Има ли смисъл?!

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Има ли смисъл?!

Мнение от Vid »

next4y написа:А, и за удоволствието от риболова.. На мен ми доставя удоволствие, когато отида за определен вид риба и търся само и единствено нея, и си я хвана - тогава е най-големия кеф..

Дали ще съм с дрянова пръчка или със пръчка за 2000 лева това за мен няма значение, а че съм надхитрил едно животно, което мнозина мислят за глупаво, но малцина знаят колко е умно.. ;)
Колега, прав си ама не хептен... Виждам ловиш на дъно. Явно и затова изказваш подобно мнение. При този риболов не е толкоз важно с какви въдици ловиш, важно е да са здрави.....
Но, при риболов на плувка, спининг, мухарка и пр..., когато държиш пръчката в ръка е много важно качеството на пръчката, т.е. да е чувствителна, стегната, с качествени водачи и с малко тегло и много други характеристики, които са характерни за качествените и скъпи пръчки..... Относно последната характеристика - тегло, едно е да ловиш с дрянова пръчка, която тежи половин кило, друго е със скъпа карбонова, която тежи 150 гр. Повярвай ми, така е. Лично, не мога да си позволя скъпи въдици, а и не искам да плащам луди пари за хобито си и затова ловя с тези в средния ценови клас - 100-200 лв.

Когато започнеш да ползваш не само дънарки, а и други пръчки, ще разбереш какво искам да ти кажа...... Със сигурност качеството и кефа от риболова с "не дънарки" е в пряка пропорционална зависимост от качеството на такъмите които ползваш.. И е много важно да ги ползваш там където има риба де............... :lol:
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Jechev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Jechev »

Колега next4y, и аз зачетох темата и я сметнах за глупава и не нужна още от самото и начало, ама както е видно става нещо със сайта, тъ нямам(ме) права за известно време и за това не е заключена!
Наистина не виждам смисъл в тази полемика, защото няма никаква идея, а историята ти е твърде обикновена и типична за всеки риболовец, а и и често се случва някой да иска да изтъкне себе си като "по-майстор" пред друг, но това е част от рибарската лакардия, не виждам какво общо има с такъмите и по-скъпата екипировка!?
Да сега съм чувал/чел подигравки от хора със стари, или некачаствени такъми(евтини) и екипировка, насочени към колегите с по-качествени и скъпи такива.........нещо, като типичната за българина фраза от сорта на "тоа па на къфф ми се прави, кво като се е качил на тоа Мерцедес.........., ако бехме на черен път щех да го изям с Ладата.....", а от тези с по- качествените и скъпи такъми е почти невъзможно да чуеш подобни подигравки, щото като минеш на другото ниво се кефиш на собствения си комфорт и уют и не намираш за необходимо да се подиграваш , така де, гордия собственик на една великолепна макара, пръчка, стол и т.н. благини, какво го брига кой с какво лови около него, когато държи някакво бижу в ръцете си му се наслаждава на макс с всяко движение, или докато се е изтегнал удобно на комфотния си стол, под готиния си чадър, кога ще намери време да се вглежда в останалите, че да си разваля рахатлъка и т.н.!?!
Да не говорим, че в повечето случаи добрия и качествен такъм дава огромно предимство на ловящия пред останалите, например съм твърдо убеден, че ако застанеш до батко ти Павел И. с твойте пръчки и макари от време оно, докато се разплиташ на почти всяко мятане той ще хваща рибки със супер скъпите си фофлери на още по скъпата си макара и пръчка, ще отървава успешно примамки със скъпото си и качествено влакно, ще има свръх точен кастинг и аванса му ще мърка, а няма да скърца ,и наместо да ти се подиграва само ще те съжaлява, че до като той се е наслаждавал на риболова ти си си загубил времето в разплитане, късане и за капак "делфина" и "ГДР"-ейската тояга ти е откъснала ръцете, ако и да си хванал някоя и друга риба с нея.....и те така....... :wink:
Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич

Алкохола не решава проблемите....млякото също.
Изображение
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Христо Рангелов »

Към Vid:

Не ползвам само дънни, работя и с мач и с фидер, но просто последният месец не ми се занимаваше с монтажи и др. глупости, а и за месец ходихме точно 2 пъти за риба, поради големи ремонти.. Знам каква е разликата и какво е удоволствието. ;)

Към Жечев :

От началото на лятото хвърлям по някоя друга пружина и смея да твърдя, че с пружина нито едно оплитане съм нямал.. късания много щото ловя с тънки влакна и малки куки..

Ако застана до Павел И. 100 % той ще хване повече риба от мен..

И няма нищо чудно, тъй като той сигурно ходи за риба от доста време, а аз само от 2-3 години..

Предполагам, че постоянно се информира за нововъведенията в риболовните принадлежности..

Всъщност това, че някой до мен хваща риба , а аз не ще ме накара да се замисля къде бъркам и когато разбера и поправя грешката си следващият път и аз ще хващам..

