Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли смисъл?!
Модератор: dantho.mihov
- Vid
- кандидат преподавател
Re: Има ли смисъл?!
Колега, прав си ама не хептен... Виждам ловиш на дъно. Явно и затова изказваш подобно мнение. При този риболов не е толкоз важно с какви въдици ловиш, важно е да са здрави.....next4y написа:А, и за удоволствието от риболова.. На мен ми доставя удоволствие, когато отида за определен вид риба и търся само и единствено нея, и си я хвана - тогава е най-големия кеф..
Дали ще съм с дрянова пръчка или със пръчка за 2000 лева това за мен няма значение, а че съм надхитрил едно животно, което мнозина мислят за глупаво, но малцина знаят колко е умно..
Но, при риболов на плувка, спининг, мухарка и пр..., когато държиш пръчката в ръка е много важно качеството на пръчката, т.е. да е чувствителна, стегната, с качествени водачи и с малко тегло и много други характеристики, които са характерни за качествените и скъпи пръчки..... Относно последната характеристика - тегло, едно е да ловиш с дрянова пръчка, която тежи половин кило, друго е със скъпа карбонова, която тежи 150 гр. Повярвай ми, така е. Лично, не мога да си позволя скъпи въдици, а и не искам да плащам луди пари за хобито си и затова ловя с тези в средния ценови клас - 100-200 лв.
Когато започнеш да ползваш не само дънарки, а и други пръчки, ще разбереш какво искам да ти кажа...... Със сигурност качеството и кефа от риболова с "не дънарки" е в пряка пропорционална зависимост от качеството на такъмите които ползваш.. И е много важно да ги ползваш там където има риба де...............

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Колега next4y, и аз зачетох темата и я сметнах за глупава и не нужна още от самото и начало, ама както е видно става нещо със сайта, тъ нямам(ме) права за известно време и за това не е заключена!
Наистина не виждам смисъл в тази полемика, защото няма никаква идея, а историята ти е твърде обикновена и типична за всеки риболовец, а и и често се случва някой да иска да изтъкне себе си като "по-майстор" пред друг, но това е част от рибарската лакардия, не виждам какво общо има с такъмите и по-скъпата екипировка!?
Да сега съм чувал/чел подигравки от хора със стари, или некачаствени такъми(евтини) и екипировка, насочени към колегите с по-качествени и скъпи такива.........нещо, като типичната за българина фраза от сорта на "тоа па на къфф ми се прави, кво като се е качил на тоа Мерцедес.........., ако бехме на черен път щех да го изям с Ладата.....", а от тези с по- качествените и скъпи такъми е почти невъзможно да чуеш подобни подигравки, щото като минеш на другото ниво се кефиш на собствения си комфорт и уют и не намираш за необходимо да се подиграваш , така де, гордия собственик на една великолепна макара, пръчка, стол и т.н. благини, какво го брига кой с какво лови около него, когато държи някакво бижу в ръцете си му се наслаждава на макс с всяко движение, или докато се е изтегнал удобно на комфотния си стол, под готиния си чадър, кога ще намери време да се вглежда в останалите, че да си разваля рахатлъка и т.н.!?!
Да не говорим, че в повечето случаи добрия и качествен такъм дава огромно предимство на ловящия пред останалите, например съм твърдо убеден, че ако застанеш до батко ти Павел И. с твойте пръчки и макари от време оно, докато се разплиташ на почти всяко мятане той ще хваща рибки със супер скъпите си фофлери на още по скъпата си макара и пръчка, ще отървава успешно примамки със скъпото си и качествено влакно, ще има свръх точен кастинг и аванса му ще мърка, а няма да скърца ,и наместо да ти се подиграва само ще те съжaлява, че до като той се е наслаждавал на риболова ти си си загубил времето в разплитане, късане и за капак "делфина" и "ГДР"-ейската тояга ти е откъснала ръцете, ако и да си хванал някоя и друга риба с нея.....и те така.......
Наистина не виждам смисъл в тази полемика, защото няма никаква идея, а историята ти е твърде обикновена и типична за всеки риболовец, а и и често се случва някой да иска да изтъкне себе си като "по-майстор" пред друг, но това е част от рибарската лакардия, не виждам какво общо има с такъмите и по-скъпата екипировка!?
Да сега съм чувал/чел подигравки от хора със стари, или некачаствени такъми(евтини) и екипировка, насочени към колегите с по-качествени и скъпи такива.........нещо, като типичната за българина фраза от сорта на "тоа па на къфф ми се прави, кво като се е качил на тоа Мерцедес.........., ако бехме на черен път щех да го изям с Ладата.....", а от тези с по- качествените и скъпи такъми е почти невъзможно да чуеш подобни подигравки, щото като минеш на другото ниво се кефиш на собствения си комфорт и уют и не намираш за необходимо да се подиграваш , така де, гордия собственик на една великолепна макара, пръчка, стол и т.н. благини, какво го брига кой с какво лови около него, когато държи някакво бижу в ръцете си му се наслаждава на макс с всяко движение, или докато се е изтегнал удобно на комфотния си стол, под готиния си чадър, кога ще намери време да се вглежда в останалите, че да си разваля рахатлъка и т.н.!?!
Да не говорим, че в повечето случаи добрия и качествен такъм дава огромно предимство на ловящия пред останалите, например съм твърдо убеден, че ако застанеш до батко ти Павел И. с твойте пръчки и макари от време оно, докато се разплиташ на почти всяко мятане той ще хваща рибки със супер скъпите си фофлери на още по скъпата си макара и пръчка, ще отървава успешно примамки със скъпото си и качествено влакно, ще има свръх точен кастинг и аванса му ще мърка, а няма да скърца ,и наместо да ти се подиграва само ще те съжaлява, че до като той се е наслаждавал на риболова ти си си загубил времето в разплитане, късане и за капак "делфина" и "ГДР"-ейската тояга ти е откъснала ръцете, ако и да си хванал някоя и друга риба с нея.....и те така.......

Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич
Алкохола не решава проблемите....млякото също.

Джоко Росич

- Христо Рангелов
- разбира нещата
Към Vid:
Не ползвам само дънни, работя и с мач и с фидер, но просто последният месец не ми се занимаваше с монтажи и др. глупости, а и за месец ходихме точно 2 пъти за риба, поради големи ремонти.. Знам каква е разликата и какво е удоволствието.
Към Жечев :
От началото на лятото хвърлям по някоя друга пружина и смея да твърдя, че с пружина нито едно оплитане съм нямал.. късания много щото ловя с тънки влакна и малки куки..
Ако застана до Павел И. 100 % той ще хване повече риба от мен..
И няма нищо чудно, тъй като той сигурно ходи за риба от доста време, а аз само от 2-3 години..
Предполагам, че постоянно се информира за нововъведенията в риболовните принадлежности..
Всъщност това, че някой до мен хваща риба , а аз не ще ме накара да се замисля къде бъркам и когато разбера и поправя грешката си следващият път и аз ще хващам..
Пожелавам Ви в най-скоро време да си възвърнете правата и да сторите с темата това, което заслужава ..
Не ползвам само дънни, работя и с мач и с фидер, но просто последният месец не ми се занимаваше с монтажи и др. глупости, а и за месец ходихме точно 2 пъти за риба, поради големи ремонти.. Знам каква е разликата и какво е удоволствието.

Към Жечев :
От началото на лятото хвърлям по някоя друга пружина и смея да твърдя, че с пружина нито едно оплитане съм нямал.. късания много щото ловя с тънки влакна и малки куки..
Ако застана до Павел И. 100 % той ще хване повече риба от мен..
И няма нищо чудно, тъй като той сигурно ходи за риба от доста време, а аз само от 2-3 години..
Предполагам, че постоянно се информира за нововъведенията в риболовните принадлежности..
Всъщност това, че някой до мен хваща риба , а аз не ще ме накара да се замисля къде бъркам и когато разбера и поправя грешката си следващият път и аз ще хващам..
Пожелавам Ви в най-скоро време да си възвърнете правата и да сторите с темата това, което заслужава ..

