Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Монтаж с два вирбела ?!
Модератор: Paublo_Eskobar
- М. Сталев
- разбира нещата
Re: Монтаж с два вирбела ?!
Лично навсякъде препоръчват оливетата ,дори ако се прави монтаж за пропадане пак препоръчват да се сложи малка оливета и след това по линията да се наредят съчми N6 и N8 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
......сферична и тоPikeM написа:Лично навсякъде препоръчват оливетата ,дори ако се прави монтаж за пропадане пак препоръчват да се сложи малка оливета и след това по линията да се наредят съчми N6 и N8

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
Объркахте ме от всякъде какви са тези сферични оливети,аз имам едни дето са с формата на капка и от двата края имат нещо като шлауфчета.butnik написа:......сферична и тоPikeM написа:Лично навсякъде препоръчват оливетата ,дори ако се прави монтаж за пропадане пак препоръчват да се сложи малка оливета и след това по линията да се наредят съчми N6 и N8
Някой няма ли някоя снимка на монтажа с оливета как се стопира оливетата...пуснете една снимка ако не ви претиснява.
Моите са тези коносните черните дето влакното минава през средата на оливетата тези добри ли са?
А има едни други където се вкарват първо шлаухчетата и след това само се вкарва оливетата така може се заменят без да се сменя целия монтаж самата оливета.
Коя оливета използвате и е за предпочитане?
- Прикачени файлове
-
- product_1230.jpg (22.41 KiB) Преглеждано 730 пъти
-
- MNOGOGOGO-250x250.jpg (28.14 KiB) Преглеждано 730 пъти
- М. Сталев
- разбира нещата
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 3&start=30
Колега изнамерих цяла тема за Оливетите и монтажа им във другия форум.Прочети я доста е поучителна
Колега изнамерих цяла тема за Оливетите и монтажа им във другия форум.Прочети я доста е поучителна

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Колега PikeM,за тия близо 5 години много неща се промениха ,както и вижданията на някои писали в тази тема в другия форум.За този срок са направени още много риболови,изгледали са се много филми,клипове,прочетено е много из интернет пространството,така,че предварително се застраховам от различно мнение.
Сферичната оливета/google world
/e доказано,че пропада по-бързо от тези:

друго поради което е добре да се използва е,че при замятане лети праволинейно,без ни най-малко колебание кой край да върви напред и още един факт стои естетически на добре подредената линия
аз като такъв естет ги предпочитам пред по-горе цитираните.
При построяване на линията и застопоряването на оливетата е необходимо броя на съчмите от долната и страна да са с един брой повече,от тези които са над оливетата,като монтирам или еднакви по размер или примерно такива номера 4-6-6 ,а над нея 4-4.Подредени по този начин съм установил,че оплитанията са сведени до нула.Това е само пример,номерата и тежестта на оливетата зависят от избраната дълбочина,като неписано правило е грам на метър дълбочина.Издължената оливета /тази на горната снимка/ използвам ,когато ловя рибите на пропадане.Всичко това ,което написах не е еталон за подражание,за себе си съм направил тези изводи и само ги споделям.Оливети,които се застопоряват с шлаух:

ги използвам като ловя с боло или с близалка,но не считам,че е грешно някой да ги предпочитат и при монтаж за мача.
Сферичната оливета/google world

друго поради което е добре да се използва е,че при замятане лети праволинейно,без ни най-малко колебание кой край да върви напред и още един факт стои естетически на добре подредената линия

