Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
revox
разбира нещата
разбира нещата

Re: Спининг риболов - какво , с какво , как и кой ?

Мнение от revox »

stancom написа:Колега Revox, ти ли си прибра снимките от постовете или имам някакъв проблем с нета, но само твоите снимки не виждам :roll:
колега,снимките си седят бре :wink:
Изображение
revox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от revox »

Marco Polo написа:Е, и при мен ги няма.
не знам що така :roll: при мен си се виждат
Изображение
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

майсторчето страхил написа:IM - 6 High Densiti 12 х KEV-power -Winding
Колега, след този текст следва WINCLE PICKER - т.е. това което си купил с трите сменяеми върха е пикер /лек фидер/ и няма нищо общо със спининга. Има писано много във форума кое какво е. :idea:
Аватар
nasco2
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от nasco2 »

revox написа:

И аз не ги виждам, най - вероятно са ти на компютъра и си задал път към фаила, за това си ги виждаш само ти.. Качи ги някъде в нета и тогава тук.
Аватар
pa4o
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от pa4o »

sestrata написа:
Колега, след този текст следва WINCLE PICKER - т.е. това което си купил с трите сменяеми върха е пикер /лек фидер/ и няма нищо общо със спининга. Има писано много във форума кое какво е. :idea:
:D :D :D
Сестрице, друга песна ще запееш ако видиш новото бижу на Попов / Кръцко,
ако пише и чете тук нека сподели каква убавня си е купил от Джапанско.

Сега сериозно: абе момци осъзнайте се бре и прочетете що е то спининг и тогава пишете.
Да попиташ е моментен срам,
да не знеш срам за цял живот.
ivo Vratsa
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ivo Vratsa »

pa4o написа:
sestrata написа:
:D :D :D
Сестрице, друга песна ще запееш ако видиш новото бижу на Попов / Кръцко,
ако пише и чете тук нека сподели каква убавня си е купил от Джапанско.

Сега сериозно: абе момци осъзнайте се бре и прочетете що е то спининг и тогава пишете.
Бяла, триметрова, клечка за зъби ли :roll: :D
Шегувам се, но не се стърпях :oops:
deso_bg
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от deso_bg »

А бе тая тема не беше ли на етап УЛ спининг :idea:
К'во ви стана та секи се изцвъка тук ? Стана като на Систъра темата за тояжките.

То ху'о 'секи пише, 'ми що не забърсват ?
:lol: :lol: :lol:
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

sestrata написа:
Вярно че това пише, тоя в магазина разбира от спининг-пръти колкото и мен,ама вече съм го купил,трябваше наистина да чета по обстойно :oops: .
п.п.Сега ще имам фидер пръчка за спиниг :D :oops:
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

deso_bg написа:...То ху'о 'секи пише, 'ми що не забърсват ?
:lol: :lol: :lol:
Ми по ред причини , модератора душа голема , пак него го немало примерно докато се пишело , народ къде нема какво да каже по етапа се опитва бръже , бръже да изтласка темата на следващият такъв и тъй :D Малце по-късно ще наФърла още малко щрихи относно УЛ и отивам по-натам щото виждам явно нежелание от страна на хората практикуващи УЛ да вземат участие по темата и тъй .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lovo-бай СТОЯН »

Павел Иванов написа: Малце по-късно ще наФърла още малко щрихи относно УЛ и отивам по-натам щото виждам явно нежелание от страна на хората практикуващи УЛ да вземат участие по темата и тъй
Mоже, да са малко тези,които практикуват УЛ,та за тва туй мълчание. :roll: Дай по натам ,па то ше си покаже. :D :drinkers:
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
revox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от revox »

nasco2 написа:
revox написа:

И аз не ги виждам, най - вероятно са ти на компютъра и си задал път към фаила, за това си ги виждаш само ти.. Качи ги някъде в нета и тогава тук.
Сори,бяха ми в албума в snimka.bg ,но съм ги изтрил.Може затова да се виждат само при мен.Ако някой го интересува,може да му пратя снимки на някой от моделите.
Изображение
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

По принцип практикуващите УЛ не са много но все пак има достатъчно такива които при това пишат във форума ама както и да е !

