Ryobi Applause

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Ryobi Applause

Мнение от mesket4eto »

Ами няма как да знам колко метра влакно си навил: 100, 200, 300. :fishing6: Казваш, че е 0.20 влакното, ако ролката ти беше 100 метрова, каквито са болшинството определено щеше да има нужда от подложка, защото тази шпула по спецификация се пълни от 100 метра влакно с дебелина 0.28 .
Щом не си подлагал влакно, вероятно ролката ти е била от 150 метра. Аз ползвам монофил с такава дължина на Заубер-а, но 0.18 дебел и поглагам допълнително влакно за да допълня шпулата.
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"! :shock:
!!!!!
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Мишката написа:Това е защото от време на ереме при ползване на въртушка слагам воблер или джиг за няколко замвтания, през които с обирането на линията леко почуквам и променям ъгълът на пръчката. Така влакнпто се изправя и айде пак на въртушка. Влакното е 0.20 Фокус.
Какво значи "почуквам и променям ъгълът на пръчката" и така влакното се изправя??????? Би ли споделил за непросветените?

Инак мислЪ, че основна причина за "брадясването" при замятане е хлабавото навиване на брейда при обиране на примамката. При ползване на груби влакна като твоето (което реално е предполагам 0.35), е нужно да се абстрахираш изцяло от усукването, което би направила въртележка на фините влакна. Ползването на воблер, а джига даже не го включвам в класацията, ще ти дадат по малак напор при навиване от една прилична въртележка....

п.п. Нищо не режи от линията, щом си го навил без подложка. То, само ще ти подскаже кога и колко е нужно да се скъси.. :D
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
haga
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от haga »

Колега ето от тук може да си потърсиш необходимият лагер.

http://e-rudi.com/rudi/eshop/index.php? ... 4f2df85d5e" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow
Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Vid написа:... При ползване на груби влакна като твоето (което реално е предполагам 0.35)...
Неговото не е ли монофил :roll: Така като го гледам как лъщи . Демек имаме за база Фокус 0.20мм , което ще рече около 0.23мм реални :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Бах мааму, верно че лъщи като монофил...
Забравих, че още има колеги кои ловЪт на спининг с монофил. Я, та техника я забравих много отдавна, кога открих брейда.. :lol:
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

Kaто се снабди с още една шпула колегата, ще и навие един тънък плетеняк, защото това 0.20 за кефалски риболов е много дебело. Макарата има достатъчно читав аванс да се справи при вадене на големи риби с тънки влакна.

https://www.youtube.com/watch?v=v8N3wRt ... freload=10" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"! :shock:
!!!!!
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

Vid написа: "Какво значи "почуквам и променям ъгълът на пръчката" и така влакното се изправя??????? Би ли споделил за непросветените?"

Ми значи че като видя индикаций за посукване ( влакното отпуснато седи на спирали, като пружина или леко се посуква или само се разкатава от шпулата ), това означава че работата е тръгнала на зле. И щом и вирбелът не помага, просто сменям монтажа с такъв при който няма въртене и пускайки го на течение така че кордата да е опъната променям ритмично положението на пръчката, перпендикулярно на течението и посоката на влакното или по посока на влакното. Тва го правя рядко само след замятания в много силни бързей, след кито неминуемо има посукване независимо от качеството на вирбела. За да обясня по-добре ще дам следния пример. Ако вземем метър влакно вързано на вирбел и сами го посучем, ако го опънем посукано малко по-силно вирбелът няма да действа за тва че силата с която е натварен го блокира (както на силно течение). За това винаги при монофила след при използване на въртушка има леки спирали на линията които остават за винаги при старо влакно или влакно с памет. Да се върнем на влакното. Ако ли то е повече и е по отпуснато вирбелът пак няма да действа. Има много специфична сила на придърпване при която пресуквача работи отлично и тя е различна за различните примамки. За тва променяйки ъгълът на пръчката и с това и силата на теглене, макар за кратко успявам да нацеля идеалната скорост за пресукване. Работи. След като наглася работата слагам пак въртушка. Нещата стават с 3 -4 замятания.