ги използвам като ловя с боло или с близалка,но не считам,че е грешно някой да ги предпочитат и при монтаж за мача.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Николко!! Така и няма да пропадне до дъното, в един момент спира да ти изнизва влакно при вирбела и спира да речем на 4-тия метър, ваглера заема работно положение и си мислиш, че всичко е ОК....PikeM написа:Ivo, само един съвет от мен за такива големи дълбочини ползвай слайдери ,които носят повече тежест по линията ,за да пропадаш по бързо ,защото един Ваглер който носи примерно 1.5-2 гр ,сметни при дълбочина от 9 метра колко време ще е необходимо да пропадне и да стигне до дъното .Поздрави
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
Венелин Радушев написа:Николко!! Така и няма да пропадне до дъното, в един момент спира да ти изнизва влакно при вирбела и спира да речем на 4-тия метър, ваглера заема работно положение и си мислиш, че всичко е ОК....PikeM написа:Ivo, само един съвет от мен за такива големи дълбочини ползвай слайдери ,които носят повече тежест по линията ,за да пропадаш по бързо ,защото един Ваглер който носи примерно 1.5-2 гр ,сметни при дълбочина от 9 метра колко време ще е необходимо да пропадне и да стигне до дъното .Поздрави
Тука не съм съгласен,мерих дълбочината и исках да легна на дъното монтажа е с 2-вирбела и е 2-грама и нещо.На 8 метра си заема работното положение ,а на 9-тия метър дълбочина се изправи целия следователно цялата линия е на дъното.Може да спре да се изнизва ако се ползват вирбелите с пластмасови или керамични втулки.Имах такъв и на 3-тия метър спираше да се изнизва монтажа.Аз го махнах и е само вирбела гола халка пред нея седи едно сенце което стопира до стоп възела.Сега и 1-грам да ми е тежестта пак ще падне и на 10-метра дълбочина.
Днес бях пак за риба на 4-метра дълбочина хващах на 25-30м дистанция легнал на дъното ,малко над дъното само дребни перки нито една каракуда,баща ми закачи една на мач на по близко разстояние,а аз нищо .На пружина или фидер взимаше.По нагоре един на перо на 8-м дължина пак вадеше аз една не можах да изкарам.Хвърлям дъната до перото и кълве каракуда а на мача нищо.И никой до нас на мач не вади възможно ли да е от мястото?
Един друг колега сподели че ловил на мач вчера и нищо не е хванал и само на фидер е давало днес хвана много но на фидера.На устието си ловяха хората каракудки и малки и големи.
Не знам от какво е линията е супер научих се да хвърлям на едно място и захранвам с прашката до 1-2 квадратни метра всичко беше супер ,а не иска да взима.Някой има ли представа от какво може да е?
- Прикачени файлове
-
- rrrt.JPG (254.54 KiB) Преглеждано 680 пъти
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Питането няма нищо общо с двата вирбела.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Щом казваш, не ми е фикс идея да те убеждавам. Това, че ваглера ти застава в работно положение нищо не значи, ще ти дам една идея за проба: Правиш си монтажа с два грама на линията, при 9 метра дълбочина, местиш възела още 6 метра нагоре, стават 15 метра, ваглера ти пак ще застане в работно положение, това ще ти говори ли нещо?ivo24m написа: Тука не съм съгласен,мерих дълбочината и исках да легна на дъното монтажа е с 2-вирбела и е 2-грама и нещо.На 8 метра си заема работното положение ,а на 9-тия метър дълбочина се изправи целия следователно цялата линия е на дъното.Може да спре да се изнизва ако се ползват вирбелите с пластмасови или керамични втулки.Имах такъв и на 3-тия метър спираше да се изнизва монтажа.Аз го махнах и е само вирбела гола халка пред нея седи едно сенце което стопира до стоп възела.Сега и 1-грам да ми е тежестта пак ще падне и на 10-метра дълбочина.

Мислех, че ни питаш разни неща, а ти си ни обяснявал...
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- ivo24m
- вече хвърля и на тежко
Венелин Радушев написа:Щом казваш, не ми е фикс идея да те убеждавам. Това, че ваглера ти застава в работно положение нищо не значи, ще ти дам една идея за проба: Правиш си монтажа с два грама на линията, при 9 метра дълбочина, местиш възела още 6 метра нагоре, стават 15 метра, ваглера ти пак ще застане в работно положение, това ще ти говори ли нещо?ivo24m написа: Тука не съм съгласен,мерих дълбочината и исках да легна на дъното монтажа е с 2-вирбела и е 2-грама и нещо.На 8 метра си заема работното положение ,а на 9-тия метър дълбочина се изправи целия следователно цялата линия е на дъното.Може да спре да се изнизва ако се ползват вирбелите с пластмасови или керамични втулки.Имах такъв и на 3-тия метър спираше да се изнизва монтажа.Аз го махнах и е само вирбела гола халка пред нея седи едно сенце което стопира до стоп възела.Сега и 1-грам да ми е тежестта пак ще падне и на 10-метра дълбочина.![]()
Мислех, че ни питаш разни неща, а ти си ни обяснявал...
Ще го пробвам това колега може да се бъркам,не ви обяснявам просто почти бях обеден ,че потъва и стига до дъното защото се изправя ваглера нагоре.
Благодаря колега. Аз си мислех, че нещо не ми е читав вирбела за ваглера, а той бил лек. Благодаря още веднъж.Венелин Радушев написа:Николко!! Така и няма да пропадне до дъното, в един момент спира да ти изнизва влакно при вирбела и спира да речем на 4-тия метър, ваглера заема работно положение и си мислиш, че всичко е ОК....PikeM написа:Ivo, само един съвет от мен за такива големи дълбочини ползвай слайдери ,които носят повече тежест по линията ,за да пропадаш по бързо ,защото един Ваглер който носи примерно 1.5-2 гр ,сметни при дълбочина от 9 метра колко време ще е необходимо да пропадне и да стигне до дъното .Поздрави
- М. Сталев
- разбира нещата
Хайде още едно бързо консултиране колеги,Та: вирбели със каква големина използвате ,че вчера се измъчих със едни които са 14 номер ,още малко и влакно 0.18 няма да мине през ухото на вирбела.А пък не знам дали ако взема по големи няма да стане груба работата .Поздрави
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Никакъв не ти е проблема, вирбела до повода да е по-голям и да не слагаш дропер 

Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
- М. Сталев
- разбира нещата
Виж хубаво е да имаш акъл ,ама да ти дойде навреме ! Благодарско
- SammY
- фен клуб-скобар
Найстина е малко е.... с тези малки вирбели , но не е чак такъв проблем , аз ползвам 22 номер с 0.198 ФК и ми беше зор да прекарам влакното двойно ... после се сетих , че може единично и ефекта е същия ... Възела мисля , че се казва пеломар ( не съ сигорен )PikeM написа:Хайде още едно бързо консултиране колеги,Та: вирбели със каква големина използвате ,че вчера се измъчих със едни които са 14 номер ,още малко и влакно 0.18 няма да мине през ухото на вирбела.А пък не знам дали ако взема по големи няма да стане груба работата .Поздрави