Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

как се познава мъжка или женска
Модератор: sapuna
как се познава мъжка или женска
Здравейте. Има ли начин да се разпознае уловената речна пъстърва дали е мъжка или женска ?
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Голям бой е паднало, на мъжката си и посинил окото!

За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
- Диканаров
- кандидат преподавател
Как се познава мъжка или женска?
И аз съм се питал, защото един път в годината ходя да ловя пъстърва на "платено" специално за хайвера. Ходя в началото на декември и ловя на живи рибки, които сега си хващам и съхранявам в аквариум. Когато си хвърлят хайвера е лесно. Мъжките пускат мляко при откачането от куката, а женските изпускат хайверени зърна. Хубавото е обаче да може да се познават в предходен период, когато хайверът е готов, но още не е почнала да го хвърля пъстървата. Последният път хванах 16 бр едри пъстърви, като задържах само 4бр. Всичките бяха мъжки! До една! Това ме кара да мисля, че собственикът на водоема ги разпознава по някакъв начин и ги отделя, като на нас оставя да ловим мъжките.
Бих бил благодарен ако някой колега, специалист по пъстървите ме светне. От литературата знам, че мъжките са малко по-дребни от женските на еднаква възраст и оцветяването е по-ярко, но това на водоема е много трудно да го установиш. Та рибите не са на една възраст, оцветяването много зависи от водоема, където са израсли. А нашият арендатор, като е закупил риба от различни доставчици и я е изсипал на едно място, всичко се омесва и иди ги различавай, ако не им знаеш разликата .

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Smokey написа:Голям бой е паднало, на мъжката си и посинил окото!

Инак нал за тва пущих снимки бре Диканаров

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов