нощен риболов, билети, за селяните......

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

omerta
новобранец
новобранец

нощен риболов, билети, за селяните......

Мнение от omerta »

цяла вечер от нямане какво да правя четох разни теми из форумите, четох тема за сом 112 кг и там имаше един човечец ето беше написал че е бракониерство нощно време да се лови риба а повечето го обвиниха че завижда.имаше и въпрос ако същия човек беше уловил 10кг сом и го бяха хванали дали тогaвa ще е бракониер.Евала на човека, знае как да ги лови и ги лови.нямам и нищо против нощния риболов.пуснах в търсачката думичката нощен и в почти всички теми дето излязаха пише че било бракониерство.а друг е въпроса кой какво разбира под бракониерство.щото ако идеш некаде по езерата из рила например, сам с въдичка и успееш да надхитриш рибата и да я хванеш..... а иначе с лодка, сонар, въдици и други разни джаджи струващи четириифрени суми... си е риболов. то и в лова ако тръгнеш сам и с дни преследваш някое животно и най накрая успееш да го ... си е бракониерство. а 20 човека стрелящи по прасета в заградена нива са ловци....та.. бракониерство ли е нощния риболов, ама не според закона, щото то закони има сякакви а вие как мислите?
четох и друга една дали трябвало да имаш билет риболовен.купувате си билет, давате си парите и очаквате насреща нещо. а какво получавате? в повечето теми кадето присътва думата ИАРА нищо хубаво не пише.какво друго освен ИАРА.Зарибяват ли се големите язовири където трябва билет за да ловиш.Трябва ли билет за да ловиш на платен язовир?Мнение: трябва за навсякъде, то си е като разрешитеното за лов, като идеш в ловно сстопанство платено пак ти го искат.Аз не мисля така.Щом си плащам там очаквам, някой да зарибява тоя водоем, да го посичства и много още работи там, и май той трябва да ми каже разрешава ли ми да ловя риба там или не.И ако е като за лов, май тогава трябва да искат риболовен билет като си купуваш червеи щото искат разрешително за оръжие като си купуваш патрони.
за селяните дето не си пускали уловената риба."селяните" / не всички/ въдиците им струват сигурно 10 лева със сичките неща по тях.и са на години сигурно пак колкото тях.получават 100 лева пенсия.разчитат на това което си затворят в буркани за зимата.и "селянина" като хване 500 грама шаранче не мисли - трябва да го пусна че е малко а си мисли - довечера ше има какво да ядем с бабата, спестих 3 лева да си купя бутилка олио, пакет ориз, захар или там квото е....
повечето от хората които си пускат рибите сигурно само стръвта и захранките им струват няколко дес.. пъти по 3 лева.
за всяко нещо има по две мнения:)
вие как мислите? за нощния риболов, за риболовните билети по платени водоеми и за селяните дето не си пускат рибата?
от всичко хубаво по много
Аватар
dekata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dekata »

На тези въпроси 10 човека да ти отговорят ще имаш 10 различни гледни точки.За мен закона-хубав или лош-трябва да се спазва.На мен не ми харесва едно,на друг друго-какво ще стане ако всеки прави каквото си иска-АНАРХИЯ.Има закон и той трябва да се спазва.За гладните дядовци и баби пак не съм съгласен,защото ако това 500гр. шаранче сега го пусне догодина ще е 1кг. и ще ядат повече с бабата. :wink:За билета на платен водоем си е чиста глупости мисля,че и никой не търси такъв.За лова така поднесено си казваш-вярно,по-спорсменско е сам срещу животното,но времето на траперите отмина.Лова е колективен.Има си ловна дружина и тя си има председател и т.н.Заедно ловуват, заедно делят лова,заедно правят хранилки.Тези неща не ги пиша наизуст, защото тъста ми е председател на една такава дружина.Трапера няма да мъкне дъски на майната си в балкана да прави хранилки,и няма да носи пълна раница с царевица и сол на гърба за хранилките.
Последно промяна от dekata на Съб Сеп 08, 2007 9:47 am, променено общо 1 път.
„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
dian
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от dian »

за шаранчето не си сагласен а за маломерни щуки?
само слабите се стремят към порядаък силните владеят хаоса
Аватар
stoiko1966
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от stoiko1966 »

:oops: :twisted: А СПОРЕД МЕН -АКО ОЦЕЛЕЕ :?: И ДОЧАКА РИБЕТО ДА ПОРАСНЕ,МОЖЕ И ДА ГО ХВАНЕ,АКО ПРЕДИ ТОВА РИБЕТО НЕ СЕ Е ХВАНАЛО В НЯКОЯ МРЕЖА!!!!!
Аватар
dekata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dekata »

stoiko1966 написа::oops: :twisted: А СПОРЕД МЕН -АКО ОЦЕЛЕЕ :?: И ДОЧАКА РИБЕТО ДА ПОРАСНЕ,МОЖЕ И ДА ГО ХВАНЕ,АКО ПРЕДИ ТОВА РИБЕТО НЕ СЕ Е ХВАНАЛО В НЯКОЯ МРЕЖА!!!!!
Точно този начин на мислене ни е дакарал на тоя хал.Ами като отиваш за риба катостровираш,или паднеш в язовира и се удавиш?Я си стои в къщи.Ами ако паднаш по стълбите?Ми давай да прибираме всичко което мърда.
„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
Аватар
dedeff
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от dedeff »

