Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Въдица и макара за тролинг
Модератор: bobopeli
Re: Въдица и макара за тролинг
Мен такава ми не требе
На тях неще, нали гледаш стои си мирно на стойката, та затова я подарих да брулят орехи с нея 

От Зогите толкова хора не си взеха,че чак няма....свършиха...ебати гадната реклама да чакаш един месец,защото тия почивали август месец.
Чета ви с интерес....особенно за балансирания чук....макара на Троли,дето тежи повече от гюле и леката му въдица става безмислена,защото е за всичко друго,но не и за сом.
Уважавам Стоманчо с неговия успех,но тази риба не мога да я нарека велика.Подобни са хванати от поне 200 човека....Не познавам някой от обкръжението ми да няма няколко такива.А моите скромни резултати със 8 риби с по-тежко тегло от тази риба и поне 3 с нейното са без значение.
Но понеже тука не говорим за това кой е по-най,а за реалности ми писна да слушам откровенни лъжи за супер такъм Пфлюгер(царя на брадите) за 60лв и Ъгли което само,защото Троли го има ми порасна на главата.Всъщност тази въдица е в ценовия клас на макарата му(60 кинта).Седнал той да се дуе колко балансиран такъм набачкал......звънци балансиран,еле па за сом.
Спинингова въдица за кленчета.При удър на читав сом от 30кг. вадене минимум 3.30мин.....за това му трябвало лекотата.Нека каже макарата,която ползва колко тежи.А влакното и всичко останало му е пълен тестикул.
Нямам против извънземните ви такъми,но не лъжете хората,че те и вие сте такива.....смешни сте.
Един възел не може да направи към флорото и седнал да дудне и подскача с въдици за по 500-600$(написана у нета).
Те може да са леки и за това скъпи,но това не означава здрави.Ако беше така скъпите Шимана и директни телескопи от по 6м. и нагоре с тежест 180гр нямаше да им се посипват на главите при 1-я полъх на вятъра и неправилно замятане....еле пък в студ.
За да се пишат такива неща,не трябва само да четеш цифри и да ги цитираш във форума,а поне веднъж да си отишъл на друг вид риболов и тогава да приказваш.
За сега всичко ти е Индия и то тъмна.
Чета ви с интерес....особенно за балансирания чук....макара на Троли,дето тежи повече от гюле и леката му въдица става безмислена,защото е за всичко друго,но не и за сом.
Уважавам Стоманчо с неговия успех,но тази риба не мога да я нарека велика.Подобни са хванати от поне 200 човека....Не познавам някой от обкръжението ми да няма няколко такива.А моите скромни резултати със 8 риби с по-тежко тегло от тази риба и поне 3 с нейното са без значение.
Но понеже тука не говорим за това кой е по-най,а за реалности ми писна да слушам откровенни лъжи за супер такъм Пфлюгер(царя на брадите) за 60лв и Ъгли което само,защото Троли го има ми порасна на главата.Всъщност тази въдица е в ценовия клас на макарата му(60 кинта).Седнал той да се дуе колко балансиран такъм набачкал......звънци балансиран,еле па за сом.
Спинингова въдица за кленчета.При удър на читав сом от 30кг. вадене минимум 3.30мин.....за това му трябвало лекотата.Нека каже макарата,която ползва колко тежи.А влакното и всичко останало му е пълен тестикул.
Нямам против извънземните ви такъми,но не лъжете хората,че те и вие сте такива.....смешни сте.
Един възел не може да направи към флорото и седнал да дудне и подскача с въдици за по 500-600$(написана у нета).
Те може да са леки и за това скъпи,но това не означава здрави.Ако беше така скъпите Шимана и директни телескопи от по 6м. и нагоре с тежест 180гр нямаше да им се посипват на главите при 1-я полъх на вятъра и неправилно замятане....еле пък в студ.
За да се пишат такива неща,не трябва само да четеш цифри и да ги цитираш във форума,а поне веднъж да си отишъл на друг вид риболов и тогава да приказваш.
За сега всичко ти е Индия и то тъмна.
Последно промяна от Emo-83 на Чет Авг 29, 2013 12:00 am, променено общо 1 път.
- minchoto
- ще става разбирач
Ами що не си карате на ЛС тогава?Troli Rapala написа:Капетано,не случайно ти отговарям на теб,а защото поне имаш натрупан опит в лодката на тролинг от електрика до четири такта през годините...

