Карагьоз 2012г

Модератори: emo vasilev, alekst

Публикувай отговор
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Re: Карагьоз 2012г

Мнение от rap66 »

И Аз направих сефтето. На морска гара около 18.30 ( 18.00-19.20). Сутринта помятах около час - нищо. Доволен съм, явно чепаретата съм ги улучил. Съжалява само че не разбрах на какво захапа, защото се откачи на бетона. Удари на дистанцията на клатещите, до дъното.
Изображение
Няма 22 см, ама нали ми е сефте :D
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

Здравейте! :) И аз потвърждавам, че рибата не е едра. И аз хванах една на 28.04.2012, около 18:25, на Морска гара, на директен, 8 метра, бидем - черно номер 6 Youvella; вчера обаче - нищо! Между другото като стана дума за размерите на рибата, бих помолил колегите, когато хванат харип(блеч) или карагьоз да го сравнят с някоя от уловените вече "трицони" - тогава с интерес човек ще може да констатира пълно съответствие между двата вида(естествено като не се взима впредвид размери, а само пропорции), изключение правят по-силно развитите челюсти при харипа(карагьоза), което може да се обясни с факта, че по-малките риби се хранят основно с планктон докато пораснат! Трицоната винаги се е хранела с планктон - тя не е хищник и не кълве на чепаре! Т.е. така наречената "трицона" просто си е все още малки като размер карагьози! Естествено и на борсата биха продавали малките карагьози, под "друго търговско наименование" - "трицона", защото улова и продажбата на карагьоз с размери под 22см си е в разрез със закона! :? Миналата година въпросната "трицона" беше основно колкото дребна граца, сега наред с размерите на дребна граца се улавят и екземпляри, колкото едра граца и дори, колкото дребен сафрид, така, че очаквам следващите сезони "трицоната" да е с размерите на хариб и карагьоз и то да я има в изобилие! :) Аз лично пускам уловената от мен въпросна "трицона" обратно във водата независимо от нейното състояние, както трябва да се процедира по закон с маломерните риби! Пожелавам наслука на всички! :)
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Хариб може да го объркаш със сардина,ама чак пък с трицона....... :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

КИРО написа:Хариб може да го объркаш със сардина,ама чак пък с трицона....... :D
Да, наистина! :D Съгласен съм! Даже си мисля дали тази така наречена сардина не е споменавата из научните среди дребна форма на дунавската скумрия(карагьоз)! Да, по-скоро написаното от мене по-горе(в предишния ми пост) се отнася не толкова за приликите между "трицоната"(в кавички) и карагьоза, колкото между "трицоната" и сардината! :)

Но отново държа на тезата си, че това, което ловим от брега, на Морска гара Варна, на чепаре не може да бъде трицона(или популярната, като наименование копърка), а е друг вид риба! Разбира се преди време във форума беше лансирана идеята, че всяка дребна риба носи и може да носи наименованието трицона и само от тази гледна мога да се съглася, че рибата, която ловим в момента на Морска гара е трицона, но това определено не е копърка(цаца), защото тя не е хищник, храни се планктон :!: и обитава вътрешността на морето, т.е. не приближава често брега! Наслука на всички! :D
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

Черноморска хамсия може би е това животно дето го ловят на Морска гара. Не ми се вярва да са карагьозчета - на 1 год. не може да са толкова малки. А трицона (цаца, штрот) и хамсия май се различават по опашката - на хамсията е като чатал (чатал куйрук на турски хамсия)
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ко ма напраихте ве ?
Трицона с хамсия да се бърка.
Хамсия с хариб.И т.н. и т.н.
Късно стана да се ровя в албумите,та да ви извадя всяка отделна риба.
Утре възам рано в морето.
Изображение

vanko4at
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vanko4at »

Не ми се пуска отделна тема та , ще питам тук . Първо - тези плаващи водорасли в канала редовно явление ли са и второ каква рибка хапват делфините в канала , ааа :)))
Държавата се издържа от платените данъци , а народа от укритите.