Така , до какъв извод достигнахме ? За да имаме УЛ това не значи че ние определяме какво е УЛ ако и нашият УЛ според нас си да е такъв :idea: Не дължината на въдицата е резус за УЛ ( тва ако и да получих питане от сорта на ЛС ) а съвкупност от фактори определеящи я като такъв :idea: Линията за УЛ трябва да е максимално съобразена с такъма като цяло а не примерно да тръгнеме на лов за пеперуди с гаубица и да качнеме тънка линия което в`иш ли значи ни слага в УЛ отсекъде :idea: С УЛ се лови с малки примамки като в много от случайте основна роля при определяне на играта , съответно уловимоста им има задвъдичното устройство :idea: При УЛ е много по-належащо да работиме с читава макара отколкото при доста от другите спинингови варианти :idea: Та тъй :D

От тук на там правиме стъпка към най-разпространените спинингови пръти със строеве Лайт и Мидиъм Лайт .
Това са строеве които като цяло имат доста допирни точки и вариациите в доста случаи са основно на база акция / дължина а не толкова на тест както при УЛ примерно . Наистина за нещо стандартно може да приемеме че лайт гегите са с тест 2 - 10/12гр. с различна акция но масовото предлагане ни озадачава с варианти до 30гр. , 40гр. горен тест на изхвърляне с обозначение лайт строй . В случаят си даваме една размита граница и получаваме нещо от типа 2 - 15гр. за Лайт гега при различните и акции . Точно поради тези "размити" граници слагаме една обосновка за вариант Мидиъм Лайт на тес 3 - 30гр. въпреки че това е една безкрайно голяма амплитуда . В случаят пак визираме различни дължини при различни акции . За какво иде реч ? Примерно имаме гега дълга 2.74 м. с тест 2 - 10 гр. и фаст акция при строй Лайт . В случаят имаме една великолепна пръчка за туичване на един огромен диапазон от воблери и работа с леки въртележки . Взимаме същата гега , със същият тест и строй но вече модерейт акция . Поради основната разлика от фаст ( бърза , върхова ) и модерейт ( гъне се целата гега кат макарон ) акции то съответно , съответната гега е много добро решение за друг вид риболов , примерно за отвесно припомпване на клатушки със съответното тегло , перфектна проводка на леки джигове и като цяло много добра гега за стоящи водоеми . То и основните разлики при фаст и модерейт са че едните са по-добри при течение докато другите са мислени за стоящи води . По принцип и двете акции имат съответните плюсове и минуси . Фаст акцията ни дава по-точен кастинг , по-пряк контакт с рибата и съответно по-доброто и засичане , при добре настроен аванс "прощава" доста от грешките на задвъдичното устройство но пък за сметка на това кастинга с нея е по-къс , откачанията на вече закачената риба или разкъсване на джуките и поради не добре настроеният и аванс са по-чести . При модерейт имаме по- дълъг но по-неточен кастинг , много редки откачания на вече закачената риба но пък за сметка на това много по-трудно засичане и пр. Поради това че вече има достатъчно обширна тема относно евтините спининг въдици то аз ще се спирам основно на средният и висок клас такива . Като споменах преливането на строевете имах в предвид това че примерно пръчка с дължина 2.13м. и тест 3.5 - 14гр. може да бъде и Лайт и Мидиъм Лайт такава основно база акцията си а при масовото производство с което сме свикнали според това на коя страна му е сочел кура на "производителя" кога ги е кръщавал . Наистина има и пародии и при при двата строя но айде да се спреме на една такава от средният ценови клас . Взимаме в едната ръка SHIMANO Beast Master с дължина 3 или 3.30м. , тест 3-15 гр. , срой Лайт . Съпоставяме я примерно с подобна гега в нейният ценови клас но вече със строй Мидиъм Лайт . В случаят от другата страна поставяме Беркли Скелетор с дължина 2.74м. и тест 7 - 28гр. както и такъв на 3м. с тест 8-32гр. В момента в който вземеме двете пръчки в ръка разбираме как ни се разбиват представите за всичко което сме знаели или мислили за нещо . Сравнено дори като звучене Лайт гегата би трябвало да представлява по-фин такъм от Мидиъм Лайта но тук виждаме пародията на парадокса . Докато Бийст Мастера ни предлага строй , държане и вид на евтин PVC телескоп то "по-грубият" Мидиум Лайт на Скелетора ни хвърля в недуомение с от три до четири пъти по-тънката си бланка при еднаква дължина с Бийст Мастера при по-високият си тест . Друго впечатление ни размътва главата в момент на работа с двете геги . Докато "по-финният" Лайт се държи като дръжка на кеп строшена по средата то "грубият" Мидиум Лайт ни изненадва с жилавоста и еластичноста си при далеч по-нежният си вид . Пак да упомена че в случаят визирам само тези две марки при тези два модела :idea: То наистина за разлика от перфектните си доказали се макари Шимано нямат почти нито един стойностен и доказал се в световен мащаб спинингов прът ( тука да не се бърка че нямат скъпи такива ама едното не върви непременно за ръка с другото ) с изключение на Кардифа , то какво да кажеме за Беркли който ако и да има богато минало в момента е изцяло марка за ширпотреба произвеждана далеч от родното си УС в Китай ?!? Та с тая съпоставка бих искал да обърна внимание на това какви парадокси следват оттук нататък ако и досега да имахме залитания относно "моят" и "твоят" Ултра Лайт :wink:

