Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Модератор: dantho.mihov
- кирил великий
- разбира нещата
- Мнения: 983
- Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 2:22 pm
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Данчо, това не важеше ли за отела? За пино ноар същото ли важи?
-
- разбира нещата
- Мнения: 1116
- Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
- Местоположение: шумен град
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
аз вече ги купих пръчките , от П.Н. са само 25,а и на село няма никакво производство.да ти кажа ,то и за тези отели пишат че в процеса на ферментацията са се образували канцерогенни вещества и по тази причина всички масиви във Франция били изкоренени.dantho.mihov написа:Дельо, е това го бях пропуснал. Ако искаш ме послушай, но Пино Ноар не ти трябва. В цяла Европа този сорт системно се изкоренява, тъй като има свойството да обсорбира / разбирай изсмуква и съхранява/ тежките метали от почвата.delio-haidutin написа: ... да сея нови пръчки.,пиньо ноар ...
Навсякъде, където има и малко промишлено предприятие и минимално замърсяване на почвата /например кога ТКЗС-та пръскаха масово с химикали/, всички химични елементи ще ги поемаш при консумацията на гроздето. Дори и чрез виното. В западна Европа този сорт отдавна е забранен за размножаване. Нашите държавници спят и все още не са въвели ред в тази сфера.
да се чуди човек на кого да вярва с този лобизъм,пък виж каква статия има за него.
http://www.villayustina.com/index.php?o ... =8&lang=bg
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
-
- Модератор
- Мнения: 3727
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Вярно. Прощавайте приятели ! Паметта ми изневери и си признавам, че започна да ми се случва често.кирил великий написа:Данчо, това не важеше ли за отела? За пино ноар същото ли важи?
За Отел се отнася забраната за производството му, а не за Пино Ноар.
-
- разбира нещата
- Мнения: 1116
- Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
- Местоположение: шумен град
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
dantho.mihov написа:Вярно. Прощавайте приятели ! Паметта ми изневери и си признавам, че започна да ми се случва често.кирил великий написа:Данчо, това не важеше ли за отела? За пино ноар същото ли важи?
За Отел се отнася забраната за производството му, а не за Пино Ноар.




тука е таз годишното домати,розово селско ;розова магия ;фантазия и друго селско.последните дето ги купих ,тъкмо поникнаха и още не им се полага фотовнимание. тази година ,сякаш нещо по-бързо станаха ,дето ги сях на по-рядко ли ,слънцето ли им помогна ,но ме претеснява че го дават хладно и облачно ,а ще станат за пикиране и нямам място до прозорци за 50-60 кофички.по нататък ако се постопли малко ,ще му прече ли на село ,необитаема стая ,но добре изолирана и с южно изложение ,да ги занеса ,но температурата посред нощите ако падне 7-8 градуса ,ще им се случи ли случка????
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Не знам кога ще ти даде време да ги сееш на открито?
Моите сега никнат,ама при мен слънцето е много кът - абе на седмица я има 5-6 часа,я не.
Вървят хилаво,хем са в стаята,но повече от 22* не се вдига в стаята - майната му,не бързам,
че от кофичките директно на вадите ги сея в края на април.
Дельо,ако много тръгнат,извади ги навън,ама под навес,нищо че са температури от порядъка на 7-8*.
Забавят разтежа,но се каляват (стават едни морави)-ама после при добра температура хукват като луди,
поне при мен е така.
Миналата година,доматите тръгнаха супер,но като удариха жегите,стана мамата си трака.
Почнаха да пожълтяват,абе замина реколтата де.А поливам,имам си кладенец и цистерна 3 кубика.
Един ден стана въпрос като говорих с майка ми,приказките И бяха:
– навремето като ставаше горещо,покривахме ги с трева и парцали по коловете,така ги спасявахме.
Моите сега никнат,ама при мен слънцето е много кът - абе на седмица я има 5-6 часа,я не.
Вървят хилаво,хем са в стаята,но повече от 22* не се вдига в стаята - майната му,не бързам,
че от кофичките директно на вадите ги сея в края на април.
Дельо,ако много тръгнат,извади ги навън,ама под навес,нищо че са температури от порядъка на 7-8*.
Забавят разтежа,но се каляват (стават едни морави)-ама после при добра температура хукват като луди,
поне при мен е така.
Миналата година,доматите тръгнаха супер,но като удариха жегите,стана мамата си трака.
Почнаха да пожълтяват,абе замина реколтата де.А поливам,имам си кладенец и цистерна 3 кубика.
Един ден стана въпрос като говорих с майка ми,приказките И бяха:
– навремето като ставаше горещо,покривахме ги с трева и парцали по коловете,така ги спасявахме.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2609
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Дельо, при мен си е балкан и април си е хладен, както сега, та аз си съм приготвил срязани от 5 до 10 л. бидончета от вода, на които съм пробил с пирон дупка на дъното по периферията. Като засаждам разсада от домати, пипер, краставици и патладжан, го покривам с тях. Така става нещо като индивидуален парник и се проветрява. Нощем като падне температурата под 8-10 градуса не им влияе въобще. Избуяват си яко и като израснат до дъното, го обръщам и в дупката си слагам един пирон насочен към корена на растението. И така като наливам вода в срязаните бидончета поливам на корен . Нещо като капково се получава. Водата си таи покрай пирона в земята и понякога се задържа повече от ден вътре. Тогава раздвижвам пиронът в дупката и водата пак си тръгва нормално. Гледам само да не засегна коренът на растението с пирона. Като загърлям стеблото, заривам и бидона около него. На есен прибирам бидончетата в навес и си чакат там до следващата пролет. Киро сподели съвета от майка му, почерпен, явно от дългогодишен опит, аз правя нещо подобно, като покривам коловете в лехата със строителна зеленикава мрежа, която превързвам към коловете. Така си пазя лехите в жегите и от градушки. Има полза. Опазва на повече от 80%! Щетите идват само от удари от страни, от пътеките.
Данчо , искам да те попитам следното:- Чух, че покриването на почвата на лехите плътно със слама от житни растения, пази от изсъхването на почвата и от израстване на плевели. Истина ли е? Аз се боя от развитие на разни плесени и мухали по сламата и от там да си направя беля със зеленчуците.
Да не си маносам доматите сам?
Данчо , искам да те попитам следното:- Чух, че покриването на почвата на лехите плътно със слама от житни растения, пази от изсъхването на почвата и от израстване на плевели. Истина ли е? Аз се боя от развитие на разни плесени и мухали по сламата и от там да си направя беля със зеленчуците.

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Става и с талаш от дърводелната,пази влагата,ама от плевели не знам дали ще се отървеш.Диканаров написа:........Чух, че покриването на почвата на лехите плътно със слама от житни растения, пази от изсъхването на почвата и от израстване на плевели............
Една година ме нападнаха тревите по лехите на доматите,и не само тях де,
нямах време да ги скубя,ама пък даде яка реколта.На половината село бяха пак им изгорели доматите,
при мен всичко си беше зелено до последно.
Това дето го казваш за мрежата,намислил съм го и аз за това лято.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- Модератор
- Мнения: 3727
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Вярно е. Нарича се "мулчиране" и широко се прилага най-вече в оранжериите. Като чукнеш в нета мулчиране и ще ти излезе доста полезна информация. Пък плевелите са значително по-малко.Диканаров написа: ... Чух, че покриването на почвата на лехите плътно със слама от житни растения, пази от изсъхването на почвата и от израстване на плевели. ...
За Дельо - Кирчо вече му отговори с ключовата дума "каляване". Както и да се развива разсада, трябва да мине през тази процедура. Дельо, ако разполагаш с Фундазол, направи една поливка с 0.1 % разтвор. Ще го предпази от бяло гниене и сечене на разсада. И това го правим като задължителна процедура.
-
- разбира нещата
- Мнения: 1116
- Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
- Местоположение: шумен град
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
имам топсин,предните години ги поливах ,но нещо се опърлиха листата,и сега мисля да не ги поливам ,а ще държа почвата по-суха.то и без това ,сега не им трябва много влага ,че тръгват да избуяват ,,а и другата седмица го дават все облачно.dantho.mihov написа:ако разполагаш с Фундазол, направи една поливка с 0.1 % разтвор. Ще го предпази от бяло гниене и сечене на разсада. И това го правим като задължителна процедура.
каисиите прецъфтяха ,но май -май дават температури около 0 градуса,ще стане някоя беля

