По какъв начин се лови пъстърва в малки планински реки?

Модератор: sapuna

Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: По какъв начин се лови пъстърва в малки планински реки?

Мнение от Бачо Илия »

cslav написа:Вододайната зона на Карлово ...От 1930 година с указ на царя е такава , никакъв резерват - резерватите са за команчите ;)
с МНОООГО прост такъм- спининг с 70 м 0.23 . Подробността е , че ги пускаш след хващането.
ПС. Над хижа Левски на скакалец във вада 60 см широка с водопади и вирове излизат пъстърви до 700 грама .
Понякога и на червей се закачат.
http://planinar.info/content/view/175/lang,/

:wink: :wink: :wink:
Изображение
Аватар
cslav*Цветослав
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от cslav*Цветослав »

IDA написа:
cslav написа:Вододайната зона на Карлово ...От 1930 година с указ на царя е такава , никакъв резерват - резерватите са за команчите ;)
с МНОООГО прост такъм- спининг с 70 м 0.23 . Подробността е , че ги пускаш след хващането.
ПС. Над хижа Левски на скакалец във вада 60 см широка с водопади и вирове излизат пъстърви до 700 грама .
Понякога и на червей се закачат.
http://planinar.info/content/view/175/lang,/

:wink: :wink: :wink:
Не ме пращай в неграмотно написани сайтове , не исках да спамя , но майка ми е държала хижа 'Балкански рози" , леля ми " Левски" , бате Вълко от предната ми е приятел и все още съм със статут на планински спасител....Да ме извинят модераторите или директно да трият.
Карта в ръкава- руска рулетка с 2 патрона в барабана...
Аватар
cslav*Цветослав
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

ПС. Освен прекрасната пъстърва над " Левски" страна север (2 км и 120 м вертикал) има безотточно езеро ,пълнещо се само от стопен сняг и дъждове , в което можете да наловите.... попови лъжички и кротушки и да видите как табун свободно пуснати коне идват да пият вода. :)
Предния пост не го написах с лоша умисъл , брат , в тоя регион съм пораснал и ми е в гена , дразнят ме неграмотно написани сайтове просто.
Ай пак off стана...
Да не е ептен off -по пътеката между Розите и Левски на вир съм седял по час да гледам как пъстърва дебне зад разпенената вода за плячка - стои като закована до камъка и почти не се различава от дъното.
Това с въдица не се хваща - красив миг!Помни се .
Аватар
cslav*Цветослав
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

maycal написа:Имам предвид планински реки, които вероятно по някои критерии се доближават до потоци (?), и в които се предполага, че пъстървата, ако я има, е дребна, съответно, ако се улови, трябва да се връща обратно...Всъщност, дали е възможно на такива места да се хващат и по-големи пъстърви? Предполагам, че може да се лови по следните начини:

1. С изкуствена муха (какъв вид?), но не със шнур (!?)?
2. С малка блесна, ако все пак има някъде малко по-голям участък, позволяващ това?
3. С бели червеи, мамарци (ручейник?) и др. (какви?) -на малка плувка?
4. С туистери??
5. Със съвсем малки воблери?
6. Други?
Нищо от 6-те ,брат , сорка
попробуй на личинка
Аватар
dimi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dimi »

Извинявам се че прекъсвам дискусията(а може би монолога на cslav) но приятелю "твоята личинката" не попада ли в точка 6 от изброените от maycal? :shock:
И мисля че човека правилно е изредил на какво е най-вероятно да удари пъстърва.
Подчертаваш че си балканско чедо-добре,но аз смея да твърдя че във форума има много колеги които с надсмешка ще приемат твоето отричане на белия червей и мамареца да речем!
Нищо лично но прочети и другите теми в раздела "Риболов на пъстърва" изписало се е много за стръвта!
Поздрави!
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

IDA написа:1. Восъчен молец (ларва).
2. Ручейник (ларва).
3. Лежляк (силикат).
4. Торен червей.
5. Земен червей.
6. Брашнян червей (бене-бене).
7. Вердевас (хирономус).
8. Червен хайвер(изкуствен).
9. Специални пасти (теста).
10.Царевица от кутийка (за "бройлерни" варианти по платени гьолове).
11. Бял и пинки евентуално и в комбинация с изкуствен вердевас или торен червей.
12. Мухи , скакалци , търтеи , пчели , оси (живи , не изкуствени)
13. Останалото , от типа на "железа" , "дръвца", "конци ,ламета и дунапрени"

8) 8) 8) 8) 8)
Градски , cslav, и аз съм драснал няколко реда относно стръвта , отделно пак да подчертая че ловиш в резерват "Стара Река" (Карловската река) който започва от горния край на града ( ВЕЦ-а) и се разпростира до вр. Ботев. Резервата е един от деветте резервата в състава на Национален Парк " Централен Балкан" ( можеш да направиш справка веднага и в горското и в ловното) , то затова има балканки по 700+ гр. и подскачат на скакалци. Ако толкова ти се ловят балканки , можеш да си ги ловиш и в града , но са по 12-15см.
Успех!
п.п. и още два реда- в БГ, резерватите не са "за команчите" , а за опазване флората и фауната от команчите ( в случая - племето Шака Зуло от рода Дуло) 8) 8) 8)
Изображение
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

МОДЕРИРАНО

2.3 - Потребителските постове трябва да показват респект към другите потребители.Гневни, заядливи или оскърбителни постове няма да бъдат толерирани и ще бъдат изтривани.При повторни нарушения ще има наказания.

2.4 - Изказвайте адекватни и ясно обосновани мнения, пряко свързани с темата!.Препоръчително е да не ползвате голям брой емотикони в едно мнение , както и писането с главни което се приема за викане и повишен тон.

Който не е на ясно с правилата на форума моля да се запознае обстойно !
VIDRATA
Изображение

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Пичове не се заяждайте един друг!!!
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Bastardo написа:За такава рекичка като на снимката според мен най-добре е 5 клас (или даже по-малка) мухарка.
...
О, Боже, представям си какво ще бъде "най-добро" за кефал на средностатистическа река! :D
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Bastardo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Bastardo »

Мунчо написа:
Bastardo написа:За такава рекичка като на снимката според мен най-добре е 5 клас (или даже по-малка) мухарка.
...
О, Боже, представям си какво ще бъде "най-добро" за кефал на средностатистическа река! :D
Здраво Мунчо,

казвам си мнението, ако искаш поправи ме.
Може да се съглася и да науча нещо от теб ако не си толкова лаконичен...

Наслука!
Не е важно да влагаш чувства, важно е да чувстваш влага!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”