Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

колко ни горят лодките на час
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: колко ни горят лодките на час
Ясно - четеш само каквото ти харесва.
Оправяй се сам.
Аз моята съм си я нагласил.
Оправяй се сам.
Аз моята съм си я нагласил.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- новобранец
Е къде си написал че е дизел . Аз съм чиста проба софиянец и нема от къде да знам че тая гемия е дизел по подразбиранеКИРО написа:Само за статистиката.
Тази дървения - около 700 кила
с 13к.с, 4Т китайско производство на час около 650-750гр.
Е,скорост къде 10 км/ч,до 14 - ама там вече наистина гълта доста.
Поне литър на час.

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Има видео.Виж го!Ако не верваш пак, ела тука да те повозиме.promarine написа:Колега,complast написа:...Скоро правихме експеримент с едина 15кс. Ходна.Първо сложихме двигателя на една гуменярка некъде около 3.5м.С трима души едва излезе на глисаж.После я сложихме на Прогрес-2 ,която е 4.6м. дълга и тежи поне 170кг.С трима души лодката излизаше почти мигновенно на глисаж и направо им скри шайбата на ония с гуменярката.
http://www.youtube.com/watch?v=Amk1vf-A ... e=youtu.be
Един мой приятел има това чудо лодка - Прогрес-2.
Първо я беше оборудвал с 25 к.с. Johnson с който максималната скорост с двама човека не можеше да достигне 30 км/ч.
С двигател 15 коня с трима души на борда, това корито не може да развие повече от 20 км/час па ако ще турско да стане. С надуваема 3,60 и 15 коня двигател с трима души достигаме 30 км/ч без проблем, така че изобщо не може да има място за сравнение.
Миналото лято моя приятел смени 25-цата с 40-ка и вече се движи доста прилично (достига до 46-47 км/час), така че на този руски танк си му трябва по-мощнен мотор (за което пък се налага допълнително укрепване на транеца).
Скоростите, които споменавам са измерени на море, при еднакви условия.
В сладководни водоеми излизането на глисаж е по-трудно и максималните скорости са малко по-ниски.
P.S. Клипа, който си пуснал не създава усещане за особено голяма скорост.
Когато подкараш така гумененетка с тези размери и натоварване/общо 500кг/ с 15-ца ми свирни!
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- pachosz
- сериозен играч
На видеото се вижда - скоростта е не повече от 18-20 км/ч, колега. А за глисаж не може и приказка да става изобщо на това видео.complast написа:promarine написа:...После я сложихме на Прогрес-2 ,която е 4.6м. дълга и тежи поне 170кг.С трима души лодката излизаше почти мигновенно на глисаж и направо им скри шайбата на ония с гуменярката. /quote]
................
С двигател 15 коня с трима души на борда, това корито не може да развие повече от 20 км/час па ако ще турско да стане.
Има видео.Виж го!Ако не верваш пак, ела тука да те повозиме.
....................
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега трябва ли да загубя 1-2 часа за да ти обясня научно какво е глисаж.Нямам такова време!Вземи прочети нещо.Не ставай като чукчите/чукчи писател,чукчи не читател/.pachosz написа:На видеото се вижда - скоростта е не повече от 18-20 км/ч, колега. А за глисаж не може и приказка да става изобщо на това видео.complast написа:promarine написа:...После я сложихме на Прогрес-2 ,която е 4.6м. дълга и тежи поне 170кг.С трима души лодката излизаше почти мигновенно на глисаж и направо им скри шайбата на ония с гуменярката. /quote]
................
С двигател 15 коня с трима души на борда, това корито не може да развие повече от 20 км/час па ако ще турско да стане.
Има видео.Виж го!Ако не верваш пак, ела тука да те повозиме.
....................
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- pachosz
- сериозен играч
Не, благодаря 
Не е нужно да ми обясняваш какво е глисаж, нито пък за разликите между "струва ми се, че върви бързичко" и "глисиране"
Аз само казах, че във видеоклипа няма глисаж.
М-у другото 18-20 км/ч във водата не е чак толкова бавна скорост, напротив.

