Сомски,тайни!№2

Модератор: sapuna

Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

Според мен много много цвета не го бърка.По Дунава за толкова години не съм видял някой да лови сом на изк.примамки.Всички ловят на жива стръв.Хващал съм сом както на облез(уклей),който е бял на цвят така и на попче.В 1 през нощта имах такъв удар,че ако пръчката не беше затрупана до макарата с камъни щях да се простя с нея.По случайност осветявах върховете на пръчките-ударът беше РЯЗЪК и БРУТАЛЕН без всякакво побутване,сомът излезе 12кг.Стръв 2 попови прасета както знаете те са кафяви,а в 1 през нощта си е доста тъмно :!: :idea: :!: Мисля,че когато е гладен взима от раз,а когато не е опипва побутва дажи се отказва.По язовирите не знам,ама на Дунава на кльонк на по-дълбоко от 3-4м не се пуска,стръвта си е червеи и попови прасета,спецификата на кльонкането не позволяява използването на воблер(лодката си тече сама,а течението не е много силно за да се разиграе воблера).Номера е да хвърляш в ямата където лежи мустакатия. :D :D :D Гласете такъмите,че края на забраната иде :!: :!: :!: па тогава който както може да го почва :smt063 :smt065 :smt071 :smt067 :smt070
лягам си star
събуждам се super star

Alt ist man erst...wenn die Kerzen mehr kosten als die Geburtstagstorte!
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Как ловува сома ли ?
Отговорете си сами, като знаете вече, че :
Сома - не е от най бързите риби
- има големи мустаци
- няма кой знае какво зрение , но пък има отлични "сензори за движение"
- дразни го звука на кльонка или може да се каже, че го кара да се храни или там както си искате , но този звук на кльонка е аналогичен на звука кото издават поевчето хищни риби при лов (ако не умувате много на глас в лодката би трябвало да сте го чували, не е толкова силен и изразителен но все пак се чува) а и както съм казвал сом се хваща и ако кльонкаш и с буркан :), стига да си добър с буркана 8) :lol:
малййи па почнах да разказвам приказки
има и още нещица по които може да се съди как ловува сома но или не се сещам в момента или не ги знам :) 8) :x :oops:
Troli

Мнение от Troli »

Виджи,според теб бялата по-бърза ли е от сома?Колко влакно развива сома и,колко бялата?Сома,според мен е доста бърз при определени килограми!От къде идва бързината на рибите?От силата на замаха,и от големината на опашката!Е,кой има най-голямата опашка и,най-голяма мощ?Да не се окаже,че сома е най-бърз? :wink: :shock: :D :D :D
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Приятелю, разбира се че бялата е по бърза.
А това коя риба колко влакно ти обира няма нищо обшо в конкретния случай който даваш.
А на сома опашатото тяло едва ли е създадено рибата да е '' Светкавица'', по скоро е от начина и нуждите на предвижване.
И стига си ме карал да обяснявам глупости, МОЛЯ
Troli

Мнение от Troli »

Приятелю,нищо не те карам на сила!Целта ми е да мислим,обсъждаме и говорим за нещо,което обичаме или практикуваме-риболова на сом!Аз не се страхувам или срамувам,че не знам!Нека се учим един от друг,а не да се надуваме кой е по-най!Ако искаш нека да поспорим за бързината на сома и ще се види,кой е прав! :wink: :roll: :D
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Troli написа:Приятелю,нищо не те карам на сила!Целта ми е да мислим,обсъждаме и говорим за нещо,което обичаме или практикуваме-риболова на сом!Аз не се страхувам или срамувам,че не знам!Нека се учим един от друг,а не да се надуваме кой е по-най!Ако искаш нека да поспорим за бързината на сома и ще се види,кой е прав! :wink: :roll: :D
Бате аз до тука не само ,че нищо не научих от теб, ами и много грешни и смешни неща изписа у форума. :lol: :lol:
Troli

Мнение от Troli »

Аз,обаче научих много за теб,и от теб!Обичаш да се присмиваш и подиграваш,но не знаеш защо го правиш!Изтрий ме,и ме извини за досадата,която причиних във форума! :P
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Troli-нали искаш да се разговаря.Защо се обиждаш.Някой ти казва истината.Често приемаш нещата за надувки,а те са спорове.Ти изказваш мнение и някой ти отговаря по начина който той мисли.Не си съгласен-добре.Имаш твои случки -пак добре.Опитай се да се вслушаш кой какво говори.Но не ти е приятно да си в ролята на ученик и се обиждаш.Защо?Знаеш всичко ли? Или всички сме против тебе.!Не си досадил на никой-просто,ако мнението на другите се различава :Става това което си написал в горния пост.Сега си еркек,но от това няма смисъл.Искам да си такъв като ти клъвне големия.Тогава сигурно ти ще ни изтриеш всичките.
Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