Troli Rapala написа:...ЧЕСТНОТО инфо и начина по който ти го поднасят,просто се ориентираш перфектно!
Минчо, предпочитам леките пръчки, защото ми е по кеф като вадя риба 1-3кг. с такава пръчка, а 95 % от моите риби са в този диапазон. Някак си ми се вижда неестествено да се ползва по-тежка пръчка 300-400гр. за такива риби, няма го кефа при ваденето. Пробвал съм и хеви пръчки за големи риби, но те не са за мен и моите разбирания за нашия тролинг. Ако съм за туни и марлини такъма ще е съвсем другminchoto написа:Всичко това е много хубаво, но не видях отговор на нито един от зададените въпроси, а именно:minchoto написа:... би ли обяснил на хората, защо е толкова важно пръчката да е лека? Това е въпрос, който много ме мъчи, ако отново не ми отговориш, може и Стоманко да го направи, нямам нищо противМоже би ги носите на гръб, или постоянно ги държите в ръка, че е толкова важно теглото им?

- minchoto
- ще става разбирач
А, лека-полека си идваме на думата майstomanco написа:Минчо, предпочитам леките пръчки, защото ми е по кеф като вадя риба 1-3кг. с такава пръчка, а 95 % от моите риби са в този диапазон. Някак си ми се вижда неестествено да се ползва по-тежка пръчка 300-400гр. за такива риби, няма го кефа при ваденето. Пробвал съм и хеви пръчки за големи риби, но те не са за мен и моите разбирания за нашия тролинг. Ако съм за туни и марлини такъма ще е съвсем другminchoto написа:Всичко това е много хубаво, но не видях отговор на нито един от зададените въпроси, а именно:minchoto написа:... би ли обяснил на хората, защо е толкова важно пръчката да е лека? Това е въпрос, който много ме мъчи, ако отново не ми отговориш, може и Стоманко да го направи, нямам нищо противМоже би ги носите на гръб, или постоянно ги държите в ръка, че е толкова важно теглото им?

