Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Дървен харпун
Модератор: nkolev66
- Диканаров
- кандидат преподавател
Re: Дървен харпун
Стрелите са от въглеродна или по-качествените от неръждаема студено изтеглена , калибрована стомана. При леенето кристалографската структура на стоманата е зърнеста, получена от кристализирането на стопилката, докато при прокатът зърната се деформират и изтеглят. В следствие на това изтегляне и калиброване се повишават якостта от процеса на наклеп и ефекта на пружинирането. При закалка на върхът се получава прекристализация на влакнестата структура от повишената температура и последващото бързо охлаждане. При фазовите превръщания въглеродът остава в кристалите от желязо и нямат възможност да се освободят, в следствие кристалчетата са пренапрегнати и са обиколени от кристалчета на железен карбид. При рязкото охлаждане кристалчетата нямат възможност да нарастват, като остават самозаклинени и много ситни. Това повишава твърдостта и износоустойчивостта на върховете, но стават крехки и се лесно чупят. За това се правят отделни върхове , които се повърхностно закаляват за да се запази в сърцевинната еластичност на стоманата, а повърхностния слой да е твърд. Аз съм предпочитал да са ми меки върховете, защото във водата можех да си изправя върха с клещи или да го заточа с пила. Това си е мое виждане и така съм практикувал. Долеко съм от мисълта, че е това било най-правилно решение. За пнематичните ми харпуни стрелите си ги правех с 20-30 см по-дълги от купешките, като петите ми бяха от хромови стомани, а върховете от нисковъглеродни стомани. Контрите си изрязвах от неръждаема тънка 0.4-5мм ламарина . Според мен резбата на върха на стрелата трябва да е мека, за да позволява огъване. Иначе при твърда резба ще се получи счупване на върха и ако не си с резервна стрела или харпун се проваля излета. На ластичният ми харпун съм имал стрели със сменяеми върхове и стрели с директен връх. Тези с директен връх бяха закалявани само на 1-2см и до контрите си бяха незакалени. Друго важно за мен нещо бе задължителното миене на инвентара със сладка вода и гресиране на резбите на петите и върха. Това е заради корозирането на нареза от солта. Поради тази причина имах едно изпрошване на стрелата на петата и загубих една пясъчна акула заедно със стрелата. А рибата си бе внушителна. Бе по дълга от мен с плавниците. Ще съм радостен, ако съм бил полезен с моя опит. Имам изпратени по ЛС от колега снимки на дървени харпуни. Аз никога не съм ползвал такъв и нямам опит. Ако има интерес от някой ще питам колегата и ще предоставя снимките с негово разрешение. 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
gunman написа:Виж, котка, не предполагаш дори, колко мноооого още въпроси ще изникнат.котката написа:Благодаря за съветите.За ластиците на Rob Allen не знаех за това им поведение при температура под 17 градуса.Какви препоръчваш за по-студена вода.
Ако г-н Диканаров позволи, да отворим една нова тема , в която ще ти помогна да си отговориш на много от тях.
На "колегата" Емилиос бих препоръчал да държи ръцете далеч от клавиатурата в новата тема, щото пак ще изцепи нещо непотготвен и пак ще станем за смях на гостите в този сайт.Иначе между нас си можем да се дъним колкото си поискаме, щото нали сме си наши хора тук.
Лошото е ,че май ти се издъни.Поръчките за магазина ги правя направо в леярната.Понякога се случва да не знаеш всичко,но не е лошо да понаучиш и ти.А колкото до дали ще си държа ръцете далеч от клавиатурата не си ти този който ще го реши така ,че продължавай в същия дух но не произнасяй повторно името ми.
Винаги приятелски настроен

Стига бе, Емиле !
Коя леярна ти прави стрелите и в кой магазин се продават летите ти стрели ?
В каква форма отливаш 6мм желязо с дължина 1300мм? Пръчковидна или стреловидна леярска форма ?
Нещо да си чувал за кристална решетка при металите ?
Каква марка световно известна (или неизвестна) са те ?
Кои са? Под какво име се продават та да си купя 10-тина?
Девото ? Салви ? Пикасо ? Роб Алън ? Беша ? Омер ? Долфин ?
Не мога да те разбера !
Караш ме да спамя темата на момчето, ама.....
Ти и голямото меру хвана, и 15 неопрена си докара, на твоя остров само ти си "грамотния" с интернет и телефон, "поряза" главата от снимката на колегата от галерията на "С4". Представи се за фотографа дето е снимал с фотоапарат онова, което Явор засне на филм.и... т.н и т.н...
Кажи че си се объркал и това е. Човеци сме, ще разберем.
А най-големия ти личен келепир от цялата работа е, че си докара много ЯК "фен клуб" в собствения си град - Варна.
Извини ме, г-н Диканаров! Не исках да го пиша това. Ако сметнеш че е ненужно, изтрий го, моля те !
Коя леярна ти прави стрелите и в кой магазин се продават летите ти стрели ?
В каква форма отливаш 6мм желязо с дължина 1300мм? Пръчковидна или стреловидна леярска форма ?
Нещо да си чувал за кристална решетка при металите ?
Каква марка световно известна (или неизвестна) са те ?
Кои са? Под какво име се продават та да си купя 10-тина?
Девото ? Салви ? Пикасо ? Роб Алън ? Беша ? Омер ? Долфин ?
Не мога да те разбера !

Ти и голямото меру хвана, и 15 неопрена си докара, на твоя остров само ти си "грамотния" с интернет и телефон, "поряза" главата от снимката на колегата от галерията на "С4". Представи се за фотографа дето е снимал с фотоапарат онова, което Явор засне на филм.и... т.н и т.н...

Кажи че си се объркал и това е. Човеци сме, ще разберем.
А най-големия ти личен келепир от цялата работа е, че си докара много ЯК "фен клуб" в собствения си град - Варна.

Извини ме, г-н Диканаров! Не исках да го пиша това. Ако сметнеш че е ненужно, изтрий го, моля те !
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Поотдалечи се от темата.Може ли да науча името ти.
Колкото до леЯРНАТА казва се П. Пикасо а магазина в който се продават е мой.Това за в момента.
А колкото до фен клуба ,имам го отдавна,но там са гмуркачи.
Колкото до леЯРНАТА казва се П. Пикасо а магазина в който се продават е мой.Това за в момента.
А колкото до фен клуба ,имам го отдавна,но там са гмуркачи.

Благодатя за инфото
Що не каза по-рано? Знам ги стрелите на Пабло Пикасо. Ми те са хубави продукти.
http://store.spearfish.org/product_info ... cts_id=232
Надявам се това да е продукция на твоята леярна.
Поръчвам ти веднага две бройки . Едната да е 7.5мм х 180см с 4 финки, а другата 9.75 х 190, но с миниум 6 финки.
Ще те помоля да побързаш с първата, защото първия харпун заминава в средата на март за Мадагаскар. Втората не е толкова спешна, защото харпуна трябва да отпътува през май (може би в края ) за Абу Даби.
За цените после ще говорим, но една цена от 60 $ за първата и 175$ за втората ме устройва напълно.Повече не мога да ти дам.Знам че невежите ще се учудят на високата цена, но те може би не знаят, че това са специални единични поръчки, при което е нормално цената да е малко по-висока, но пък за качествен продукт, аз съм готов да платя добра цена винаги.
Можеш да ги дадеш на едно момче - Иво, от Варна. Той е от гмуркачите твои фенове, занимава се любителски с малко фитнес,а иначе с него сме големи приятели. Събираме се често да играем на ДАРТС с разни приятели, или на Момчил, той пък има ресторант близо до ЖП гарата във Варна.И той е от тайфата с Дартс-а.
Ще ти кажа как да се свържеш с тях в лично съобщение. Аз като мина от там, ще си ги взема.

Що не каза по-рано? Знам ги стрелите на Пабло Пикасо. Ми те са хубави продукти.
http://store.spearfish.org/product_info ... cts_id=232
Надявам се това да е продукция на твоята леярна.
Поръчвам ти веднага две бройки . Едната да е 7.5мм х 180см с 4 финки, а другата 9.75 х 190, но с миниум 6 финки.
Ще те помоля да побързаш с първата, защото първия харпун заминава в средата на март за Мадагаскар. Втората не е толкова спешна, защото харпуна трябва да отпътува през май (може би в края ) за Абу Даби.
За цените после ще говорим, но една цена от 60 $ за първата и 175$ за втората ме устройва напълно.Повече не мога да ти дам.Знам че невежите ще се учудят на високата цена, но те може би не знаят, че това са специални единични поръчки, при което е нормално цената да е малко по-висока, но пък за качествен продукт, аз съм готов да платя добра цена винаги.
Можеш да ги дадеш на едно момче - Иво, от Варна. Той е от гмуркачите твои фенове, занимава се любителски с малко фитнес,а иначе с него сме големи приятели. Събираме се често да играем на ДАРТС с разни приятели, или на Момчил, той пък има ресторант близо до ЖП гарата във Варна.И той е от тайфата с Дартс-а.