Troli написа:Виджи,според теб бялата по-бърза ли е от сома?Колко влакно развива сома и,колко бялата?Сома,според мен е доста бърз при определени килограми!От къде идва бързината на рибите?От силата на замаха,и от големината на опашката!Е,кой има най-голямата опашка и,най-голяма мощ?Да не се окаже,че сома е най-бърз? :wink: :shock: :D :D :D
Бързината на рибата има значение за скоростта,с която ще ти развива аванса-да не изпуши де(но предполагам ползваш стабилна макара)А колко влакно взема определено си зависи от килограмите на мустака.Миналото лято бяхме на буните(ОТ БУНА ДО БУНА-500м.)приятеля ми лепна голямото говедо(4ч след обед на попче)Първоначално тръгна надолу по течението,разви всичкия конец(250м ф0,50)ние по брега след него,премина под ДОЛНАТА БУНА,15мин. се излежава и после-обратно нагоре.Вдигна се над водата и ми се стори,че главата му беше колкото гума на джип.Леви леви обратно на горната буна,тогава сома реши да ходи в Румъния.Междувременно приятеля ми беше обрал около 50-60м влакно и реши да понатегне аванса,ефекта беше нулев всичката корда барабар със сома отиде курбан.ПРЕРЯЗАХМЕ Я С НОЖА.Ако имахме лодка резултата щеше да е друг.По въпроса за опашката-голям сом_гоооляма опашка има!!!Не знам за бързината но мисля,че синият марлин ще размине сома :lol: :lol: :lol: :lol: PS.предполагам се разбра,че говоря за Дунава около Русе
лягам си star
събуждам се super star

Troli

Мнение от Troli »

Моят апел към всички риболовци е никога да не режат влакното! :oops: Каквото сабя покаже!Каквото е рекъл господ!Ако нямаш късмет,по-добре не ходи за риба!Следотърсачо,не разбрах този сом бърз влак за Румъния ли е бил или що ли?Бързината на сома е еднаква и на Дунав,и на всеки водоем и няма нищо общо с белия,черния или синия марлин!Пак нищо не казахте!Сома бърз ли е или бавен?Кой,кой ще ми каже? :D :D :D Тъпото е,че отдавате значение на материалното:кльонк,лодка,влакно,сонар,пръчка и други екстри!А същноста на занятието е съвсем друго,духовно!Преживяването е единствено ценното,и то остава завинаги!Смисълът на риболова е описан от Хемингуей,и извода който се прави в "Старецът и морето" е,че не е важна рибата,като месо,а като преживяване,борба или спомен!За мен е по-важно да знам и уважавам противника си и за това търся неговите характеристики:скорост,цвят и т.н!Та така!Аз съм се връщал без риба,но съм бил удовлетворен от борбата си с лошо време,дъжд,вятър или големи вълни.Чувството,че си "на косъм"е,като наркотик! :wink: :idea:
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Роди се нов Хемингуей !!!
Еийй...
Troli

Мнение от Troli »

Добре де,кажи какъв е твоя смисъл да ходиш на риба?Обикновенния Хемингуей,не е знаел,че ще се превърне във великия Хемингуей! :wink: Така жлъчно ме режеш,все едно някой ти дава по пет лева,да го правиш!Аз си пиша с кеф и не изпитвам удоволствие да се заяждам,защото е безмисленно!Безмисленно е всичко,което вършиш без определена цел!Ти се присмиваш,без това да ти носи някакви дивиденти или да води до положителен за теб резултат!Защо,тогава го правиш?Ако и ти не знаеш,ще е наистина жалко! :roll:
Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

Troli,явно си пишеш из форумите щот си нямаш работа.Влака не беше бърз беше товарен!!!А пък и аз нямам скоростомер на въдицата ОПИТАЙ се да си представиш силата на течението и тази на сома насочени в една посока.Като видиш,че противника ти те превъзхожда и нямаш шансове ти какво би направил?Ще се напъваш безсмислено (квото сабя....)и ще останещ без въдица ? Или ще му признаеш превъзходството с наведена\вдигната глава и ще го "пуснеш"по живо,по здраво ? За какъв късмет говориш-ако подходиш несериозно към МАТЕРИАЛНОТО все едно си риташ късмета.А туй дето го преживяхме,наистина ще си остане завинаги. За всеки случай имай под ръка нож-не знаеш кога и за какво може да ти потрябва!
лягам си star
събуждам се super star

Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Troli...troliiii..само да не го приемеш като обида!
Много хора ги бие съчмата и мене също !Ама тебе май те бие гюле...какво си захапал тия сомове във форума - хапи ги на водоема и в кухнята на масата...
Фуцата
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Фуцата »

Troli написа:Моят апел към всички риболовци е никога да не режат влакното! :oops: :
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”