Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Разисквания по темата воблери !!!
Модератор: sestrata
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: Разисквания по темата воблери !!!
Силикони ярки цветове . Воблери тип миноу за бялата и кранк за кустура . Блесни - клатушки за бялата и бели и жълти въртележки тип Аглиа за кустура . Това че се бориш за 2-3 килограмова риба не значи че няма да уловиш по-голяма и обратното 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- krokibg
- учете се от него
skorpion написа:Добре започна обсъждането и после замря.
Всички асове са изглежда за риба целосезонно.
Ей така накратко и с мъка да споделя какво ми се случи
на 27,07 на язл Бели лом край Разград, където най-често ходя да троля и
да се уча /не че има от кого/.
Докато помпя лодката чувам звук от кльонк и виждам лодката, знам кой може да бъде .
Слагам на едната сопа рапала Divest-to-RDT16-P
третия, или средния в лявата колонка. Него съм го взел специално за сом.
Тръгвам смело,с отлично настроение и ще влача два воблера, различни модели: рапалката и едно салмо дълбоко газещо.
Минавайки покрай колегата с кльонка, каза че се вдигат дребни но не искат да ударят.
Според мен на около 50-60 м след като го отминах аванса на мултито изпращя леко и аз го затегнах още малко,
като си мислех че е хлабав и е тръгнал от превклучване на 4 скорост.
Но сори, обърнах се към другата сопа и след секунди усетих тласък на лодката и се обърнах към
дясната сопа която беше набучена в стойката, само колкота да видя как згъната излетя с голям замах
и пое със скорост към дълбините. За мене това беше удър който е може би веднъж в живота.
Мултито беше ОКУМА с 100 м. 0,30 плетеняк. В продължение на може би 3 часа претърсвах с влачене на котва и
накичени 5-6 тежести по 30 грама и тройки 2/0 през педесет сантиметра на първа скорост и нищо.
Извадих сезали с тухли за тежест, топки влакна и всякакви боклуци, но това което търсех го няма .
периметър от 100 на 100 м е почти разоран.
Малко след отлитане на сопата, колегата си излезе, събра лодка и замина.
Вече след обяда като реших да се пребирам отчаян спрях при човек който беше с него и той ми каза
" Удари нямаше, но накрая се е вдигнал един голям на метър под лодката и той се е отказал.И двамата се отказали, Сома да кълве, а рибаря да се бори с толкова голям"
Според мен и този воблер върши работа, и за това излизам от водата с една сопа, воблер и мулти по малко
Сопата беше забучена на стойката както в началото. Все се мъча да влача с два различни, и едната е бивала забучена винаги там. При закачане на дъното се е завъртала лодката, но до сега не е излизала. Вече ще ми е за урок.
То стана много дълго, ама хайде!
Някъде пишеше за изваден сом, след него тояга с мулти, това ще бъде може би втория.
Скорпион,проблема ти е във лодката

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- ще става разбирач
БлагодаряПавел Иванов написа:Силикони ярки цветове . Воблери тип миноу за бялата и кранк за кустура . Блесни - клатушки за бялата и бели и жълти въртележки тип Аглиа за кустура . Това че се бориш за 2-3 килограмова риба не значи че няма да уловиш по-голяма и обратното

-
- ще става разбирач
Колега K.Kolev, никой нещо не ти отговаря. Не съм специалист, много трябва да се уча но
това, че воблера е плуващ значи: като спреш да го теглиш или влачиш,
той започва плавно да се издига докато изплува.
Имам няколко закачени и откъснати , като единия път на следващо минаване с лодката,
воблер който ми беше любим си плува отгоре и ме чака.
това, че воблера е плуващ значи: като спреш да го теглиш или влачиш,
той започва плавно да се издига докато изплува.
Имам няколко закачени и откъснати , като единия път на следващо минаване с лодката,
воблер който ми беше любим си плува отгоре и ме чака.
- krokibg
- учете се от него
K.Kolev написа:БлагодаряПавел Иванов написа:Силикони ярки цветове . Воблери тип миноу за бялата и кранк за кустура . Блесни - клатушки за бялата и бели и жълти въртележки тип Аглиа за кустура . Това че се бориш за 2-3 килограмова риба не значи че няма да уловиш по-голяма и обратнототръвам към магазина
пп: за килограмите имах предвид ако ще помогне за сантиметрите да ме ориентирате
пп: бях до магазина и си купих няколко воблера уж с различно газене е сега нали няма къде да ги пробвам и ги пуснах в една кофа с вода и какво да видя всичките плуват на повърхността
има ли смисъл воъбще да хвърлям да непотъващи воблери за бяла риба ?
Колега Колев,ако малко се поровиш,ще видиш че има написано доста по темата и ти трябва само да прочетеш.Искате всичко на готово без да се потрудите дори и минута.Само поради тази причина никой не ти отговаря и да не се учудваш.Що се отнася до това,заслужава ли си да ловиш на непотъващи воблери,отговора е ДА но зависи какъв е воблера и дали е за бяла или друга риба.Все пак,ще е добре да се поровиш и ще видиш и снимков материал и обяснения кой воблери какви риби ловят и т.н.Успех !!!
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
лодката не спада, а омеква - от студената вода се получава... може да я донапомпваш след пускане на вода... все пак не трябва да се прекалява с помпането, че по обяд като напече, може да се повреди...
Какво ви е мнението за тази разцветка че сам си я харесал . Някой ако има подобна да сподели мнението си дали я харесват костурите и кафалите на мене ми фана окото (или повече лови риболовци от колкото риби
) 

кьоркефали
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
За кефалите гарантирам/говорим за разцветка/,но за костурите си нямам идея!Въобще не съм им фен! 

