Робинзон - търсачът на рапани

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Робинзон - търсачът на рапани

Мнение от Булти »

...та нашия човек ( Велизарий ) , се качва на някое от тия рифчета , дето са по близо до брега , хвърля си въдицата , която не е с оловна тежест накрая а с малко камъче с дупка ( :shock: ) . Когато го попитах иска ли да му дам едно олово , той ми отговори отрицателно , щото така било по автентично . Стъпил на рифа си потапя главата и с подводните очила за плуване , оглежда къде има папардаци . Намери ли ги пуска въдицата пред тях със стръв от мида . Ако някое се закачи той го взима в ръка , далдисва и го пуска в приготвения живарник от 10 литра шише от минерална вода . Тубата , цялата надупчена с нагорещена тел , обикновено лежи на дъното , заклещена между камъните някъде близо до него . В самоделния живарник съхранявал попчетата с дни .

Изображение

...
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

...два дни преди да срещна Велизарий , излязло силно вълнение и му отмъкнало пълния живарник . Тогава аз не обърнах внимание какви риби е хванал той . Наричаше ги попчета , но дори и не предполагах , че с тая дума , нарича и лапините и морските кучки и изобщо всяка риба с подобни размери . Това пък го научих от шопите , които по-късно бях закарал в същия залив . Един от тях се гмурнал близо до "живарника" и видял вътре богато разнообразие от различни биологични видове "попчета " . На въпроса ми , защо не са му казали ,че повечето от рибите , които е хванал , не се ядат , те ми отговориха , че когато човек е гладен и няма избор , яде всичко . Те не му се подиграваха . Просто се шегуваха с него . Наричаха го Бен Ган , Бен Гурион и пр. , а този чудесен залив за нас си остана с името " Залива на Бен Ган "...
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Готино се е получило,хубав разказ чета с интерес.Ако Бен Гън е намерил и съкровище...
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

....често навестявах Велизарий . Когато течението ме буташе към Емине , аз напълнил гумата с рапани , излизах на неговия залив . Качвах чувалите по една стръмна пътека и ги скривах , за да си ги прибера после с джипа . Няма да забравя , как един път беше хванал лихмус . Бен Ган беше впечатлен от размерите му и не пропусна случая да ми се похвали . Бяхме на плиткото . Щеше да почва да го чисти и в дясната ръка държеше нож . За една секунда попчето мръдна с опашка , подскочи и пльосна във водата . Велизарий първоначално се опули , опомни се и с ножа в ръка скочи да го хваща под водата . Положението стана опасно , щото ножът премина в непосредствена близост до крака ми . Ситуацията беше хем напечена , хем комична . Аз остъпвах заднешком по хлъзгавите камъни , лихмуса ме следваше а Бен Ган с ножа в ръка го преследваше без да изобщо да ме вижда . Добре , че в един момент хвана рибата . Радостен даскала извика : " - Ако го бях изтървал , нямаше да мога да го преживея ! " . В следващия момент пак го изтърва . Сега вече драснах с всички сили към брега . Не вярвах , но го хвана отново . Сега вече Бен Ган беше горд ....
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

...той изяждаше рибите изключително старателно . По старателно от котка дори . Веднъж на един широк камък видях подредени скелетите на рибите , които беше изял . Стояха като на някое рекламно пано ...Помагаше ми да качвам чувалите по пътеката . Подарих му една консерва със сърми . Отначало отказваше , но после я прие . На другия ден ми се похвали , че си е направил банкет ....Обичаше много да се шегува . Беше натрупал в залива си огромна купчина дърва . Понеже си беше сам , поддържаше цяла вечер огъня и спеше до него . Бях домъкнал отнякъде една дървена , леко строшена маса в залива . Той ме попита дали ми трябва , ако ли не - да я нацепи за огъня . В същото време целия залив беше ЗАРИТ с дърва ....Научих го да яде рапани . " - Догодина ! " - казваше ми той " - Ако в залива няма нито един рапан , да знайш , че съм ги изял аз !"...Десетина дни Велизарий живя в залива . Беше си тръгнал в мое отсъствие . Вече залива на Бен Ган не ми беше чужд . Свързвах го с някакви емоции , но в същото време беше станал някакси тъжен и самотен ...
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Булти чета те с кеф. Роден си за писател :) . Спокойно можеш една книжка да издадеш, която може и за наръчник за оцеляване да служи след 2012 год :lol:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

spear написа:Булти чета те с кеф. Роден си за писател :) . Спокойно можеш една книжка да издадеш, която може и за наръчник за оцеляване да служи след 2012 год :lol:
- тва е целта де :D :D :D , както е тръгнало при нас може и по рано да настъпи :D :D :D
Благодаря ти за отзива !!!
:drinkers:
paco_lz
новобранец
новобранец

Мнение от paco_lz »

Булти,Булти що утепа хастера бее :smt010 . :smt023
krss
новобранец
новобранец

Мнение от krss »

Булти, респект за разказа!!! Няма ли продължение вече? Бая време стана...
Животът е това, което ти се случва, докато правиш други планове.
Джон Ленън
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

krss написа:Булти, респект за разказа!!! Няма ли продължение вече? Бая време стана...
...благодаря колега :drinkers: ...приятели , намериха се хора ( да са живи и здрави ) , които повярваха , че от мен може да се получи нещо като писател :D и решиха да помогнат...тъй , че пичове очаквайте скоро КНИГАТА :drinkers:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

да ви нахъсам още малко :D

Изображение

Изображение

Изображение

:drinkers:
krss
новобранец
новобранец

Мнение от krss »

Поздравления, Булти :smt038 ! Наистина си заслужава според прочетеното до тука! И да се обадиш, когато я пускат книгата :prayer: :prayer: :prayer: - държа да я прочета цялата!!!
Животът е това, което ти се случва, докато правиш други планове.
Джон Ленън
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

Още веднъж благодаря ! За теб с автограф !!! :drinkers:
Аватар
vatus56
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от vatus56 »

И за мен с автограф и почерпка. :D
Никоя риба не е по - важна от живота !
Аватар
morgan
новобранец
новобранец

Мнение от morgan »

Аааааа, и аз се нареждам на опашката за автограф...
Булти, приятелю, успех с начинанието. Убеден съм, че такъв самороден талант като теб, ще "избие рибата" :D :D :D :D :D :D
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”