Ще ти кажа как да се свържеш с тях в лично съобщение. Аз като мина от там, ще си ги взема.
без да имам претенцийте за голям майстор , ще напиша само как направих втория си харпун(за попчета ) , ползвам го вече почти 20 год. и въпреки ,че е изработен от цяло монолитно парче дърво досега не се е изметнал
...дълъг е 60см., стрелата му е 4мм.и стърчи около 15 см. пред върха ..... с него съм избил 100ци попчета, 10на платерини и най-голямото му постижение е това :

-като рибата я ударих от 2м право в окото , продължи по инерция 1м , спря и се обърна странично , стрелата не беше вързана щото бях за попчета (писал съм и другаде за тоя случай ).....

-като рибата я ударих от 2м право в окото , продължи по инерция 1м , спря и се обърна странично , стрелата не беше вързана щото бях за попчета (писал съм и другаде за тоя случай ).....
Последно промяна от Булти на Пет Фев 13, 2009 11:41 am, променено общо 3 пъти.
...и така ...баща ми съхраняваше дърв. материал на пирамидки с покрив , като талпичките са кръстосани една с друга за да може да диша материала...та от една пирамидка с варен бук взех една талпичка и оттам на циркуляра да я докараме що годе на дебелина и широчина , после на щрайхмуса да докараме размера точно , следва фрезата за улея , после пак циркуляр или трион за дължината , после монтирах дръжката в тялото (ъъъ - забравих името на сглобката - е тя е основна в мебелн.прозизв.- за някъкъв зъб или нут стваше въпрос ), като съиденението залепих с епоксидна смола ....на върха на харпуна монтирах тръбичка от която излиза стрелата (демек модифицирана глава) , тая тръбичка около 6см дълга заедно с улея осигуряваше 100 процента точност на изстрела (според мен отворените глави , акулските перки , желъдите с въженце , макарите и др. за Черно Море са напълно излишни - е продавачите на екипировка ще ви кажат друго
)....за спусък монтирах огъната вилица закована отгоре - в понеделник ще ви пусна снимки(тва не значи , че и ти требе да праиш тъй)...едра , после финна шкурка и две ръце блажна боя , никакви лакове, смоли и пр....с леки козметики досега не е мръднал...тъй , че колега пръй си харпуна както си си решил , ако не го държиш близо до източник на топлина няма да се изметне , не знам само дали заготовката ти не трябва да мине през процедурата "варене"....професори бол ....70 см. за Черно море ще ти свърши идеална работа - тва ти го казвам аз Булти и стоя твърдо зад ника си за разлика от други дърдорковци и отворковци....не ти остава много време , действай както си решил и наслука 

-
- научил се да хвърля
чел съм и преди тази история и се кефя от сърце
"Only after the last tree has been cut down, Only after the last river has been poisoned, Only after the last fish has been caught, Only then will you find that money cannot be eaten."
Ооо , мерси !Те такива моменти ни ръчкат да се въртим зимата се около стаята с харпуните