Пожелавам Ви в най-скоро време да си възвърнете правата и да сторите с темата това, което заслужава .. ;)
"The more you know, the less you carry"
Jechev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Jechev »

Приятел, аз П.И. го дадох като случен пример, а и при него иде реч за динамичен риболов с изкуствени примамки(пак джелеза, но не пружини и болтове!), където качествения такъм и примамка дават известно предимство на риболовеца и най вече по-голям кеф и прецизност, иначе П.И. е съвсем различен .........направо медицински случай с неговите ултра скъпи играчки(дай боже всеки му такива), от които има смисъл обаче, ся друг е въпроса, че той изначално си е добро момче-риболовче-майсторче, но те и за това докторите го пускат редовно от специализираните болнични заведения, именно за да ни радва с уменията и хубавите си такъми! :mrgreen:
Идеята ми, че човек не бива да изостава с развитието и динамиката на живота и да тъпче на едно място , отричайки прогреса!
Да, дядовците ни са хващали вероятно в пъти повече риба от нас с прости такъми , но удоволствието от улова и удобствата им е било в пъти по-малко от нашето!
Друг е въпроса, че някога е имало кой да зарибява, нямало е такива орди бракониери нападащи реките и язовирите въоражени с мрежи, бомби,ток, хлор , които системно да обезрибябават водоемите.....те и за това въдиците на дядо ти са вадили 30кг риба, щото я е имало в изобилие......сега да хванеш сериозна трофейна риба си трябва и сериозна подготовка и екипировка!
п.п. като бях дете, преди да ми купят пръчка и макара "Делфин"8 ходех за риба с два празни флакона от дезедорант с навито дебело влакно на тях, няколко куки, плувки си правех от коркови тапи и навито на руло олово което си късах според нуждата за някакво утежнение, за няколко излета хващах повече риби от колкото сега с години не мога да хвана(просто защото я имаше рибата, а не защото съм бил някакъв майстор,или пък защото такъма ми е бил "правилния"), ама сега си предпочитам удобствата и рахатлъка, пък риба колкото толкова........до ден днешен всяка година, когато имам възможност се качвам в лодката при едни морски вълци и ходим за попчета "на чуконта", тоест на гореописания метод-малко влакно навито на парче стериопор, или шише, две куки и тежест и това ми е страхотен гъдел, ама за всичко останало, като практикуване на любимото хоби няма как да се върна към "делфин-а" и да твърдя че това е любимата ми макара и няма смисъл от друга! 8)
Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич

Алкохола не решава проблемите....млякото също.
Изображение
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Едно време, когато си купих жигулката бях много щастлив и изпитвах огромно удоволствие, в последствие, когато си купих други автомобили, по-скъпи, разбрах колко съм бил ...
Навремето имах гол телескоп, кютюк около кило, хващах риби и си правих кефа, но, когато си купих Мавър тежащ около 300гр. тогава разбрах колко съм бил ...
Навремето, ловях а дъно с едни ментаци пръчки и макари, не можеш да заметнеш на далеч, влакното малко, аванса не бачка като хората и т,н. изтървал съм не малко риби заради калпавите такъми, после си купих сносни и нещата се подобриха, тогава разбрах колко съм бил..
Така с всички останали такъми,телевизори, компютри дрехи и др. Новостите се развиват с бясна скорост и ако можем да си ги позволим с цел, подобряване на това което правим, да изпитаме по-голяма наслада от това което правим, то всеки умен човек би се възползвал, всеки казал противното...
Относно подаръците. Седим си на яз.Ахелой и колегите, идва един кравар и аз му подарявам една пръчка с макара, използвах ги за спод, обаче какво се случва, същия кравар след няколко дена е въоръжен с няколко търмъка и парашута, и със същата тази въдица бракониерства. Друг случай, мои познати ловят риба, единия напред с познанията и кинтите, другия сиромах със звънчета.Този с добрите такъми лови на косъм с повдигач, хваща един амур, другия колега само се кефи на тишината, на "бушоните" . Този напредналия му дава няколко готови повода със стръв и няколко шепи царевица, казва му къде да заметне и захрани, и както се случва в живота, рибата започва да удря на въдиците на сиромаха, вади три амура един след друг и всичките под ножа.Колегата, който му е помогнал да хвани риби, за малко да яде бой, че го карал да пусне поне двете риби. Сами си правете изводите. Мога да дам още хиляди примери и причини за това, че е по-добре да се лови с хубави такъми и затова, че не всеки заслужава помощ от ближния си, но няма смисъл, всеки що годе умен човек е наясно.
п.п. Относно граматиката, не ми се сърдете, толкова мога. :D
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

