Зарган и илария

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
bokooll
разбира нещата
разбира нещата

Re: Зарган и илария

Мнение от bokooll »

Здравеите колеги.Като гледам седмицата докато ме нямаше отзивите са смесени.Аверчето с което ходим за зигита се похвали че е направил няколко успешни излета с добри зарганчета но и с много ядове.Месина - аут,Машинка чисто нова на 3 излета кофти,мач без връх и т.н. . Абе в обши линий било е голям купон :D :D :D
Аватар
Mi7chell
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Mi7chell »

Събота и неделя и аз обикалях варненсите буни(1-ва и 3-та) за двата дни около 30 заргана,вяла работа общо взето.Вчера отидох на 3-та сутринта,силен северен вятър метнах 2 пъти и се отказах,отидох на 1-ва да помятам в тихата част на буната,гюмюш бол в 10 часа бях вече в нас.След обяд падна ветреца отидох към 13:00 на 3-та буна отново,беше обърнал североизток по-късно и от изток,към 15:00 започна да яде рибата но вяла работа до 18:00 12-13 заргана.Имаше рибари с лодка точно пред нас разпъваха мрежи за заргана и преградиха пътя на рибата към буната и така да ги *** в ****** :evil:
Зарганолог
Джо
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Джо »

И аз.
В неделя още по тъмно бях на плажа на Галата. Надявах се, че най-накрая ще случа заргана да кълве. Вятърът - от изток-югоизток - чувствително духаше и беше вдигнал вълнение. Водорасли нямаше. Риба, за съжаление, също. Ама хич, даже не пипна. В 9 ч. ми свърши търпението и си тръгнах обратно. Един от рибарите, които хвърлят мрежи наоколо каза, че предния ден на същото място двама души скъсали заргана – към 40 парчета общо. Само че било тихо и нямало вълни. Тъй е, майка му стара, точно споре поговорката: "Рибата кълве вчера и утре”.
Следобед поутихна, ръцете ме засърбяха отново и след кратко съвещание „Къде?” с един приятел решихме да прескочим до яхтеното пристанище на Дружба, на стената. Вълнението пак си го имаше, вятърът също, макар и откъм гърба ни. Сложихме 30 г прозрачни бомбарди. Не след дълго, към три без нещо колегата направи сефтето. След малко се разписах и аз. Той поведе в резултата с дебел зарган, дълъг поне 50 см. На мен обаче не ми кълвеше, започнах да сменям местата, но същата работа.. А той през това време си вадеше редовно – на 15-20 минути – риба. Очертаваше се загуба с явно превъзходство... Към 17.30, доста навътре, след няколко плахи гризвания бая голямо животно ми разтресе сопата. Пуснах аванс за да не отнесе такъма. Препускаше като див кон а спирачката тракаше ли тракаше. Два пъти пусках и спирах аванса, докато я озаптя и най-накрая успях да я центровам под върха на пръчката. Платерината вероятно беше към кило. Напънах да я вдигам, но – тряс! - месината (0.14 флуорокарбон) не издържа. Е, поне се получи шоу. Колегата също не закъсня да поведе едра платерина. Успя и да я извади, за разлика от мен. След малко частично се реабилитирах с хубава риба около половин кило. Тя от лакомия беше лапнала и двете куки на такъма. Стори ми се, че ще я преборя от раз и реших да не я моря с аванс. Преценката не беше много точна и рибата, с пресни сили, заби настрани. Трябваше да ходя наляво-надясно за да не се набута под някой камък или да оплета със съседите.
Прекратихме риболова в 6.15. Резултат: аз - 7 зизи и 1 платерина, авера – 13+1+1 чернокоп.
Аватар
Тошето
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Тошето »

Джо гледах ви от моста,към 16 ч бяхте десетина човека накрая останахте двама или трима.Колкото до платерината , знаеш защо се върти там нали :?:Колкото до риболова днес едно приятелче е направило удара днес сутринта,аз отидох към 14 ч а тои си тръгваше в кофата имаше над 50 заргана.Рибата днес изискваше неравномерно водене с къси прекъсвания,продължажам да хвърлям с 30 гр бързо потъваща,повод 0,12 ф.к. краен резултат 17 рибока.
За да поискаш, трябва да дадеш
Джо
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Джо »

