Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Реших - ще си правя лодка
Модератор: emo vasilev
Re: Реших - ще си правя лодка
Голямо търкане си пада и естествено винаги има нещо дето не ти харесва. Всепак ми е първата самостройка и доста от подробностите ги констатирах в процеса на работа. Някои от дребните недостатъци ще изгладим с кит и като подхващам темата има ли някой, който да е ползвал или да си е правил епоксиден кит. Потърсих по магазините, но никъде няма, а от фирмата от където си купих смолата и стъклоплатното ми казаха, че предлагат и стъклопаст на прах (не знам как точно се казва) , които се ползвал за такава цел. Някой ако е правил, да сподели опит.
Ето и снимки от днес,

Ето и снимки от днес,

Няма ли да я засмолиш цялата?
Поне не се срамувам, че не.... ловя риба!
Че как, задължително. Сега следва първи слой с 220г стъклоплат, след това кит и отгоре още един слой с 80/100г. Аз за това питах някой дали е правил кит да сподели.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Можеш да си направи кит от смола и дървесен прах.Може и от аеросил/по-скъпо и по-трудно се намира/.
Прави кит от полиестерна смола а не от епоксидна.За кит може да използваш и гелкоат/такъв за четка/.
http://woodenboatsplans.blogspot.com/
Прави кит от полиестерна смола а не от епоксидна.За кит може да използваш и гелкоат/такъв за четка/.
http://woodenboatsplans.blogspot.com/
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Щеше да е лесно, ако ставаше с полиестерна смола, просто отиваш в най близкия магазин за автобои, купуваш си една кутия полиестерен кит и си готов. Върху епоксидна смола, полиестерен кит е все едно да боядисваш латекс върху блажна боя, рано или късно ще започне да се разлепя. Така, че ще се доверя на комбинацията епоксидна + тиксотропен прах (мисля, че така се казваше) , малко по-трудно се търка, но е в пъти по-здраво.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
С автомобилен кит бре -chavdi написа:Щеше да е лесно, ако ставаше с полиестерна смола, просто отиваш в най близкия магазин за автобои, купуваш си една кутия полиестерен кит и си готов. Върху епоксидна смола, полиестерен кит е все едно да боядисваш латекс върху блажна боя, рано или късно ще започне да се разлепя.

още не се е отлепил при мен.
те ти темата - http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 5&start=45" onclick="window.open(this.href);return false;
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Когато полиестерен кит/кит за коли / се нанася некадърно се отлепя.Китвал съм лодки,спойлери ,тавани,надстройки др.-нема мърдане.Всяка работа си има чалъм.Тука няма да изнасям лекции/никой не ми плаща/ но си иска професионализъм.chavdi написа:Щеше да е лесно, ако ставаше с полиестерна смола, просто отиваш в най близкия магазин за автобои, купуваш си една кутия полиестерен кит и си готов. Върху епоксидна смола, полиестерен кит е все едно да боядисваш латекс върху блажна боя, рано или късно ще започне да се разлепя. Така, че ще се доверя на комбинацията епоксидна + тиксотропен прах (мисля, че така се казваше) , малко по-трудно се търка, но е в пъти по-здраво.
http://antonovstonedesign.blogspot.com/
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Здравейте,
За първи път в живота си влизам във форум. Но винаги има първи път.
Предварително се извинявам, ако сметнете, че това не е най-подходящия форум за мен.
Ето моята история:
Правя си сгъваема лодка(искам да си направя) тип Порта-боте. Създадох си проект. Направих макет на лодката в мащаб(р-ри 2800х1500х500мм). Купих полипропиленови плоскости, б=3мм. Сглобих частите, общо 4бр.(без транцевата част) на грубо с винтове и.....закъсах. Оказа се, че материалът, който използвам, няма(според мен) необходимата еластичност и се сцепи на места в зоната на пантите(сгъвките). Търся решение за пантите, като се има впредвид, че май няма лепила за полипропилен, за да залепя към него
ленти от някакъв гъвкав материал и те да служат за уплътнение
Четох във форуми на тема "лодки", че в България вече има построена такава.
Ако някой има опит в тази област или може да ме насочи за решение на проблема ми, ще съм благодарен да сподели.
За първи път в живота си влизам във форум. Но винаги има първи път.
Предварително се извинявам, ако сметнете, че това не е най-подходящия форум за мен.
Ето моята история:
Правя си сгъваема лодка(искам да си направя) тип Порта-боте. Създадох си проект. Направих макет на лодката в мащаб(р-ри 2800х1500х500мм). Купих полипропиленови плоскости, б=3мм. Сглобих частите, общо 4бр.(без транцевата част) на грубо с винтове и.....закъсах. Оказа се, че материалът, който използвам, няма(според мен) необходимата еластичност и се сцепи на места в зоната на пантите(сгъвките). Търся решение за пантите, като се има впредвид, че май няма лепила за полипропилен, за да залепя към него