"The more you know, the less you carry"
Приятел, аз П.И. го дадох като случен пример, а и при него иде реч за динамичен риболов с изкуствени примамки(пак джелеза, но не пружини и болтове!), където качествения такъм и примамка дават известно предимство на риболовеца и най вече по-голям кеф и прецизност, иначе П.И. е съвсем различен .........направо медицински случай с неговите ултра скъпи играчки(дай боже всеки му такива), от които има смисъл обаче, ся друг е въпроса, че той изначално си е добро момче-риболовче-майсторче, но те и за това докторите го пускат редовно от специализираните болнични заведения, именно за да ни радва с уменията и хубавите си такъми!
Идеята ми, че човек не бива да изостава с развитието и динамиката на живота и да тъпче на едно място , отричайки прогреса!
Да, дядовците ни са хващали вероятно в пъти повече риба от нас с прости такъми , но удоволствието от улова и удобствата им е било в пъти по-малко от нашето!
Друг е въпроса, че някога е имало кой да зарибява, нямало е такива орди бракониери нападащи реките и язовирите въоражени с мрежи, бомби,ток, хлор , които системно да обезрибябават водоемите.....те и за това въдиците на дядо ти са вадили 30кг риба, щото я е имало в изобилие......сега да хванеш сериозна трофейна риба си трябва и сериозна подготовка и екипировка!
п.п. като бях дете, преди да ми купят пръчка и макара "Делфин"8 ходех за риба с два празни флакона от дезедорант с навито дебело влакно на тях, няколко куки, плувки си правех от коркови тапи и навито на руло олово което си късах според нуждата за някакво утежнение, за няколко излета хващах повече риби от колкото сега с години не мога да хвана(просто защото я имаше рибата, а не защото съм бил някакъв майстор,или пък защото такъма ми е бил "правилния"), ама сега си предпочитам удобствата и рахатлъка, пък риба колкото толкова........до ден днешен всяка година, когато имам възможност се качвам в лодката при едни морски вълци и ходим за попчета "на чуконта", тоест на гореописания метод-малко влакно навито на парче стериопор, или шише, две куки и тежест и това ми е страхотен гъдел, ама за всичко останало, като практикуване на любимото хоби няма как да се върна към "делфин-а" и да твърдя че това е любимата ми макара и няма смисъл от друга!

Идеята ми, че човек не бива да изостава с развитието и динамиката на живота и да тъпче на едно място , отричайки прогреса!
Да, дядовците ни са хващали вероятно в пъти повече риба от нас с прости такъми , но удоволствието от улова и удобствата им е било в пъти по-малко от нашето!
Друг е въпроса, че някога е имало кой да зарибява, нямало е такива орди бракониери нападащи реките и язовирите въоражени с мрежи, бомби,ток, хлор , които системно да обезрибябават водоемите.....те и за това въдиците на дядо ти са вадили 30кг риба, щото я е имало в изобилие......сега да хванеш сериозна трофейна риба си трябва и сериозна подготовка и екипировка!
п.п. като бях дете, преди да ми купят пръчка и макара "Делфин"8 ходех за риба с два празни флакона от дезедорант с навито дебело влакно на тях, няколко куки, плувки си правех от коркови тапи и навито на руло олово което си късах според нуждата за някакво утежнение, за няколко излета хващах повече риби от колкото сега с години не мога да хвана(просто защото я имаше рибата, а не защото съм бил някакъв майстор,или пък защото такъма ми е бил "правилния"), ама сега си предпочитам удобствата и рахатлъка, пък риба колкото толкова........до ден днешен всяка година, когато имам възможност се качвам в лодката при едни морски вълци и ходим за попчета "на чуконта", тоест на гореописания метод-малко влакно навито на парче стериопор, или шише, две куки и тежест и това ми е страхотен гъдел, ама за всичко останало, като практикуване на любимото хоби няма как да се върна към "делфин-а" и да твърдя че това е любимата ми макара и няма смисъл от друга!

Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич

Джоко Росич

-
- и господ не е толокова добър
Едно време, когато си купих жигулката бях много щастлив и изпитвах огромно удоволствие, в последствие, когато си купих други автомобили, по-скъпи, разбрах колко съм бил ...
Навремето имах гол телескоп, кютюк около кило, хващах риби и си правих кефа, но, когато си купих Мавър тежащ около 300гр. тогава разбрах колко съм бил ...
Навремето, ловях а дъно с едни ментаци пръчки и макари, не можеш да заметнеш на далеч, влакното малко, аванса не бачка като хората и т,н. изтървал съм не малко риби заради калпавите такъми, после си купих сносни и нещата се подобриха, тогава разбрах колко съм бил..
Така с всички останали такъми,телевизори, компютри дрехи и др. Новостите се развиват с бясна скорост и ако можем да си ги позволим с цел, подобряване на това което правим, да изпитаме по-голяма наслада от това което правим, то всеки умен човек би се възползвал, всеки казал противното...
Относно подаръците. Седим си на яз.Ахелой и колегите, идва един кравар и аз му подарявам една пръчка с макара, използвах ги за спод, обаче какво се случва, същия кравар след няколко дена е въоръжен с няколко търмъка и парашута, и със същата тази въдица бракониерства. Друг случай, мои познати ловят риба, единия напред с познанията и кинтите, другия сиромах със звънчета.Този с добрите такъми лови на косъм с повдигач, хваща един амур, другия колега само се кефи на тишината, на "бушоните" . Този напредналия му дава няколко готови повода със стръв и няколко шепи царевица, казва му къде да заметне и захрани, и както се случва в живота, рибата започва да удря на въдиците на сиромаха, вади три амура един след друг и всичките под ножа.Колегата, който му е помогнал да хвани риби, за малко да яде бой, че го карал да пусне поне двете риби. Сами си правете изводите. Мога да дам още хиляди примери и причини за това, че е по-добре да се лови с хубави такъми и затова, че не всеки заслужава помощ от ближния си, но няма смисъл, всеки що годе умен човек е наясно.
п.п. Относно граматиката, не ми се сърдете, толкова мога.
Навремето имах гол телескоп, кютюк около кило, хващах риби и си правих кефа, но, когато си купих Мавър тежащ около 300гр. тогава разбрах колко съм бил ...
Навремето, ловях а дъно с едни ментаци пръчки и макари, не можеш да заметнеш на далеч, влакното малко, аванса не бачка като хората и т,н. изтървал съм не малко риби заради калпавите такъми, после си купих сносни и нещата се подобриха, тогава разбрах колко съм бил..
Така с всички останали такъми,телевизори, компютри дрехи и др. Новостите се развиват с бясна скорост и ако можем да си ги позволим с цел, подобряване на това което правим, да изпитаме по-голяма наслада от това което правим, то всеки умен човек би се възползвал, всеки казал противното...
Относно подаръците. Седим си на яз.Ахелой и колегите, идва един кравар и аз му подарявам една пръчка с макара, използвах ги за спод, обаче какво се случва, същия кравар след няколко дена е въоръжен с няколко търмъка и парашута, и със същата тази въдица бракониерства. Друг случай, мои познати ловят риба, единия напред с познанията и кинтите, другия сиромах със звънчета.Този с добрите такъми лови на косъм с повдигач, хваща един амур, другия колега само се кефи на тишината, на "бушоните" . Този напредналия му дава няколко готови повода със стръв и няколко шепи царевица, казва му къде да заметне и захрани, и както се случва в живота, рибата започва да удря на въдиците на сиромаха, вади три амура един след друг и всичките под ножа.Колегата, който му е помогнал да хвани риби, за малко да яде бой, че го карал да пусне поне двете риби. Сами си правете изводите. Мога да дам още хиляди примери и причини за това, че е по-добре да се лови с хубави такъми и затова, че не всеки заслужава помощ от ближния си, но няма смисъл, всеки що годе умен човек е наясно.
п.п. Относно граматиката, не ми се сърдете, толкова мога.

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- Христо Рангелов
- разбира нещата
Това не е форум по български език,а за риболов! 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Имаше намек за правописаnext4y написа:Това не е форум по български език,а за риболов!

Колега,не е за сърдене,всеки си прави кефа според вижданията си,но не бива да се чувствам гузен,че ловя с неща които мога да си позволя и с които никога не съм парадирал.Напротив,винаги по тактичен начин съм предлагал услугите си на колеги застанали в близост и не можейки да уловят риба.А да не ти казвам колко неща съм подарил на такива колеги.Един кара Мерцедес,друг пие 18 годишно усиски,трети ....и т.н.Илийката е обяснил същественото.Старите такъми ще си останат стари,те не могат да ти подобрят качеството на риболова,да ,ще хващат риба,но...С най-добри чувства

