Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг за СоМ
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Спининг за СоМ
Биистмастъра има едно предимство пред Форсмастъра - има биофибри в карбона които увеличават нечупливоста му (не само при ниски температури) а и самия карбон е доста дебеличък. Шимано неслучаайно казват че биистмастера е най нечупливата им серия въдици. То самото име го показва (пр. Звероукротител). Спиидмастъра също е много добра въдица, но цената вече се качва доста. А Кроки е напълно прав, че с акция 50-100 трябва да е поне 3,00 м (3,30 м. даже според мен) иначе строя е колец за домати който много трудно ще хвърля най често изброяваните воблери за целта.
-
- новобранец
Здраво колега,POPOV написа:. А Кроки е напълно прав, че с акция 50-100 трябва да е поне 3,00 м (3,30 м. даже според мен) иначе строя е колец за домати който много трудно ще хвърля най често изброяваните воблери за целта.
аз ползвам СпийдМастер 2,70м./50-100 и не мисля че е "колец за домати". Това определение повече би подхождало на споменатия от теб БийстМастер, но със същите параметри 2,70м./50-100. Както повечето колеги аз също ползвам ноторно известните Маришки воблери и определено не ми е трудно тяхното изхвърляне, щото ако беше така със сигорност щях да търся друга алтернатива ... Иначе е ясно, че с 3,00 и 3,30м. ще се достига по-голяма дистанция, а ако и пръчката е въпросния БийстМастер всичко това ти гарантира едно доста добро фитнес удоволствие

- krokibg
- учете се от него
Спининговия риболов си е фитнес,без значение с каква въдица ловим - факт !!!Много дългата спининг въдица 3.00 - 3.30 м наистина дава големи предимства,както за по-далечното замятане,така и за перфектния контрол над голямата риба.Това обаче е валидно само за места където няма никакви дървета,храсти,драки и тям подобни или си нагазил на средата на реката,където няма нищо което да пречи на замятането.За Марица,най-оптималния вариант е 2.70 дължина, 20/60 - 50/100 и бърза акция.Няма повече да споря с професори и специалисти за тези неща,каквото имах да казвам съм го написал.Ако някой иска да ме послуша - добре,ако ли не да се оправят и да продължават да питат и да купуват каквото им падне.Когато съм си хванал първия Сом,първата Щука,първия Кефал и първия Распер,много колеги са биле още проект и в мечтите на бащите си.Сом започнах целенасочено да ловя по Марица със спининг 2.40м Шимано Спийд Мастер и през всичките тези години съм пробвал почти всички видове пръчки излизали на нашия пазар и няма да ги изброявам,просто всеки е на ясно кой фирми са на пазара.Винаги е имало разминавания в номерацията и класификацията на повечето фирми и една с друга не си съвпадат поне до преди няколко години беше така.Пак повтарям,с една единственна пръчка,правилно подбрана,може да се ловят от пъстървите 0.100 гр до дядото по нашите водоеми - Сома до 40 кг.Писна ми да слушам и чета квалифицирани исказвания.Ако някой реши да оспори твърдението ми,нека без да ми обяснява да каже къде ще се видим,всеки ще си носи такъма и в присъствието на няколко колеги,които имат желание да станат свидетели на тестовете ще направим показно и да видим дали аз съм правия или колегата е прав, а аз си приказвам празни приказки.Казвам го за последно,ИМА УНИВЕРСАЛЕН ВАРИЯНТ ЗА ИЗБИРАНЕ НА СПИНИНГ ВЪДИЦА ЗА ВСЯКАКЪВ РИБОЛОВ,ДЕМЕК С ЕДИН СПИНИНГ ВСЯКАКВИ РИБИ ОТ 0.100 гр ДО 40 КГ.Просто човек трябва да си направи сметката кога и къде ще си ползва спининга
Това обаче,в никакъв случай не може да ме откаже да имам няколко спининга с различни акций и дължини,с няколко квалитетни макари с по две шпули на които има различни видове брейд и с различни цветове и дебелини.Простотия ще да е,ако човек отиде на планинската вадичка 2м широка,с БийстМастер 2.70-3.00 50/100 акция и с брейд 30либри - но не е невъзможно
Може обаче да се отиде с СпийдМастер 2.70м 50/100 фаст акшън и единственния проблем ще бъде провирането през храстите и от части спокойното и точно замятане
Незнам обаче,как и какво ще се случи,когато отиде човек на голяма река с спининг 2.10м,5/15 или 10/20 тест Н или нещо от този род !!! Просто ми е интересно какво ще се случи и как ще се развият събитията при удар на по-едра риба.
Аз приключвам до тук,нямам повече какво да казвам по въпроса и нека всеки който е с глава на раменете и има нещо в нея,нека сам да прецени и асимилира написаното от мен.Всичко това съм го пробвал,изпитал съм разочарованията от невежеството и простотията ми в началото когато започнах да се занимавам със спининг риболов.Нямаше още НаРиба.СОМ и никой не ми пишеше точка по точка,как да си вържа конеца,дали да ползвам вирбел или само карабинка,дали да слагам много дебели конци ли да ловя с корда и т.н.Всичко написано до сега по въпроса е в полза на младите и начинаещите спинингисти и за тези, които не са толкова млади,но са се запалили по спининга.Ще се начетат на квалитетни мнения,ще се начетат на акций и тям подобни но всичко е в главите ни и в правилната преценка на това което искаме да правим с този спининг.Айде със здраве и много риби по спинингите на всички,без значение от дължини,акций и т.н