п.п. На шпулата има 150м. монофил. Не мисля да ползвам брайд на тая макара, страх ме е за ролера.
Късметът е на страната на подготвените.
Аватар
DrAkoN
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от DrAkoN »

За резервната шпула не се кахъри. Новият внос на тези макари, както и на голяма част от шиманата вече е само с една шпула без резервна.Така че никой не те е прецакал. Просто такава е вече политиката на производителите.
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

Мишката написа:п.п. На шпулата има 150м. монофил. Не мисля да ползвам брайд на тая макара, страх ме е за ролера.
150 метра е минимум двойно по-вече отколкото ти е нужно, за спининг за водоеми от калибъра на Янтра.
След като нямаш резервна шпула, и не можеш да прецениш колко влакно ти е нужно до запълване на шпулата до работният максимум правиш следното:
1. Навиваш първо нужното количество от основното влакно.
2. Използвайки възел 25 (примерно) свързваш основното влакно с това което ще играе ролята на подложка.
Изображение
3. Навиваш влакното-подложка докато стигне до около 2-3 мм. под ръба на шпулата.
Всичко това можеш да го направиш и в къщи.
За извършването на следващите действия трябва да се намираш някъде където можеш да развиеш цялото количество влакно. Най-добре на поляната на реката.
4. След като се намираш вече на място (примерно на реката) връзваш единият край на влакното (примерно за някой храст) и развиваш цялото количество влакно.
5. Връщаш се там където си вързал влакното, за храста, и започваш да навиваш по обратният ред.
Като направиш тази процедура ще имаш правилно намотано влакно.

И още нещо накрая, да се притесняваш да си навиеш плетено влакно на тази макара е все едно да се притесняваш да си оставиш автомобила навън, понеже вали дъжд (освен ако е опел, произведен преди '98 година на миналият век) :lol: .
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

Знам как се прави подложка. Не знаех колко точно да отстои влакното от ръба на шпулата. Благодаря за информацията.
А може ли да има разлика в диаметрите на подложката и основното (питам отделно за монофил и брайд)?
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

Мишката написа:Знам как се прави подложка. Не знаех колко точно да отстои влакното от ръба на шпулата. Благодаря за информацията.
А може ли да има разлика в диаметрите на подложката и основното (питам отделно за монофил и брайд)?
Може, освен ако разликата не е фрапираща. Примерно подложка 0,35 - 0.40, а основното 0,15-0,17 примерно. Тогава тънкото влакно ще се впие и заклини в подложката.
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

Ако се ориентираш към плетено, преди да го навиеш почни отдолу с малко монофил и за него вържи плетеняка, защото ако почнеш директно с плетено вързано на шпулата, може да ти превърта влакното около шпулата при вадене на по- едри риби.
!!!!!
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

mesket4eto написа:Kaто се снабди с още една шпула колегата, ще и навие един тънък плетеняк, защото това 0.20 за кефалски риболов е много дебело...
Тънък , тънък , колко да е тънък :roll: Тази макара няма голяма поносимост към брейдове по-тънки от реални около 0.20мм , примерно ПП 0.08 което иде 0.21мм реални си е екстра . Виж ако приказваме за "обявен" , на повечето предлагани у нас плетки , диаметър 0.20 , то тогава работата е сериозна .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Мишката
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Мишката »

Имам 0.12 брайд на Cormoran и една нова ролка 0.20 не знам каква марка ( 15 - 17лв. 100м. ролка, ярко зелена 13кг. издържало ). Корморана си го навих на ексейджа за воблер и блесна, ма кат чета май не съм го навил првилно. Ше махам от подложката ( 0.30 монофил..... ). Кое влакно каде да слагам? Не съ ползвал брайд до сега.
saw1977ewa
новобранец
новобранец

Мнение от saw1977ewa »

Навиваш плетеното влакно на първата шпула.След като свърши допълваш с влакно каквото имаш(като връзваш двете влакна едно към друго)Оставяш незапълнено около 2мм.3мм.Най-добре в твоя случаи(евтиното плетено влакно пие вода ). Останалата ти свободна шпула разменяш с вече пълната.След което прехвърлящ(пренавиваш)съдържанието от едната шпула върху другата.След време плетеното влакна ще се амортизира.Тогава можеш да използваш неизползваната му част която ти е останала вътре в шпулата(вързана към обикновеното влакно)като повториш процедурата и пренавиеш на ново . :fishing7:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”