Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Време е да смажем макарите
Модератор: sapuna
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Време е да смажем макарите
Досега не съм смазвал макарите си.Но и ползвах среден клас макари,които са си консуматив.
Наскоро обаче взех да се интересувам и стигнах до някои изводи та си набавих OKS 250
http://www.oks-india.com/user/pdf/OKS%20250.pdf
Наскоро обаче взех да се интересувам и стигнах до някои изводи та си набавих OKS 250
http://www.oks-india.com/user/pdf/OKS%20250.pdf
-
- вече хвърля и на тежко
Колеги имам един въпрос относно смазването на аванса или по-скоро твърдението че не трябва да се змазва. На скоро си закупих една макара Ryobi Insider 2000 и като развих предния аванс се виждаше доста смазка. Вижте тази снимка : http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2175 ... mB8gNm.JPG
И аванса си отпуска много плавно, дори при силно затягане ?
И аванса си отпуска много плавно, дори при силно затягане ?

Риболовът е прекалено хубав за да не пробваш поне веднъж в живота си.
аууу -- китайчето което е сглобяволо макарата се е увлякло - няма нужда от толкова смаска. смазват се тези новите шаиби направени от карботекс /черни,твърди и тънки шаиби/ или по спесификацията на пенн -НТ100. намазват се леко с грес и после се попива греста с салфетка /остава само това което е попило в шаибата от карботекс. има специална грес за аванс /ама колко е специална???/ - само дето е скъпа
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Тва якото омазване на първата шайба се използва за изолиране на аванса от водонапъпляне а не толкоз са смазване на самият аванс което си е глюпост само по себе си . Друг е въпроса че на тва Рьоби са се престарали с "изолацията"
По принцип си е съвсем технологично да се цвъкне гресчица на първата шайба без значение от какъв материал е при положение че и врътката на аванса си има уплътнение което кат се зацепи с "изолазията" да не я допуска да се оттече по другите шайби .
пп - да не остана неразбран
под "глюпост отсекъде" имам предвид смазването на самият аванс а не "изолацията" на първата шайба 

пп - да не остана неразбран

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- вече хвърля и на тежко
Благодаря на колегата модератор за изчерпателния отговор 

Риболовът е прекалено хубав за да не пробваш поне веднъж в живота си.
Колеги, поддръжката на макарата е част от голямото удоволствие на риболова.
Според мен макарата следва да се смазва непосредствено преди излет или серия от излети защото: смазките и греста имат летливо качество, а именно или се спичат, или ставта гъсти, и в двата случая губят свойствата си, освен ако не са много качествени, за което също изпитвам съмнения. Все пак камерата следва да е хемретически затворена, за да няма изпаряване на летливите вещества, което не е възможно.
Затова съм за смазване на макарата, но с технически синтетични масла, а не с грес! Няма смисъл, ако поддръжката е редовна, а и затормозява хода.
Фирмите, които знаят какво означава риболова публикуват заедно с макарата си на пазара и схема за разглабянето и поддръжката й. Част от Другите фирми също правят добри макари, но по-скоро се стремят да си купиш нова, след като потрошиш купената миналата година. За последното не съм докрай сигурен.
Не на последно място - след като намаляха рибата и местата, където може с удоволствие да се лови, какво остана на рибаря - да си прегледа такъмите...
Според мен макарата следва да се смазва непосредствено преди излет или серия от излети защото: смазките и греста имат летливо качество, а именно или се спичат, или ставта гъсти, и в двата случая губят свойствата си, освен ако не са много качествени, за което също изпитвам съмнения. Все пак камерата следва да е хемретически затворена, за да няма изпаряване на летливите вещества, което не е възможно.
Затова съм за смазване на макарата, но с технически синтетични масла, а не с грес! Няма смисъл, ако поддръжката е редовна, а и затормозява хода.
Фирмите, които знаят какво означава риболова публикуват заедно с макарата си на пазара и схема за разглабянето и поддръжката й. Част от Другите фирми също правят добри макари, но по-скоро се стремят да си купиш нова, след като потрошиш купената миналата година. За последното не съм докрай сигурен.
Не на последно място - след като намаляха рибата и местата, където може с удоволствие да се лови, какво остана на рибаря - да си прегледа такъмите...

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Слава богу че се произвеждат макарета къде производителят им изрично упоменава че не се нуждаят от смазване и поддръжка поне четири години дори и при интензивен спинингов риболов . След това , както самият той казва , всеки сам решава как да се отнася към макарата си . Това е идеално за таквизи като мен които само като чуят че евентуално трябва да се смаже , а не дай си боже да се отвори макарата просто я продават и тъй . Лично според мен всяко разглабяне и изтормозяване на нещо , освен ако не е крайно наложително , изключая АК-47 , е напълно излишно .pns написа:... Според мен макарата следва да се смазва непосредствено преди излет или серия от излети защото...
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов