Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Сомски,тайни!№2
Модератор: sapuna
- трапера
- сериозен играч
Според мен много много цвета не го бърка.По Дунава за толкова години не съм видял някой да лови сом на изк.примамки.Всички ловят на жива стръв.Хващал съм сом както на облез(уклей),който е бял на цвят така и на попче.В 1 през нощта имах такъв удар,че ако пръчката не беше затрупана до макарата с камъни щях да се простя с нея.По случайност осветявах върховете на пръчките-ударът беше РЯЗЪК и БРУТАЛЕН без всякакво побутване,сомът излезе 12кг.Стръв 2 попови прасета както знаете те са кафяви,а в 1 през нощта си е доста тъмно
Мисля,че когато е гладен взима от раз,а когато не е опипва побутва дажи се отказва.По язовирите не знам,ама на Дунава на кльонк на по-дълбоко от 3-4м не се пуска,стръвта си е червеи и попови прасета,спецификата на кльонкането не позволяява използването на воблер(лодката си тече сама,а течението не е много силно за да се разиграе воблера).Номера е да хвърляш в ямата където лежи мустакатия.
Гласете такъмите,че края на забраната иде
па тогава който както може да го почва

лягам си star
събуждам се super star
събуждам се super star
Как ловува сома ли ?
Отговорете си сами, като знаете вече, че :
Сома - не е от най бързите риби
- има големи мустаци
- няма кой знае какво зрение , но пък има отлични "сензори за движение"
- дразни го звука на кльонка или може да се каже, че го кара да се храни или там както си искате , но този звук на кльонка е аналогичен на звука кото издават поевчето хищни риби при лов (ако не умувате много на глас в лодката би трябвало да сте го чували, не е толкова силен и изразителен но все пак се чува) а и както съм казвал сом се хваща и ако кльонкаш и с буркан
, стига да си добър с буркана
малййи па почнах да разказвам приказки
има и още нещица по които може да се съди как ловува сома но или не се сещам в момента или не ги знам

Отговорете си сами, като знаете вече, че :
Сома - не е от най бързите риби
- има големи мустаци
- няма кой знае какво зрение , но пък има отлични "сензори за движение"
- дразни го звука на кльонка или може да се каже, че го кара да се храни или там както си искате , но този звук на кльонка е аналогичен на звука кото издават поевчето хищни риби при лов (ако не умувате много на глас в лодката би трябвало да сте го чували, не е толкова силен и изразителен но все пак се чува) а и както съм казвал сом се хваща и ако кльонкаш и с буркан

малййи па почнах да разказвам приказки
има и още нещица по които може да се съди как ловува сома но или не се сещам в момента или не ги знам

Виджи,според теб бялата по-бърза ли е от сома?Колко влакно развива сома и,колко бялата?Сома,според мен е доста бърз при определени килограми!От къде идва бързината на рибите?От силата на замаха,и от големината на опашката!Е,кой има най-голямата опашка и,най-голяма мощ?Да не се окаже,че сома е най-бърз?

Приятелю,нищо не те карам на сила!Целта ми е да мислим,обсъждаме и говорим за нещо,което обичаме или практикуваме-риболова на сом!Аз не се страхувам или срамувам,че не знам!Нека се учим един от друг,а не да се надуваме кой е по-най!Ако искаш нека да поспорим за бързината на сома и ще се види,кой е прав!

- barutchiata ©
- Администратор
Бате аз до тука не само ,че нищо не научих от теб, ами и много грешни и смешни неща изписа у форума.Troli написа:Приятелю,нищо не те карам на сила!Целта ми е да мислим,обсъждаме и говорим за нещо,което обичаме или практикуваме-риболова на сом!Аз не се страхувам или срамувам,че не знам!Нека се учим един от друг,а не да се надуваме кой е по-най!Ако искаш нека да поспорим за бързината на сома и ще се види,кой е прав!![]()
![]()