Не е нужно да ми обясняваш какво е глисаж, нито пък за разликите между "струва ми се, че върви бързичко" и "глисиране"

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Термина глисаж е тясно свързан с размерите на лодката.Колко е по-малка лодкатаpachosz написа:Не, благодаря
Не е нужно да ми обясняваш какво е глисаж, нито пък за разликите между "струва ми се, че върви бързичко" и "глисиране"Аз само казах, че във видеоклипа няма глисаж.
при толкова по-малка скорост глисира.
Една 3м. лодка и с 15км. в час глисира.Докато един 300м .самолетоносач и с 70км./час не
глисира.Хидродинамиката е доста сложна наука и не ми се ще сега да се отплесвам на теми:
Число на Фруд,вълново съпротивление и т.н.
Тук не съм много съгласен, но нямам необходимото образование за да се обоснова.
Може пък и да опитам...
Смятам, че глисирането, освен от форма на корпус, зависи и от натоварването му спрямо водата. Колкото по-малко тегло на площ, толкова по-лесно излизане над водата. Крила, хоризонтални стабилизатори и прочие "хитринки" могат да спомогнат това много.
Многократно е казвано от хора с личен опит, че глисирането с по голяма лодка е по-лесно отколкото с по-малка. Това с уговорката, че не говорим за 3 метра и 300 метра, а по-скоро 3 метра и 3.5 метра.
Може пък и да опитам...
Смятам, че глисирането, освен от форма на корпус, зависи и от натоварването му спрямо водата. Колкото по-малко тегло на площ, толкова по-лесно излизане над водата. Крила, хоризонтални стабилизатори и прочие "хитринки" могат да спомогнат това много.
Многократно е казвано от хора с личен опит, че глисирането с по голяма лодка е по-лесно отколкото с по-малка. Това с уговорката, че не говорим за 3 метра и 300 метра, а по-скоро 3 метра и 3.5 метра.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
В подкрепа на казаното от Шморхи за теглото и площта спрямо глисирането-
при една и съща скорост на теглене при водните ски,по-лекия скиор излиза на глисаж със ската по-бързо от по-тежкия.Законите за хидродинамиката не отминават и нашите лодки,но темата е друга-"колко ни горят лодките на час".
Моята лодка не гори нищо на час.
Двигателят,обаче,който я бута, ми осигурява 8 /осем/часа тролинг с едно бирено шише бензин.
Лодката-надуваема 2.75,а двигателя е" шпертплатовата" ми измислица от позната за мнозина тема.
при една и съща скорост на теглене при водните ски,по-лекия скиор излиза на глисаж със ската по-бързо от по-тежкия.Законите за хидродинамиката не отминават и нашите лодки,но темата е друга-"колко ни горят лодките на час".
Моята лодка не гори нищо на час.
Двигателят,обаче,който я бута, ми осигурява 8 /осем/часа тролинг с едно бирено шише бензин.
Лодката-надуваема 2.75,а двигателя е" шпертплатовата" ми измислица от позната за мнозина тема.
- krokibg
- учете се от него
Чудя ви се,как до сега,от както е започнала разправията,защо един не отдели време да си пробва лодката колко му гори,защото това касае всеки един от вас,лодката с която излиза на риболов и двигателя които притежава,а това са десетки двигатели,модели и лодки
Всяка лодка е различна,всичко зависи какво е коритото,колко е натоварено (багаж,брой пасажери,насрещен вятър) и т.н и т.н Няма двигател,които с две различни лодки да гори едно и също количество бензин.За това,две бутилки по един литър и всеки ще си знае двигателя колко му гори на час.Мисля че всичките тези писаници са излишни.Товариш си лодката както нормално излизаш с нея за риба,всички багажерии които взимам примерно и газ докато свърши бензина в бутилките.Същата процедура се прави и на тролинг,така всяка лодка и двигател ще ви покажат колко разходват.Какво пише на документите при купуването на мотора,нямат нищо общо с реалността,така че стига сте се джанкали повече

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Шморхи,
въпроса е не как най-лесно да излезе на глисаж.А при каква скорост лодката почва да глисира.Колкото е по-къса лодката толкова при по-ниска скорост почва да глисира.

въпроса е не как най-лесно да излезе на глисаж.А при каква скорост лодката почва да глисира.Колкото е по-къса лодката толкова при по-ниска скорост почва да глисира.

- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
компласт е много прав - късата "гуменка" например 3м при 15кмч вече е излязла на глисаж...
Докато някой 6-7 метров скутер /катер/ при 20-ина кмч още прави кълбета вода отзад...
Докато някой 6-7 метров скутер /катер/ при 20-ина кмч още прави кълбета вода отзад...
Така представено и с примера на Тедо, съм съгласен вече.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Аз пък категорично няма да се съглася с това, че по-лесното излизане на глисаж зависи само от дължината на лодката. По формулата на колегата компласт излиза, че скоростта при която лодката ще излиза на глисаж зависи единствено и само от дължината на лодката по ватерлинията. Според нея колкото и да е натоварена лодката и по какъвто и начин да е разпределен товара в нея, каквато и да е формата на коритото, достигне ли се определена скорост и глисажа е осигурен - това просто няма как да бъде вярно. Дори една и съща лодка изисква различна скорост за да излезе на глисаж в зависимост от товара, който носи.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
- pachosz
- сериозен играч
Баш! И аз тъй мисля.promarine написа:...това просто няма как да бъде вярно...