колко ни горят лодките на час

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Dimy
разбира нещата
разбира нещата

колко ни горят лодките на час

Мнение от Dimy »

Стана ми интересно , я споделете какъв двигател на каква лодка?

надуваемата ми лодка с 45ah при влачене около час и половина

Забравих двигателят на катерчето е меркури , размери 5м на 1.8м ако не се лъжа
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последно промяна от Dimy на Сря Дек 07, 2011 1:53 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
краси12345678
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: колко ни горят лодките на час

Мнение от краси12345678 »

Много интересна тема ще я следя с кеф.Предишния собственик на моята лодка каза че двигателя Johnson-737GT 40кс. двутактов му е давал около 18л/ч при обороти около максималните..Лодката е Мичуринка 4,5м. дължина и 1,8м. ширинаИзображение Изображение .Не мога да кажа със сигурност че разхода е толкова но на пролет ще направя експеримент при едно и също натоварване но при различни обороти какъв разход ще даде и тогава ще пиша подробно.Между другото няма да е лошо да се включат колегите с четиритактовите двигатели които имат прибори за контрол, може да качите и някоя снимка на уреда с моментните разход и скорост.Разбира се ако има колеги и с двутактови двигатели с уреди могат да се включат.Но си мисля че темата ще се опорочи от разни предположения (в конкретния случай и моето мнение което не е проверено) като масово се дават занижени разходи.И в крайна сметка кой лъжем, самите себе си защото ние даваме пари за бензина.Дано да греша.
Който нож вади сам пада в него.
roker60
новобранец
новобранец

Мнение от roker60 »

моторна яхта 6.5 м. с Volvo Penta V8,250 к.с./модел 1990г./ гори ми около 40 л. на час.
Аватар
prokop4o
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от prokop4o »

моита е 2.80 гумена (фрегат) с 2 коня джонсан двутактов и при тролонг обороти гори
300 - 400 милилитра на час.
а на максимални обороти никога не съм го засичал, но мисля че е около 2 литра
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 95#p781595
Аватар
undergrounder
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от undergrounder »

Моята Зандерка 3,20 с 4 коня Ямаха с 1,5 л. троля по 6 часа.ИзображениеЕ не е подходяща за море,но аз пък и не ходя с нея там.За язовир напълно ме удовлетворява.Само ако се налага голям преход тогава се усеща нужда от повечко коне.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Само за статистиката.
Тази дървения - около 700 кила
Изображение

с 13к.с, 4Т китайско производство на час около 650-750гр.
Е,скорост къде 10 км/ч,до 14 - ама там вече наистина гълта доста.
Поне литър на час. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

4Т 13.5(15) коня, на надуваема лодка 3.60. Трима души, котви, оборудване, хладилна чанта(пълна на отиване, празна на връщане). В морето на слаба вълна, дистанция 20 км. в едната посока. 3/4 газ - скорост около 26-28 км/ч. Разхода е около 3.5 литра на час.
На максимална газ му дават да харчи около 5.3 литра на час. Макс. скорост е 31 км/ч с двама, 35 км/ч сам. По разбираеми причини не съм проверявал дали е вярно това с 5.3-е литра. Но съм склонен да вярвам. Доста икономичен двигател.
50 к.с. 2Т на пластмасова лодка 4.50 - 600 кг. Двама или трима души. Обороти - 4000 и скорост от около 40 км/ч. Разхода е някъде около 11-13 литра на час(съвсем грубо).
На максимална газ разхода отива над 20 литра, а скоростта е около 55 км/ч.
Този двигател само чудо може да го накара да падне под 10 литра на час.
Всички горни данни са приблизителни, не сме си поставяли за цел да смятаме с точно до втория знак след десетичната запетая. Просто за ориентир е смятано т.е. грубо. :D
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Тодор Василев
новобранец
новобранец

Мнение от Тодор Василев »

краси12345678 написа:Много интересна тема ще я следя с кеф.Предишния собственик на моята лодка каза че двигателя Johnson-737GT 40кс. двутактов му е давал около 18л/ч при обороти около максималните..Лодката е Мичуринка 4,5м. дължина и 1,8м. ширинаИзображение Изображение .Не мога да кажа със сигурност че разхода е толкова но на пролет ще направя експеримент при едно и също натоварване но при различни обороти какъв разход ще даде и тогава ще пиша подробно.Между другото няма да е лошо да се включат колегите с четиритактовите двигатели които имат прибори за контрол, може да качите и някоя снимка на уреда с моментните разход и скорост.Разбира се ако има колеги и с двутактови двигатели с уреди могат да се включат.Но си мисля че темата ще се опорочи от разни предположения (в конкретния случай и моето мнение което не е проверено) като масово се дават занижени разходи.И в крайна сметка кой лъжем, самите себе си защото ние даваме пари за бензина.Дано да греша.
Не били компутри а били компоти и не сме ги продали на Японците а ни ги върнали :lol: С партията ми имаме две лодки неговата е 5.5м. алуминиева с 25 коня двутактов (почти съм сигурен че мотора е в идеална кондиция) тежи (пълна ) около 500кила на пълна газ се движи с 23- 24 км/ч (засечено с гпс) и харчи 18-19л/ч демек при пълна газ за един час минаваш 23км. :wink: и похарчваш 18 л. бензин. което значи по 0.72 л./ч. Моита лодка няма да я коментирам щото двигателя няма общо с лодките.
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

При последния риболов в Турция измерих разстоянието, което изминахме за един ден при смесен цикъл. На отиване, от мястото където пуснахме лодката, до най-отдалечения риф на който ловихме (28 км), влачихме воблери, като пътьом спирахме над 2 други рифа да пробваме на джиг. На далечния риф правихме 10-15 кратки премествания тъй като вятъра и течението ни отнасяха, в резултат на което да сме навъртяли още 3-4 км. На връщане - пълна газ. Общо сме изминали малко над 60 км, след което допълних резервоара и установих, че сме изгорили точно 20 литра. Получава се, че с трима души на борда изминавам средно малко над 3 км с 1 литър. По документи двигателя ми гори максимум 20 л/час, но на практика не може да достигне по-голям разход от 17 л/час (при макс. скорост от 40 км/час с петима души на борда до 50 км/час когато съм сам).
Ето и как върви:
http://www.youtube.com/watch?v=M3PXDPlu ... el&list=UL
http://www.youtube.com/watch?v=X0jtCI2l ... el&list=UL
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Аватар
краси12345678
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от краси12345678 »

Колега Тодор Василев ,нещо не мога да схвана връзката между моя пост и компютрите и компотите .Би ли разяснил ако обичаш.
Който нож вади сам пада в него.
Тодор Василев
новобранец
новобранец

краси12345678 написа:Колега Тодор Василев ,нещо не мога да схвана връзката между моя пост и компютрите и компотите .Би ли разяснил ако обичаш.
Естевствено че мога .От известно време чета из форума и всичките двигатели (такива дето се продават ползват и ДР.) харчат нереално малко , един за 7-8 часа тролене изхарчил две спринцовки по 20см/3 и три капкомера :lol: друг (естевствено) изхарчил по малко :shock: Пишеме си тука некви работи ама ако се направи точно измерване ше се окаже че не били компутри а компоти :wink: Нищо лично към поста ти конкретно . Просто се съмнявам наякои да си е направил експеримента да кара един час на пълна газ и после да досипе гориво до горе и да каже моита лодка за един час изхарчи едиколко си.Тези двигатели харчат на час :!: не на километър :wink:
Тодор Василев
новобранец
новобранец

:D Са колегата КИРО харчи 0.6-0.7 до цял литър на час с китаец 13 коня 4Т А колегата Шмихори пак с 13 коня 4Т (вероятно е руски богатир) 3.5л./ч до 5.3л/ч е те това ако може некои да ми го обясни :shock:
promarine
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от promarine »

