Къде е рибата в Дунав

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Къде е рибата в Дунав

Мнение от Pedro »

Къде е рибата в Дунава ?
Дайте да разчепкаме този въпрос и да видим дали ще се
изясни със сигурност къде най-често обитава рибата в Дунав..къде да я
търсим.И хищници и мирни риби...Защо не " кълве " е друга тема.
Първо да си изясним къде е рибата.
Стотици, да не кажа хиляди риболовци всеки ден търпеливо са наклякали по брега в очакване нещо да "клъвне ".
Използват се най-различни техники, способи,стилове,захранки, стръв, хитрини...но резултатите са меко казано отчайващи на фона на навирените пръчки .
Сигурен съм че в Дунав има риба за целия китайски народ.
И е добре да знае човек, че там където е хвърлил..или хвърля, е най-вероятното място да има риба.
Защото сега аз съм хвърлил и ..другите около мене са ,ама дали във водата има риба ..даже и на 1 миля наоколо не се знае.
Рибарите са окупирали всички възможни места за достъп-това е ясно и го виждам от обиколките си из района на Русе..навъртял съм около 500 км над, в и под Русе (до 20 км) по всички възможни места за 1 месец.
Но риба не излиза (хваната риба) ако я приравним на глава от населението (риболовците).
50 човека за 1 ден я хванат 3-4 риби, я не.Даже и това им е много.
Говорим обаче за РИБИ според класацията за разрешеният размер на Дунав..а не за дребосъци.
Засичал съм някои с 1 кофа попчета и са много доволни.... и си личи че се имат за големи рибари.
...........................................................................................................
В сравнително по-бавното течение преди и след буните ли е ...или други подобни препятствия вдаващи се в реката ?
Навътре в дълбокото ли е ..талвега (фарватера) ?
Къде е например распера след евентуален сутрешен или вечерен " бой " траещ 10-15-20 минути.Къде е ?
Или бялата риба.
Циркулира ли нагоре-надолу...или се застоява на удобни за нея места..и КОИ са ТЕ ?
Дунав е със сравнително бързо течение за размерите си, и не тече само повърностния слой, а всичко до дъното (като знам какви тежести ми влачи и ги набива , изхвърля странично към брега).Рибата ако е навътре в талвега трябва да изразходва усилия да се задържи на едно място..(това иска енергия..калории..храна).
Даже и в сравнително "тихите" места си има течение, анафори - въртежи, влачене и т.н.
Ако пък се е набила на сравнително спокойни и дълбоки места - егати струпването на риба..и рай за хищниците.Това е по-вероятно през зимата.
Добре де - къде е дребосъка.А хвани с въдица уклей- с 50 човека съм говорил по реката-трудна работа викат
от няколко години с пръчка много, много рядко.И съм бил свидетел на такива ялови опити на различни места.
...........................................................................................................
Теории къде е рибата - МНОГО.И аз съм ги слушал и чел.Тоз тъй казал, онзи инак.Но каква е истината ?
Тука колегите със сонари имат ли наблюдения ?Не вярвам да ги е страх, че ще изловим рибата.
Въпроса къде се задържа през различните сезони на годината е ясен само в общи линии.
Като идеш да я търсиш - няма я...с малки изключения.
Кофти е да висиш , и във водата на миля наоколо да няма риба,защото си на шибано място.
А да я чакаш да дойде точно там ,точно когато ти си метнал, си е бошлаф работа.
Много ще ми е интересно да чуя:
1.Ние ли не сме където трябва.
2.Няма риба.
3.Или сме където трябва, има риба, но не кълве.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.По-горе не става дума за точните места като информация, а по принцип.
iliaka
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iliaka »

Риба има,и то излизат мрени по 1,5- 2кг.Незнам защо, но шарана не се обажда!
Аватар
Bai Xristo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Bai Xristo »

Педро, рибата е там където и е мястото-поне аз мисля така.По моите около над тридесет годишни наблюдения рибатта се влияе от рязкото покачване и спадане на водата, различните риби от температурата на водата и всички без изключение от атмосферното налягане :wink:
Преди известно време наши колеги споделиха за успешни излети около Ряхово и после един от тях ми сподели, че следващите почивни дни неможал да намери мяст да си метне въдиците :evil: На мен ми се случи същото-аз споделих за место около Попина и на следващия ден, познай-гъз до гъз :roll:
Най лошото е че има колеги които само четат и слухтят, нищо не пишат :twisted:
Мъжко д. един път се е-е :idea:
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Bai Xristo,
Никой не пита за точни места по брега - написал съм го за да няма
недоразумения...най отдолу.....P.S.
щуков дунавски
новобранец
новобранец

кьде е рибата в Дунав ?