Добре си се отчел. И приятелят ти да е жив и здрав, наловил се е. Моя "рекорд" тази година пък е ... 12 заргана.
Тоше, предполагам, че платерина се върти там (и на още поне 2 места около яхтеното) заради камънака. Друга причина илария/платерина да се събира е наличие на шкарп, рязка промяна на дълбочината. Погледнах мястото, където ловихме, на Гугъла и видях, че точно там, където мяташе авера, има камънак. Колкото до воденето на бомбардата бъди сигурен, че пробвах и неравномерно водене, и спиране, и проби във всички слоеве на водата, но даде само толкова.
seaconger
новобранец
новобранец

Мнение от seaconger »

Общото мнение, че платерината се върти около яхтеното на Дружба е , че е заради "хранителния" канал от хотелите...
Аватар
Тошето
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Тошето »

seaconger написа:Общото мнение, че платерината се върти около яхтеното на Дружба е , че е заради "хранителния" канал от хотелите...
Да дааа
Джо
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Джо »

Че го има и това, има го... Но ако това беше причината, иларията щеше да е в най-голямо количество около високите блокове, по-точно на юг от тях, накъдето течението влачи помията. Но не е така. В много случаи колеги, ловящи оттам, са били капо, докато аз, хвърляйки в посока към моста, там има камъни, съм имал някоя-друга рибка. Също, ловейки от блоковете, най-добре дава не на юг, а около камъните на изток от ъгъла. Точно около тях хванах през юни двадесетина иларии.
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

Ей,щастливци,пък аз ви завиждам дори неблагородно. :D :D :D Гадно си е по зарганено време да си на работа,ама "леба" си е "леб". В сряда и четвъртък "сабахлем" ще ви гледам изотгоре и ще се късам от яд. И за да е пълно садо-мазото ще обикалям от Дуранкулак до Резово. Поне ще имам актуални снимки за дъното по крайбрежните води. :wink: :wink: :wink:
Наслука!
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Аватар
Тошето
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Тошето »

ок.Джо ще се радвам да минеш към моста някои следобед да похвърляме заедно.
Джо
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Джо »

Ванко, все пак има събота и неделя. Аз години наред мога да ловя само през уЙкенда. Даже през един период изкарах 9 (девет) години без отпуск.Колегите ходят за по 3-4-5 дни на Китен, Арапя, Синеморец, пък аз само слушам историите им. Тъкмо се канех да измоля някой-друг ден отпуск и да отпраша на юг (имам вече и автомобил), изникнаха едни спешни задачи и ... край на мечтите.
Тоше, приятелю, благодаря за поканата. Доста често ходя на яхтеното пристанище (май само като нЕма риба :) ).
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

чуруликпенчо написа: В сряда и четвъртък "сабахлем" ще ви гледам изотгоре и ще се късам от яд.
Тогава излизам утре. :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

Стефко,и на мен ми се върти нещо за на юг из главата,ама ....... шефа нещо не е на моята вълна. Не можах да го приобщя към гилдията. :cry: :cry: :cry:
Кире ,излизай си спокойно,ако не си с платноходка ,или не си опънал тента върху лодката. :D :D :D
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Джо, добро утро отиваме ли за риба
Пашата обича смелите.
Джо
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Джо »

Здравей, Барета, не видях, че си бил онлайн. С голям кеф бих зарязал всичко и бих хукнал да коля заргана, тъй тихо и приятно е тази сутрин. Сигурно го дерат някъде.. Ама работа, нали разбираш, трябва да проявим дисциплина. Айде наслука на всички, които отиват за риба. Да си носите кепове, ей, и да ги използвате по предназначение!
Последно промяна от Джо на Вто Окт 21, 2008 3:36 pm, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Рибите, навици, особености и как да ги ловим.”