Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

ЗА АРОМАТИТЕ???
Модератор: Paublo_Eskobar
ЗА АРОМАТИТЕ???

Здравейте колеги,
отдавна ме тормози един въпрос, който реших да споделя с Вас! Всички готови захранки които купуваме, са ароматизирани така, че ни потичат лигите като ги помиришем, но дали това е така и за рибите? Производителите твърдят, че ароматите са изпитани в практиката и са най-добрите за съответният вид риба, а това не е ли рекламен трик за да купуваме стоката им и миришат така, че да за приятни за нас? Възможно е рибата да се настървява повече от съвсем различни миризми (знаете как "ухаят" белите червеи примерно), които са съвсем неприятни за нас, но ние погрешно да предпочитаме това, което ни се харесва? Същото важи и за ароматизаторите на пазара.
Казвайте!?
- камен
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Относно подхранките тука трябва да се изкаже някой от колегите-щекари,тъй като те са известни с това че те най вече ги използват.Аз мога да изкажа мнение за ароматизаторите.Да започна първо с качеството-не се подлъгвайте по евтините които миришат невероятно.След кратък престой във водата аромата си заминава.Второ как им миришат и влияят на рибите-ами различно.Имал съм успехи както на хубави аромати-скопекс на стар байтс,така и на отвратителни-хидропрот.Общо взето темата е много обширна.Другото което също ме заинтересува от известно време е как рибите си променят вкуса даден сезон.
добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА
- maver13
- вече хвърля и на тежко
Здравейте колеги, ще се опитам да бъда кратък и изчерпателен, без да настоявам мнението ми да се приема за меродавно.камен написа:Относно подхранките тука трябва да се изкаже някой от колегите-щекари,тъй като те са известни с това че те най вече ги използват
Известно е, че рибите са с над 150 пъти по-силна чувствителност към аромати от човека!! Представете си ако Вие хвърляте захранка без почти никакъв аромат и до Вас някой храни с ароматизирана храна, какъв ще е резултата

Няколко съвета:
1. Ползвайте само доказани армати!!
2. Уверете се, че ароматизатора е за вида риба , който очаквате!
3. Не прекалявайте!! На опаковките обикновено пише за какво количество захранка стига ароматизатора.
4. Внимавайте с феромоналните ароматизатори!! Те понякога имат обратен ефект!
5. Сухите аромати добавете поне от предния ден!!
6. До колкото е възможно подберете аромата така, че да не се "кара" с този на готовата захранка!!
7. Съобразете аромата със сезона!! Например: Зимата плодовите аромати почти не са ефективни!!
aide nasluka
- Big^Fish
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Отдавна не ползвам тия купешките захранки.Подхранвам и ловя мирните риби със зърнените култури пшеница,царевица,дори и на плувка.Но определено аромата е нож с 2 остриета.Имало е дни когато рибата целенасочено се е събирала на петно похранено с ароматизирана храна и на което се лови със същата,докато на същата стръв и подхранка,но неароматизирана,на съседен участък резултатите са плачевни.Имал съм напълно обратния случай,в който рибата си предпочита чистата неароматизирана храна.Може би само рибата си знае на какво се дължи.При плувкаджиийския риболов особено доволен съм бил от ягодата и тути фрути.Имали сме наистина отлични резултати ,дължащи се до голяма степен на аромата.
На един от шаранските риболови тази година хранихме и ловяхме с леко подварена незроматизирана царевица.За 3 дни нито един удар.Брат ми реши да метне едната въдица на ягодова царевица.Не чакахме дълго и сигнализатора запя.Ясно беше че рибата е предпочела различната стръв (незнам дали заради цвета,аромата или заради двете).Честно казано като разсъждавам и при нас хората май е така.То логика в тази работа май няма
На един от шаранските риболови тази година хранихме и ловяхме с леко подварена незроматизирана царевица.За 3 дни нито един удар.Брат ми реши да метне едната въдица на ягодова царевица.Не чакахме дълго и сигнализатора запя.Ясно беше че рибата е предпочела различната стръв (незнам дали заради цвета,аромата или заради двете).Честно казано като разсъждавам и при нас хората май е така.То логика в тази работа май няма

СЪБИРАЙТЕ СИ БОКЛУЦИТЕ, НЕ БЪДЕТЕ СВИНЕ!
- hendekltd
- научил се да хвърля
Рибата, както и всяко друго многоклетъчно, иска:
1 - белтъчини (протеини)
2 - въглехидрати
3 - мазнини
И, както биде споменато по-горе, вкусът се мени според сезона. В бедни на хранителни вещества водоеми, ще хванете почти всичко на всякаква стръв - стига да е хранителна. Шаран, живеещ в бетонен изкуствен водоем, ще хванете най-бързо на яйце, хляб или лой - съответно на белтъчини, въглехидрати и мазнини.
Е, разбира се, всичко в едно си е сочният червей
В който и да било хранителен бъркоч, ако се сложи достатъчно количество, да речем, жълтъчен прах, ще е по-ефективен от бъркоча, миришещ на ванилия или ягода.
1 - белтъчини (протеини)
2 - въглехидрати
3 - мазнини
И, както биде споменато по-горе, вкусът се мени според сезона. В бедни на хранителни вещества водоеми, ще хванете почти всичко на всякаква стръв - стига да е хранителна. Шаран, живеещ в бетонен изкуствен водоем, ще хванете най-бързо на яйце, хляб или лой - съответно на белтъчини, въглехидрати и мазнини.
Е, разбира се, всичко в едно си е сочният червей

В който и да било хранителен бъркоч, ако се сложи достатъчно количество, да речем, жълтъчен прах, ще е по-ефективен от бъркоча, миришещ на ванилия или ягода.
Каква е ползата от файдата, когато няма келепир?!
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
milo69 написа:според мен не е много логично рибата да се влияе много от ароматизаторите.в една захранка има 7-8 и нагоре съставки и всяка една от тези съставки си има свой аромат и вкус, от които рибата може да бъде привлечена. аз например като видя кебапче очаквам да ми замирише на кебапче а не на тути-фрути

Аз пък купешка готова захранка не съм употребил до сега.Ползвам сисобствени импровизирани бъркочи,най-често в които присъстват фините съставки-бисквитена,или печена галета/каквато има в магазина/,един пакет кюспе/не повече,щото е със силен аромат/,царевично брашно.От по-едрите съставки в зависимост от рибата,която ще ловим,слагам варено,или сурово жито,или царевица.Могат да се добавят най-различни елементи,като например пакетче канела,или няколко пакетчета ванилия,трошени бисквити,хляб,яйца,мед,бели червеи и т.н.
Който живее на село може да добави ярма,смески,трици и т.н.,каквито има в наличност под сайванта.

С тези съставки досега не съм имал неуспех,въпреки,че успехите ми не са били всеки път задоволителни.

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.

Напълно съм съгласен с всички мнения до тук! Аз винаги добавям специализиран ароматизатор по мое усмотрение към захранката, без значение дали е купешка или е мое производство и съм убеден, че резултат има. Въпросът ми беше, дали ароматите които сме свикнали да използваме са най-добрите и дали няма по-добри варианти които рибата да предпочита?