Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Модератор: dantho.mihov
-
- Модератор
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Съгласен съм Кире ! От горните ти постове разбирам, че си не само риболовец, но и патил градинар. В моя край /близо до Бургас/ старите бахчевани вече ги няма, та я караме по-модерно /съвременно/. Тук бяхме известни със сорт грозде Алжирка, но и него затрихме. В пловдивското поле също има градинари, които си поддържат старите сортове.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Сега да ви питам, как поливате? Защото гледам едни правят лехи, в средата загърлят растението, а от двете му страни пълнят вадите. Други правят гнезда, не загърлят и пълнят гвездото. Трети застилат със слама лехата и поливат на корен. Виждал съм и самнаправи капково поливане с канапи до корена и съд на 0.5м над земята. Едни поливат сутрин, други вечер! И все са аргументирани от комшиите защо. Аз съм пробвал всичко , но още нямам определено мнение, кое е най-правилно! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
-
- Модератор
Първо уточни какво ще поливаш и какъв ти е водоизточника. Тикви, Дини, Пъпеши и овошки е ясно, че се поливат на корен чрез гнезда. Но при повечкото зеленчуци са нужни вади. Ако терена няма поне мъничък наклон, за да се направлява водата в правилната посока, спасението е в капковото напояване.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
ООоооо,бат Весо,тоя проблем и мен ме гложди да знайш.Диканаров написа:............ Едни поливат сутрин, други вечер! И все са аргументирани от комшиите защо. Аз съм пробвал всичко , но още нямам определено мнение, кое е най-правилно!
Имам вода бол,отоплена дето се вика.
Ама май прекалявам с поливането,че често получавам грешни резултати.
Но.За тези неща ще питам като им дойде времето.
Май там много греша.
Данто,като градинар не съм много на ТИ с много въпроси,
въпреки че държа мотиката повече от 40г.
Но едва в последните 6-7г се заех по-сериозно с градинарството.
Затова и при мен има много неизвестни.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- Модератор
Не догледах тази подробност - кога трябва да се полива. Най-добре е надвечер. Цяла нощ растенията поемат водата и осъществяват биохимичните си процеси и сутринта ги виждате израстнали на височина. Не е грешка и сутрин рано, но грешка е вече като напече. Причината е, че на листата си имат образувания устица, с които дишат. Като се вдигне дневната температура, за да намалят загубата на вода, тези устица се затварят и така прекратяват вегетацията си до вечерта /система за самосъхранение/. Значи, в горещите часове подавайки вода, тя не се оползотворява от растенията и вие я разхищавате. Пипера има една тънкост при поливането. За да го накарате да образува плод на всеки възел, умишлено се прекратява поливката за два-три дни. Щом образува цветчетата, поливате обилно надвечер, за да израстне и да образува следващия си възел на височина и отново същия трик.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Данто,благодарско за поста ти - изясняват ми се някои неща. 

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Диканаров
- кандидат преподавател
Колега, а засипването на корените със слама и поливка на корен, считате ли за правилно? Задържало влагата и я предпазвало при жега от изпаряване, а не се ли развиват плесени? Не е ли опасно от мани и ръжди?
Благодаря за съвета, кога да поливам и как да имам следващ завръз при пипера с пестене на 2-3 поливки!
Благодаря за съвета, кога да поливам и как да имам следващ завръз при пипера с пестене на 2-3 поливки!
- Христо Рангелов
- разбира нещата
Аз за пипера знам , че трябвало сутрин рано да се полива, щото иначе се пресичал.. А ако поливаш през деня да е с топла вода 

"The more you know, the less you carry"
-
- Модератор
На предишната страница имам коментар, че именно така практикувам. А и не само аз. Сламата трябва да не е прогнила и влажна при разстилането. Слама с начални признаци на загниване или престояла на влага вече е носител на гъбни зарази.А мани и ръжди се развиват и без слама. Има едно растение /плевел/, което се нарича Слез. То е първоизточника за развитие на ръждата. Затова най-ефективно е, когато своевременно се унищожава в градината. А за картофената мана по-нататък ще ви споделя как да я прогнозирате с голяма точност и кога да пръскате срещу нея. Защото, когато стане актуално, ще го забравите. Следят се температурата и влажността на въздуха, а не на почвата.Диканаров написа:Колега, а засипването на корените със слама и поливка на корен, считате ли за правилно? Задържало влагата и я предпазвало при жега от изпаряване, а не се ли развиват плесени? Не е ли опасно от мани и ръжди?
-
- Модератор
Не зная какво е пресичане. Но при него и при Дините прекомерната влага през м. май води до загниване на кореновата шийка преди да са образували твърда коричка на стъблото.Христо Рангелов написа:Аз за пипера знам , че трябвало сутрин рано да се полива, щото иначе се пресичал.. А ако поливаш през деня да е с топла вода
- Христо Рангелов
- разбира нещата
Пресичане е когато времето е топло, а го полееш със студена вода и респективно - обратното.. 

-
- Модератор
Това го наричаме стрест, но твърде рядко може да се случи, тъй като е възможно само с изворна вода. В този случай удължаваш пътя на водата чрез магистрални вади преди да достигне вадите с растенията с цел да се позатопли. В практиката си не съм имал такъв проблем.
- Христо Рангелов
- разбира нещата
Другата събота или неделя ще кача снимки ( ако успея де ..
) на едни семена - руски..
И ще направим първите разсади на село

И ще направим първите разсади на село

- Диканаров
- кандидат преподавател
Колега Михов, а вярно ли е, че горчивината на краставиците не зависело от лошо качество на разсада, а от липса на обилно поливане? Чувал съм, че семе от горчива краставица дава лош разсад. Аз си купувам резсадът за краставици от пазара и винаги имам и сладки и горчиви краставици. А от едно място са купувани и на едно място израстват. Как да прецениме, че поливката е достатъчна, а не повече или по-малко от нужното? 

Последно промяна от Диканаров на Пон Яну 28, 2013 11:45 am, променено общо 1 път.
- Христо Рангелов
- разбира нещата
И аз така знам за краставиците, че им трябва яко поливане, ама в какво количество..