Лично аз практикувам нощен риболов а и не мисля да спирам,това бракониер ли ме прави?70% от сома който съм хванал е през ноща!
Marto-picha
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Marto-picha »

Напълно те подкрепям колега. Браво за темата - супер е!
Аватар
Bai Xristo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Bai Xristo »

За голямо съжаление ние българите като че ли все още ни липсва онова пораснало самосъзнание, което при другите народи, във други държави го има в изобилие.Защо е така :?: Там хората мислят и за УТРЕ.У нас хората са непросветени, освен че са гладни.По този въпрос можем да говорим и пишем много.Аз лично не ги оправдавам-за това че не правят разлика между шаран и таранка, или че са гладни и това им е шанса и те да се облажат.Обвинявам нас самите, чесме допуснали да я докараме работата до тук :evil:
Мнението ми за нощния риболов е че той не бива да се тълкува като бракониерство на големите водоеми стига да е с точният брой и разбира се разрешени средства.
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ
Аватар
dekata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dekata »

За нощният риболов е ясно-това е една от недомислиците в закона.Но е факт ,че е забранен.Хубав сом,шаран или бяла риба се лови нощем.Всеки сам решава докъде да стигне.А за гладните-не мисля че трябва да гледаме на риболова като прехрана.
Аватар
nasco2
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от nasco2 »

Аз лично не си вадя въдиците нощем и както един колега по горе писа 70% се лови тогава. Понякога ползвам и цапало за стръв сигурно съм голям бракониер. За количеството риба аз лично оставам за един тиган да се умерише в къщи на риба останалото пускам. То ако седна да се изхранвам с риба ако сметна такъмите лодка сонар захранки кола гориво и какво ли още не, ще си купя един тон сьомга.
Аватар
Bai Xristo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Bai Xristo »

Наско, извинявай за може би смешния въпрос, ама не ми е ясно какво е цапало :oops: :?: То в нашия край такъв израз няма :idea:
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ
Аватар
IVKOPIVKO
разбира нещата
разбира нещата

ЦАПАЛОТО

Мнение от IVKOPIVKO »

Някъде му викат телевизор другаде цапало представлява една пласмасова пръчка с финна мрежи4ка а отдолу метална пръчка правоъгълно е пласмасовата го задържа отгоре а металната надолу опъва мрежичката така си ловиш малки рибки за стръв.Вчера бързах за влака на гара Велико Търново и малко преди да стигна гарата има един мост е че е на този мост вчера в петъка имаше едно малко детенце с баща си ловахя "кефал" от моста рибките бяха не по големи от 2-3 см обаче въпросните "рибари" не само им се радваха ами и с охота си ги прибираха в чантата "да направела мама супичка" аз разбира се ги погледах и след като се разговорихме с малкия и баща му им направих забележка че е редно да се пускат тези малки рибки за да могат да пораснат. Отговора беше че видиш ли на преди месец реката се още не била отровена и тогава ловели доста по едри но след като вече е отровена по добре и с това да се задоволявали.Малко преди да си тръгна погледнах в чантата им и с мъка установих че вътре има към 20-30 рибета вече умрели,надявам се тези "колеги" да ходят по рядко за риба...е това вече си е браконерство а дядото го оставете тои за "утре" няма какво да мисли я е жив я не важното е днеска да хапне шаранче щото на магазина е 4 лв. че даже вече и 4.50,смятам че на него му е простено. Лошото е че други мои познати и то приятели няколко пъти ловили маломерни шаранчета по 200-300 грама на стамболииски и си ги прибират а после ми се хвалят същото е положението на попово на язовир "Каваците" и там масово ловят маломерни шаранчета, и на други места съм чувал циганите да се хвалят с уловени "ШАРАН БАТКА ШАРАН..." е та това е у някои може да се промени съзнанието но други ще си останат от старата партия а именно "всичко в торбата". За мен е важно че аз съм се променил и спазвам правилата и мисля и за утре. Иначе относно нощния риболов не само че не е бракониерство ами е пълна глупост тази забрана.Нима може същото което правиш през деня да е законоо но когато го правиш по тъмно да е незаконно,че каква е разликата само дали грее слънце или не така или иначе ти си ловиш риба с 3 броя въдици с по 2 броя куки...ден или нощ никаква разлика.
Наслука на всички почтенни и чесни колеги!
Аватар
dekata
сериозен играч
сериозен играч

Re: ЦАПАЛОТО

Мнение от dekata »

IVKOPIVKO написа: За мен е важно че аз съм се променил и спазвам правилата и мисля и за утре.
Е за това става въпрос :smt023
Аватар
Bai Xristo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Bai Xristo »

Ясно :idea: Тук по нашия край също му викат телевизор.НаДунава с този уре съм виждал да ловят уклей и съм го виждал и по магазините да го продават.Според мен, е доста по-удобен от рачилото за набавяне на стръв,но никога не съм го ползвал.На Дунава на уклея му казват облес, а на някои места-баблец :idea:
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ
Аватар
IVKOPIVKO
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от IVKOPIVKO »

има и други имена Белювица Белица облес уклей ...не винаги е по удобен телевизора за набавяне на рибки понякога са на голяма дълбочина особенно ако ловиш каракудки :lol: тогава рачилото е безспорен лидер...абе то да има кво да ловиш с тия рибки ама често пъти напразно ...хищника е трудно активен
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”