Булти , благодаря за подкрепата.Нагласил съм две вани , една в друга за импрегниране с горещ ленен безир на водна баня.Дано 48 часа са достатъчни.След това ще го лакирам.
Колега Булти -принципно съм съгласен с теб .Всеки с елементарни познания и умения може да си спретне едно харпунче за попчета , независимо дали е от летва или тръба , а защо не и хавайско копие ?Аз самия правя понякога харпуни и съм понаучил някои неща , но има една материя която не владея и тя е :-железата !Много ми е трудно и въобще не обичам да се занимавам със спусъци и правенето им и като такъв -(неграмотник) приканям всички които се захващат с подобно деяние , добре да обмислят как и дали си заслужава да се захващат изобщо.Вярно -не всички са толкова зле като мен в тази област , пък и за да се конструира нещо дето само ей така за попчета -ок.Ама един купешки къс ластичен харпун с дължина 60-75 см не е кой знае колко пари че да си рискуваме здравето и телесната цялост.
Яворе не се прави на скромен, прочетох на едно друго място че си направил харпун-мечта. Късмет и наслука на новия собственик с него. Абе какво да кажа много си е як харпуна. А и забравих да кажа ДОБРЕ ДОШЪЛ.
Пашата обича смелите.
Явор е абсолютно прав.
Харпуна за който пише Митко е направен около 1985 година и тогава количеството на рибата и нейното поведение беше коренно различно от сега. Още си спомням, как по онова време, как с един руски пневматичен боклук цял ден гонех едно стадо килограмови кефали в залива на нудисткия плаж край "Лозенец", а те си плуваха спокойни на два метра пред мен, а стрелата не можеше да долети до тях. Напомпах го яко уж да реша проблема и като се счупи от засечката и се заби в лявата ми длан, реших проблема с кефалите генерално.
Сега нещата при харпуните са такива, като да сравниш радостта от покупката на мукавяно Трабант-че втора ръка и да се мръщиш на драскотината върху металика на новата си баварка "Седмица".
Развиха се нещата.
Ластици от ЮАР, САЩ, Гърция, Турция.Спусъци реверсни, прави,високи, ниски,нашенски, вносни.Дървесини - всякакви.Лакове, смоли, химикали, материали. За избор на непорени и екипировка пък да не говорим.
Само дето рибата намаля драстично, а малкото останала такава нещо хич не и се мре и се налага да правим колкото е възможно по-съвършени нещата. Просто времето вече е по-различно. За съжаление .....
Харпуна за който пише Митко е направен около 1985 година и тогава количеството на рибата и нейното поведение беше коренно различно от сега. Още си спомням, как по онова време, как с един руски пневматичен боклук цял ден гонех едно стадо килограмови кефали в залива на нудисткия плаж край "Лозенец", а те си плуваха спокойни на два метра пред мен, а стрелата не можеше да долети до тях. Напомпах го яко уж да реша проблема и като се счупи от засечката и се заби в лявата ми длан, реших проблема с кефалите генерално.

Сега нещата при харпуните са такива, като да сравниш радостта от покупката на мукавяно Трабант-че втора ръка и да се мръщиш на драскотината върху металика на новата си баварка "Седмица".
Развиха се нещата.
Ластици от ЮАР, САЩ, Гърция, Турция.Спусъци реверсни, прави,високи, ниски,нашенски, вносни.Дървесини - всякакви.Лакове, смоли, химикали, материали. За избор на непорени и екипировка пък да не говорим.
Само дето рибата намаля драстично, а малкото останала такава нещо хич не и се мре и се налага да правим колкото е възможно по-съвършени нещата. Просто времето вече е по-различно. За съжаление .....

@ Котката:
Ето ти малко спусъци за инфо
http://garpun.spb.ru/forum/viewtopic.php?t=42
А за ластици ,които се държат добре при студена вода, ти препоръчвам черния ластик на фирмата Прайм Лайн. Той е изключително подходящ за океански риболов, защитен е с една камара патенти и междувременно, ластик от същия състав се ползва във Военновъздушните сили на САЩ , като бънджи, при спускане с парашут на военна техника от самолет. Откакто го използвам, нямам проблем с ластиците, независимо от температурата на водата.
Ето ти малко спусъци за инфо

http://garpun.spb.ru/forum/viewtopic.php?t=42
А за ластици ,които се държат добре при студена вода, ти препоръчвам черния ластик на фирмата Прайм Лайн. Той е изключително подходящ за океански риболов, защитен е с една камара патенти и междувременно, ластик от същия състав се ползва във Военновъздушните сили на САЩ , като бънджи, при спускане с парашут на военна техника от самолет. Откакто го използвам, нямам проблем с ластиците, независимо от температурата на водата.
Gunmen,благодаря за полезната информация.Като сглобя спусъковия механизъм ще пусна снимки.Ластиците,които препоръчваш не ги видях в spearfish.Откъде мога да ги купя?
Поздрави.
Поздрави.