Мнение от щуков дунавски »

Колеги,благодаря,че сьздадохте тази тема.За 1месец сме ходили 3 пьти в раиона на Оряхово преди Селановци всеки пьт за по 3-4 дни и ви казвам такьв гипс никога не е имало .Хвьрляли сме за какво ли не,на какво ли не и толкова слаби резултати на вьдица не е имало никога.Някакви епизодични УДАРЧЕТА от маломерни рибки,на блесни около брега НИЩО.Имам чуството,че рибата е изчезнала някьде.Следим редовно нивото вярно пада непрекьснато и вьопще не е нито постоянно нито никькво.Абе зле е положението.
Аватар
Бай Гого- Сиромаха
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Бай Гого- Сиромаха »

От петък до днес 12.30ч реката спадна с 50см. Резултат 3 бр распер от който единия около 2 кг и два по около 35-40 см. на клатушка.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Сега набързо да изразя мнение , че ме вълнува и мен много тази тема :D

Та рибата или поне едрите са около островите, в най големите драки и паднали дървета, Ями с бързо течение , едри камъни и голяма дълбочина.

Сега нямам време после ще пиша още :wink:
Аватар
dimitar_
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dimitar_ »

Хубава тема , наистина има много риба в реката , аз лично като отида на непознато място , винаги се оглеждам за "чаталите" на местните рибари , а и Иво направо каза кои са другите "белези" по които можем да си изберем добро местенце . Иначе много рядко по реката има места дето , хем да си разпънеш масата със столовете и хем да вадиш риба ... .
Пък и нали всеки знае , че "риба , къща няма"и в повечето случай късмета си казва думата , макар че най - малкото което се иска от човек е , да му се покажеш на "късмета" за да те уцели ... , отделно дето трябва и да направиш "гъдела" на рибата , нещо за хапване да и хвърлиш , теб дъжд и сняг да те навали , вятър да те одуха , колата да поблъскаш по черно и като се прибереш без риба да ти кажат "... ти си болен " , и си знаеш че е така , и не се сърдиш !!!
Просто причините поради които не хващаме риба са много , място , атмосферно налягане , сезони , луна ,стръв , обурудване , къръщина и още бог знае какви причини ... , та когато хванем нещо трябва да "хвърляме капите" от радост !
А "чара" на реката е в това , че никога не се знае кога , каква и колко голяма риба ще излезе , затова и всички се "мъкнем" там ... !!!
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

dimitar...цитат:
..А "чара" на реката е в това , че никога не се знае кога , каква и колко голяма риба ще излезе , затова и всички се "мъкнем" там ... !!!
В този цитат липсва ... КЪДЕ, къде да клечим бе мама му стара..??
По-точно къде да не клечим !
А иначе си много прав за останалото - особенно дето обичаме колата да ни е до гъза и т.н...

Ivak май има наблюдения ..има и сонар.И това което написа най ме устройва.
Защо ли пуснах тази тъпа тема - много и е сложен отговора.
За язовирите и по-малките реки нещата са доста предвидими,но Дунав си е загадка къде се мота рибата.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Pedro написа:dimitar...цитат:
..А "чара" на реката е в това , че никога не се знае кога , каква и колко голяма риба ще излезе , затова и всички се "мъкнем" там ... !!!
В този цитат липсва ... КЪДЕ, къде да клечим бе мама му стара..??
По-точно къде да не клечим !
А иначе си много прав за останалото - особенно дето обичаме колата да ни е до гъза и т.н...

