Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Флуорокарбон
Модератор: sapuna
-
- и господ не е толокова добър
Re: Флуорокарбон
Пробвате на река или водоем с по чиста вода.Взимаш от двата модела и гледаш кое се вижда по ясно.Още веднъж подчертавам,почти невидимо.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ида, какво стана с това на Колмик, което чакаше?
Тества ли го?
Тества ли го?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-
- учете се от него
Получих го още преди десетина дни , но не съм ловил "на плувка" щото няма какво , по-точно в събота на Пясъчник "дремах" около час с директния за уклеи и нищо( два слънчака и едно малко костурче , което после "хвана" най-големия костур) , чак след това се разправях с костуритеchirusa_bg написа:Ида, какво стана с това на Колмик, което чакаше?
Тества ли го?

То трябва горе-долу да кълве на нормален повод и после само да го сменя за да се види за какво става въпрос

Иначе като за 0.112 здравината бива и на възли с много навивки , също бива

По начало за пясъка се бях наточил предимно за едри уклей (със все стръв и захранки) и чак ако "няма никой"- за костури , то така и стана

В чашата със сложил сноп от влакна 0,20
флуро и обикновенни монофил ,аз поне разлика не правя .
като издърпвам едно по-едно влакната от чашата ако не гледам от коя
ролка е немога да преценя кое какво е.
За мен най-невидима е една стара месина mitchell Cuartz незнам даже кога съм я взел но е поне от 10 год
може на шпулата да е навита и друга месина.
Не казвам че не работят на риба .
Поздрави.
флуро и обикновенни монофил ,аз поне разлика не правя .
като издърпвам едно по-едно влакната от чашата ако не гледам от коя
ролка е немога да преценя кое какво е.
За мен най-невидима е една стара месина mitchell Cuartz незнам даже кога съм я взел но е поне от 10 год
може на шпулата да е навита и друга месина.
Не казвам че не работят на риба .
Поздрави.
- 1000n
- разбира нещата
Аз специално за морето, на чепаре, съм решил да направя следния експеримент:
Единия бидем - обикновен монофил, следващия бидем - флуорокарбон, после пак монофил и отново флуорокарбон и т.н.
Така, при експеримента няма да влияят фактори, като време(през което се лови риба), място, далечина, дълбочина и дори това кой държи въдицата(защото човекът може да е майстор, но може и все още да е абсолютно начинаещ) ......
Но всичко това ще мога да проверя догодина живот и здраве
Поздрави и наслука на всички!
Единия бидем - обикновен монофил, следващия бидем - флуорокарбон, после пак монофил и отново флуорокарбон и т.н.
Така, при експеримента няма да влияят фактори, като време(през което се лови риба), място, далечина, дълбочина и дори това кой държи въдицата(защото човекът може да е майстор, но може и все още да е абсолютно начинаещ) ......
Но всичко това ще мога да проверя догодина живот и здраве

Поздрави и наслука на всички!

- nninkov
- научил се да хвърля
Ето тук има 2 ревюта на ФК влакна.
Част 1. http://www.tackletour.com/reviewfluorocarbontest.html
Част 2.http://www.tackletour.com/reviewfluorocarbon2.html
Пробвах доста ФК влакна поне за мен най-доброто е това : http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... hasJS=true
Има го от 2 до 80 паунда(lb).
За жалост спряха моно влакната на Гамакатсу а амареканците основно ползват плетеняци или ФК.Добре , че пак започнаха да внасят ДАМ влакна.
За съжаление не са много добри за основно вланко - въпреки , че вече има така наречените хибриди - сърцевина моно с ФК покритие.
Доста по-твърди са от Моно влакната .
Идеален вариант за лидери.
За куките - за куки с "лопатка" е малко кофти връзването.
Затова аз ползвам само куки с ухо.
Особено за Салмън са много по-практични защото ти помагат за закрепянето на яйцата с влакното.
Част 1. http://www.tackletour.com/reviewfluorocarbontest.html
Част 2.http://www.tackletour.com/reviewfluorocarbon2.html
Пробвах доста ФК влакна поне за мен най-доброто е това : http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... hasJS=true
Има го от 2 до 80 паунда(lb).
За жалост спряха моно влакната на Гамакатсу а амареканците основно ползват плетеняци или ФК.Добре , че пак започнаха да внасят ДАМ влакна.
За съжаление не са много добри за основно вланко - въпреки , че вече има така наречените хибриди - сърцевина моно с ФК покритие.
Доста по-твърди са от Моно влакната .
Идеален вариант за лидери.
За куките - за куки с "лопатка" е малко кофти връзването.
Затова аз ползвам само куки с ухо.
Особено за Салмън са много по-практични защото ти помагат за закрепянето на яйцата с влакното.
- glarusa
- кандидат преподавател
Добре де...след като е почти невидимо във водата...какво пречи да ползваме по дебело влакно,в случай че удари нещо голямо....според мен няма проблеми!Замислм се как съм ловил досега риба....толкова много неща има за които незнам(извинявам се за спама)
Въпрос: По какво си приличат опашката на кучето и опашката пред някоя администрация?
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Отговор: В основата на всяка опашка стои гъз!
Умберто Еко: „България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.“
Преди време в некво списание имаше сравнение между двата вида влакна(от чужд риболовец).Разлика в работата с двете няма....Риболовеца в заключение казва,че предпочита обикновен монофил,защото с флуо-то има много фалшиви почуквания.....просто рибата се удря в него...друга разлика не установиха. 