Тодор Василев написа:...Тези двигатели харчат на час :!: не на километър :wink:
В параметрите на двигателите, производителите са длъжни да посочат максималния разход на час. Представете си какво може да се случи ако посочат минималния разход. Влиза си човек с лодката в морето, дава мръсна газ към хоризонта, разчитайки на посочените от производителя 200 мл /час разход и тъкмо влязъл на 30-тина км навътре и .... бензина свършил.
Според мен е много по-полезно, човек за знае колко километра изминава лодката му с един литър бензин тъй като този показател варира много по-малко отколкото разхода в час.
Когато планирам по-големи преходи, знам, че независимо дали ще ловя на тролинг или ще се движа на глисаж, с един резервоар (24 л) ще измина между 60 и 80 км. А за да съм спокоен си имам и един допълнителен резервоар 12 л. Засега само един път ми се е налагало да подключвам допълнителния резервоар. Обикновено след цял ден риболов, в резервоара ми остават между 3 и 5 литра бензин.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
Тодор Василев
новобранец
новобранец

promarine написа:
Тодор Василев написа:...Тези двигатели харчат на час :!: не на километър :wink:
В параметрите на двигателите, производителите са длъжни да посочат максималния разход на час. Представете си какво може да се случи ако посочат минималния разход. Влиза си човек с лодката в морето, дава мръсна газ към хоризонта, разчитайки на посочените от производителя 200 мл /час разход и тъкмо влязъл на 30-тина км навътре и .... бензина свършил.
Според мен е много по-полезно, човек за знае колко километра изминава лодката му с един литър бензин тъй като този показател варира много по-малко отколкото разхода в час.
Когато планирам по-големи преходи, знам, че независимо дали ще ловя на тролинг или ще се движа на глисаж, с един резервоар (24 л) ще измина между 60 и 80 км. А за да съм спокоен си имам и един допълнителен резервоар 12 л. Засега само един път ми се е налагало да подключвам допълнителния резервоар. Обикновено след цял ден риболов, в резервоара ми остават между 3 и 5 литра бензин.
Добре :shock: ако има вълни по половин метър , силен насрещен вятър , в лодката има 200 кила пастърви или ти се е изкривило витлото колко километра ще минеш с 24л. :roll: Ако знаеш колко ти гори двигателя на пълна газ колко на средна и т.н. (естевствено трябва да можеш да си мериш и скороста ) лесно можеш да си направиш сметката . Обаче ако си мислиш че мотора ти харчи по малко от деиствителното може да се наложи да гондолираш :lol:А по повод на производителите : Само са сведение ще кажа че Порше Каиен(и много други коли) не показва повече от 39л. моментен разход а реално харчи над 80л.
П.С. всички лъжат :wink: особено когато ти продават нещо :wink:
Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

Тодор Василев написа:.............. Само са сведение ще кажа че Порше Каиен(и много други коли) не показва повече от 39л. моментен разход а реално харчи над 80л.
П.С. всички лъжат :wink: особено когато ти продават нещо :wink:
Абе,човек,к*во говориш,искаш да кажеш,че с един резервоар много коли изминават по около 100км!!!! :lol:
Аз Промарин не го познавам но знам,че е търговец,а доста колеги споделят,че е ПИЧ и не ги е излъгал,даже им е правил много добри оферти!
Аз си карах тази лодка
Изображение
която е дълга 3,9метра с руски богатир "Вихър 25" 2Т/25КС,бензина не ми беше проблем,баката ми е правена и събира 28л
Picture 594.jpg
винаги имах резервна туба от 5литра.Лодката я карах по Дунав,срещу/по течението,с товар около 200кг (без мотора) винаги на пълна газ.Разхода ми беше максимум 11 л/час. Нямам никакви контролни прибори по лодката. Значи,тръгвам от стоянката,излизам в "открити" води,газ до дупка,пускам хронометъра на часовника или телефона.... После доливам бензин,виждам колко съм изгорил,колко време съм карал и те така. Като не смятам "мотоминутите" от паленето на двигателя, до обикалянето на бавен ход по острова докато избера на кой чукан да се вържа :)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
лягам си star
събуждам се super star

Alt ist man erst...wenn die Kerzen mehr kosten als die Geburtstagstorte!
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”