Павел Иванов
Фори
новобранец
новобранец

Мнение от Фори »

Няколко коментара по темата.
Светите кроасани са едни чудни пръчки за парите си, а най-голямото им предимство е че се намират на чудесни цени втора ръка. Най сериозният им проблем е че са мале по-леки от колкото трябва, защото е поспестен материал, което води до излишна чупливост. Имал съм удоволствето да ловя с двата най-леки авида, като единият от тях си го купих за чудната цена от 100 лв. Ваденето на килограмов кефал с такава пръчка е като да пиеш пангалактически гаргаробластер. Основният проблем е че този тип риболов е прекалено зарибяващ...
Ще си позволя да контрирам леко Павката и да кажа че разликата в далекобойността на бързи, среднобавни, и параболични пръчки в този клас е пренебрежимо малка. В случая по мои наблюдения, много по-голяма роля играе влакното и макарата. При първото ми замятане с варивас лайт мебару с увиснало чене зяпах как силикончето с глава грам и половина цопва на 30 метра от мен без да има попътен вятър.
По повод това че някой спомена попчетата и морето. Ами и попчетата са оферта. Японците имат един много причтен клас риболов наречен рокфиш - риболов на всякакви дребни морски гадове, мотащи се около скалите. Миналата седмица се забавлявах с такъв тип риболов в бяло море, и като се изключи почти нулевият резултат на улова беше доста забавно. Имаше по няколко удара на силиконите на всяко замятане, както и отгризани опашки, но само една уловена риба. Явно толкова си можем.
И бай дъ уей, Павка, като зачекна темата на макарите, защо не споделиш и нещо за ул байткастърите?
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

Фори, с риск да ме оплюете, но това дето се води УЛ байткастър, няма нищо общо с УЛ. Поне аз не съм виждал читаво такова за примамки под 6-7гр.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Тука подкрепям Станко отсекъде ! Байткаст и УЛ нямат нищо общо . При УЛ байткастовете отиваме точно на варианта "моят / твоят УЛ" като визираме най-лекото което ползваме при морски риболов или при риболов от лодка с къси но не УЛ гегички :wink:

пп - инак и аз имам най-лекият Авид , даже по-горе снимка в мойта ръчица съм му пущил :D

Павел Иванов
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”