октопод

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Аватар
udoudo
новобранец
новобранец

Re: октопод

Мнение от udoudo »

Благодаря, pepericos. А за риби има ли ограничения - лаврак, дорадо или други?
pepericos
новобранец
новобранец

Мнение от pepericos »

Имаш право на 5 кг паламуд.За това някои гърци водят жените си на риболов и уж ,че и те ловят.За другите риби не съм чувал да има ограничения нито за минимален размер ,нито за количество.За калмари и сепии също няма проблем.Най серозно е за октопода.
spectrum
новобранец
новобранец

Мнение от spectrum »

Искам да попитам с тези такъми дали може да имам евентуален успех с лова на октоподи:
чудя се кои от двата рака да си поръчам:
1.
http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... 0%B4%D0%B8" onclick="window.open(this.href);return false;
2.
http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... 0%B4%D0%B8" onclick="window.open(this.href);return false;

и съответно това влакно 0.70 mm :
3.
http://www.riboco.com/index.php?mod=pro ... 00-m-500-m" onclick="window.open(this.href);return false;

за влакното ме притеснява малко качеството с оглед евтината цена ако може и някои да сподели мнение относно него...

идеята ми е да ги монтирам на една по здрава пръчка с акция до 150 и да помятам малко около скалите и на 50 - 60 метра в морето става въпрос за вторият ръкав на халкидики ситония...
Аватар
kuins
новобранец
новобранец
Местоположение: Бургас, на 2 км. от морето и 1 км. от "Мандра" и "Вая".

Мнение от kuins »

Уважаеми колега spektrum,
имам известен опит в лова на октоподи в Гърция и без да налагам категорично своето мнение споделям своя опит:
Гърците и другите приходящи ловят октоподи предимно с втория вид силиконова примамка. Използват специални конусни макари, струват 50 евроцента, на която макара е навито около 20-30 м. здраво влакно с дебелина 1 мм.Не ви е необходима никаква пръчка и далечно замятане .Просто завързвате накрая примамката и с въртеливо движение хвърляте , предимно от кейова стена, между лодките и другите съдове примамката. Обирате влакното БАВНО наподобявайки придвижване на рак и очаквате атаката на това много УМНО и предпазливо главоного. Изисква се голямо търпение, защото животното е и много ПРЕДПАЗЛИВО.
Усещате непреодолима тежест, има екземпляри по 5-6 кг., вадите улова енергично и се пазите от силната струя мастило, което понякога изхвърля.Следва умъртвяване и 40-50 удара в цимента за омекване на месото му. :D Наистина е върховно лакомство и не се поддавайте на офертите на гърчолята да го закупят за 50-60 евро, понякога това са проверяващи от местната администрация :twisted: ,налагат сериозни глоби, а си го консумирайте с кеф! :drinkers: Не вземайте маломерни октоподи, забранено е!
Има и друг начин на риболов с т.нар. салангя - голяма тройка с оловна тежест, с полиангистро , но това е друг филм.
Бъдете здрав и наслука!
Ако работата ти пречи на риболова - остави работата!
spectrum
новобранец
новобранец

Мнение от spectrum »

Мерси за бързият отговор определено е много полезен... ако не те затормозявам много дай малко инфо и за другите два начина който спомена...
Аватар
kuins
новобранец
новобранец
Местоположение: Бургас, на 2 км. от морето и 1 км. от "Мандра" и "Вая".

Мнение от kuins »

Риболовът с полиангистро - десетина бр. куки 3,4,5 №, завързани една след друга на разстояние 2-3 см. с влакно 0,40-0,60, с което устройство се обвива цяла мъртва сардина.Това е монтаж на дъно за хищници, предимно лаврак и като съпъстващ метод понякога се хващат, обикновенно маломерни, октоподи. При този метод наистина е необходим прът с акция 100-120 гр. и здраво влакно.Хвърля се максимално надалече от кейови стени и от брегови ивици и се чака резкия, повличащ удар. Наблюдавайте местните и рускоговорящите - т.нар. русопондии, където ловят те - това са най-добрите места.Гърците не са търпеливи риболовци, няма ли риба - бягат за други по-приятни забавления, предимно безцелни многочасови разговори по телефона, шляене по крайбрежните булеварди и зяпане на красивите туристки. :D
Другият метод с салангято е малко криминален, според мен.Както казах по-горе то представлява тройка големи куки 10/0 с излята оловна тежест на стеблата. Завързана е с месина 1-2 мм. с дължина 5-6 м. През определени периоди по кейовите стени излизат големи раци- кавури/ паури в България/ да търсят раковини, наподобяващи нашите рапани, но са с остри шипчета и значително по-малки.Ракът се храни освен с миди, риби и с тези раковини. При отлив тези раковини остават над повърхността по кейовата стената и ракът ги търси там.Октоподът пък е голям любител на кавурите/вж.силиконовата примамка/ и в цялото дебнене октоподът остава беззащитен и не-толкова предпазлив. Наблюдаващите отгоре гърци, а не само и те, бързо измъкват от вътрешния джоб на , понякога и официалното си сако :D скрита салангя, спускат я внимателно в близост до издигнатия на повърхноста октопод и с рязко и майсторско движение измъват осмокракият на пирса.Следват радостни възгласи и бързо,бързо прибиране и изнасяне на улова.Така че не се учудвай на поглеждащи по кейовата стена достолепни мъже, знай те имат скрито оръжие в джоба на сакото си! :D
Дано да съм бил полезен.
Но големият кеф е когато се хващат заргани като корабни въжета на бомбарда, когато аз бях там през 2007-2010 год. още не бяха виждали такова нещо :lol:
Бъдете здрави и наслука!
Ако работата ти пречи на риболова - остави работата!
spectrum
новобранец
новобранец

Мнение от spectrum »

Искрено ти благодаря за споделеният опит определено ще ми помогне... бихте разпитвал за още подробности, но не ми е удобно вече... всичко хубаво и успех...:)
RADKOV
новобранец
новобранец

Мнение от RADKOV »

Колега на Порт лагос един грък ме накара да завържа сардела върху калмарината и да я хвърля като дънна въдица и да чакам.Резултата беше удар и октопод и така за 4 часа 5 от които 3 в норма.По същтия начин се прави и с рака.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от брега”