П.П Горе написаното,няма нищо общо с постовете на Попов и Барабинара,просто в първите ми постове мисля че нещо не съм обяснил правилно какво имам в прадвид !!! Поздрав

Аз приключвам до тук,нямам повече какво да казвам по въпроса и нека всеки който е с глава на раменете и има нещо в нея,нека сам да прецени и асимилира написаното от мен.Всичко това съм го пробвал,изпитал съм разочарованията от невежеството и простотията ми в началото когато започнах да се занимавам със спининг риболов.Нямаше още НаРиба.СОМ и никой не ми пишеше точка по точка,как да си вържа конеца,дали да ползвам вирбел или само карабинка,дали да слагам много дебели конци ли да ловя с корда и т.н.Всичко написано до сега по въпроса е в полза на младите и начинаещите спинингисти и за тези, които не са толкова млади,но са се запалили по спининга.Ще се начетат на квалитетни мнения,ще се начетат на акций и тям подобни но всичко е в главите ни и в правилната преценка на това което искаме да правим с този спининг.Айде със здраве и много риби по спинингите на всички,без значение от дължини,акций и т.н

П.П Горе написаното,няма нищо общо с постовете на Попов и Барабинара,просто в първите ми постове мисля че нещо не съм обяснил правилно какво имам в прадвид !!! Поздрав

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Л.ВИЧЕВ- krokibg
Ей като прочета нещо готено и точно и няма как да не се съглася и да се обадя.. иначе на глупости вече не обръщам внимание !
Кроки - тези 3-те цитата са много точни и удар в десетката !! Всичко друго..игрички с акции +- 2 грама..ама той чувствал нам кво си, ама извъртания ..ама как му било густо майна, да му се сгъне пръчката и да "пие вода" от 50 грама кефалче....мани мани...
Аз съм с такъм отговарящ на горните изисквания - сам си го избрах ..риболовец съм от 8 годишна възраст и макар с прекъсвания... просто нещата свързани с оборудването сами ти идват , подсъзнателно..Ловил съм и на малки, и на средни реки, и на Дунав...
Заставам зад това дето си написал 100%.
Пак повтарям,с една единственна пръчка,правилно подбрана,може да се ловят от пъстървите 0.100 гр до дядото по нашите водоеми - Сома до 40 кг.Писна ми да слушам и чета квалифицирани исказвания.
ИМА УНИВЕРСАЛЕН ВАРИЯНТ ЗА ИЗБИРАНЕ НА СПИНИНГ ВЪДИЦА ЗА ВСЯКАКЪВ РИБОЛОВ,ДЕМЕК С ЕДИН СПИНИНГ ВСЯКАКВИ РИБИ ОТ 0.100 гр ДО 40 КГ
По третият цитат - и спокойно и точно замятане се прави, няма проблеми.Простотия ще да е,ако човек отиде на планинската вадичка 2м широка,с БийстМастер 2.70-3.00 50/100 акция и с брейд 30либри - но не е невъзможно Може обаче да се отиде с СпийдМастер 2.70м 50/100 фаст акшън и единственния проблем ще бъде провирането през храстите и от части спокойното и точно замятане.... Незнам обаче,как и какво ще се случи,когато отиде човек на голяма река с спининг 2.10м,5/15 или 10/20 тест Н или нещо от този род !!! Просто ми е интересно какво ще се случи и как ще се развият събитията при удар на по-едра риба.
Ей като прочета нещо готено и точно и няма как да не се съглася и да се обадя.. иначе на глупости вече не обръщам внимание !
Кроки - тези 3-те цитата са много точни и удар в десетката !! Всичко друго..игрички с акции +- 2 грама..ама той чувствал нам кво си, ама извъртания ..ама как му било густо майна, да му се сгъне пръчката и да "пие вода" от 50 грама кефалче....мани мани...
Аз съм с такъм отговарящ на горните изисквания - сам си го избрах ..риболовец съм от 8 годишна възраст и макар с прекъсвания... просто нещата свързани с оборудването сами ти идват , подсъзнателно..Ловил съм и на малки, и на средни реки, и на Дунав...
Заставам зад това дето си написал 100%.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Напълно съгласен и с Любо и с Педро при условие че трактора примерно може да се ползва и като лека кола но ще ни е трудничко да ползваме леката кола като трактор
Знам че темата е за сом и съм съгласен че ако се ходи целенасочено основно за сом си е задължително да се ползва тежка артилерия ама варианта да си маам по Марица , Тунжа , Искър па било то и Дунав постоянно с нещо много яко с идеята че може да ми удари случайно нещо по-яко ми се струва напълно безмислено най-вече от спортна гледна точка
Друг е въпроса за по-малките реки където вече безмислието се изражда в пародия .

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов