КАК ДА СЕ ОРИЕНТИРАМЕ?

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Nedeltcho Delev

КАК ДА СЕ ОРИЕНТИРАМЕ?

Мнение от Nedeltcho Delev »

Много ми е интересно как ходите за риба във водоем в който има различни видове риба,например Марица или Дунав,и как се ориентилате точно към каъв вид риба да ловите.
Има ли значение вида на рибата как взема,например аз отивам за шаран на марица и се връщам капо а през целия ден е вървяло да кажем кефал или мряна.
Въпроса го задавам защото много пъти отивам за късо време и без информация и докато се ориентираш за специфичен риболов то времето си отишло.
Сигорно много от вас ще ми кажат-пробвай на всичко и каквото тръгне това хващай,но ако имате и други мнения мястото е тук
Аватар
КрасиПловдив
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от КрасиПловдив »

Според мен "ориентацията" трябва да е преди риболова.
Може ли например да си се подготвил за риболов на шаран......на Марица, щом я даде за пример....и изведнъж да решиш да пробваш алая!
Аз обмислям няколко дни преди това...Къде да ида...какво дава там...и в деня преди самия риболов се подготввям.
Подхранки, линии, проверка на такъмите...Всичко. И рано сутринта пойдьом :)
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

За късите ходения на риба например за 2-3 часа след работа не правя никаква подготовка взимам две въдици предварително направени монтажи единия на леко другия на тежко по една кутийка бели и торни и хляб... като отида на реката пробвам и което тръгне това е
Изображение
Аватар
Bai Xristo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Bai Xristo »

Аз когато тръгвам на риба се потготвям напълно за всякаква риба, пък каквото върви - обикновено ходя на Дунава - вадя торен и земен червей, купувам и бял в по-голямо количество да има и за захранка,нося и попово прасе ако намеря,жива рибка си ловя срачилото на място, задължително мамалига за шарановите и целия арсенал с който разполагам от желиза и воблери итам на място решавам-ловя каквото върви в момента. За времето никога не бива да се притесняваш :wink: Дано съм ти бил от полза :idea: Наслука :!: :!: :!:
БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:smt102 :smt102 :smt102 :smt102

Здравейте колеги,
знаете, че ловя 99% само на плувка. Не веднъж ми се е случвала подобна ситуация (предполагам и на вас): Отивам примерно на яз. Огняново. Целта на излета е едрата бабушка, която я има там. Подготвен съм перфектно - разнообразна стръв, добра захранка в големи количества и тн., пръв съм на гьола, избрал съм подходящо място и ги почвам. Рибата върви идеално, но след известно време до мене застават колеги, които започват да вадят костури над педя на рибе. Естествено имам подходящи въдици, но нямам рибета и умирам от яд. Случвало ми се е на този язовир и точно обратното - отивам за костур, но ядец, а колегите излавят мирната риба.
Въпреки всичко което написах дотук, моето мнение е, че трябва да правим излетите си целенасочено, в зависимост от информацията която имаме. За съжаление не можем да сме подготвени добре за всички видове риба в даден водоем. Затова трябва да сме готови за определен вид риба, и то по най-добрия начин. Останалото е Божа работа.
riibok
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от riibok »

Неделчо,моята ориентация е много тежка/в буквален и преносен смисъл/.Помъквам цялото снаряжение,като Бай Христо,купувам каквито има червеи,качамаци,захранки и т.н.,сякаш ще изловя всичката риба.Практикувам този метод дори когато тръгвам целенасочено за точно определен вид риба/например Щука/,въпреки хамалогията.Изключение правя само когато съм със спининга по по-близките водоеми.
Nedeltcho Delev

КрасиПловдив написа:Според мен "ориентацията" трябва да е преди риболова.
Може ли например да си се подготвил за риболов на шаран......на Марица, щом я даде за пример....и изведнъж да решиш да пробваш алая!
Аз обмислям няколко дни преди това...Къде да ида...какво дава там...и в деня преди самия риболов се подготввям.
И ето ти го проблема,точно за каквото си се подготвил не върви или информацията е с изминал срок на годност,и тогава как се ориентираме :?: :roll: :idea: на място.
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

Nedeltcho Delev написа:И ето ти го проблема,точно за каквото си се подготвил не върви или информацията е с изминал срок на годност,и тогава как се ориентираме.

:!: :!: :!: :!:

Колега Delev,
според мене при тази ситуация, би трябвало да се ориентираме към най-близката кръчма!
Nedeltcho Delev

Dedy написа:
Nedeltcho Delev написа:И ето ти го проблема,точно за каквото си се подготвил не върви или информацията е с изминал срок на годност,и тогава как се ориентираме.