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Иво Вълов
- фен клуб-скобар
Мисля, че Бутник ти го е написал много точно.butnik написа: Старите такъми ще си останат стари,те не могат да ти подобрят качеството на риболова,да ,ще хващат риба,но...С най-добри чувства
Аз също мислех като теб преди известно време, но с времето си промених мисленето коренно.
Спорехме даже с Ицо точно по същата тема и тогава той написа нещо от сорта:Ако искам да съм още със старите такъми, все още щях да карам колело.
Тоест идва момент когато човек трябва да погледне напред и да се обнови малко. Тоест да се качи от колелото на мотор или по добре на кола.
Така е и с такъмите, почваш с тръстиката после си взимаш нещо от магазина, най ефтиното дето го има, след това малко по скъпичко и осъзнаваш колко е приятно да ловиш с хубави такъми.
Не казвам, че с старите такъми няма да хванеш но Кефа е друг !
Абсолютно никой не може да те обеди на този етап във всичко изсписано до тук, но съм сигурен, че някой ден и ти ще мислиш като всички останали дето са си позволили по хубав и скъп такъм или с други думи са се ъпгрейднали.
Хубавото е че се занимаваш с риболов, а не с наркотици и тем-подобни.
Късмет в начинанията ти, и много хваната риба ти желая и да ни радваш с хубави репортажи и снимки.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Иво,в спора се ражда истината.Всеки е прав за себе си,но човек не бива да прави компромиси с нещата ,които употребява,това не означавеа само риболовните такива.
Както казват англичаните-не съм толкова богат да си купувам евтини неща
Дано се схване смисъла:D
Както казват англичаните-не съм толкова богат да си купувам евтини неща

Дано се схване смисъла:D
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Христо Рангелов
- разбира нещата
Във форума всички хора са здравомислещи и схващат смисъла на всичко , спокойно 
Благодаря за пожеланията

Благодаря за пожеланията

Кирчо Великанчето,колкото и да си" велик" ти не си човекът ,който ще ми казва по какъв начин да се обръщам към когото и да било, пък камоли кам майка ми ...........кирил великий написа:Командата "бегом" ще издаваш на майка си!

Не съм си позволявал да се държа към никой колега от форума по този начин ,но ти много умело си го заслужи

п.п.Къде откри в поста ми такава злост ,за да ми отговаряш по този начин.......Жал ми е за теб

ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
next4y написа:Във форума всички хора са здравомислещи и схващат смисъла на всичко , спокойно
Благодаря за пожеланията
Без да съм специалист по марковите такъми

Но ми се струва, че next4y, пусна темата,
Тя се разви според очакванията и с горния пост я закри/заключи/ !!!
И май съвсем не е на седемнадесет

- Иво Вълов
- фен клуб-скобар
butnik написа:Всеки е прав за себе си,но човек не бива да прави компромиси с нещата ,които употребява,това не означавеа само риболовните такива.
Както казват англичаните-не съм толкова богат да си купувам евтини неща![]()

До сега не съм намирал къде точно да сложа горе написаните думи, а Ицо им намери точното място.
- кирил великий
- разбира нещата
Ха, намек имало! Направо ви казвам: - Сядайте да учите българския правопис! Въпрос на самоуважение и уважение е. Особено за модератори, което значи "регулатори". Какъв регулатор ще си между пишещи на български език хора, като си на ниво четвърти клас в граматичната подготовка?! Форумът може и да не е ЗА български език, ала е НА български език и това задължава...butnik:Имаше намек за правописа
- franky
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Ха, май ставаме свидетели на нова скоропоговорка : Снобът вика "дръжте сноба!"кирил великий написа:Ха, намек имало! Направо ви казвам: - Сядайте да учите българския правопис! Въпрос на самоуважение и уважение е. Особено за модератори, което значи "регулатори". Какъв регулатор ще си между пишещи на български език хора, като си на ниво четвърти клас в граматичната подготовка?! Форумът може и да не е ЗА български език, ала е НА български език и това задължава...butnik:Имаше намек за правописа

Основният проблем на този форум определено не е правописа, а комплексите на разни потъпкани индивиди, страдащи от липса на реализация в реалния живот и търсещи такава в киберпространството.
Не мога да си преценя сам познанията по български език, но и да са недостатъчни, изобщо, ама изобщо не ми дреме

Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.