Ivak май има наблюдения ..има и сонар.И това което написа най ме устройва.
Защо ли пуснах тази тъпа тема - много и е сложен отговора.
За язовирите и по-малките реки нещата са доста предвидими,но Дунав си е загадка къде се мота рибата.
Според мен пък въпроса е зададен доста некоректно. Не може отговора да е еднозначен за всички видове риби, за всички сезони, за всякакви нива на Реката и т.н. Или ако има някакъв отговор той би трябвало да е нещо от сорта: "Рибата е навсякъде" ;) :lol:
Ако пък върпоса е за конкретна риба, тогава трябва да се имат предвид начина й на живот, режима на хранене, навиците й, чувствителността й към метеорологичните и хидрологичните промени и т.н. и т.н. А след като сме отговорили на въпроса "Къде се намира (в момента)" трябва да отговорим и на въпроса "Къде се храни ( в момента)" съответната риба :wink: Защото все пак нас точно това ни интересува...
Та с две думи: иска ни се да има прости отговори на всичко, но в случая няма как. Нужно е на подобни въпроси да се гледа малко по-задълбочено и в конкретика и едва тогава е възможно да се получат смислени и ефективни решения :wink:

Така мисля аз... Поздрави :)
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

stefko,
Правилно мислиш.
Затова казах - отговора е сложен..даже и за отделни видове риба, щом става въпрос за Дунав.
И май всеки сам трябва да търси отговора съобразно ареала който наобикаля...и рибата която дебне.
Аватар
Божидар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Божидар »

Откъм Румъния брега и Дунава е по различен и винаги има многооооооооооооо румънци около Дунав мост и ловят добри рибоци :idea:
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Ако не е наплашена рибата и е достатъчно нагъсто , почти винаги можем да я накараме да кълве. Просто конкуренцията между отделните индивиди си свършва работа :wink:

За съжаление по нашия бряг на Дунав е доста наплашена, много бомби, много търмък зимата, и не малко мрежи. Румънските власти са доста по работливи и безцеремонни от нашите.

Примерно шарана се държи в брега на островите в падналите тополи и това в следствие на горните издевателсвта.

Рибата се движи постоянно в Дунав , но по едрите риби си мисля че са хранят на точно определени места :roll:

По мой наблюдения с падането на нивото рибата се мести на по дълбоки места близо до брега. При висока вода се пръсва и става труден риболова, поне аз нямам много успехи при таква и не обичам да ловя на такава. Ако рибата не е наплашена и мястото и осигурява по някакъв начин храна , няма да се измести дори и при рязко падане на водата :wink:. Имам два случая за ден да ми пада водата по около 40 см и рибата да си стой пред мен, без да съм захранвал :wink:

Та така , ходя си по проверени места с възможно най-малко присъствие на рибари. Ако не познавам местността , винаги заставам на дълбоко място с начупено дъно, със закачки или някакви препятствия. За мен е безмислено да се лови на дълги и равни брегове па макар и дълбоки, нали всички искаме да хванем рибата на живота си , а според мен там това няма как да се случи :wink: :roll:

Където се лови по интензивно рибата взема по трудно, където не по лесно и по често.
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Освен това, което каза Ивака и с което съм съгласен ще допълня:
- Най важното нещо в риболова е да си дълбоко убеден, че мястото, което си избрал държи риба, да запазиш хладнокръвие и да упорстваш. Ако не хванеш днес - утре ще хванеш.
- Да познаваш перфектно мястото си и околностите - къде са закачките, ямите, къде е стъпалото и часовете в които се храни. Това става с много наблюдение, клечане и капота.
И Педро, не си само ти който върти километри и харчи пари. Месечно не ми стигат 500 лв за бензин и 100 лв за куки, тежести и захранки, които реката си взема, а до офиса ми мога да отида за 10 мин пеш. И много колеги рибари са така - особено от София.
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

sestrata,
Твоето мнение е много точно...ама защо намесваш бензина и парите ??
То който се стиска за тях няма да обикаля упорито Дунав като нас.
Аз за километрите написах за да подчертая че съм упорствал доста, а не правя изводи от 2-3 излета- не за друго.
Е...кой колкото има и може да си позволи.
Иначе това което ти написа си е така.
Чувствам, че почвам да се озлобявам..когато не ми върви и ще стана още по-нападателен..
Ivak
Прочетох внимателно и второто ти мнение..бива-така е.
Хубаво е че нещо изкристализирва..синтезира се... и човек почва да се ориентира в Дунавската обстановка.
Ама си иска и доста ходене и личен опит..даже и капотата са полезни.
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”