Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Как да си вържа кордата на телескопа???
Модератор: emo vasilev
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Как да си вържа кордата на телескопа???
здравейте! Извинявам се за глупавия въпрос, ама някой може ли да ми покаже как или да ми прати линк със схема как да си вържа влакното с плувката на върха на стария си текстолитов телескоп?Той е с твърд връх и без водачи съответно.
Не е като новите с еластичната част на върха ами е на около 15год. , но искам да му вдъхна нов живот!
.

-Кълве ти, кълве ти!!! Звънчето ти излетя направо!!!
-Абе да се лови сама като й е мерак толкоз...

- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
значи! ако върха ти е кух лесно, от магазина,накрайник, или ако не си бягал от час по трУдово!,. да си огънеш телчица като клуп ,или халка на ключодържател ,самоче с по дълги крачета и пъхаш в отвора на върха без лепене (физични закони го държат да не излезне). Аз ползвам ОРТОДОНТСКА тел дето се правят шини и чеенета тя е неръждавейка със страхотни качества, ползвам я и за вирбелите на блесни самоделки и извънземни монтажи дет сам си измислям!
Ако ти е плътен , взимаш от стара въдица предния водач или правиш предния номер с телта и го закрепваш с помоща на памучен конец,който го навиваш докато можеш да броиш или докато ти свърши конеца ,е гледай естетично да изглежда добре де ! и заливаш тъй направената бобина със КАНОКОНЛИТ! става да си Е-Е М-М-ТА! УСПЕХ
Ако ти е плътен , взимаш от стара въдица предния водач или правиш предния номер с телта и го закрепваш с помоща на памучен конец,който го навиваш докато можеш да броиш или докато ти свърши конеца ,е гледай естетично да изглежда добре де ! и заливаш тъй направената бобина със КАНОКОНЛИТ! става да си Е-Е М-М-ТА! УСПЕХ

-
- вече хвърля и на тежко
- Skorpi
- сериозен играч
И ако не ти се дава 2лв за конектор вземаш 3 см капронен конец и имаш2 варианта
Правиш 1 възел в единият му краи по възможност по голям слагаш 2см на върха и навиваш обикновен конец като го подлепяш с лепило или лак за нокти. На този 1см дето виси от върха с възела хващаш влакното с клюпче като възела не му дава да се изхлузва.
вторият начин е прегъваш капрон. конец на 2 поставяш двата му края от ляво и от дясно на върха навиваш обик. конец и подлепяш като оставяш до 1см да стърчи от върха на които връзваш влакното.
Дано си ме разбрал...
Правиш 1 възел в единият му краи по възможност по голям слагаш 2см на върха и навиваш обикновен конец като го подлепяш с лепило или лак за нокти. На този 1см дето виси от върха с възела хващаш влакното с клюпче като възела не му дава да се изхлузва.
вторият начин е прегъваш капрон. конец на 2 поставяш двата му края от ляво и от дясно на върха навиваш обик. конец и подлепяш като оставяш до 1см да стърчи от върха на които връзваш влакното.
Дано си ме разбрал...

- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Ми дава акъл колегата как да спестим някой лев!Николай Ангелов написа:Как ви идват такива сложнотии на ум?Не е ли най-просто и удобно с накрайник(конектор)![]()
![]()

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Това е супер интересно с възможността за променяне на дължината, ама не те разбрах нещо. Как така "на дръжката на права тел 2-3мм залепена със лепенка" - е тва не го разбирам точно. Сигурно си искал да напишеш нещо друго или не знам...old fox написа:Аз намотавам влакно 10 - 12м на дръжката на права тел 2-3мм залепена със лепенка, прекарва се през върха и така можеш да променяш дължината на влакното според нужното за момента
Счупих го с един див шарко на Чукльово блато

А, и забравих да поясня - не е кух върха на телескопа.

- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
То хубаво - ще спестиш един-два лева,ама не виждам как ще си сменяш такъма.Всеки път ще трябва да правиш нов,а това не е най-приятната част от риболова...С конектор такъв проблем няма.Правиш си няколко различни такъмчета с различни плувки и ще може да си ги сменяш за секунди на водоема.Пробвай всичко и сам ще се обедиш,кое ще ти излезе най-добре.Предварително ти казвам,че ползваш ли веднъж конектор,ще забравиш за всички други "джаджи"(без да имам за цел да обидя някого).Но в крайна сметка всеки сам си решава.
Както и да е.Гледай да стане здраво,за да не ти се развали деня с някое изпуснато парче.
Както и да е.Гледай да стане здраво,за да не ти се развали деня с някое изпуснато парче.

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Да, за конектора съм съгласен.Аз мисля да си сложа такова дето е като карабинерче(чувал съм и теглич да му викат), точно за да може да се сменя лесно и бързо. Наистина не е най-приятната част от излета да сменяш плувки, тежести и куки.Тука си прав.
На мен мисълта ми беше само за самия връх на пръта.Важното е, че разбрах и благодаря за отзивчивостта. 

-
- новобранец
- Обратна връзка:
нещо не разбрах както трябва вапроса на автора на темата ... ама ако става вапрос как да си навие кордата на телескопа ... според мен е идея и една ролка или примерно от конец за шиене ,като използвате целия конец си я взимате и навивате .. естествено пак ще се накъдри влакното но е по добре отколкото без него
- Щуката
- новобранец
- Обратна връзка:
Старата лисицаkutsuzlia написа:Това е супер интересно с възможността за променяне на дължината, ама не те разбрах нещо. Как така "на дръжката на права тел 2-3мм залепена със лепенка" - е тва не го разбирам точно. Сигурно си искал да напишеш нещо друго или не знам...old fox написа:Аз намотавам влакно 10 - 12м на дръжката на права тел 2-3мм залепена със лепенка, прекарва се през върха и така можеш да променяш дължината на влакното според нужното за момента
Счупих го с един див шарко на Чукльово блато
Ще поясниш ли?
А, и забравих да поясня - не е кух върха на телескопа.

Червеното е въпросната тел и служи като макара,на която отмотаваш и навиваш "на ръка"(без никакъв механизъм)

Ако не е това нека лисицата да ме поправи
П.С. Това ми беше първата въдица и с нея съсипвах кефалите по Цибрица