Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

През зимата с воблери
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
През зимата с воблери
Понеже отказах силиконките и повече няма да пипна такова нещо
, а често като съм си в Русе имам само по 2-3 часа за риболов. Естествено времето е достатъчно само за спининг, и понеже не знам някой да е правил някакви редовни улови с блесни зимата ползвам само воблери.
И питам аз знаещите и можещите , какви воблери са ползвали с успех в зимни условия.
Аз съм доволен от тези тип Ратлин , на Рапала и един на Оунър Савой
стават за бавна и накъсана проводка и ловят.
Често ми се случва зимата да знам къде се е групирал хишника, да издава присъствието си а да не мога да го накарам да клъвне на изкуствено, докато на жива рибка си взема регулярно

И питам аз знаещите и можещите , какви воблери са ползвали с успех в зимни условия.
Аз съм доволен от тези тип Ратлин , на Рапала и един на Оунър Савой
стават за бавна и накъсана проводка и ловят.
Често ми се случва зимата да знам къде се е групирал хишника, да издава присъствието си а да не мога да го накарам да клъвне на изкуствено, докато на жива рибка си взема регулярно

Честно да си кажа колега.
Аз считам, че ограничаването от гледна точка на типове премамки, не е добра стратегия.
Силиконите са точно за студеното време.
Също през зимните месеци според мен е наложително да се води примамката по ниско (близо до дъното, естествено не във всички ситуации).
Това не може да се постигне с всички воблери.
Много малка част от тях притежават тези качества.
Аз давам такъв пример.
Щуката си се лови успешно на всякъкви воблери пред топлите месеци, но дойде ли зимата резултатите (ако изобщо ги има) са главно на тежки клатушки, водени бавно.
Е тук пък въпросът с пъстървате е съвсем друг, тя пък и воблерчета клйопа зиме.
До тези изводи съм стигнал на база на риболов главно на по-малки реки от Дунав и грешка винаги е възможна.
Аз считам, че ограничаването от гледна точка на типове премамки, не е добра стратегия.
Силиконите са точно за студеното време.
Също през зимните месеци според мен е наложително да се води примамката по ниско (близо до дъното, естествено не във всички ситуации).
Това не може да се постигне с всички воблери.
Много малка част от тях притежават тези качества.
Аз давам такъв пример.
Щуката си се лови успешно на всякъкви воблери пред топлите месеци, но дойде ли зимата резултатите (ако изобщо ги има) са главно на тежки клатушки, водени бавно.
Е тук пък въпросът с пъстървате е съвсем друг, тя пък и воблерчета клйопа зиме.
До тези изводи съм стигнал на база на риболов главно на по-малки реки от Дунав и грешка винаги е възможна.

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
- Big^Fish
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Иво,и аз тази седмица ще пробвам на всичко което ми дойде на ум като примамки и ще пиша за резултат,ако изобщо има такъв:)
Обекта е рака Тунджа в средното и течение.Разбрах,че рибата вече се е групирала и не иска да "бара" ама ние ще упортстваме.
Лорде,какви силикони смяташ,че са подходящи този сезон?
Обекта е рака Тунджа в средното и течение.Разбрах,че рибата вече се е групирала и не иска да "бара" ама ние ще упортстваме.

Лорде,какви силикони смяташ,че са подходящи този сезон?
Аз много много на силиконите не им разбирам.
Просто мяткам с такива които ме кефат на външен вид
Или ги използвам в съчетание с други примамки, за засилване на ефекта.
Шадовете почти съм ги изключил, което по горе съм казал, че не е съвсем правилно.
Много си падам по туйстери бели на цвят и по възможност двойни.
Иначе майстор на силиконите е Стефко.
Той може да даде наистина ценна и актуална информация.
Просто мяткам с такива които ме кефат на външен вид

Или ги използвам в съчетание с други примамки, за засилване на ефекта.
Шадовете почти съм ги изключил, което по горе съм казал, че не е съвсем правилно.
Много си падам по туйстери бели на цвят и по възможност двойни.
Иначе майстор на силиконите е Стефко.
Той може да даде наистина ценна и актуална информация.

- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Тва за тежките клатушки съм чувал,че е вярно.Аз съм приготвил за сега две-три.Едната е имитация на уклей,разделена надлъжно на две,като едната част е със стикер,а другата е релефна и боядисана в черно+3D eye.Сега и направих няколко вдлъбнатинки в задната част и една дупка от едната страна.
Втората е силно огъната,златиста,релефна от едната страна,по-къса от първата,но и двете са по 25гр.Също направих с дрелката ямки по гърба с цел засилване на вибрациите,но дали ще действат-незнам.Третата и четвъртата от горе-надолу на снимката.Другите дрънкулки са част от арсенала,ама част от тази част вече е заменена с друга,поради огромните клони и камени,които кълват,когао се води прекалено близо до дъното.

Втората е силно огъната,златиста,релефна от едната страна,по-къса от първата,но и двете са по 25гр.Също направих с дрелката ямки по гърба с цел засилване на вибрациите,но дали ще действат-незнам.Третата и четвъртата от горе-надолу на снимката.Другите дрънкулки са част от арсенала,ама част от тази част вече е заменена с друга,поради огромните клони и камени,които кълват,когао се води прекалено близо до дъното.

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
Лови
В Тихият океан може и да лови
От показаните по-горе блесни аз си харесах тази златистата, която споменаваш, че си "гравирал".
Мисля, че тя е добра за риболов през зимните месеци.
Пък и не само през зимните.
Ако споделиш и каква е точно, направо ще изхвърча от радост (на реката).

В Тихият океан може и да лови

От показаните по-горе блесни аз си харесах тази златистата, която споменаваш, че си "гравирал".
Мисля, че тя е добра за риболов през зимните месеци.
Пък и не само през зимните.
Ако споделиш и каква е точно, направо ще изхвърча от радост (на реката).

- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Видях я в магазина,харесах я и я купих.Не съм питал за марка,модел,или нещо от сорта.Сега като обърнах внимание на гърба има издълбан надпис с нещо като лого- BEST FISHING.Виж на снимката долу в ляво въртящите блесни и по-точно блесничката,която е под №4 Джаксън.Бяла с камбанка,№1,на гърба на листенцето има същия надпис и лого.На Янтра убивах кефала с нея и за щастие все още е при мен.
Дано и клатушката да се разпише. 

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Стига бе не съм се покрил , но някой хора сме студенти и трябва да пием от време на време
Питането ми беше за воблери и евентуално за блесни. Просто за мен е абсолютно невъзможно да хвана риба на силикон. Доста воблери могат да се водят по дъното и според абсл/тно непрофесионалното ми мнение имат по голям шанс за трофеен улов т силикона
П.П. Лорде за силикона шитай Кърцата има един тунингован дето им такова мамата на шуките навсякъде. Но да вземеш да почерпиш че пак ще ме псува заради многото ЛС

Питането ми беше за воблери и евентуално за блесни. Просто за мен е абсолютно невъзможно да хвана риба на силикон. Доста воблери могат да се водят по дъното и според абсл/тно непрофесионалното ми мнение имат по голям шанс за трофеен улов т силикона

П.П. Лорде за силикона шитай Кърцата има един тунингован дето им такова мамата на шуките навсякъде. Но да вземеш да почерпиш че пак ще ме псува заради многото ЛС
Темата е интересна и с радост бих прочел някакви идеи за използване на воблери през зимата в Дунавски условия
Аз лично съм на мнение, че за този сезон воблерите са може би най-лошия избор, заедно с въртележките (говоря главно за Дунав). Проблемът идва от там, че рибата се изтегля на значителна дистанция от брега, като същевременно избира дълбоки места със сравнително по-висока и по-постоянна температура на водата. В подобни условия не виждам кой воблер би се справил, та дори бил той Ратлин или CD
Затова всичко що е воблер съм го извадил вече от торбата и отлежава в гардероба в очакване на следващата пролет
На бойна нога са само силиконите и тук там някоя заблудена клатушка
Понеже се появи върпос кои силикони са подходящи: ами май всички
Шадове, тустери, туистер-шадове, "туби"...
Ако в събота не ме удави дъжда, мисля да се отдам изцяло на тестове с джиговете и ще рапортувам за успешните варианти. В случай, че има успехи Ъф Корс

Поздрави

Аз лично съм на мнение, че за този сезон воблерите са може би най-лошия избор, заедно с въртележките (говоря главно за Дунав). Проблемът идва от там, че рибата се изтегля на значителна дистанция от брега, като същевременно избира дълбоки места със сравнително по-висока и по-постоянна температура на водата. В подобни условия не виждам кой воблер би се справил, та дори бил той Ратлин или CD

Затова всичко що е воблер съм го извадил вече от торбата и отлежава в гардероба в очакване на следващата пролет

Понеже се появи върпос кои силикони са подходящи: ами май всички

Ако в събота не ме удави дъжда, мисля да се отдам изцяло на тестове с джиговете и ще рапортувам за успешните варианти. В случай, че има успехи Ъф Корс

Поздрави

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Или аз съм пълен инвалид или просто рибите покрай мен мразат силикона.
Както казва Ивака, няма хващане на риба с това животно силикона, бях ги отписал още преди години, но тая есен реших да пробвам пак и пак капота, колкото искаш
Дайте акъл как ги водите тие животни и кво ги правите, че рибата ги яде
Говоря основно за костур
Както казва Ивака, няма хващане на риба с това животно силикона, бях ги отписал още преди години, но тая есен реших да пробвам пак и пак капота, колкото искаш

Дайте акъл как ги водите тие животни и кво ги правите, че рибата ги яде

Говоря основно за костур
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Хм, костурът и за мен засега е загадкаchirusa_bg написа:Или аз съм пълен инвалид или просто рибите покрай мен мразат силикона.
Както казва Ивака, няма хващане на риба с това животно силикона, бях ги отписал още преди години, но тая есен реших да пробвам пак и пак капота, колкото искаш![]()
Дайте акъл как ги водите тие животни и кво ги правите, че рибата ги яде![]()
Говоря основно за костур

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!