Troli Rapala написа:Друг случай от тази година!Виждам на сонара огромен облак и си викам-"това,ако удари"!След 5 -10 секутди следва удър на лявата пръчка и вече нема проблем,хващам и се почва борбата!Имаше лек източен вятър,но рибата ме побърка!Смени всички посоки,лево-десно,после потапяне на пръта в дълбочина,като през цялото време следвах напъните с лодката!Двигателя след половин час угасна,но успях да го запаля без сома да се откачи.След половин час ме заболя ръката и смених с дясната.Просто държиш и чакаш умората!Умората идва,но не при рибата а у мен!Мина час и дойдоха едни хаймани с лодка и ме питат от близо-"ЩО НЕ ГО ДИГНЕШ"?
Ела го дигни ти бре,той ме направи луд,не знам къде се намирам и колко е часът!
Поседяха-досаждаха 1час и се разкараха,но борбата продължи!За миг видях воблера,беше се дигнал сома,но немаше мехури!Накрая излезе силен южен порив на вятъра и ТОЙ тръгна срещу него,към плиткото.Плуваше спокойно на 1-2м.дълбочина на 10-20 метра пред мен и макар да нямаше мехури си мислех-"Мой си"!Точно в този момент,в който го преследвах срещу вълните,той направи рязък тласък и се откачи!
Не можех да повярвам!Бяха минали два часа и половина в борба и накрая нищо!
Мъчно ми е,но анализът сочи,че финният прът просто не може да умори много-тежка риба.Явно съм се разхождал над него без да го моря!
Последно промяна от minchoto на Сря Авг 28, 2013 11:48 pm, променено общо 1 път.
Всеки може да се ориентира по въдиците на колегите.Споко,следва състезание.Искам там да ми покаже Сашко колко човека ловят с подобен такъм,като неговия и колко са с въдици различни от неговата.
Всъщност нямам против такъма му,защото това си е неговия избор.Но не мога да разбера защо ни го налага.Човека попита за въдица и макара.Редно беше да му предложи такива,които се продават тук.Кво го брига той с какво лови и,че еди коя си въдица била в Извънземното.Що аз не му предложих моите Пенове,които кодирано и умишлено ги споменавате.....щото ги няма на пазара.....ето за това.И ако му ги посоча с какво ще съм му полезен!
Излезни с конкретни предложения и нека сам си прецени.Аз съм казал друго....ми ОК,моето мнение различно.Какви са тия драсканици и полемики.Ние си повтаряме нещата от предишната тема......по-добре да ги копираме егаси.
Ясно е,че сте специалисти.
Всъщност нямам против такъма му,защото това си е неговия избор.Но не мога да разбера защо ни го налага.Човека попита за въдица и макара.Редно беше да му предложи такива,които се продават тук.Кво го брига той с какво лови и,че еди коя си въдица била в Извънземното.Що аз не му предложих моите Пенове,които кодирано и умишлено ги споменавате.....щото ги няма на пазара.....ето за това.И ако му ги посоча с какво ще съм му полезен!
Излезни с конкретни предложения и нека сам си прецени.Аз съм казал друго....ми ОК,моето мнение различно.Какви са тия драсканици и полемики.Ние си повтаряме нещата от предишната тема......по-добре да ги копираме егаси.
Ясно е,че сте специалисти.
- minchoto
- ще става разбирач
Би ли споделил нещо и за втората пръчка на лодката - марка, модел, дължина, акция? Благодаряstomanco написа:![]()

Еми то е видно каква е.....по-голяма гега от моята.Но до сега го спестявах,защото нямам нищо против Стоманко и неговия успех....заслужил си го е момчето.Не искам да остава с грешни впечатления,че роптая срещу рибата и него.
Все пак не мога да съм мазник и да галя нечие его,само за да търся съюзници.
Съотборника ми Кроки е с Шимано Бийст Мастер.....въдица съвсем различна от тази на Троли.
Все пак не мога да съм мазник и да галя нечие его,само за да търся съюзници.

Съотборника ми Кроки е с Шимано Бийст Мастер.....въдица съвсем различна от тази на Троли.
Емо няма сърдити, тук говорим за въдици и предпочитания. За Кроки знаем че използва основно Шимано, перфектни въдици, само да бяха по-евтини, ма то пък щеше да са като другите марки итака.
Всеки е свободен да си ползва каквото си иска и му харесва.
Втората пръчка у лодката е салмо 2,10 модела го забравих, тежеше 300гр. акция 100-200, груба работа за големи риби
, ползвал съм я 2-3 пъти, подарих я. Като сме двама у тоя голям параход с по една пръчка стига
.
Втората пръчка у лодката е салмо 2,10 модела го забравих, тежеше 300гр. акция 100-200, груба работа за големи риби

Emo-83 написа:.. обкръжението ми ..
Продължавам да попивам мъдростта на вековете..capetano написа:Много е весело тук!![]()

По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Капетано за мен е важно твоето мнение за правилната въдица и макара за тролинг,а "облъченото обкръжение" го прескочи спокойно и хладнокръвно без да го мислиш!
Запуши си и ушите,че там се чува само: "Дайте и шанс на тая гега"!
Вече общувам само с тролингисти,които имат изградено собствено мнение на база опит,а не с тълпа обкръжила грингото "мистър Шанс"!
Капетано дай твоята визия,ще ми е интересно!

