плувки...
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
-
- кандидат преподавател
Какво е туй островно животно,колега?
За какъв материал става въпрос,къде минава кордата?Изглежда екзотично и трудно разбираемо-също като политиката на тристранната клоакалиция,дет ни управлясва.А към останалите колеги,прекарващи дните и нощите си на Балканите у татковинената,внася ли ги някой такива плувки,виждали ли сте ги в дюкяните и ако да-в какъв ценови диапазон ?
-
- учете се от него
Гъше (паче) перо
Аз ги ползвам най-усърдно вече повече от 25 години за речен риболов на кефал в р.Стряма и р. Тунджа над яз. Копринка . Става въпрос не за пачи , а за гъши пера. По-малките (15-20 см) са с носимост 1.0/1.5гр. , средните (18-25см) са с носимост 1.5/2.5гр. а най-големите т.н. "махови" пера (25-35) см са с носимост 2.5/3.5-4.0гр. При речния риболов обаче ги ползвам без утежнение за ловене на кефал в плитки и бързи води на скакалец или ручейник от пролетта до есента с директен телескоп 6/7 м срещу течението.
Ще споделя аз как ги ползвам за речен риболов: директен телескоп 6/7/8 м , със или без ластик , цяла линия без повод 0.12-0.18 с тридесет до петдесет сантиметра по-къса от телескопа. Кука , тънка черна "орловка" , номер 6-10 за скакалци и тези номера , жълта или черна за ручейници . Дълбочината на която ловя е от 20 см до метър(река Стряма) , Плувката отстои на 60-80 см от куката , прикрепена с две шлаухи , с по-тънката част към куката. Замята се СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО , по възможност в близо до единия или другия бряг , в началото или края на бързеи , зад паднали дървета и т.н. ( Стряма и Тунджа не са големи реки и със 6/7 метра се облавят перфектно) Засича се незабавно при задържане на плувката или тръгване в някаква посока различна от обичайното '"возене"от течението. В поне 30% от случаите следва удар още с цопването ("чип-чип") , ползвам средни размери пера 18-25см , всяко едно оцветяване на плувката е нежелателно- изнервя кефалите и скачат на него
При насрещен вятър утежнявам линията с два дропера 0.3-0.5 гр плътно по един от двете страни на плувката с цел да може да се замята срещу вятъра , при по-големи дълбочини линията може леко да се утежни с 0.05-0.2 гр на 30-35см от куката.
Дано да съм разбираем
Наслука !!!!
п.п. за стръв могат да бъдат скакалци, пчели , оси , търтей , ручейници, лежляци , восъчни молци, черници , мравки и "даже" изкуствени мухи!
п.п. имам поне 40-50 пера , от трите размера(гъши)
На снимките по-долу съм щракнал част от плувките ми за директни телескопи за затворени водоеми(0.3-4.0гр.)

И малко гъши пера , с червеното оцветяване ги ползвам в затворени водоеми , останалите за река

Ще споделя аз как ги ползвам за речен риболов: директен телескоп 6/7/8 м , със или без ластик , цяла линия без повод 0.12-0.18 с тридесет до петдесет сантиметра по-къса от телескопа. Кука , тънка черна "орловка" , номер 6-10 за скакалци и тези номера , жълта или черна за ручейници . Дълбочината на която ловя е от 20 см до метър(река Стряма) , Плувката отстои на 60-80 см от куката , прикрепена с две шлаухи , с по-тънката част към куката. Замята се СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО , по възможност в близо до единия или другия бряг , в началото или края на бързеи , зад паднали дървета и т.н. ( Стряма и Тунджа не са големи реки и със 6/7 метра се облавят перфектно) Засича се незабавно при задържане на плувката или тръгване в някаква посока различна от обичайното '"возене"от течението. В поне 30% от случаите следва удар още с цопването ("чип-чип") , ползвам средни размери пера 18-25см , всяко едно оцветяване на плувката е нежелателно- изнервя кефалите и скачат на него
При насрещен вятър утежнявам линията с два дропера 0.3-0.5 гр плътно по един от двете страни на плувката с цел да може да се замята срещу вятъра , при по-големи дълбочини линията може леко да се утежни с 0.05-0.2 гр на 30-35см от куката.
Дано да съм разбираем
Наслука !!!!
п.п. за стръв могат да бъдат скакалци, пчели , оси , търтей , ручейници, лежляци , восъчни молци, черници , мравки и "даже" изкуствени мухи!
п.п. имам поне 40-50 пера , от трите размера(гъши)

На снимките по-долу съм щракнал част от плувките ми за директни телескопи за затворени водоеми(0.3-4.0гр.)
И малко гъши пера , с червеното оцветяване ги ползвам в затворени водоеми , останалите за река
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
-
- учете се от него
От тези на картинките(нямам в предвид гъшите пера) , най-ползваните от мен са "морковчетата" на ВИДРАКС с по-издължено тяло 0.5-1.0-1.5-2.0 гр. (нищо не им се пука и нищо не им се вади). Задължително със сменяема антена 4.5 или 3.0мм. със ВТУЛКА в плувката. Носимоста им е с 10% повече от означената на плувката за да се вижда над водата 1/2-1/3-та от антената. На втората снимка повечето от тях са най-долу на снимката. Лагуните не са в ред с напукването и с телчетата. Мочков не са лоши но не съм мяркал точно такива модели и така направени (сменяема антена и втулка). Плувките на Силстар- "Топ-Флот"също са много добри, ползвам няколко модела , пак със сменяеми и втулки но по-често за неподвижни на боло- "капка" , "обърната капка" , "буренца" с по-големи грамажи 2.0-2.5-3.0-3.5-4.0-5.0. Това което съм забелязал е че са от много твърда балза и с много добро покритие- на няколко плувки имам "отбелязани" по над 15-20 удара на шарани от влакното върху боята , без да се е спукала боята или плувката. На снимките има няколко броя. За грамажи 0.3-0.5-0.75 ползвам пак видракси или унгарски "БЮДО" , с карбонов или метален кил. Тези , "морковчетата" на Видракс не ги срещам често по магазините и като ги мярна , обикновено вземам по няколко от какъвто грамаж има. Колкото до гъшите пера-те са практически НЕУНИЩОЖИМИ 
п.п. "BODI" i "RIZOV" също са много добри плувки- ползвам ги за болонезе , пак със сменяени и втулки , 2.0-3.0-4.0гр.(има ги и тях на снимките)
п.п.п. Видраксите:

п.п. "BODI" i "RIZOV" също са много добри плувки- ползвам ги за болонезе , пак със сменяени и втулки , 2.0-3.0-4.0гр.(има ги и тях на снимките)
п.п.п. Видраксите:
На 100 % припокриваемост с IDA относно избора и използването на плувките.Единствено ми прави печатление ,че не видях антени с жълто -зеленикав цвят.Сигурен съм ,че ги имаш в такъма ,но ако евентуално не -горещо ще ти ги препоръчам
При по-голямата част от деня този цвят е по-добър от оранжево-червения
Предпочитам карбоновият кил

-
- учете се от него
Че , кво им е на перата, малко са кривички но могат да се изправят идеално на пара(те и пауновите пера така се изправят!!!) На мен и криви ми вършат работаDedy написа:![]()
![]()
![]()
![]()
Абе, до кога ще ме дразните с тези птичи пера, а!?

п.п.не съм си намерил отделно зелени антени , иначе знам за видимоста , те и тези антени не са оригиналните -по дълги са от тях!!!