Дървен харпун

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
котката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Дървен харпун

Мнение от котката »

Здравейте колеги.Аз се казвам Недю Божков и съм от Велико Търново.Реших да си направя дървен харпун.Ще изпозвам осен.Ще ви бъда благодарен ако ме посъветвате за избор на дървения материал.Взех ластици Ф 20 на Rob Allen.Малко залитнах с диаметъра им , но ще купя и по-тънки за експериментиране.
Поздрави.
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Re: Дървен харпун

Мнение от майсторчето страхил »

:smt017
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от emilios »

котката написа:Здравейте колеги.Аз се казвам Недю Божков и съм от Велико Търново.Реших да си направя дървен харпун.Ще изпозвам осен.Ще ви бъда благодарен ако ме посъветвате за избор на дървения материал.Взех ластици Ф 20 на Rob Allen.Малко залитнах с диаметъра им , но ще купя и по-тънки за експериментиране.
Поздрави.
Какво по точно искаш да нарпавиш;харпун над 100 или имаш предвид по малък.И дървото на залепени пресирани пластове ли ще бъдат или класическите без да цепиш дървото на пластове.

Добре дошъл :D
Изображение
котката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от котката »

Класически.Дължина 90 см.За Черно море мисля ,че е достатъчна.Стрела ф6.
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от emilios »

ООХХ :D 90 см не мисля ,че си заслужава пръскането на толкова много пари,но след като си решил.
Можеш да исползваш най различни видове дърво,избора е прекалено голям,прекалено голям бих казал.

1 ОРЕГОН
2 НИАГОН
3 ИРОКО
4 МАОНИ–МАХАГОН
5 ДРИО
6ТИК

Горепосочините са за харпуни и със нисък процент пори/ВСМУКАТЕЛНОСТ/.
Най скъпото дърво е тик и него бих ти препоръчал,но проблема е ,че по трудно се намира.Фирмата ТОТЕМ използва два вида дърво,ироко и маони във един харпун.
Ако си промениш решението и го направиш на пластове ще ти препоръчам з пласта.
Не се опитвай да залепиш дърво ако не е изсъхнало.
Изображение
котката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от котката »

Eмилио,благодаря за информацията.Разглеждах харпуните на Виктор Абелан.Ще се постарая да копирам нещо от неговите харпуни.
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Веднага ми хрумва една идея,но не съм запознат и може и да не свърши работа.Предполагам знаете,че след алуминиевата и ПВЦ дограма ,дойде дървената :D Химически умъртвена дървесина ,трипластова,обработена е май с някакви химии против вода,атмосверни условия и измятане. :roll: Ако се поразровите в нета ще намерите ,какъв вид е дървото,размери ите така.Пък може и изобщо да не става :roll:
А сега де? :roll:
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от emilios »

Моряка написа:Веднага ми хрумва една идея,но не съм запознат и може и да не свърши работа.Предполагам знаете,че след алуминиевата и ПВЦ дограма ,дойде дървената :D Химически умъртвена дървесина ,трипластова,обработена е май с някакви химии против вода,атмосверни условия и измятане. :roll: Ако се поразровите в нета ще намерите ,какъв вид е дървото,размери ите така.Пък може и изобщо да не става :roll:

Ванка ако прибавим и ТВЪРДОСТ ,към горепосоченото предложение в смисъл тези дограми да са и твърди,става.Това което предлагаш става,но като вземем предвид ,че е дървесина,отпада. :D иначе ако можеш да дадеш малко информация ,да видим може и да не е дървесина,ще се радвам много.някои линк към материала :D
Изображение
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

котката написа:Здравейте колеги.Аз се казвам Недю Божков и съм от Велико Търново.Реших да си направя дървен харпун.Ще изпозвам осен.
Здравей батка,сега за дървото.
осена/ясена/,е много здраво дърво.Слагай в кюпа и ореха,брекената,абе много са твърдите дърви/дървета/.
За да няма някакво огъване,има си чалъм на лепенето.
Баш сега ми е малко трудо за обяснение,че се иска и виулизация,ама да опитам.
значи,като вземеш трупчето,бичеш от едната срана,обръщаш на 90 градуса,бичеш втората дъска /всичко това на 2,5см после ще ти кажа защо/,
пак обръщаш на 90,вадиш трета,после обръщаш за четвърта и т.н.
Като ги бичеш,ги номерирай или ги подреди,защото после при лепенето е баш голямото значение.
Минават се през абрихта,за лице и кант,после през щтрайхмуса,за еднаквата дебелина,и се подготвят за лепене.
Там е тънкостта,всяка една дъска се лепи с втората,като втората е извадена на 90градуса спрямо първата.Така се редят.
Целта е,ако едната от влагата натисне да се огъне в една посока,втората,пак поради тази причина я тегли в другата посока,и по тоя начин комплекта си остава невредим.
Чалъма е да са различни линиите на дървото.
Може да се комбинира и с различни видове дървен материал,но от едно естество.Чам с осен не става.
Пак питай де.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

А сега де? :roll:
котката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от котката »

Идеята на Моряка е много интересна.В Полски Тръмбеш произвеждат дървени дограми от екзотични дървесини.Ще проверя там за технологията на лепене и видът на дървесините и импрегнация.
Аватар
emilios
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от emilios »

котката написа:Идеята на Моряка е много интересна.В Полски Тръмбеш произвеждат дървени дограми от екзотични дървесини.Ще проверя там за технологията на лепене и видът на дървесините и импрегнация.
Идеята на ванката е и приложима,дограмата става .Не е дървесина.
Сега ти остава да намериш греда със дебелина най малко 14 ст. и малко по дълга от размера на харпуна.Приятна работа и внимавай със боядисването,там е маисторлъка.Да направиш харпун е лесно,боядисването е трудното ако е със тъмен лак,колкото и странно да звучи.
Изображение
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

...Кире ако отвориш и една тема как се праят и ремонтират дървени лодки , цена няма да имаш :D
Аватар
Светльо-toxin34
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Светльо-toxin34 »

А не е ли по-лесно да се използва ложата от най-евтините въздушни пушки?Материала е некав композит и не пропуска влага.Една китайска въздухарка е от порядъка на 25-30 лева.
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Булти написа:...Кире ако отвориш и една тема как се праят и ремонтират дървени лодки , цена няма да имаш :D
Кат му дойде времето.Първо с мойта ще си поиграя,после ще видим. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”