този начин го знам ,само че режа от дъното ,а гърлото на бутилката остава с капачката.когато е облачно ,поставям капачката ,а като е слънчево ,я махам.само че проблема е ,че на село ходя от седмица на седмица и през седмицата ,ако напече слънце и е горещо ,му се такова майката.Диканаров написа:както сега, та аз си съм приготвил срязани от 5 до 10 л. бидончета от вода, на които съм пробил с пирон дупка на дъното по периферията. Като засаждам разсада от домати, пипер, краставици и патладжан, го покривам с тях. Така става нещо като индивидуален парник и се проветрява.
много е подходящо за двугодишни лозички ,посадени в стар асмалък

миналата година си патих от белокрилка.най-напред нападна краставиците(1 ред),пръсках с какво ли не,изсушиха ги ,и след това се прехвърлиха на доматито в оранжерията,на вънка по-малко имаше.пръскам ,хем от долната страна на листата ,не умират ли ,други ли идват ,бем мама му.пазя малко треволяк ,да не го пръскам ,че го давам на кокошките ,там ли се развъжда

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
-
- разбира нещата
- Мнения: 1116
- Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
- Местоположение: шумен град
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
имам топсин,предните години ги поливах ,но нещо се опърлиха листата,и сега мисля да не ги поливам ,а ще държа почвата по-суха.то и без това ,сега не им трябва много влага ,че тръгват да избуяват ,,а и другата седмица го дават все облачно.dantho.mihov написа:ако разполагаш с Фундазол, направи една поливка с 0.1 % разтвор. Ще го предпази от бяло гниене и сечене на разсада. И това го правим като задължителна процедура.
каисиите прецъфтяха ,но май -май дават температури около 0 градуса,ще стане някоя беля

този начин го знам ,само че режа от дъното ,а гърлото на бутилката остава с капачката.когато е облачно ,поставям капачката ,а като е слънчево ,я махам.само че проблема е ,че на село ходя от седмица на седмица и през седмицата ,ако напече слънце и е горещо ,му се такова майката.Диканаров написа:както сега, та аз си съм приготвил срязани от 5 до 10 л. бидончета от вода, на които съм пробил с пирон дупка на дъното по периферията. Като засаждам разсада от домати, пипер, краставици и патладжан, го покривам с тях. Така става нещо като индивидуален парник и се проветрява.
много е подходящо за двугодишни лозички ,посадени в стар асмалък

миналата година си патих от белокрилка.най-напред нападна краставиците(1 ред),пръсках с какво ли не,изсушиха ги ,и след това се прехвърлиха на доматито в оранжерията,на вънка по-малко имаше.пръскам ,хем от долната страна на листата ,не умират ли ,други ли идват ,бем мама му.пазя малко треволяк ,да не го пръскам ,че го давам на кокошките ,там ли се развъжда

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Дельо,тая зима нали беше малко дълга,та имаше време да се бъзикам из нета.
Абе попаднах на копривата,и пръскането с нея на почти всичкото зелено из градината.
Ще го пробвам при всички положения,че добри отзиви четох за този начин.
И заместител хрян,ама от него по-го няма по нашия край.
Абе попаднах на копривата,и пръскането с нея на почти всичкото зелено из градината.
Ще го пробвам при всички положения,че добри отзиви четох за този начин.
И заместител хрян,ама от него по-го няма по нашия край.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2609
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Ей златни сте! Данчо, прочетох за мулчирането и ми просветна! При мен слама се трудно намира, но сено дал Бог, а съм натрупал и куп компост та ще действам с тях! А наблизо има и борови насаждения и иглички, които също ще пробвам! Благодаря ви!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Нали ви споменах,че очаквам изненади.
Абе Кичево е друга България

Абе Кичево е друга България

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Няма никакви пчели да опрашват прасковите,
Пред блока.
Имаме 3 броя,като само тая е цъфнала,щото е на слънце.
Миналата година и беше сефтето да роди плод.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
-
- разбира нещата
- Мнения: 1116
- Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
- Местоположение: шумен град
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."