да даде усещане за ситост. Затова тя е атакувала вече непохватно и онова кленче, което си видял да скача. После е налетяла на твоя бавно воден воблер, който й е бил значително по-лесен. Това, че се откачила в плитчината и ти доста лесно си я хванал също има логика. И ти с едно бичме в корема, почти наполовината на ръста ти, доста трудно ще мърдаш и тичаш към спасението. От фазата на разложението на каракудата на снимката, може да се предполага гореописаното. Иначе, надявам се,че тази каракуда не си я ползвал за готвене. Защото дори и престояла няколко часа в щучия корем, докато се прибереш, тя достатъчно се е напоила с киселина. Като глътне подобно парче, едрата щука може да не хапне и цяла седмица. Просва се на дъното като Хаджи Генчо и само леко припърхва с перки и хриле.
Браво, приятел, изкефи ме много!
Наслука
За щуката и каракудата ми се струва правдоподобно следното обяснение.Нека и аз да се направя на доцент, какъвто ми е прякорът, а останалите да не ми се сърдят. Най-вероятно щуката е била гладна доста време, а тази каракуда я е гълтала на интервали поне половин час. Виждали сме такива филми-клипчета. През това време гладът на щуката е станал нетърпим и в стомаха й е беснеела яка киселина. Атаката на твоя воблер е била не повече от десет-двадесет минути след поглъщането на каракудата. Тогава въпреки, че има огромна риба в корема си, щуката продължава да се гърчи от глад. Защото процесът на разграждане на плячката не е започнал, та да даде усещане за ситост. Затова тя е атакувала вече непохватно и онова кленче, което си видял да скача. После е налетяла на твоя бавно воден воблер, който й е бил значително по-лесен. Това, че се откачила в плитчината и ти доста лесно си я хванал също има логика. И ти с едно бичме в корема, почти наполовината на ръста ти, доста трудно ще мърдаш и тичаш към спасението. От фазата на разложението на каракудата на снимката, може да се предполага гореописаното. Иначе, надявам се,че тази каракуда не си я ползвал за готвене. Защото дори и престояла няколко часа в щучия корем, докато се прибереш, тя достатъчно се е напоила с киселина. Като глътне подобно парче, едрата щука може да не хапне и цяла седмица. Просва се на дъното като Хаджи Генчо и само леко припърхва с перки и хриле.
Браво, приятел, изкефи ме много!
Наслука

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Благодаря Доценте,docenta написа:..... За щуката и каракудата.......
наистина е удоволствие да се четат твоите "лекции"..

Всъщност аз се двуумих дали да пусна темата в този й вариант, защото както и да го гледаме е нарушение на форумните правила за "касапски снимки", но кой щеше да повярва на тази историйка без доказателствен материал

Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
-
- новобранец
евала на майстора! 

- lif3house
- разбира нещата
Много късмет и голямо Браво
- antivik
- кандидат преподавател
Не е трябвало да се двоумиш. Какво ще рече това "касапски снимки"?naskobo написа:Благодаря Доценте,docenta написа:..... За щуката и каракудата.......
наистина е удоволствие да се четат твоите "лекции"..![]()
А що се отнася до каракудата и през ум не ми е минало нещо друго освен да я премеря, снимам и изхвърля.
Ако видите моите теми и тези в които участвам като статист
, тази година бая каракуда и платика съм релийзнал, камо ли да ям тази.....
Всъщност аз се двуумих дали да пусна темата в този й вариант, защото както и да го гледаме е нарушение на форумните правила за "касапски снимки", но кой щеше да повярва на тази историйка без доказателствен материал

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
-
- новобранец
Браво супер! Поздравления!
А не отвори ли каракудата поне, да видиш дали няма и в нея някой 20 см слънчак. Вижда ми се и тя доста надута.
А не отвори ли каракудата поне, да видиш дали няма и в нея някой 20 см слънчак. Вижда ми се и тя доста надута.

Братко Антивик,antivik написа:....Не е трябвало да се двоумиш. Какво ще рече това "касапски снимки"? ...
имах предвид правилата на нашия форум, които споделям:
"Общи условия и правила на naRiba.com
..........................................................
2.10 - Забранено е постването на снимки с кървящи риби и брутални касапски сцени.Снимки на филетирани риби може да се постват само в "риболовна кухня".Малко повече уважение към рибите и към храната!
......................................................................."
Но случката си заслужава изключението, видно и от интереса към темата

Иначе не съм чак такъв пуритан- често си взимам риба до нормата, винаги релийзам това което е в повече ( за жалост все по-рядко имам такъв повод

Виж това не се сетихjohny_quest написа: ...А не отвори ли каракудата поне, да видиш дали няма и в нея някой 20 см слънчак. Вижда ми се и тя доста надута.

