Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

По какъв начин се лови пъстърва в малки планински реки?
Модератор: sapuna
- maycal
- ще става разбирач
По какъв начин се лови пъстърва в малки планински реки?
Имам предвид планински реки, които вероятно по някои критерии се доближават до потоци (?), и в които се предполага, че пъстървата, ако я има, е дребна, съответно, ако се улови, трябва да се връща обратно...Всъщност, дали е възможно на такива места да се хващат и по-големи пъстърви? Предполагам, че може да се лови по следните начини:
1. С изкуствена муха (какъв вид?), но не със шнур (!?)?
2. С малка блесна, ако все пак има някъде малко по-голям участък, позволяващ това?
3. С бели червеи, мамарци (ручейник?) и др. (какви?) -на малка плувка?
4. С туистери??
5. Със съвсем малки воблери?
6. Други?
2. С малка блесна, ако все пак има някъде малко по-голям участък, позволяващ това?
4. С туистери??
6. Други?
- maycal
- ще става разбирач
Не съм забелязал, че има вече подобна тема,
въпреки, че в нея не е отбелязана тази особеност върху която наблягам аз-за случаите, когато реката е доста малка ("почти като поток")

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: По какъв начин се лови пъстърва в малки планински реки?
Много ми стана интересно защо не с шнур ?!?
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- maycal
- ще става разбирач
Павел Иванов написа:Много ми стана интересно защо не с шнур ?!?

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Малко , по малко , с научаването по нещичко от мухарският риболов с шнур ще разбереш в каква заблуда се е опитал да те вкара брат ти 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
Макар че не съм мухар(повече клоня към въртелешки) до колкото ми е известно със шнур можеш да ловиш навсякъде независимо от размера на водоема!
-
- новобранец
Аз лично си ловя със
1. С изкуствена муха (ПОДХОДЯЩА ЗА СЪОТВЕТНАТА РЕКА), но СЪС шнур (3 ти клас с лидер 8 фута)?
1. С изкуствена муха (ПОДХОДЯЩА ЗА СЪОТВЕТНАТА РЕКА), но СЪС шнур (3 ти клас с лидер 8 фута)?
- maycal
- ще става разбирач
Със сигурност въпросът ми е съвсем на дилетант и невежа, но все пак питам: как се разбира коя изкуствена муха е подходяща за определена муха?fly_fisher написа:Аз лично си ловя със

-
- новобранец
е те тука вече трябва четене - по интернет има много сайтове с описание кои изкуствени мухи какво имитираткак се разбира коя изкуствена муха е подходяща за определена муха
важното е не мухата да е точно копие а да прави същия силует във водата като истинското насекомо.
Изборът на правилна муха е една от тънкостите на мухарството - въпреки че от много наблюдения не винаги имитациите на мухите които летят над реката са най привлекателни за рибата. Тука вече идва и опита който се трупа с години в повечето случаи с много проби и грешки. Най лесно е някой да те заведе и да ти даде муха която лови на определена река. По трудно но по интересно е сам да си ги откриеш и вържеш.
Само да не се забиеш да връзваш де що има в нета не всички мухи работят в българия.
Разгледай тук http://www.lurebg.com/FlyFishing/flyfishing.htm Док Мишо се е постарал да пусне работещи мухи.
- maycal
- ще става разбирач

От как се помня ловя по такива малки рекички за целта използвам телескоп дължина 4 метра ,корда дълга до 1.60 см., кука №9 без олово.За стръв основно използвам червей който живее предимно в мъха по бял е от земния червей също какавида ,мъмарец, конски комари, скакалец,малка бяла пеперуда,яйца от мравки и др. твари намиращи се покрай водоема на изкуствена муха и скакалец също става .В реките има и по едра риба винаги трябва да се върви срещу течението по принцип тези малки рекички са доста обрасли и трябва да се проявява търпение за да има успех .В тези високопланински дерета е истинската балканска пъстърва погледни на Дими в галерията и ще видиш едрите червени точки това е риба въэпроизвела се по естествен начин зарибените са по лъскави и с по дребни точки .И от мен да знаеш едно уловената риба се е уловена без значение точно на каква стръв .НАСЛУКАmaycal написа:Имам предвид планински реки, които вероятно по някои критерии се доближават до потоци (?), и в които се предполага, че пъстървата, ако я има, е дребна, съответно, ако се улови, трябва да се връща обратно...Всъщност, дали е възможно на такива места да се хващат и по-големи пъстърви? Предполагам, че може да се лови по следните начини:
4. С туистери??
6. Други?
На който му върви в риболова не му върви в любовта
- maycal
- ще става разбирач
Благодаря и на теб! Отбелязал си два пъти скакалец, втория път след изкуствена муха (" изкуствена муха и скакалец" )- предполагам, че просто не си обърнал внимание, че вече си го споменал, но все пак да питам: дали пък не си имал предвид изкуствен скакалец-има ли такъв?

-
- новобранец

но не е най подходящата муха за пъстърва

Имах предвид изкуствен скакалец пъстървата кълве най активно на скакалец през август с дължината на кордата която ти писах без олово скакалеца плува над водата и пъстървата скача.Понякога още преди скакалеца да е паднал във водата рибата скача голям кеф е да знаеш .Независимо с какава стръв ловя по деретата 99% от рибите ги виждам как кълвът . 

На който му върви в риболова не му върви в любовта
А maycal ходил ли си досега на река?