Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Хм, като гледам си попаднал май на същата "красавица" като тези, за които говорехrosboz написа:Красавица

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
-
- новобранец
Здравейте гъбари, нов съм във форума! Аз също ходя за гъби
но засега събирам само сърнели и печурки,другите ги разучавам. Опитах да кача снимки но изписва че файла е прекалено голям.
но засега събирам само сърнели и печурки,другите ги разучавам. Опитах да кача снимки но изписва че файла е прекалено голям.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Димо, а познаваш ли отровните им двойници? Знаеш ли колко вида печурки и сърнели има?
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
-
- новобранец
Сърнелите знам че имат няколко двойника но са дребни,аз бера само големите дето са като чадъри и пънчето е пъстро като змия. Печурките реално имат един карболовата,бялата мухоморка се води двойник но ламелите и са бели,затворени гъби дето не им се виждат ламелите не бера.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Димо, има и една сърнела, която става с голяма шапка /до 30см./, но е отровна! Казва се:-"остро люспеста сърнела"! На ядливите сърнели люспите не се белят, защото люспите се зачекват в месото, а на "остро люспестата" сърнела люспите падат като я погладиш с длан по чадъра! От долу кожицата на чадъра е кремава и е лъскава. Люспите изглеждат, като насипани по гъбата връхчета на пирон 10 см. Аз съм намирал само веднъж от тях на Лозенската планина, като обикновените сърнели бяха в голямо изобилие. При невнимание може лесно да стане грешка! От малките сърнели също се боя и под 10 см. диаметър на разтворено чадърче не прибирам. Отровните знам, че са с чадърчета от 5-7 см максимум и затова не ги закачам!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- BAT TODOR RIBARA
- научил се да хвърля
Само като допълнение, при нея пръстенът е неподвижен. Също така сърнелите от рода Chlorophyllum могат да причинят стомашни неразположения при някои хора.Диканаров написа:Димо, има и една сърнела, която става с голяма шапка /до 30см./, но е отровна! Казва се:-"остро люспеста сърнела"!
-
- новобранец
За тая само съм чел,никога не съм я виждал на живо.
За нея пише също че мирише на гадно.
За нея пише също че мирише на гадно.
Има 3 различни сърнели, приличащи си едва ли не като три капки вода, които са набедени за т.н. "отровна" сърнела. Приличат си по съсредоточената почти в центъра шарка на шапката, червенеещо месо, широк и подвижен пръстен, както и по почти лишеното от шарки пънче.
Само една от трите понякога създава проблеми при консумация и то за хора които има индивидуална непоносимост или алергия точно към тази гъба.
Тази гъба е Chlorophyllum brunneum и съществената разлика с другите две червенеещи сърнели е наличието на праг ниско долу на пънчето, а пръстенът е еднослоен и тъмен отдолу. Прагчето на пънчето е решаващия признак.
В зависимост от степента на индивидуална непоносимост или алергия - някои си похапват Chlorophyllum brunneum без никакви проблеми, а други стигат до Пирогов.
Всеки сам решава кое е най-разумно :
1) да не консумира всички червенеещи сърнели;
2) да избягва за консумиране само Chlorophyllum brunneum и да похапва останалите две червенеещи сърнели Chlorophyllum rhacodes и Chlorophyllum olivieri когато ги намери;
3) да консумира всички червенеещи сърнели, пък квот' стане;
4) да прочете внимателно описанието на всички сърнели (обикновени и червенеещи) в manatarka.org , за да осмисли за себе си избора на гъби за консумация.
Само една от трите понякога създава проблеми при консумация и то за хора които има индивидуална непоносимост или алергия точно към тази гъба.
Тази гъба е Chlorophyllum brunneum и съществената разлика с другите две червенеещи сърнели е наличието на праг ниско долу на пънчето, а пръстенът е еднослоен и тъмен отдолу. Прагчето на пънчето е решаващия признак.
В зависимост от степента на индивидуална непоносимост или алергия - някои си похапват Chlorophyllum brunneum без никакви проблеми, а други стигат до Пирогов.
Всеки сам решава кое е най-разумно :
1) да не консумира всички червенеещи сърнели;
2) да избягва за консумиране само Chlorophyllum brunneum и да похапва останалите две червенеещи сърнели Chlorophyllum rhacodes и Chlorophyllum olivieri когато ги намери;
3) да консумира всички червенеещи сърнели, пък квот' стане;
4) да прочете внимателно описанието на всички сърнели (обикновени и червенеещи) в manatarka.org , за да осмисли за себе си избора на гъби за консумация.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
cps написа:....... В зависимост от степента на индивидуална непоносимост или алергия - някои си похапват без никакви проблеми, а други стигат до Пирогов.
...................................................................................
4) да прочете внимателно описанието .... за да осмисли за себе си избора на гъби за консумация.
С това съм напълно съгласен !
-
- Модератор
Печурката е лесна. На пънчето има ципа, която при разпукване на гъбата се отделя, но си остава като пръстен. Та, гледаш ципата от долу на пънчето ли е или от горе точно под "шапката" на гъбата. Окраската може да те разколебае, но ципата не.Димо М. написа: .... Печурките реално имат един карболовата,бялата мухоморка се води двойник но ламелите и са бели,затворени .
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Преди два дена, гоня разни задачи,
Ама видях тази роза !

Цъфти и не се притеснява от настъпващата зима.
И ....... забравих за работата, тя няма да избяга, напротив - чака, понякога настойчиво !
И ....... право в една близка планина,

С надеждата да намеря последните гъби за годината !
Имаше някакви гъби, предимно от тези които не ям !

Тук-там по някоя твърде едра рижика,

Разходих се, подишах боров въздух и с празна торбичка се прибрах !
Ама видях тази роза !

Цъфти и не се притеснява от настъпващата зима.
И ....... забравих за работата, тя няма да избяга, напротив - чака, понякога настойчиво !
И ....... право в една близка планина,
С надеждата да намеря последните гъби за годината !

Имаше някакви гъби, предимно от тези които не ям !
Тук-там по някоя твърде едра рижика,
Разходих се, подишах боров въздух и с празна торбичка се прибрах !

-
- новобранец
Днес намерих някакви мисля манатарки,но не ги познавам. Скъсах едната само да я разгледам,отчупих парченце не посинява.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Много късни манатарки,браво!
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Отлични манатарки! Това в кой край на България е?
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."