Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Дяволската манатарка е МЕТАЛНО сива отгоре, сива шапка.
Червената мухоморка се ползва за лекарство (спиртен извлек) при ревматични болки и други подобни.
Червената мухоморка се ползва за лекарство (спиртен извлек) при ревматични болки и други подобни.
-
- ще става разбирач
Червената мухоморка я пасът северните елнени, да се друсат.Ескимостите хранят с тях домашните елни и пият урината за да се надрусат и те.
Видях снимки на пърхутки. Не знам да има у нас отровна пърхутка. Има едно нещо - Вълчи зъб, но като го срежеш - посинява.
Пърхутките се белят и се задушават с масло , но трябва да са пресни.
Видях снимки на пърхутки. Не знам да има у нас отровна пърхутка. Има едно нещо - Вълчи зъб, но като го срежеш - посинява.
Пърхутките се белят и се задушават с масло , но трябва да са пресни.
- кирил великий
- разбира нещата
Вълчият зъб никой в темата не го споменава, но той е смъртоносна гъба, с която лесно може да се сбърка малка неразтворена печурка. Вълчият зъб няма нищо общо с пърхутките и не посинява изобщо. Ще потърся снимки на вълчия зъб - Иноцибе патоиларди - патоилардова гъба.Не знам да има у нас отровна пърхутка. Има едно нещо - Вълчи зъб, но като го срежеш - посинява.
А, ето снимки от Мрежата:

-
- ще става разбирач
Може да е съвпадение с имената или диалект. Прилича на грутка с неправилна форма и при срез посинява. Ще потърся в нета какво точно е.
- кирил великий
- разбира нещата
Ааа, това, което описваш си отровната пърхутка. Има си отровна пърхутка.AlbinoTrout написа:Може да е съвпадение с имената или диалект. Прилича на грутка с неправилна форма и при срез посинява. Ще потърся в нета какво точно е.
-
- ще става разбирач
Набарах го:
http://manatarka.org/scleroderma-citrinum" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;

http://manatarka.org/scleroderma-citrinum" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Тук е показан разрязан този отровен трюфел:
http://venijen.blogspot.bg/2013/01/blog-post_18.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
http://venijen.blogspot.bg/2013/01/blog-post_18.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Последно промяна от bgbul на Сря Окт 21, 2015 8:24 am, променено общо 1 път.
- Vid
- кандидат преподавател
Добро е мнението ти относно отровните трюфели, ама ако споделиш как да набера няколко кила от таз гъба, ядни де, че да вляза в бизнеса и изкарам някоя хилядарка юро, ще съм ти безкрайно благодаренbgbul написа:Тук е показан разрязан този отровен трюфел:
http://venijen.blogspot.bg/2013/01/blog-post_18.html" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Ето снимка на ВЪЛЧИ зъб. Забележете характерната конусовидна издатина на върха на шапката. Цветовете са около охрено-кафяво и се менят в зависимост от зрелостта и дъждовете.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последно промяна от bgbul на Сря Окт 21, 2015 8:24 am, променено общо 1 път.
- Vid
- кандидат преподавател
1. Знания (от интернет трудно ще си ги набавиш), въпреки, че мнозина си мислят обратното.bgbul написа:Vid написа:........ ако споделиш как да набера няколко кила от таз гъба, че да вляза в бизнеса и изкарам някоя хилядарка юро, ще съм ти безкрайно благодарен
2. Обучено куче или ти да си обучиш. По избор. Обучено струва скъпо.
3. Изчакваш масовия сезон. Сега намират САМО майсторите в този занаят.
4. Някой добър приятел ти показва занаята и места, където да търсиш (където да намираш е по-правилно) Много търсят, малко намират.
5. Търпение и упоритост за първите слаби излети.
6. Финанси за покриване на разходките поне за един месец...до първите доходи./quote]
Това го зная, очаквах да споделиш нещо по лесно? Мисля да продължа да си изкарвам парите по по-трудния начин....
Защо тогава вкарваш темата с неядните трюфели, при положение, че тия не се ловЪт без куче и пр... и не са тема в та тема???
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Здравейте гъбари, понеже стана въпрос и за трюфелите искам само да споделя нещо.Уважавам много мненията на bgbul и следя с интерес всички негови постове.Може би всичко казано от него за намирането на трюфели е абсолютно точно но какви са наблюденията ми за моя регион.Много кандидат трюфелджии без особени знания и умения се впускат в този "бизнес" и успяват, много бързо влизат в час само се искат по здрави крачка.
Заради ползата от знанията.Vid написа:Това го зная, очаквах да споделиш нещо по лесно?
Мисля да продължа да си изкарвам парите по по-трудния начин....
Защо тогава вкарваш темата с неядЛИВИте трюфели, при положение, че тия не се ловЪт без куче и пр... и не са тема в та тема???
Някой е намерил отровен тр. и пита какво е намерил. И добре, че пита вместо да го яде.
Ето колегата ти каза нещо лесно. Питай го от кой край е и започвай по лесния начин.
Само един необразован човек МОЖЕ да си помисли, че намирането на трюфели е лесен начин за печелене на пари. Жалко!

Чета всичко, което се пише в тази тема но пиша много рядко.Забелязал съм, че Vid е много скептично настроен към темата "ГЪБИ" и още по скептично към "ТРЮФЕЛИ" .Забелязал съм също така, че той е много интелигентен пич а предполагам и много издържлив.Така ,че ако иска да прави бързи пари, ще трябва да дойде по нашия край.Все пак тук е доста по богато на трюфели отколкото в южна БГ.
Североизточна БГ.
Аз да се разпиша и днеска.
Вчера хапнах 200 грама готвени гъби,
Заситиха ме,вървят много добре със сиренце и домат.
Сутринта закусих с мариновани рижинки,и сиренце.
Най интересното е че откакто,
Се храня основно с гъбите които си събирам,
Отслабнах с 2 кг.
Може би и тия километри в преходите ми по гората и поляните,да са спомогнали.
За мен е по добре да съм по слаб,
Ако може 95 да стана ще е идеалното ми тегло.
Вчера хапнах 200 грама готвени гъби,
Заситиха ме,вървят много добре със сиренце и домат.
Сутринта закусих с мариновани рижинки,и сиренце.
Най интересното е че откакто,
Се храня основно с гъбите които си събирам,
Отслабнах с 2 кг.
Може би и тия километри в преходите ми по гората и поляните,да са спомогнали.
За мен е по добре да съм по слаб,
Ако може 95 да стана ще е идеалното ми тегло.

Риболовци.