Как да си вържа кордата на телескопа???

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

kutsuzlia
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Как да си вържа кордата на телескопа???

Мнение от kutsuzlia »

здравейте! Извинявам се за глупавия въпрос, ама някой може ли да ми покаже как или да ми прати линк със схема как да си вържа влакното с плувката на върха на стария си текстолитов телескоп?Той е с твърд връх и без водачи съответно. :roll: Не е като новите с еластичната част на върха ами е на около 15год. , но искам да му вдъхна нов живот! :wink: .
-Кълве ти, кълве ти!!! Звънчето ти излетя направо!!!
-Абе да се лови сама като й е мерак толкоз...
:-D
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

:lol: Аз намотавам влакно 10 - 12м на дръжката на права тел 2-3мм залепена със лепенка, прекарва се през върха и така можеш да променяш дължината на влакното според нужното за момента :lol: Счупих го с един див шарко на Чукльово блато :wink:
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Николай Ангелов »

Потърси в рибарските магазини специални накрайници,които се залепват на върха на телескопа.Според мен,това е най-добрия вариант.
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

значи! ако върха ти е кух лесно, от магазина,накрайник, или ако не си бягал от час по трУдово!,. да си огънеш телчица като клуп ,или халка на ключодържател ,самоче с по дълги крачета и пъхаш в отвора на върха без лепене (физични закони го държат да не излезне). Аз ползвам ОРТОДОНТСКА тел дето се правят шини и чеенета тя е неръждавейка със страхотни качества, ползвам я и за вирбелите на блесни самоделки и извънземни монтажи дет сам си измислям!
Ако ти е плътен , взимаш от стара въдица предния водач или правиш предния номер с телта и го закрепваш с помоща на памучен конец,който го навиваш докато можеш да броиш или докато ти свърши конеца ,е гледай естетично да изглежда добре де ! и заливаш тъй направената бобина със КАНОКОНЛИТ! става да си Е-Е М-М-ТА! УСПЕХ :D
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
kalinanimal
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kalinanimal »

Вземаш си върха и отиваш с него в най близкия рибарски ,магазин питаш за конектори и си избираш размер според диаметъра.
Прибираш се у вас връщаш върха обратно и с моментно лепило си залепваш конектора .Може и да го пилнеш МАЛКО ако не влиза.
дай рибо рибо дай
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

И ако не ти се дава 2лв за конектор вземаш 3 см капронен конец и имаш2 варианта
Правиш 1 възел в единият му краи по възможност по голям слагаш 2см на върха и навиваш обикновен конец като го подлепяш с лепило или лак за нокти. На този 1см дето виси от върха с възела хващаш влакното с клюпче като възела не му дава да се изхлузва.
вторият начин е прегъваш капрон. конец на 2 поставяш двата му края от ляво и от дясно на върха навиваш обик. конец и подлепяш като оставяш до 1см да стърчи от върха на които връзваш влакното.

Дано си ме разбрал... :P
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Как ви идват такива сложнотии на ум?Не е ли най-просто и удобно с накрайник(конектор) :?: :!: :wink:
kutsuzlia
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kutsuzlia »

Николай Ангелов написа:Как ви идват такива сложнотии на ум?Не е ли най-просто и удобно с накрайник(конектор) :?: :!: :wink:
Ми дава акъл колегата как да спестим някой лев! :lol: За това благодаря за озивчивостта на всички! Ще пробвам първо с конектор и ако нещо не се получи ще свиркам да помагате пак! :wink:
kutsuzlia
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kutsuzlia »

old fox написа::lol: Аз намотавам влакно 10 - 12м на дръжката на права тел 2-3мм залепена със лепенка, прекарва се през върха и така можеш да променяш дължината на влакното според нужното за момента :lol: Счупих го с един див шарко на Чукльово блато :wink:
Това е супер интересно с възможността за променяне на дължината, ама не те разбрах нещо. Как така "на дръжката на права тел 2-3мм залепена със лепенка" - е тва не го разбирам точно. Сигурно си искал да напишеш нещо друго или не знам... :roll: Ще поясниш ли? :)
А, и забравих да поясня - не е кух върха на телескопа.
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

То хубаво - ще спестиш един-два лева,ама не виждам как ще си сменяш такъма.Всеки път ще трябва да правиш нов,а това не е най-приятната част от риболова...С конектор такъв проблем няма.Правиш си няколко различни такъмчета с различни плувки и ще може да си ги сменяш за секунди на водоема.Пробвай всичко и сам ще се обедиш,кое ще ти излезе най-добре.Предварително ти казвам,че ползваш ли веднъж конектор,ще забравиш за всички други "джаджи"(без да имам за цел да обидя някого).Но в крайна сметка всеки сам си решава.
Както и да е.Гледай да стане здраво,за да не ти се развали деня с някое изпуснато парче. :wink:
kutsuzlia
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kutsuzlia »

Да, за конектора съм съгласен.Аз мисля да си сложа такова дето е като карабинерче(чувал съм и теглич да му викат), точно за да може да се сменя лесно и бързо. Наистина не е най-приятната част от излета да сменяш плувки, тежести и куки.Тука си прав. :) На мен мисълта ми беше само за самия връх на пръта.Важното е, че разбрах и благодаря за отзивчивостта. :lol:
justINMAGGIE
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от justINMAGGIE »

нещо не разбрах както трябва вапроса на автора на темата ... ама ако става вапрос как да си навие кордата на телескопа ... според мен е идея и една ролка или примерно от конец за шиене ,като използвате целия конец си я взимате и навивате .. естествено пак ще се накъдри влакното но е по добре отколкото без него
Аватар
Щуката
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Щуката »

kutsuzlia написа:
old fox написа::lol: Аз намотавам влакно 10 - 12м на дръжката на права тел 2-3мм залепена със лепенка, прекарва се през върха и така можеш да променяш дължината на влакното според нужното за момента :lol: Счупих го с един див шарко на Чукльово блато :wink:
Това е супер интересно с възможността за променяне на дължината, ама не те разбрах нещо. Как така "на дръжката на права тел 2-3мм залепена със лепенка" - е тва не го разбирам точно. Сигурно си искал да напишеш нещо друго или не знам... :roll: Ще поясниш ли? :)
А, и забравих да поясня - не е кух върха на телескопа.
Старата лисица :D май има в предвид това
Червеното е въпросната тел и служи като макара,на която отмотаваш и навиваш "на ръка"(без никакъв механизъм) :wink:
Ако не е това нека лисицата да ме поправи
П.С. Това ми беше първата въдица и с нея съсипвах кефалите по Цибрица 8) но вече има многоооо алтернативи :wink:
kutsuzlia
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kutsuzlia »

хубаво ама моя телескоп няма водачи.
въпроса ми беше как да вържа влакното на голия връх на телескопа, но разбрах всично, за което благодаря на всички отзовали се! :mrgreen:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

az бях с накрайник на Копринка, но едно костурче ми го дръпна заедно с кордата и всичко останало, та беше интересно да ме гледате отстрани как мятам с блеснарката,да докопам кордата... :lol: Затова лепете добре:):):)
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”