каде има калкан??????

Модератори: emo vasilev, alekst

Публикувай отговор
dodo
новобранец
новобранец

Мнение от dodo »

Като зачекнахте темата за вълната и калкана нека кажа това, което знам от рапанджиите гмуркащи се на север и което е обратно на това, което сме слушали досега. Рапанджиите влизат само на хубаво време и всички калкани които виждат са пльоснати на пясъка, някога на 3-4 метра дълбочина, някога доста навътре, да речем до 20 метра нито един калкан, а след двайстия масови струпвания. Има обаче и такива рапанджии, дето се спускат и на по бурно море и зняете ли колко калкана виждат тогава. Николко. Така че що се отнася до вълната, може краткотрайно вълнение до 1-2 бала да даде резултат, като размърда калкана от дъното, но ако времето се задържи лошо и има голяма вълна продължително време, мъртво вълнение или сулан, калкана, както всъщност и всяка друга риба влиза навътре където водните пластове са далеч по-спокойни и хрилете й не се пълнят с вдигнатия от дъното пясък или тиня. С една дума, когато времето е устойчиво, калкана се задържа на брега в търсене на храна, а когато времето и морето се прецакат, калкана верно се вдига от дъното, но не за друго, а аз да отиде там където е по спокойно. естествено че ще има хора, които моментално ще скочат срещу тази теория, но човек като се замисли кога си е хващал калканите, нищо чудно повечето му калкани ( особено през пролетта ) да са хванати иманно на такова време, слънчево, без силен вятър и вълна.
kapitana
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kapitana »

dodo във събота и неделя бях за риба по точно за калкан и двата дена бях пълно капо :cry: значи до някаде съм съгласен с това което си написъл и от там следва че когато се ходи за клакан при хубаво време с малка вълна трябва да имаш много голям късмет че да сложиш стръвта пред устата му а това в днешно време е много трудно понеже няма много калкан,тука може и някой от колегите да каже че има и предварително си задавам въпроса "защо не кълве?"
dodo
новобранец
новобранец

Мнение от dodo »

виж, капитане, калкана есента идва към брега за отхранване и макар водата да е все още 7 градуса, нормално е по това време калкана вече да се е изтеглил навътре. Та нали това му е мигрирането, перпедникулярни от вътрешноста към брега и обратното. Зимата се изтегля на дълбокото където температурата винаги е около 9 градуса през цялата година. не че и сега го няма ( при седем градуса) е е нормално да е изклучително рядък сега. Миграцията си е миграция. А що се отнася до това, дали при море тепсия трябва да хвърлиш стръвта пред устата на калкана, и там не съм съвсем съгласен. Бил съм свидетел миналата година пролетта на море тепсия 11 калкана от една буна. те и рибите са като хората, лежи лижи, че като огладнее, размърда се да намери нещо за кльопане.
mitkkko
новобранец
новобранец

Мнение от mitkkko »

колеги,съгласен съм с вас,но ми се струва че работата опира все пак до късмета !
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

...а късмет + знания = какво.....
Има истина в това:
dodo написа:..... всъщност и всяка друга риба влиза навътре където водните пластове са далеч по-спокойни и хрилете й не се пълнят с вдигнатия от дъното пясък или тиня....
Тук остава да се добавят дообяснителните фактори като - вид на вълната ; течения; особенностите на дъното(непрекъснато променящо се от човешка намеса); навиците на рибите; ...... и вятъра, който е определящ за някои горни фактори. Не знам дали някой е правил цялостно и достъпно за всички изследване в нашето море по отношение на фауната, за да се почерпят от там знания за генералния въпрос, който си... (по-точно, който мнозина задават - а, той е "къде е рибата" ...и "ко'прай тя в момента"), равняващо се на меко казано нахалство :wink: ... затова му се вика рибоЛОВ ...а не рибоВЗЕМАНЕ .... или пък рибоГЕПЕНЕ :lol: :lol: :lol:
Който се е посветил истински на това хоби, не го вълнува толкова къде е рибата - а ...такъмите, методите, разните му джаджи за които си даваме парите постоянно+близостта с морето и природата, какъвто е моя случай, смея да си призная чистосърдечно :roll:
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
strijok
учете се от него
учете се от него

Мнение от strijok »

Много сте прав г-н Дурумов, но все пак удоволствието е по пълно когато се хване рибата.Да усетиш ударите и напрежението на пръчката,да се бориш с рибата десетина минути преди да бръкнеш с кепа.................ееееех,ТОВА Е :D :D :D :D
Естествено когато "инструмента" е добър - удоволствието е още по голямо.И не на последно място - да не забравяме че всичко това е едно прекрасно хоби, поне за мен :D
Когато ловиш риба, е спорт. Когато разказваш за това, е изкуство.
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

strijok написа:...но все пак удоволствието е по пълно когато се хване рибата.Да усетиш ударите и напрежението на пръчката..........
... в ръката искаш да кажеш = разбирам те ... и напълно си прав!
Просто исках да оставя черешката на тортата да я постави някой друг..... :lol: :lol: :lol:
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
RIBOLOVECat
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от RIBOLOVECat »

каде??????
не рибар 'РИБОЛОВЕЦ'
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

RIBOLOVECat написа:каде??????
Огговорът е много ясен - на буната на Перла - Приморско, 27.01.07, 8,30 сутринта до 28.01 на обяд, ако никой не хване калкан там, хвърлям си и двете пръчки у морето!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
mirocomm
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mirocomm »

Лошо смятах да ходя на север от Бургас, ама щом е за две пръчки няма начин ще дойда да ги взема :lol: :lol: :lol: (пожелавам ти да не ти се налага да ги хвърляш, между другото времето нещо взе да се скапва, днес някакъв отвратителен вятър и вълни не знам, добре поне че е топло :) )
Аватар
Краси 7650
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Краси 7650 »

Аз , за калкана и преди бях писал много
имаго когато има мъртвак - независимо къде - Шабла , Калиакра,Каварна ,Балчик ,Кранево,Варна, Бургас .....
И да се преповторя
-Калкана го има , но трябва да има задължително мъртво вълнение
и се търси на пясък
калкана лови от засада , но при такова вълнение постоянно се мести
- защото пясъка върхо него се маха и си търси ново място
стръвта задължително трябва да е бяла - илария -сафрид -заргана...
Хващат се предимно маломерни риби - до кило
За по големи калкани се използва паракат - но това е друга тема
Красимир от Балчик
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

Краси, за повечето неща си прав, особено за белия цвят на ема, но повечето морски рибета са бели отдолу, а откъде ги гледа калканът, ако не отдолу. Затова става при живо рибе да кълве и на платерина малка, на ува - на малки куки, а кълве и на живи малки попчета белезникави отдолу, ама на втората кука да не се забиват в пясъка.
На парагад не е метод за въдичари и спортни риболовци и действително е друга тема.
Абе, що не дойдеш в Приморско, виждам, че разбираш от тия неща :D :?:
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
dodo
новобранец
новобранец

Мнение от dodo »

според мен не е задължително стръвта да е бяла, а да е такава с която калкана по принцип се храни. Миналата пролет на Мартина на половин попче ( само на главата ) излезе 3.5кг. звяр и не само че нямаше мъртво вълнение, ами морето се беше изключително бистро и спокойно. В момента има мъртвак и като гледам морето не знам коя риба би стояла в крайбрежните води, където вълните сакаш са от пясък.
Аватар
Краси 7650
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Краси 7650 »

в неделя бях за риба на сба - и нищо не хванах - попчета , калкани - нищо
- рибата се слага бяла - не белезникава защото е голяма мътилка при мъртвак :wink:
- чесно да ви кажа имам прекалено много работа за момента и нямам капчица свободно време - а, когато имам от Балчик заминавам за Сандански при любимата ми :wink:
Красимир от Балчик
kapitana
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kapitana »

според мене се слага рибка граца,заргана,цаца и др. такива рибки който да блещукат във водата и да привлекат вниманието на калкана :D
СЪБИРАЙТЕ СИ ОТПАДЪЦИТЕ СЛЕД РИБОЛОВ!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Информация за местата за риболов по морето”