http://www.facebook.com/Veterinaren.kabinet.Todorovi
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Не са често явление,даже днес много се учудих,
пред лодката ми беше голям гьоч от водорасли.
Преди да запаля чистих поне 5 мин водорасли.
А делфина гони всякаква риба,най-вероятно е
погнал трицоната.
Изображение

Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Ето какво се хваща на Морска гара :) аз знам какво е :drinkers:

Изображение

Надвечер и по тъмно се взема по някой харип,ама слаба работа.
А сега де? :roll:
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ае диз,откога почна по брега се разхождаш? :shock:
Че и риба хванал нашия......... :D
Изображение

Аватар
shturetc
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от shturetc »

В Бургас картинката е абсолютно същата. На Западното народа клати на поразия целодневно,но се лови само по някоя цаца ,като тази дето колегата е качил на снимката (да се не бърка с хамсия,карагьоз ...паламуд и черноморска акула ;)) , съвсем рядко по някой блеч и още по-рядко карагьоз. Абе, ще чакаме сафрида ...после заргана и чернокопа и те-така...
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

shturetc написа:........На Западното народа клати на поразия целодневно,но се лови само по някоя цаца ,като тази дето колегата е качил на снимката (да се не бърка с хамсия,карагьоз ...паламуд и черноморска акула ;)) , съвсем рядко по някой блеч и още по-рядко карагьоз. Абе, ще чакаме сафрида ...после заргана и чернокопа и те-така...
Ами ти що ги бъркаш тогава рибите ?
Точно това на снимката на моряка НЕ Е цаца,а хариб. :wink:
Изображение

Аватар
shturetc
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от shturetc »

Ами ти що ги бъркаш тогава рибите ?
Точно това на снимката на моряка НЕ Е цаца,а хариб. :wink:[/quote]

Tц! Това си е цаца или още трицона,или още шпрот,или още копърка отвсякъде :D ...при все това барната на търмък за корема :lol:
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

КИРО написа:Ае диз,откога почна по брега се разхождаш? :shock:
Че и риба хванал нашия......... :D
само за разходката позна :lol:
А сега де? :roll:
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Трицона
Изображение

Хамсия
Изображение
Изображение

Сардина
Изображение
Изображение

Атерина
Изображение

Хариб
Изображение
Изображение

1000n написа:
КИРО написа:Хариб може да го объркаш със сардина,ама чак пък с трицона....... :D
Да, наистина! :D Съгласен съм! Даже си мисля дали тази така наречена сардина не е споменавата из научните среди дребна форма на дунавската скумрия(карагьоз)! Да, по-скоро написаното от мене по-горе(в предишния ми пост) се отнася не толкова за приликите между "трицоната"(в кавички) и карагьоза, колкото между "трицоната" и сардината! :)

Но отново държа на тезата си, че това, което ловим от брега, на Морска гара Варна, на чепаре не може да бъде трицона(или популярната, като наименование копърка), а е друг вид риба! Разбира се преди време във форума беше лансирана идеята, че всяка дребна риба носи и може да носи наименованието трицона и само от тази гледна мога да се съглася, че рибата, която ловим в момента на Морска гара е трицона, но това определено не е копърка(цаца), защото тя не е хищник, храни се планктон :!: и обитава вътрешността на морето, т.е. не приближава често брега! Наслука на всички! :D
Батка,трицона и сардина са две съвсем различни рибки (ако може на сардината да се вика рибка де).Сардина и по 500гр може да хванеш,ама не тука,в нашето море.
Относно второто червено - от няколко седмици по даляните вадят добри количества трицона,
понякога и над тон на ден.

А сардина и хариб (блеч),спокойно можеш да ги объркаш.
Също и с херингата,ама още не съм хващал от нея.
При все,че се води спор с един мой авер - херингата и сардината
се движели заедно,ама в Критско море,за тука няма сигнали.

Наслука и на кука на всички ви запалени. :D

Aaa,По надолу във форума има тема за рибите.
Изображение

Публикувай отговор

Обратно към “Информация за активноста на рибата по морето.”