Зарган и илария
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Re: Зарган и илария
Здравеите колеги.Като гледам седмицата докато ме нямаше отзивите са смесени.Аверчето с което ходим за зигита се похвали че е направил няколко успешни излета с добри зарганчета но и с много ядове.Месина - аут,Машинка чисто нова на 3 излета кофти,мач без връх и т.н. . Абе в обши линий било е голям купон

Събота и неделя и аз обикалях варненсите буни(1-ва и 3-та) за двата дни около 30 заргана,вяла работа общо взето.Вчера отидох на 3-та сутринта,силен северен вятър метнах 2 пъти и се отказах,отидох на 1-ва да помятам в тихата част на буната,гюмюш бол в 10 часа бях вече в нас.След обяд падна ветреца отидох към 13:00 на 3-та буна отново,беше обърнал североизток по-късно и от изток,към 15:00 започна да яде рибата но вяла работа до 18:00 12-13 заргана.Имаше рибари с лодка точно пред нас разпъваха мрежи за заргана и преградиха пътя на рибата към буната и така да ги *** в ****** 

Зарганолог
И аз.
В неделя още по тъмно бях на плажа на Галата. Надявах се, че най-накрая ще случа заргана да кълве. Вятърът - от изток-югоизток - чувствително духаше и беше вдигнал вълнение. Водорасли нямаше. Риба, за съжаление, също. Ама хич, даже не пипна. В 9 ч. ми свърши търпението и си тръгнах обратно. Един от рибарите, които хвърлят мрежи наоколо каза, че предния ден на същото място двама души скъсали заргана – към 40 парчета общо. Само че било тихо и нямало вълни. Тъй е, майка му стара, точно споре поговорката: "Рибата кълве вчера и утре”.
Следобед поутихна, ръцете ме засърбяха отново и след кратко съвещание „Къде?” с един приятел решихме да прескочим до яхтеното пристанище на Дружба, на стената. Вълнението пак си го имаше, вятърът също, макар и откъм гърба ни. Сложихме 30 г прозрачни бомбарди. Не след дълго, към три без нещо колегата направи сефтето. След малко се разписах и аз. Той поведе в резултата с дебел зарган, дълъг поне 50 см. На мен обаче не ми кълвеше, започнах да сменям местата, но същата работа.. А той през това време си вадеше редовно – на 15-20 минути – риба. Очертаваше се загуба с явно превъзходство... Към 17.30, доста навътре, след няколко плахи гризвания бая голямо животно ми разтресе сопата. Пуснах аванс за да не отнесе такъма. Препускаше като див кон а спирачката тракаше ли тракаше. Два пъти пусках и спирах аванса, докато я озаптя и най-накрая успях да я центровам под върха на пръчката. Платерината вероятно беше към кило. Напънах да я вдигам, но – тряс! - месината (0.14 флуорокарбон) не издържа. Е, поне се получи шоу. Колегата също не закъсня да поведе едра платерина. Успя и да я извади, за разлика от мен. След малко частично се реабилитирах с хубава риба около половин кило. Тя от лакомия беше лапнала и двете куки на такъма. Стори ми се, че ще я преборя от раз и реших да не я моря с аванс. Преценката не беше много точна и рибата, с пресни сили, заби настрани. Трябваше да ходя наляво-надясно за да не се набута под някой камък или да оплета със съседите.
Прекратихме риболова в 6.15. Резултат: аз - 7 зизи и 1 платерина, авера – 13+1+1 чернокоп.
В неделя още по тъмно бях на плажа на Галата. Надявах се, че най-накрая ще случа заргана да кълве. Вятърът - от изток-югоизток - чувствително духаше и беше вдигнал вълнение. Водорасли нямаше. Риба, за съжаление, също. Ама хич, даже не пипна. В 9 ч. ми свърши търпението и си тръгнах обратно. Един от рибарите, които хвърлят мрежи наоколо каза, че предния ден на същото място двама души скъсали заргана – към 40 парчета общо. Само че било тихо и нямало вълни. Тъй е, майка му стара, точно споре поговорката: "Рибата кълве вчера и утре”.
Следобед поутихна, ръцете ме засърбяха отново и след кратко съвещание „Къде?” с един приятел решихме да прескочим до яхтеното пристанище на Дружба, на стената. Вълнението пак си го имаше, вятърът също, макар и откъм гърба ни. Сложихме 30 г прозрачни бомбарди. Не след дълго, към три без нещо колегата направи сефтето. След малко се разписах и аз. Той поведе в резултата с дебел зарган, дълъг поне 50 см. На мен обаче не ми кълвеше, започнах да сменям местата, но същата работа.. А той през това време си вадеше редовно – на 15-20 минути – риба. Очертаваше се загуба с явно превъзходство... Към 17.30, доста навътре, след няколко плахи гризвания бая голямо животно ми разтресе сопата. Пуснах аванс за да не отнесе такъма. Препускаше като див кон а спирачката тракаше ли тракаше. Два пъти пусках и спирах аванса, докато я озаптя и най-накрая успях да я центровам под върха на пръчката. Платерината вероятно беше към кило. Напънах да я вдигам, но – тряс! - месината (0.14 флуорокарбон) не издържа. Е, поне се получи шоу. Колегата също не закъсня да поведе едра платерина. Успя и да я извади, за разлика от мен. След малко частично се реабилитирах с хубава риба около половин кило. Тя от лакомия беше лапнала и двете куки на такъма. Стори ми се, че ще я преборя от раз и реших да не я моря с аванс. Преценката не беше много точна и рибата, с пресни сили, заби настрани. Трябваше да ходя наляво-надясно за да не се набута под някой камък или да оплета със съседите.
Прекратихме риболова в 6.15. Резултат: аз - 7 зизи и 1 платерина, авера – 13+1+1 чернокоп.
Джо гледах ви от моста,към 16 ч бяхте десетина човека накрая останахте двама или трима.Колкото до платерината , знаеш защо се върти там нали
Колкото до риболова днес едно приятелче е направило удара днес сутринта,аз отидох към 14 ч а тои си тръгваше в кофата имаше над 50 заргана.Рибата днес изискваше неравномерно водене с къси прекъсвания,продължажам да хвърлям с 30 гр бързо потъваща,повод 0,12 ф.к. краен резултат 17 рибока.

За да поискаш, трябва да дадеш
Добре си се отчел. И приятелят ти да е жив и здрав, наловил се е. Моя "рекорд" тази година пък е ... 12 заргана.
Тоше, предполагам, че платерина се върти там (и на още поне 2 места около яхтеното) заради камънака. Друга причина илария/платерина да се събира е наличие на шкарп, рязка промяна на дълбочината. Погледнах мястото, където ловихме, на Гугъла и видях, че точно там, където мяташе авера, има камънак. Колкото до воденето на бомбардата бъди сигурен, че пробвах и неравномерно водене, и спиране, и проби във всички слоеве на водата, но даде само толкова.
Тоше, предполагам, че платерина се върти там (и на още поне 2 места около яхтеното) заради камънака. Друга причина илария/платерина да се събира е наличие на шкарп, рязка промяна на дълбочината. Погледнах мястото, където ловихме, на Гугъла и видях, че точно там, където мяташе авера, има камънак. Колкото до воденето на бомбардата бъди сигурен, че пробвах и неравномерно водене, и спиране, и проби във всички слоеве на водата, но даде само толкова.
Общото мнение, че платерината се върти около яхтеното на Дружба е , че е заради "хранителния" канал от хотелите...
Да даааseaconger написа:Общото мнение, че платерината се върти около яхтеното на Дружба е , че е заради "хранителния" канал от хотелите...
Че го има и това, има го... Но ако това беше причината, иларията щеше да е в най-голямо количество около високите блокове, по-точно на юг от тях, накъдето течението влачи помията. Но не е така. В много случаи колеги, ловящи оттам, са били капо, докато аз, хвърляйки в посока към моста, там има камъни, съм имал някоя-друга рибка. Също, ловейки от блоковете, най-добре дава не на юг, а около камъните на изток от ъгъла. Точно около тях хванах през юни двадесетина иларии.
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Ей,щастливци,пък аз ви завиждам дори неблагородно.
Гадно си е по зарганено време да си на работа,ама "леба" си е "леб". В сряда и четвъртък "сабахлем" ще ви гледам изотгоре и ще се късам от яд. И за да е пълно садо-мазото ще обикалям от Дуранкулак до Резово. Поне ще имам актуални снимки за дъното по крайбрежните води.
Наслука!

Наслука!
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
ок.Джо ще се радвам да минеш към моста някои следобед да похвърляме заедно.
Ванко, все пак има събота и неделя. Аз години наред мога да ловя само през уЙкенда. Даже през един период изкарах 9 (девет) години без отпуск.Колегите ходят за по 3-4-5 дни на Китен, Арапя, Синеморец, пък аз само слушам историите им. Тъкмо се канех да измоля някой-друг ден отпуск и да отпраша на юг (имам вече и автомобил), изникнаха едни спешни задачи и ... край на мечтите.
Тоше, приятелю, благодаря за поканата. Доста често ходя на яхтеното пристанище (май само като нЕма риба
).
Тоше, приятелю, благодаря за поканата. Доста често ходя на яхтеното пристанище (май само като нЕма риба

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Тогава излизам утре.чуруликпенчо написа: В сряда и четвъртък "сабахлем" ще ви гледам изотгоре и ще се късам от яд.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Стефко,и на мен ми се върти нещо за на юг из главата,ама ....... шефа нещо не е на моята вълна. Не можах да го приобщя към гилдията.
Кире ,излизай си спокойно,ако не си с платноходка ,или не си опънал тента върху лодката.

Кире ,излизай си спокойно,ако не си с платноходка ,или не си опънал тента върху лодката.

Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Здравей, Барета, не видях, че си бил онлайн. С голям кеф бих зарязал всичко и бих хукнал да коля заргана, тъй тихо и приятно е тази сутрин. Сигурно го дерат някъде.. Ама работа, нали разбираш, трябва да проявим дисциплина. Айде наслука на всички, които отиват за риба. Да си носите кепове, ей, и да ги използвате по предназначение!
Последно промяна от Джо на Вто Окт 21, 2008 3:36 pm, променено общо 1 път.