Troli-нали искаш да се разговаря.Защо се обиждаш.Някой ти казва истината.Често приемаш нещата за надувки,а те са спорове.Ти изказваш мнение и някой ти отговаря по начина който той мисли.Не си съгласен-добре.Имаш твои случки -пак добре.Опитай се да се вслушаш кой какво говори.Но не ти е приятно да си в ролята на ученик и се обиждаш.Защо?Знаеш всичко ли? Или всички сме против тебе.!Не си досадил на никой-просто,ако мнението на другите се различава :Става това което си написал в горния пост.Сега си еркек,но от това няма смисъл.Искам да си такъв като ти клъвне големия.Тогава сигурно ти ще ни изтриеш всичките.
- трапера
- сериозен играч
Бързината на рибата има значение за скоростта,с която ще ти развива аванса-да не изпуши де(но предполагам ползваш стабилна макара)А колко влакно взема определено си зависи от килограмите на мустака.Миналото лято бяхме на буните(ОТ БУНА ДО БУНА-500м.)приятеля ми лепна голямото говедо(4ч след обед на попче)Първоначално тръгна надолу по течението,разви всичкия конец(250м ф0,50)ние по брега след него,премина под ДОЛНАТА БУНА,15мин. се излежава и после-обратно нагоре.Вдигна се над водата и ми се стори,че главата му беше колкото гума на джип.Леви леви обратно на горната буна,тогава сома реши да ходи в Румъния.Междувременно приятеля ми беше обрал около 50-60м влакно и реши да понатегне аванса,ефекта беше нулев всичката корда барабар със сома отиде курбан.ПРЕРЯЗАХМЕ Я С НОЖА.Ако имахме лодка резултата щеше да е друг.По въпроса за опашката-голям сом_гоооляма опашка има!!!Не знам за бързината но мисля,че синият марлин ще размине сомаTroli написа:Виджи,според теб бялата по-бърза ли е от сома?Колко влакно развива сома и,колко бялата?Сома,според мен е доста бърз при определени килограми!От къде идва бързината на рибите?От силата на замаха,и от големината на опашката!Е,кой има най-голямата опашка и,най-голяма мощ?Да не се окаже,че сома е най-бърз?![]()
![]()
![]()
![]()

лягам си star
събуждам се super star
събуждам се super star
Моят апел към всички риболовци е никога да не режат влакното!
Каквото сабя покаже!Каквото е рекъл господ!Ако нямаш късмет,по-добре не ходи за риба!Следотърсачо,не разбрах този сом бърз влак за Румъния ли е бил или що ли?Бързината на сома е еднаква и на Дунав,и на всеки водоем и няма нищо общо с белия,черния или синия марлин!Пак нищо не казахте!Сома бърз ли е или бавен?Кой,кой ще ми каже?
Тъпото е,че отдавате значение на материалното:кльонк,лодка,влакно,сонар,пръчка и други екстри!А същноста на занятието е съвсем друго,духовно!Преживяването е единствено ценното,и то остава завинаги!Смисълът на риболова е описан от Хемингуей,и извода който се прави в "Старецът и морето" е,че не е важна рибата,като месо,а като преживяване,борба или спомен!За мен е по-важно да знам и уважавам противника си и за това търся неговите характеристики:скорост,цвят и т.н!Та така!Аз съм се връщал без риба,но съм бил удовлетворен от борбата си с лошо време,дъжд,вятър или големи вълни.Чувството,че си "на косъм"е,като наркотик!

Добре де,кажи какъв е твоя смисъл да ходиш на риба?Обикновенния Хемингуей,не е знаел,че ще се превърне във великия Хемингуей!
Така жлъчно ме режеш,все едно някой ти дава по пет лева,да го правиш!Аз си пиша с кеф и не изпитвам удоволствие да се заяждам,защото е безмисленно!Безмисленно е всичко,което вършиш без определена цел!Ти се присмиваш,без това да ти носи някакви дивиденти или да води до положителен за теб резултат!Защо,тогава го правиш?Ако и ти не знаеш,ще е наистина жалко! 

- трапера
- сериозен играч
Troli,явно си пишеш из форумите щот си нямаш работа.Влака не беше бърз беше товарен!!!А пък и аз нямам скоростомер на въдицата ОПИТАЙ се да си представиш силата на течението и тази на сома насочени в една посока.Като видиш,че противника ти те превъзхожда и нямаш шансове ти какво би направил?Ще се напъваш безсмислено (квото сабя....)и ще останещ без въдица ? Или ще му признаеш превъзходството с наведена\вдигната глава и ще го "пуснеш"по живо,по здраво ? За какъв късмет говориш-ако подходиш несериозно към МАТЕРИАЛНОТО все едно си риташ късмета.А туй дето го преживяхме,наистина ще си остане завинаги. За всеки случай имай под ръка нож-не знаеш кога и за какво може да ти потрябва!
лягам си star
събуждам се super star
събуждам се super star