А приятеля ми Ivkorabotlivko, от който съм изтръгнал първия коментар след целогодишен кибик във форума

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Прочетох с интерес поста на Доцента. Има логика в написаното от него. Винаги съм се интересувал от активността на щуката и фазите на нейната апатия.
От собствен опит, обаче съм установил, че има дни в които щуката е необичайно активна и атакува и поглъща повече риба от колкото и е нужно в момента. Хващал съм щуки с по две , дори три риби в стомаха, някои от тях в напреднала фаза на размиване от стомашния сок. Това са дните на щуката, когато на местата със кромен или никакъв успех, съм хващал по три и повече риби.
Същото съм забелязал и при костура през есента и зимата. Натъпкани с рибки костури продължават да се хранят. Руснаците наричат това - "есенно плюскане". Тази зима на яз.Алино, ловяхме костур на хирономус, който повръщаше бабушки погълнати преди това. Тази есен на Челопечане лових костури на рибка, които повръщаха хирономус. Това ме кара да мисля, че рибата не е истински гладна, а просто свъхактивна в даден момент.
За риболова на спининг не мога да кажа нищо, защото не го практикувам.
Браво на Наско и наслука.
От собствен опит, обаче съм установил, че има дни в които щуката е необичайно активна и атакува и поглъща повече риба от колкото и е нужно в момента. Хващал съм щуки с по две , дори три риби в стомаха, някои от тях в напреднала фаза на размиване от стомашния сок. Това са дните на щуката, когато на местата със кромен или никакъв успех, съм хващал по три и повече риби.
Същото съм забелязал и при костура през есента и зимата. Натъпкани с рибки костури продължават да се хранят. Руснаците наричат това - "есенно плюскане". Тази зима на яз.Алино, ловяхме костур на хирономус, който повръщаше бабушки погълнати преди това. Тази есен на Челопечане лових костури на рибка, които повръщаха хирономус. Това ме кара да мисля, че рибата не е истински гладна, а просто свъхактивна в даден момент.
За риболова на спининг не мога да кажа нищо, защото не го практикувам.
Браво на Наско и наслука.
-
- разбира нещата
Поздравления за хубавата щука 

-
- фен клуб-скобар
свалям ти шапка за улова и за разказа, щуката е най-лакомия хищник
-
- научил се да хвърля
И аз му правя евала за щуката, но за лакомията си има конкуренция /виж ми албума/ .jultopepi написа:свалям ти шапка за улова и за разказа, щуката е най-лакомия
хищник
Мъчехме да ловим бабушки на бял ама неще и неще, само такива слънчаци. Няма отърване.
Бях оставил пръчката щото при тоя "активен" риболов макарата "загря", влакното не можеше да се "намокри", а на мен просто ми окапаха ръцете. По някое време гледам плувката стои под водата. Помислих, че слънчака се е хванал и е забил във водораслите. Започнах да навивам и усетих съпротива-реших , че е костурче защото чат-пат се обаждаха на бял.
Чак като го извадих от водата разбрах какво е станало. Слънчака беше нагълтал белия червей до ауспуха, а костура като е видял лесната плячка е налапал него. Явно в момента когато плувката е стояла под водата го е поглъщал. След снимката го оставих на земята, преметна се няколко пъти и се откачи от слънчевката.Беше се закачил на гръбната и перка и докато съм държал линията опъната съм ползвал "горката" слънчевка за кука. Вярно, че костура не може да се сравнява с размера на щуката, но и неговата лакомия не пада по-долу. Мисля, че за размера си бая голям и костелив залък е налапал. После се усетихме и на 1.5-2см. слънчевки хванахме още няколко лакомника.
- stoilkatastz
- ще става разбирач
Наистена не е за вярване.Браво колега за щуката 

- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Абсолютно съм съгласен.Преди време гледах по ТВ един риболовен филм (мисля,че беше руски),в който от две лодки ловяха костури на блесна.Там видях костур около килограм.който клъвна на една блесна,а след това другата блесна мина покрай него,той я догони и захапа и нея.Горкия извадиха го с две въдици от две лодки.lazo65 написа:Вярно, че костура не може да се сравнява с размера на щуката, но и неговата лакомия не пада по-долу.

Иначе по темата:Евала на колегата naskobo за слуката и още по - големи занапред.