Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Ryobi Applause
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Ryobi Applause
ОК. Ще видя в Търново в магазина на SKF за лагери, но самата макара е страшно точно направена (Хвала!) и капачето на механизма не помръдва. Страх ме е да не повредя нещо. Може би е залепнало заради атхезията между контактните повърхности на капачето и короуса която се засилва от смазката и тя действа като лепило, както когато залепват две намокрени стъкла. Ще отложа за когато ще мога да взема лагери и грес за ротори на лодки (за смазка(не се цака от солта в морската вода при морски риболов).
Късметът е на страната на подготвените.
- mesket4eto
- научил се да хвърля
Не знам как е точно при Аплауз-а, обаче при доста макари с такава втулка на дръжката от триенето при експлоатацията се износва повече оста, отколкото втулката.Това по- късно може да създаде проблеми при монтирането на лагерче, защото оста ако се износи, ще е образно казано малко с форма на пясъчен часовник.Limanov написа:Между другото ефекта "джойстик" показан от колегата идва след години здрава експлоатация така че може тогава да сложиш лагер, втулката е достатъчно здрава на първо време.
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
!!!!!Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"!![]()
По принцип няма вечни неща-всичко се износва.
Аз снимах мойте макари-и изглеждат така.
Аз ловя на язовир и море с тях.
На река е по натоварено.
Имам и други макари.
А Павката че се вманиачава на тема макари е ясно.
Аз снимах мойте макари-и изглеждат така.

Аз ловя на язовир и море с тях.
На река е по натоварено.
Имам и други макари.
А Павката че се вманиачава на тема макари е ясно.

Риболовци.
Както тръгна с тез греси за лодки и т.н. да не стане като е един колега тук, смаза новия си Аплаус и ... . Я по-добре не пипай нищо. Явно никога до сега не си отварял макара, не ти трябва да влизаш в тоя филм. Може да изглежда елементарно, но много често дребните детайли падат и изчезват безследно, или не искат да влязат там където си мислим че трябва да влязат ....Мишката написа:...Страх ме е да не повредя нещо ... Ще отложа за когато ще мога да взема лагери и грес за ротори на лодки (за смазка(не се цака от солта в морската вода при морски риболов).
- pop_stavri_
- научил се да хвърля
Има и други, които изцяло пълнят макарата с грес, да не влизала вода....rap66 написа:... да не стане като е един колега тук, смаза новия си Аплаус и ...

Благодаря за предупреждението да не си прецакам такъма, но съм разглабял и смазвал сам всичките си макари сам до сега. Колкото до дребните части, познато ми е търсенето на пружинка от Мичел... Гадно, напрегнато и подтискащо занимание под леглото с челно фенерче
.
Смазвам със двукобикова спринцовка пълна с грес, слагам и дебела прерязана игла да върви по- лесно греса и върха да не драсне боята... За пълненето на макарата със мазочни материали съм чува и съм го пробвал, на мичела ми. Гадното е кат земе да изтича...
. след единя опит не повторих.
Ето и рьобито и въпросния Мичел.

Смазвам със двукобикова спринцовка пълна с грес, слагам и дебела прерязана игла да върви по- лесно греса и върха да не драсне боята... За пълненето на макарата със мазочни материали съм чува и съм го пробвал, на мичела ми. Гадното е кат земе да изтича...

Ето и рьобито и въпросния Мичел.
- mesket4eto
- научил се да хвърля
Колега влакното навито на Аплауз-а ми се струва малко повече от необходимото, не ти ли прави бради, като я пробваше макарата?
Moето Риоби Стамина с влакното от снимката както съм го навил ми брадясваше от време на време.
Moето Риоби Стамина с влакното от снимката както съм го навил ми брадясваше от време на време.
!!!!!Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"!![]()
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Явно още не я е пробвал . Като изхвърли едно педесетина метра , другият път ще знае до къде да я пълни 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- m65
- вече хвърля и на тежко
На практика е така. Едни стигат по лесния начин до нужният краен резултат, а други по трудният начин. Лесният начин е да се навие влакното както трябва. Трудният е да се съсипе една или по-вече ролки влакно. Като монофилът има огромна вероятност да се разплете при наличието на "бради". Докато разплитането на плетено влакно е доооста трудно, или невъзможно.Павел Иванов написа:Явно още не я е пробвал . Като изхвърли едно педесетина метра , другият път ще знае до къде да я пълни
Затова при навиване на монофил същият се оставят до под 2-3 мм. от ръба на шпулата. При навиване на плетено влакно това разстояние може да се увеличи.
Другото правило е когато има подложни шайби на разположение (чрез премахването или добавянето им) да се навие влакното под формата на конус. Като задължително по-широката част на образувалият се конус е в горната част на шпулата.
Начинът на навиване на влакното, както е на Стамината от снимката, се практикува при макари за дънен или мачов риболов.
п.п. Колега, Мишката, SKF продават скъпо лагерите които предлагат, дори и китайските, които от своя страна въобще не са некачествени.
Справка - прочети какво съм писал в другият форум:
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... &start=555
А едно мнение под моето има снимка на макара на която е навито правилно влакното.
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
Вече писах че ходих да я пробвам макарката. Не ми смиташе. Това е защото от време на ереме при ползване на въртушка слагам воблер или джиг за няколко замвтания, през които с обирането на линията леко почуквам и променям ъгълът на пръчката. Така влакнпто се изправя и айде пак на въртушка. Влакното е 0.20 Фокус, вирбелът е Джаксън. Само тва ме спасява на бързейте и при правилно намотана корда. Водата там дето ходих е наистина бърза и "дебела".
- m65
- вече хвърля и на тежко
Колега, ти явно ще си от тези които ще достигнат по трудният начин до правилното навиване на влакното.Мишката написа:Вече писах че ходих да я пробвам макарката. Не ми смиташе. Това е защото от време на ереме при ползване на въртушка слагам воблер или джиг за няколко замвтания, през които с обирането на линията леко почуквам и променям ъгълът на пръчката. Така влакнпто се изправя и айде пак на въртушка. Влакното е 0.20 Фокус, вирбелът е Джаксън. Само тва ме спасява на бързейте и при правилно намотана корда. Водата там дето ходих е наистина бърза и "дебела".
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
- mesket4eto
- научил се да хвърля
Според мен махането на едни 15-20-тина метра влакно от подложката няма да са проблем за кастинга и ще си застрахован от брадясване.
В противен случай се случват разни супер дразнещи оплитания, когато най- малко ги очакваш и в най- неподходящия момент.

А защо решихте, че има подложка?