Четох във форуми на тема "лодки", че в България вече има построена такава.
Ако някой има опит в тази област или може да ме насочи за решение на проблема ми, ще съм благодарен да сподели.
- КИРО
- Обратна връзка:
Какво представляваше този материал ????
Утре имам да лепя един транец,ако го видя,
ще пробвам с нашия плат дали няма да стане.
Утре имам да лепя един транец,ако го видя,
ще пробвам с нашия плат дали няма да стане.
Здравейте Киро,
Материалът "полипропилен" е вид пластмаса. От него се правят напоследък водопроводните тръби за чиста вода. Има обаче различно качество от материала. Означението е PP-R(по-ниско качество) и PP-H(по-здрав и еластичен). По правило само се заварява чрез повърхностно разтопяване(за водопроводните тръби). Аз смятах да уплътня връзките между плоскостите на лодката със силикон и неръждаеми болтове.
Всъщност главният проблем е, че разчитах на гъвкавостта на материала да се сгъва еластично като книга, но това явно не е възможно с купения от мен полипропилен. Или нещо бъркам с технологията.
Материалът "полипропилен" е вид пластмаса. От него се правят напоследък водопроводните тръби за чиста вода. Има обаче различно качество от материала. Означението е PP-R(по-ниско качество) и PP-H(по-здрав и еластичен). По правило само се заварява чрез повърхностно разтопяване(за водопроводните тръби). Аз смятах да уплътня връзките между плоскостите на лодката със силикон и неръждаеми болтове.
Всъщност главният проблем е, че разчитах на гъвкавостта на материала да се сгъва еластично като книга, но това явно не е възможно с купения от мен полипропилен. Или нещо бъркам с технологията.
- КИРО
- Обратна връзка:
Разбрах те - имам такива парчетии,след пробите ще пиша
какво се е получило.
какво се е получило.
По принцип има лепило за полипропилен. Изпратиха ми от София пробно количество, но с уговорка, че не лепи всички видове. Офисът на дистрибутора за Варна е в спортна зала. За съжаление опитното залепване не беше много здраво. А и лепилото е доста скъпо.
Все пак ще чакам отговор с нетърпение.(утре съм за щука до вечерта).
Все пак ще чакам отговор с нетърпение.(утре съм за щука до вечерта).
- КИРО
- Обратна връзка:
Новината е : - Не става.
Това е от ПП тръби - където си балансирам пропелерите.

Това е парче от ПВЦ плат за лодки

Изглежда добре залепено

Обаче - не
ПП-то не държи на нашите лепила.

А това ми е теста за лепилото.
Долните два ъгъла съм ги намазал с лепило

лепене

проба след лепенето,дали държи лепилото

По принцип,трябва да изчакам десетина часа,но ти пък си чакаш отговора.
Пробвай с други лепила,трябва все да има нещо и за теб.
Успех.Съжелявам че не мога да ти помогна.
Това е от ПП тръби - където си балансирам пропелерите.

Това е парче от ПВЦ плат за лодки

Изглежда добре залепено

Обаче - не
ПП-то не държи на нашите лепила.

А това ми е теста за лепилото.
Долните два ъгъла съм ги намазал с лепило

лепене

проба след лепенето,дали държи лепилото

По принцип,трябва да изчакам десетина часа,но ти пък си чакаш отговора.
Пробвай с други лепила,трябва все да има нещо и за теб.
Успех.Съжелявам че не мога да ти помогна.
Здравей Киро,
Искрено благодаря за отзивчивостта и проявеното старание да ми помогнеш. Мисля, че с този материал мога да направя твърда, несгъваема, лека, преносима лодка, но ще се загуби основната ми идея т.е. лодката да бъде "твърда и сгъваема". Иначе за морето имаме с приятелите дървена, две пластмасови лодки и скутер.
Ще се опитам да потърся още информация. Не вярвам да лъжат във форумите, че някой в България все пак е построил подобна на американските лодки "Порта-боте". Както се досещаш може би, това за мен е нещо като мечта, а не крайна необходимост. Имам и чудесно име за нея..., но в случай, че стане.
Искрено благодаря за отзивчивостта и проявеното старание да ми помогнеш. Мисля, че с този материал мога да направя твърда, несгъваема, лека, преносима лодка, но ще се загуби основната ми идея т.е. лодката да бъде "твърда и сгъваема". Иначе за морето имаме с приятелите дървена, две пластмасови лодки и скутер.
Ще се опитам да потърся още информация. Не вярвам да лъжат във форумите, че някой в България все пак е построил подобна на американските лодки "Порта-боте". Както се досещаш може би, това за мен е нещо като мечта, а не крайна необходимост. Имам и чудесно име за нея..., но в случай, че стане.
- КИРО
- Обратна връзка:
А моята идея беше,да ти кажа какъв плат да ползваш за сгъваемите места.
Обаче не става да се залепи към ПП-то.
Ако за твърдите места ползваш шперплат - лепи се без проблем.
chavdi да ме извини,че му отплеснахме темата.
Чакам да му видя завършена лодката.
Обаче не става да се залепи към ПП-то.
Ако за твърдите места ползваш шперплат - лепи се без проблем.
chavdi да ме извини,че му отплеснахме темата.
Чакам да му видя завършена лодката.