Това не е форум по български език,а за риболов! ;)
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

next4y написа:Това не е форум по български език,а за риболов! ;)
Имаше намек за правописа :wink:
Колега,не е за сърдене,всеки си прави кефа според вижданията си,но не бива да се чувствам гузен,че ловя с неща които мога да си позволя и с които никога не съм парадирал.Напротив,винаги по тактичен начин съм предлагал услугите си на колеги застанали в близост и не можейки да уловят риба.А да не ти казвам колко неща съм подарил на такива колеги.Един кара Мерцедес,друг пие 18 годишно усиски,трети ....и т.н.Илийката е обяснил същественото.Старите такъми ще си останат стари,те не могат да ти подобрят качеството на риболова,да ,ще хващат риба,но...С най-добри чувства :wink:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

butnik написа: Старите такъми ще си останат стари,те не могат да ти подобрят качеството на риболова,да ,ще хващат риба,но...С най-добри чувства :wink:
Мисля, че Бутник ти го е написал много точно.
Аз също мислех като теб преди известно време, но с времето си промених мисленето коренно.
Спорехме даже с Ицо точно по същата тема и тогава той написа нещо от сорта:Ако искам да съм още със старите такъми, все още щях да карам колело.
Тоест идва момент когато човек трябва да погледне напред и да се обнови малко. Тоест да се качи от колелото на мотор или по добре на кола.
Така е и с такъмите, почваш с тръстиката после си взимаш нещо от магазина, най ефтиното дето го има, след това малко по скъпичко и осъзнаваш колко е приятно да ловиш с хубави такъми.
Не казвам, че с старите такъми няма да хванеш но Кефа е друг !
Абсолютно никой не може да те обеди на този етап във всичко изсписано до тук, но съм сигурен, че някой ден и ти ще мислиш като всички останали дето са си позволили по хубав и скъп такъм или с други думи са се ъпгрейднали.
Хубавото е че се занимаваш с риболов, а не с наркотици и тем-подобни.
Късмет в начинанията ти, и много хваната риба ти желая и да ни радваш с хубави репортажи и снимки.
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Иво,в спора се ражда истината.Всеки е прав за себе си,но човек не бива да прави компромиси с нещата ,които употребява,това не означавеа само риболовните такива.
Както казват англичаните-не съм толкова богат да си купувам евтини неща :wink:
Дано се схване смисъла:D
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата

Във форума всички хора са здравомислещи и схващат смисъла на всичко , спокойно ;)

Благодаря за пожеланията ;)
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

кирил великий написа:Командата "бегом" ще издаваш на майка си!
Кирчо Великанчето,колкото и да си" велик" ти не си човекът ,който ще ми казва по какъв начин да се обръщам към когото и да било, пък камоли кам майка ми ........... :smt098
Не съм си позволявал да се държа към никой колега от форума по този начин ,но ти много умело си го заслужи :butthead:

п.п.Къде откри в поста ми такава злост ,за да ми отговаряш по този начин.......Жал ми е за теб :smt011
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

next4y написа:Във форума всички хора са здравомислещи и схващат смисъла на всичко , спокойно ;)

Благодаря за пожеланията ;)

Без да съм специалист по марковите такъми :D ,
Но ми се струва, че next4y, пусна темата,
Тя се разви според очакванията и с горния пост я закри/заключи/ !!!
И май съвсем не е на седемнадесет :lol: !
Аватар
Иво Вълов
фен клуб-скобар

Мнение от Иво Вълов »

butnik написа:Всеки е прав за себе си,но човек не бива да прави компромиси с нещата ,които употребява,това не означавеа само риболовните такива.
Както казват англичаните-не съм толкова богат да си купувам евтини неща
:wink:
:D

До сега не съм намирал къде точно да сложа горе написаните думи, а Ицо им намери точното място.
Изображение
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

butnik:Имаше намек за правописа
Ха, намек имало! Направо ви казвам: - Сядайте да учите българския правопис! Въпрос на самоуважение и уважение е. Особено за модератори, което значи "регулатори". Какъв регулатор ще си между пишещи на български език хора, като си на ниво четвърти клас в граматичната подготовка?! Форумът може и да не е ЗА български език, ала е НА български език и това задължава...
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

кирил великий написа:
butnik:Имаше намек за правописа
Ха, намек имало! Направо ви казвам: - Сядайте да учите българския правопис! Въпрос на самоуважение и уважение е. Особено за модератори, което значи "регулатори". Какъв регулатор ще си между пишещи на български език хора, като си на ниво четвърти клас в граматичната подготовка?! Форумът може и да не е ЗА български език, ала е НА български език и това задължава...
Ха, май ставаме свидетели на нова скоропоговорка : Снобът вика "дръжте сноба!" :lol:

Основният проблем на този форум определено не е правописа, а комплексите на разни потъпкани индивиди, страдащи от липса на реализация в реалния живот и търсещи такава в киберпространството.
Не мога да си преценя сам познанията по български език, но и да са недостатъчни, изобщо, ама изобщо не ми дреме :finga: Вършат ми работа за дейностите, с които се занимавам и са ми напълно достатъчни. С прости думи, чувствам се добре в кожата си, което изобщо не може да се каже за недоклатените хейтъри, серящи навсякъде. Предполагам, че по подобен начин се чувстват и всички нормлани потребители на форума, чиято цел е да се забавляват, а не да се натовартват, за разлика от вас :wink:
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”