Знаеш ли,човек се учи до като е жив....важи за мене.stomanco написа:Емо няма сърдити, тук говорим за въдици и предпочитания. За Кроки знаем че използва основно Шимано, перфектни въдици, само да бяха по-евтини, ма то пък щеше да са като другите марки итака.
Втората пръчка у лодката е салмо 2,10 модела го забравих, тежеше 300гр. акция 100-200, груба работа за големи риби, ползвал съм я 2-3 пъти, подарих я. Като сме двама у тоя голям параход с по една пръчка стига
.
На състезанието ще ти дам една Зога и ще ти пусна най-малкия Марлин на симулатора.После ще ти дам една друга въдица и сам ще прецениш как е и има ли значение въдицата при различните риби.
Тука нещата са объркани тотално.Отиваш в магазин на запад и нещата са по щандове.Вирбел 5-ца,конец 5-ца,пръчка 5-ца и макара със съответния драг.Тогава при тест сам виждаш,че си избегнал всички слаби места.А колкото и да не ми е приятно ще се съглася с моя фен Капитано за казаното в негов пост....балансиран такъм,а не лайна с праз.
Не може макарата да ти е за яки риби,а всичко останало жмел....несериозно е,когато се вживяваш в роля на учител.
Така и няма да получиш отговор колко тежи макарата на Троли,та ни успива с това,защо една въдица,трябва да е лека.
Алабалистики съм слушал много.Но както ти каза,всеки има право на свой избор.....стига да не го налага на другите.
Тук всичко е майтап и тъпо противоборство.....вместо да откриваме заедно грешките си.
Твърдата въдица,не винаги е по-хубавата и най-малко насаждам това мнение,което Троли опорито иска да ми вмени.Именно заради това съм посочил въдици с жило отпред и такива,които могат да отбиват резките тласъци на сома без той да скъса.
Тук ме призовават да чета къде и какво писало.А са слепи да прочетат какво пише на самата въдица.Създадена да отбива резките тласъци на големите риби.И всичко това,защото някой не ме харесвал и съм го казал аз.
После започва едно носене на вода от различни кладенци,които водят до пълно противоречие,само заради човешка омраза.
Всяка една въдица за сом трябва да има гръбнак,колкото и мека да е тя.Защото после няма повдигане и контролиране на рибата.
Не е майсторлък това,да държиш рибата 4-ри часа без тя да е разбрала,че е закачена.Извинявай,но въпреки гадното закачане за опашката,твоята риба я извади за нормално време.А Сашко даже не можа да разбере колко голяма е тя,та използва чуждици за инорманси и велика риба.
Най-голямото разкарване,което съм виждал из язовира е от шаран,а не от сом......5 часа и то заради неподходящ такъм.Накрая скъса,което беше нормално за тази велика риба и този неподходящ такъм.

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Опааа,подминахме с лекота един важен момент:Че въдицата за тролинг трябва и да е къса,дори и дръжката!
Стоманко се е усетил навреме,кой е най-удобния и практичен вариант за пръчка на тролинг и си е позволил лукса да ОТРЕЖЕ част от дръжката на скъпата въдица Шимано за да не му пречи при борбата с голяма риба!
Това го е направил преди да хване Голяма риба на нормална въдица!
Това означава,че мисли и действа като всеки истински Риболовец,а не е просто Турист който се вози в лодка!
Точно внимателния ИЗБОР на подходящия такъм за определен риболов ни отделя от Водния туризъм!Турист не е обида,а просто човек който няма големи претенции и му е все тая с какви такъми или риби ще лови,важното е да е на чист въздух далече от дома! 

Не понасям въдици с къса дръжка.....въобще не ми е удобно.Ако сте забелязали,късите въдици за големи риби са с дълги дръжки за по-добър захват.Въобще не се съгласявам с това мнение.Отново се бъркат различните дисциплини.
Все пак е въпрос на вкус,който не налагам.Някои си режат върховете.Не вярвам да сме по-умни от тези,които мислят и произвеждат въдици.
В момента на пазара липсват подходящи къси въдици,които се слагат за средни на транеца.Все пак 1.85м. е добра дължина.
Все пак е въпрос на вкус,който не налагам.Някои си режат върховете.Не вярвам да сме по-умни от тези,които мислят и произвеждат въдици.
В момента на пазара липсват подходящи къси въдици,които се слагат за средни на транеца.Все пак 1.85м. е добра дължина.