- nninkov
- научил се да хвърля
Разлики има и то не малко.
ФК е много по-твърдо от Моното.
ФК по-трудно се прави възел с него.По-лесно се къса на възел от Моното.
ФК - поради това , че има почти същия ъгъл на пречупване на светлината като водата е практически невидимо под вода (това малко рекламнно но както и да е).
ФК - разтегателна способност - многооо по-малка от това на Моното - в някои случаи предимство в други не.
ФК - не изгаря от слънцето както Моното.
ФК - не попива вода както Моното.
Както се вижда има разлики.
"Добре де...след като е почти невидимо във водата...какво пречи да ползваме по дебело влакно,в случай че удари нещо голямо....според мен няма проблеми!" - Нищо не пречи.Поне аз така , ще започна другата седмица - брейд 20lb и ФК Toray 16lb - дръж се салмъне.
ФК е много по-твърдо от Моното.
ФК по-трудно се прави възел с него.По-лесно се къса на възел от Моното.
ФК - поради това , че има почти същия ъгъл на пречупване на светлината като водата е практически невидимо под вода (това малко рекламнно но както и да е).
ФК - разтегателна способност - многооо по-малка от това на Моното - в някои случаи предимство в други не.
ФК - не изгаря от слънцето както Моното.
ФК - не попива вода както Моното.
Както се вижда има разлики.
"Добре де...след като е почти невидимо във водата...какво пречи да ползваме по дебело влакно,в случай че удари нещо голямо....според мен няма проблеми!" - Нищо не пречи.Поне аз така , ще започна другата седмица - брейд 20lb и ФК Toray 16lb - дръж се салмъне.
Колеги, разгледах из форума за тема да попитам нещо, но не видях по-подходащо то това място. Въпросът ми е следния: за дребни и капризни риби поводът от моно казвате е примерно 0,08. ФК като е невидимо, но с по-кофти механични показатели, може ли да е примерно 0,14. Става дума за поводи за плувка.
- nninkov
- научил се да хвърля
"Въпросът ми е следния: за дребни и капризни риби поводът от моно казвате е примерно 0,08. ФК като е невидимо, но с по-кофти механични показатели, може ли да е примерно 0,14."
Къде го видя това "с по-кофти механични показатели" - ФК е с по различни механичи показатели.
Така , че ако до сега сега си ползвал 0.08 моно влакно - нищо не пречи пак да е 0,08 ФК.Само , че нещо качествено - не 300м. шпула за 2 лв.
Особено при ФК - гледай да държи на възел. Seaguar - много добри ФК влакнка - не знам какви са им цените в БГ. Toray - още по-добри влакна но доста скъпи.
Къде го видя това "с по-кофти механични показатели" - ФК е с по различни механичи показатели.
Така , че ако до сега сега си ползвал 0.08 моно влакно - нищо не пречи пак да е 0,08 ФК.Само , че нещо качествено - не 300м. шпула за 2 лв.
Особено при ФК - гледай да държи на възел. Seaguar - много добри ФК влакнка - не знам какви са им цените в БГ. Toray - още по-добри влакна но доста скъпи.
Айде иначе ще го задам въпроса - може ли 0,14 флуорокарбон да се разглежда (като видимост) като еквивалент на 0,08, примерно? И дали само как се вижда влакното определя дебелината на повода, или по-дебелия ФК макар по-невидим ще е по осезателен за рибетата, понеже е по-дебел и по-твърд. Аз си разбрах въпроса, дано и вие сте успели

-
- учете се от него
Прочети и първа страница на темата, деrunner написа: Аз си разбрах въпроса, дано и вие сте успели![]()

-
- учете се от него
Вчера го тествах на Душанци (виж в "Излети"). Резултата е 3:1( поне) в полза на флуорокарбонаchirusa_bg написа:Ида, какво стана с това на Колмик, което чакаше?
Тества ли го?