По какъв начин се лови пъстърва в малки планински реки?

Модератор: sapuna

Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

По какъв начин се лови пъстърва в малки планински реки?

Мнение от maycal »

Имам предвид планински реки, които вероятно по някои критерии се доближават до потоци (?), и в които се предполага, че пъстървата, ако я има, е дребна, съответно, ако се улови, трябва да се връща обратно...Всъщност, дали е възможно на такива места да се хващат и по-големи пъстърви? Предполагам, че може да се лови по следните начини:

1. С изкуствена муха (какъв вид?), но не със шнур (!?)?
2. С малка блесна, ако все пак има някъде малко по-голям участък, позволяващ това?
3. С бели червеи, мамарци (ручейник?) и др. (какви?) -на малка плувка?
4. С туистери??
5. Със съвсем малки воблери?
6. Други?
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Не съм забелязал, че има вече подобна тема,

Мнение от maycal »

въпреки, че в нея не е отбелязана тази особеност върху която наблягам аз-за случаите, когато реката е доста малка ("почти като поток") :o :)
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Re: По какъв начин се лови пъстърва в малки планински реки?

Мнение от Павел Иванов »

Много ми стана интересно защо не с шнур ?!?
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

Павел Иванов написа:Много ми стана интересно защо не с шнур ?!?
:) В интерес на истината, това е мнение на брат ми, който не се счита за разбирач, няма и много опит в риболова (лови от известно време мряна по река Струма), не се е занимавал с мухарски риболов , но, просто той донякъде ме убеди, че би трябвало пълноценен мухарски риболов да не е приложим на малки планински реки, особено когато са по-стръмни!? В този период аз съм се захванал да стъкмявам комплект за мухарски риболов (днес си купих една алуминиева макара с дисков аванс на "Шекспир"-37 лв.) и да научавам начални факти и правила, така че ми е особено интересен именно този въпрос-дали в малки стръмни планински реки може да се лови със шнур, дали единствената възможна пречка е растителността по брега, която да пречи на замятането? :o :)
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Малко , по малко , с научаването по нещичко от мухарският риболов с шнур ще разбереш в каква заблуда се е опитал да те вкара брат ти :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
dimi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dimi »

Макар че не съм мухар(повече клоня към въртелешки) до колкото ми е известно със шнур можеш да ловиш навсякъде независимо от размера на водоема!
fly_fisher
новобранец
новобранец

Мнение от fly_fisher »

Аз лично си ловя със
1. С изкуствена муха (ПОДХОДЯЩА ЗА СЪОТВЕТНАТА РЕКА), но СЪС шнур (3 ти клас с лидер 8 фута)?
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

fly_fisher написа:Аз лично си ловя със
1. С изкуствена муха (ПОДХОДЯЩА ЗА СЪОТВЕТНАТА РЕКА), но СЪС шнур (3 ти клас с лидер 8 фута)?
Със сигурност въпросът ми е съвсем на дилетант и невежа, но все пак питам: как се разбира коя изкуствена муха е подходяща за определена муха? :o :oops: :)
fly_fisher
новобранец
новобранец

Мнение от fly_fisher »

как се разбира коя изкуствена муха е подходяща за определена муха
е те тука вече трябва четене - по интернет има много сайтове с описание кои изкуствени мухи какво имитират
важното е не мухата да е точно копие а да прави същия силует във водата като истинското насекомо.
Изборът на правилна муха е една от тънкостите на мухарството - въпреки че от много наблюдения не винаги имитациите на мухите които летят над реката са най привлекателни за рибата. Тука вече идва и опита който се трупа с години в повечето случаи с много проби и грешки. Най лесно е някой да те заведе и да ти даде муха която лови на определена река. По трудно но по интересно е сам да си ги откриеш и вържеш.
Само да не се забиеш да връзваш де що има в нета не всички мухи работят в българия.
Разгледай тук http://www.lurebg.com/FlyFishing/flyfishing.htm Док Мишо се е постарал да пусне работещи мухи.
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

:) Благодаря, мисля, че тази препратка би трябвало да ми свърши доста добра работа! :)
Аватар
L I S
новобранец
новобранец

Мнение от L I S »

maycal написа:Имам предвид планински реки, които вероятно по някои критерии се доближават до потоци (?), и в които се предполага, че пъстървата, ако я има, е дребна, съответно, ако се улови, трябва да се връща обратно...Всъщност, дали е възможно на такива места да се хващат и по-големи пъстърви? Предполагам, че може да се лови по следните начини:

1. С изкуствена муха (какъв вид?), но не със шнур (!?)?
2. С малка блесна, ако все пак има някъде малко по-голям участък, позволяващ това?
3. С бели червеи, мамарци (ручейник?) и др. (какви?) -на малка плувка?
4. С туистери??
5. Със съвсем малки воблери?
6. Други?
От как се помня ловя по такива малки рекички за целта използвам телескоп дължина 4 метра ,корда дълга до 1.60 см., кука №9 без олово.За стръв основно използвам червей който живее предимно в мъха по бял е от земния червей също какавида ,мъмарец, конски комари, скакалец,малка бяла пеперуда,яйца от мравки и др. твари намиращи се покрай водоема на изкуствена муха и скакалец също става .В реките има и по едра риба винаги трябва да се върви срещу течението по принцип тези малки рекички са доста обрасли и трябва да се проявява търпение за да има успех .В тези високопланински дерета е истинската балканска пъстърва погледни на Дими в галерията и ще видиш едрите червени точки това е риба въэпроизвела се по естествен начин зарибените са по лъскави и с по дребни точки .И от мен да знаеш едно уловената риба се е уловена без значение точно на каква стръв .НАСЛУКА
На който му върви в риболова не му върви в любовта
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

Благодаря и на теб! Отбелязал си два пъти скакалец, втория път след изкуствена муха (" изкуствена муха и скакалец" )- предполагам, че просто не си обърнал внимание, че вече си го споменал, но все пак да питам: дали пък не си имал предвид изкуствен скакалец-има ли такъв? :o :)
fly_fisher
новобранец
новобранец

Мнение от fly_fisher »

:) Има изкуствен скакалец :)
но не е най подходящата муха за пъстърва :)
Аватар
L I S
новобранец
новобранец

Мнение от L I S »

Имах предвид изкуствен скакалец пъстървата кълве най активно на скакалец през август с дължината на кордата която ти писах без олово скакалеца плува над водата и пъстървата скача.Понякога още преди скакалеца да е паднал във водата рибата скача голям кеф е да знаеш .Независимо с какава стръв ловя по деретата 99% от рибите ги виждам как кълвът . :finga:
На който му върви в риболова не му върви в любовта
Аватар
dimi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dimi »

А maycal ходил ли си досега на река?
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”