народни лекове

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

NikiStoianov
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: народни лекове

Мнение от NikiStoianov »

Извадки от личното тефтерче на Васил Левски

1871 година

ЛЕКОВЕ
За клинов човек (Който страда от болки в далака и корема): костенурка - жаба водна да я уловиш, че да я затвориш и тя ще снесе яйце, което ще го опечеш, пък яж и друго нищо.
-----------------------

За зъби: от трънка корен, 3 драма (тур. мярка за тежест = 1282 грама); стипца, 1 чаша фасулюва вода, 1 чаша ракия, па се тури в ново гърне да врат, но от чешма вода да врат. После земи 3 камъчета бели да ги нагорещиш в огня, па ги пусни в гърнето. Тогава зини над гърнето да върви парата в устата, че като поизстине водата, земи да плакнеш устата си няколко пъти. Ако ли е един зъб да боли и той да е кух, тогава земи киреч негасен и малко катран и барут па ги смеси. После земи малко памук, че запуши на дупката отгоре.
--------------------

Сърце, дето прияда като живо: земи в устата си сол и като се напълнят устата със солена плюнка, тури после в устата си и малко балсама (благоуханна смола от тропическо растение), че преглътни!
--------------------

За изгорено: кромид лук да се счука с жабляк(Билка от семейството на бобовите растения), сол и мед и да се налее после с прясно мляко да се мие.
-------------------

За жълтеница: мъртва коприва. Тя е горчива, цъфти червено: от нея да нарежеш 25 драма в половина ока шише, че да напълниш шишето с бяло вино старо, после да туриш шишето вън на къщата да стои три денонощия. После на трисутрини да го изпийш. Подир всяко едно пияне да се изяда по 2 ореха и малко лимон с кората със залък. После това 1 лъжица оцет да изпийш.

Опасни са били старите ей :mrgreen:

Преди може би 15 години или дори повече бяхме на почивка в смолянско. Варихме царевица на поляната на газов котлон. Реших да си извадя царевица с вилица и естествено обърнах тенджерата с врялата вода върху крака си :lol: 8) от коляното надолу. Голяма болка, голямо нещо. Газ на доктор, по пътя станаха едни мехури не е истина. Доктора на едно място изряза кожата и там до сега си имам дебел белет (2х1см), а където не ряза мехурите спаднаха и нямам белези. Нямам щото отидохме при една бабичка знахарка, тогава ми приличаше на поне 500годишна. Тя ни даде едно мазило, не го знам от какво се прави, спомням си само като каза, че има мас и дървесна смола вътре, както и билки. Миришеше много странно, но и много успокоително. Действаше направо чудотворно - хем противовъзпалително, хем болкоуспокояващо. За седмица ми се оправи крака. :D
Та така, от тогава съм нещо скептичен към т.н. "западна медицина" и предпочитам да се лекувам както аз си знам.
iwajlo
новобранец
новобранец

Re: народни лекове

Мнение от iwajlo »

moge li da se izpolzwa mazta na wishnewski za lechenie na diabetnostapalo-rani na kraka pri diabet

ПИШИ НА КИРИЛИЦА!!!

p4eli4kata написа:Превърнахме хубавата тема на Миро на говорилня. Стига спам.!Поне аз няма да се "връзвам" вече. Ще давам лекове. Открих си гоооолямата папка. Който знае нещо, да помага, че не съм всесилна, и всезнаеща.
БИЛКОВ ЧАЙ ПРИ МАХМУРЛУК

Една чаена лъжица наситнен жълт кантарион, една супена лъжица камшик, една супена лъжица коприва, една супена лъжица маточина, една супена лъжица мента се заливат с два литра вода да заври ,и ври 5 минути. Оставя се да изстине. Пие се вместо вода. Прочиства от отровите черния дроб. Стимулира жлъчната секреция , като подпомага изхвърлянето на отровите от организма.

СРЕЩУ БЕЗСЪНИЕ

Преди лягане се взима една лъжица чист пчелен мед, разбит в една чаена чаша вода или мляко. Може прясно, може кисело.

ЗА ИЗНЕРВЕННОСТ- СЪРЦЕБИЕНЕ ПРИЧИНЕНО ОТ СТРЕС, НЕВРОЗИ, КЛИМАКТЕРИЧНИ ОПЛАКВАНИЯ, БЕЗСЪНИЕ, ПРИЧИНЕНО ОТ НВРОТИЧНИ СЪСТОЯНИЯ, МИГРЕНА, СТРАХОВА НЕВРОЗА, БЕЗПРИЧИННО БЕЗПОКОЙСТВО, И ВСИЧКИ ОПЛАКВАНИЯ ,ПРИЧИНЕНИ ОТ НЕСТАБИЛНА НЕРВНА СИСТЕМА

1/ накисват се две супени лъжици от маточина в две чаени чаши вряла вода докато чаят изстине. Този чай се пие за едно денонощие на части.

2/ Хмелови шишарки, около една супена лъжица ,се поставят в една чаена чаша вряща вода. Така престоява до изстиване на чая. Прецежда се и се пие вечер при безсъние. Пие се на глътки ,само вечер.

3/ От връхчетата на билката дяволски уста се вземат две чаени лъжички. Киснат се в една чаена чаша студена вода около 8 часа. Тази настойка се пие в продължение на едно денонощие.

АКО ВИ БОЛИ ГЪРБЪТ И КРЪСТА ВЕЧЕР

Най доброто решение при такива болки ,е да облекчите натоварването от напрегнатия ден, лягайки на леглото с руло под коленете. Това е т. н. „Уйлямсово легло.” Така натоварването в кръстната област рязко намалява. Гърбът се изпъва. Прешлените заемат правилно положение. Такава почивка от около час, напълно ще възтанови силите ви. Рулото може да направите от подръчни материали. Една по-голяма възглавница също би свършила добра работа.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”