колко ни горят лодките на час

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: колко ни горят лодките на час

Мнение от КИРО »

Ясно - четеш само каквото ти харесва.
Оправяй се сам.
Аз моята съм си я нагласил. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Тодор Василев
новобранец
новобранец

Мнение от Тодор Василев »

КИРО написа:Само за статистиката.
Тази дървения - около 700 кила

с 13к.с, 4Т китайско производство на час около 650-750гр.
Е,скорост къде 10 км/ч,до 14 - ама там вече наистина гълта доста.
Поне литър на час. :wink:
Е къде си написал че е дизел . Аз съм чиста проба софиянец и нема от къде да знам че тая гемия е дизел по подразбиране :lol: Въпреки всичко нещата дето съм написал са верни :wink: И важат и за дизели :)
complast
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от complast »

promarine написа:
complast написа:...Скоро правихме експеримент с едина 15кс. Ходна.Първо сложихме двигателя на една гуменярка некъде около 3.5м.С трима души едва излезе на глисаж.После я сложихме на Прогрес-2 ,която е 4.6м. дълга и тежи поне 170кг.С трима души лодката излизаше почти мигновенно на глисаж и направо им скри шайбата на ония с гуменярката.
http://www.youtube.com/watch?v=Amk1vf-A ... e=youtu.be
Колега,
Един мой приятел има това чудо лодка - Прогрес-2.
Първо я беше оборудвал с 25 к.с. Johnson с който максималната скорост с двама човека не можеше да достигне 30 км/ч.
С двигател 15 коня с трима души на борда, това корито не може да развие повече от 20 км/час па ако ще турско да стане. С надуваема 3,60 и 15 коня двигател с трима души достигаме 30 км/ч без проблем, така че изобщо не може да има място за сравнение.
Миналото лято моя приятел смени 25-цата с 40-ка и вече се движи доста прилично (достига до 46-47 км/час), така че на този руски танк си му трябва по-мощнен мотор (за което пък се налага допълнително укрепване на транеца).
Скоростите, които споменавам са измерени на море, при еднакви условия.
В сладководни водоеми излизането на глисаж е по-трудно и максималните скорости са малко по-ниски.
P.S. Клипа, който си пуснал не създава усещане за особено голяма скорост. :lol:
Има видео.Виж го!Ако не верваш пак, ела тука да те повозиме.
Когато подкараш така гумененетка с тези размери и натоварване/общо 500кг/ с 15-ца ми свирни!
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

complast написа:
promarine написа:...После я сложихме на Прогрес-2 ,която е 4.6м. дълга и тежи поне 170кг.С трима души лодката излизаше почти мигновенно на глисаж и направо им скри шайбата на ония с гуменярката. /quote]

................
С двигател 15 коня с трима души на борда, това корито не може да развие повече от 20 км/час па ако ще турско да стане.

....................
На видеото се вижда - скоростта е не повече от 18-20 км/ч, колега. А за глисаж не може и приказка да става изобщо на това видео.
complast
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от complast »

pachosz написа:
complast написа:
promarine написа:...После я сложихме на Прогрес-2 ,която е 4.6м. дълга и тежи поне 170кг.С трима души лодката излизаше почти мигновенно на глисаж и направо им скри шайбата на ония с гуменярката. /quote]

................
С двигател 15 коня с трима души на борда, това корито не може да развие повече от 20 км/час па ако ще турско да стане.

....................
На видеото се вижда - скоростта е не повече от 18-20 км/ч, колега. А за глисаж не може и приказка да става изобщо на това видео.
Колега трябва ли да загубя 1-2 часа за да ти обясня научно какво е глисаж.Нямам такова време!Вземи прочети нещо.Не ставай като чукчите/чукчи писател,чукчи не читател/.
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

Не, благодаря :)
Не е нужно да ми обясняваш какво е глисаж, нито пък за разликите между "струва ми се, че върви бързичко" и "глисиране" ;) Аз само казах, че във видеоклипа няма глисаж.
М-у другото 18-20 км/ч във водата не е чак толкова бавна скорост, напротив.
complast
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от complast »

pachosz написа:Не, благодаря :)
Не е нужно да ми обясняваш какво е глисаж, нито пък за разликите между "струва ми се, че върви бързичко" и "глисиране" ;) Аз само казах, че във видеоклипа няма глисаж.
М-у другото 18-20 км/ч във водата не е чак толкова бавна скорост, напротив.
Термина глисаж е тясно свързан с размерите на лодката.Колко е по-малка лодката
при толкова по-малка скорост глисира.
Една 3м. лодка и с 15км. в час глисира.Докато един 300м .самолетоносач и с 70км./час не
глисира.Хидродинамиката е доста сложна наука и не ми се ще сега да се отплесвам на теми:
Число на Фруд,вълново съпротивление и т.н.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Тук не съм много съгласен, но нямам необходимото образование за да се обоснова.
Може пък и да опитам...
Смятам, че глисирането, освен от форма на корпус, зависи и от натоварването му спрямо водата. Колкото по-малко тегло на площ, толкова по-лесно излизане над водата. Крила, хоризонтални стабилизатори и прочие "хитринки" могат да спомогнат това много.
Многократно е казвано от хора с личен опит, че глисирането с по голяма лодка е по-лесно отколкото с по-малка. Това с уговорката, че не говорим за 3 метра и 300 метра, а по-скоро 3 метра и 3.5 метра.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

В подкрепа на казаното от Шморхи за теглото и площта спрямо глисирането-
при една и съща скорост на теглене при водните ски,по-лекия скиор излиза на глисаж със ската по-бързо от по-тежкия.Законите за хидродинамиката не отминават и нашите лодки,но темата е друга-"колко ни горят лодките на час".
Моята лодка не гори нищо на час.
Двигателят,обаче,който я бута, ми осигурява 8 /осем/часа тролинг с едно бирено шише бензин.
Лодката-надуваема 2.75,а двигателя е" шпертплатовата" ми измислица от позната за мнозина тема.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Чудя ви се,как до сега,от както е започнала разправията,защо един не отдели време да си пробва лодката колко му гори,защото това касае всеки един от вас,лодката с която излиза на риболов и двигателя които притежава,а това са десетки двигатели,модели и лодки :roll: :roll: :roll: Всяка лодка е различна,всичко зависи какво е коритото,колко е натоварено (багаж,брой пасажери,насрещен вятър) и т.н и т.н Няма двигател,които с две различни лодки да гори едно и също количество бензин.За това,две бутилки по един литър и всеки ще си знае двигателя колко му гори на час.Мисля че всичките тези писаници са излишни.Товариш си лодката както нормално излизаш с нея за риба,всички багажерии които взимам примерно и газ докато свърши бензина в бутилките.Същата процедура се прави и на тролинг,така всяка лодка и двигател ще ви покажат колко разходват.Какво пише на документите при купуването на мотора,нямат нищо общо с реалността,така че стига сте се джанкали повече :lol: :lol: :lol: :wink: :wink: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
complast
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от complast »

Шморхи,
въпроса е не как най-лесно да излезе на глисаж.А при каква скорост лодката почва да глисира.Колкото е по-къса лодката толкова при по-ниска скорост почва да глисира.
Изображение
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

компласт е много прав - късата "гуменка" например 3м при 15кмч вече е излязла на глисаж...
Докато някой 6-7 метров скутер /катер/ при 20-ина кмч още прави кълбета вода отзад...
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Така представено и с примера на Тедо, съм съгласен вече.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

Аз пък категорично няма да се съглася с това, че по-лесното излизане на глисаж зависи само от дължината на лодката. По формулата на колегата компласт излиза, че скоростта при която лодката ще излиза на глисаж зависи единствено и само от дължината на лодката по ватерлинията. Според нея колкото и да е натоварена лодката и по какъвто и начин да е разпределен товара в нея, каквато и да е формата на коритото, достигне ли се определена скорост и глисажа е осигурен - това просто няма как да бъде вярно. Дори една и съща лодка изисква различна скорост за да излезе на глисаж в зависимост от товара, който носи.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

promarine написа:...това просто няма как да бъде вярно...
Баш! И аз тъй мисля.
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”