:!: :!: :!: :!:

Колега Delev,
според мене при тази ситуация, би трябвало да се ориентираме към най-близката кръчма!
:roll: :roll: То колега Dedy това си е най-сигорно,но нали сме тръгнали да гоним михаля :wink: :wink:
Аватар
КрасиПловдив
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от КрасиПловдив »

Nedeltcho Delev написа:
КрасиПловдив написа:Според мен "ориентацията" трябва да е преди риболова.
И ето ти го проблема,точно за каквото си се подготвил не върви или информацията е с изминал срок на годност,и тогава как се ориентираме :?: :roll: :idea: на място.
Ами то това риболова, няма нищо сигурно! Гледната точка за практикуването на този спорт също е от голямо значение!
Някои отиват за месо...други отиват заради досега с природата...пък ако хвант, хванат....Има и трети вариант....този при който риболовеца се стреми към още по-добри резултати от предния път, но само от спортна гледна точка.
Ето например идва зимния перид, традиционния сезон за алая...скобара..речния риболов визирам. Приготвям се за него....и да валатясам, какво...да се ухапя ли :)
Некст тайм и тва е :)
Аватар
Big^Fish
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Big^Fish »

Ако става въпрос за 2-3 часа риболов,аз предпочитам спининга. :wink: Ако целенасочено съм решил да търся примерно по едра риба,изискваща много чакане(което не винаги е възнаградено),задължително нося и директния, да се занимавам с нещо все пак. :D Ако сме повече хора и чакаме за едро дълго време,в повечето случаи не издържам и забягвам нанякъде пак със спининга.Естествено има случай когато съм особено упорит само за един вид риба.Ама то всичко според случая.А подготовките винаги са наситени с много емоции предишния ден.То както имаше една приказка..."Да се гласиш за е..не си е половин е..не"... :lol: То затова често се случва да се надъхваме повече от необходимото и очакванията ни не винаги да се припокриват с реалността,но си заслужава дори и за малкото такива мигове,когато това се случва,а понякога дори ни изненадва с повече. :wink:
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Ами при мене има само два вида целенасочен риболов ( изключая през забраната на некой рибарник де ) . При единят вземам до седем кутишки ( около 200 воблера + още толкоз блесни ) отивам метам , обикалям а то кълве на муха :? При другият взимам около двеста муи различни типове отивам метам а то кълве основно на изкуственни примамки :? В двата случая капето гаранте :lol: :lol: :lol: Добре че как казва Краси - идва зимата , сезона на щуката та поне по-малко ама за сметка на това по-тежки примамки ще трябва да нося .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: КАК ДА СЕ ОРИЕНТИРАМЕ?

Мнение от sapuna »

Nedeltcho Delev написа:Много ми е интересно как ходите за риба във водоем в който има различни видове риба.................,и как се ориентирате точно какъв вид риба да ловите
Ей сегичка си влизам и гледам тема-точно описание на днешния ми излет!Бях си по село.Предположих,че ще ми остане малко време за риболов и си купих кутийка бял.Реката,на която съм отраснал ми е ясна още от километри.Застанах на моста.Водата кристална като сълза.Дълбочина около метър.Ятата скобар и мрена по около 50-60 бройки.Знах си,че на бял или торен няма да хвана нищо и сложих съвсем друга стръв за съвсем друга риба.За по малко от час извадих осем риби,като последната ми скъса куката при ваденето/моста е висок около 8 метра/ и си тръгнах!

Въпроси:
1.на каква стръв и
2.каква риба хванах днес г-н Делев?
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
joco

Мнение от joco »

sapuna1971 написа:
Nedeltcho Delev написа:Много ми е интересно как ходите за риба във водоем в който има различни видове риба.................,и как се ориентирате точно какъв вид риба да ловите
Ей сегичка си влизам и гледам тема-точно описание на днешния ми излет!Бях си по село.Предположих,че ще ми остане малко време за риболов и си купих кутийка бял.Реката,на която съм отраснал ми е ясна още от километри.Застанах на моста.Водата кристална като сълза.Дълбочина около метър.Ятата скобар и мрена по около 50-60 бройки.Знах си,че на бял или торен няма да хвана нищо и сложих съвсем друга стръв за съвсем друга риба.За по малко от час извадих осем риби,като последната ми скъса куката при ваденето/моста е висок около 8 метра/ и си тръгнах!

Въпроси:
1.на каква стръв и
На троха си гонил скобара-предполагам,или на царевица-кленове. :oops: А колкото до основния въпрос на темата-
имам един голям куфар,в който има всичко-от плувки 0,5гр.до 6гр.,ваглери,булда,2-3 пликчета изкуствени мухи,няколко воблерчета и блеснички,пружини,готови монтажи за топче,щукарски тапи,тройки и поводи,оловни тежести за дъно и куки от №18 до №2 :oops: ,плюс един калъф с четри въдици-леко,тежко,спининг,директен,макари с влакно-от 0,10 до 0,40,стойки-всякакви и задължително рачило. :oops: :shock:
Е,панаира е пълен,но освен него в тоя калъф(големичък и тежък е :D )има бурканче царевица,кус-кус,жито,изкуствен хайвер :oops: .
Аватар
КрасиПловдив
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от КрасиПловдив »

sapuna1971 написа:

Въпроси:
1.на каква стръв и

Неква мурмишка да не си вързал, бате ;)....Или зимна блесна...?
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”