-
- разбира нещата
Интересна темичка ...сега ако може малко да разбудя духовете с един интересен , наскоро хрумнал ми въпрос.
Тааа седя и си мисля , няма ли начин тройките специално на воблерите да се привързват с "нещо" което при закачане , на куката да се откъсне само куката ....
Тъпа идея ама що да не спасиш някой друг такъм със средна цена 8-10 лв.
Тааа седя и си мисля , няма ли начин тройките специално на воблерите да се привързват с "нещо" което при закачане , на куката да се откъсне само куката ....

Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
- Павел Иванов
Слагаш читав брейд , по-меки тройки и нямаш ядове ! Инак навремето имаше доста обширна тема относно различните видове халкички и приспособления ама общо взето няма сми ! При читав брейд и по-меки ( съответно много твърди ) тройки при зацеп в единят случай се изправят а в другият чупят и никви грижи
пп - chopara , увнаместо туй си вземи две Голдита с подобна разцветка и ти гарантирам доста по-добри резултати с кефалюги и кустурета от с туй

пп - chopara , увнаместо туй си вземи две Голдита с подобна разцветка и ти гарантирам доста по-добри резултати с кефалюги и кустурета от с туй

Павел Иванов
Павел Иванов
- krokibg
- учете се от него
От известно време,двама мои приятели ловят със нов брейд който са изнамерили от някъде и във същото време са сменили и дебелината.Сега ловят със 0.28 и понеже мажат брейда със разни мазила,хвърлянето не е проблем.Със него когато си закачат воблера някъде,дърпат като луди и или късат конеца или троиките се чупят или изправят.Винаги имам резервни шпули със 0.23 на рядко го слагах,поради простата причина че преди несъм ползувал мазила.Във случай че ловиш и закачиш,на 94 % ще спасиш воблера ако си със дебел брейд,но това се отнася само до по-тежките модели.Ловиш ли със малки воблери,просто забравяш за дебелия конец и ако закачиш,тогава вече ще трябват меки тройки или медни халки.До тук,всичко ужким е много ясно,но какво правим когато закачим голяма риба и тя се бори все едно си хванал някой дънер
Конеца ,дебел и слон да извади,но троиките меки и кекави,рибата си отива при най-малката грешка,поради ред причини.Едната причина е високото ниво на адреналин и човек се паникьосва.Втората е вярата във здравия брейд и напъването което човек трябва да е много прицизен и в час за да не превиши силата с която задържа голямата риба.Доста големи риби се изтърваха заради медните халкички с които се продаваха воблерите преди години,та те бяха затова меки,евентуално да се отвори или тройката или халката
Аз искам да попитам само едно нещо,ако сме тръгнали за риба,нея ли ще хващаме или воблери ще спасяваме
или правиш здрава и безкомпромисна линия,или си ловиш кефалчета и костурчета и ти е мирна главата.Оставил съм сигурно десет пъти повече воблери по закачките,отколкото имам в момента и никога не съм се церемонял със линията.Питам се,защо ли хората взеха да правят всички воблери със неръждаеми халки
Защото те са преценили че ако искаш да ловиш риба,трябва като я закачиш и да я извадиш.Всичко обаче се свежда до нямането на средства и хората гледат да спасяват воблерчета защото са горе-долу вече една надница на обикновен работник.Хубаво е човек да знае какво иска,дали да изпусне рибата на живота си или да спасява по-всякакъв начин примамките.Ако е второто,просто се изпълняват горните съвети на колегите пишещи преди мене.Ако искате обаче голямата риба във ръцете си,просто недейте да правите компромиси.Все още има доста големи риби в България и аз небих се замислял по този въпрос,има откачалки/откачалка в смисъл да откача воблерите при закачане на дъното
/,човек може и сам да си я направи а вече има и купешки.Обурудвате се със такива и си гледате кефа,ако ви се играе поне половин час докато се зацепят закачалка и тройки,ако изобщо стане
Е това бих ви посъветвал,хубаво да си помислите риба ли ще се лови или ще се спасяват моблери !?!?!? В много от случаите,рибата е точно там където има закачки !!!!!!!!

-
- разбира нещата
Благодаря ви МНОГО
Ще послушам съвета Ви , и ще навия плетено влакно , сега съм с 0.18 уж за 5 кг. монофил.

Ще послушам съвета Ви , и ще навия плетено влакно , сега съм с 0.18 уж за 5 кг. монофил.

Последно промяна от takezo на Вто Авг 18, 2009 8:43 pm, променено общо 2 пъти.
Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
Не знам дали това е точно воблер 
но имате ли отзиви за това чудо. По принцип било добро за сом но дали е по добро от Salmo hornet или Storm които уж пак сома го харесвал

но имате ли отзиви за това чудо. По принцип било добро за сом но дали е по добро от Salmo hornet или Storm които уж пак сома го харесвал

кьоркефали
- Павел Иванов
Ратлин ! Лови основно бяла , по-малко щука и кустур . Както всяко правило си има и изключения де 

Павел Иванов
Павел Иванов
- krokibg
- учете се от него
И доста сом са извадили Ратлините,но аз много-много не ги харесвам и нямам риби на тях.Имам обаче приятели дато го ползуват със завиден успех особенно по Марица !!!