Морунаш или лупавец?

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Морунаш или лупавец?

Мнение от rumci »

Това е една от най-често срещаните риби по река Велека-преди вливането и в черно море.
Изображение

Изображение

Въпросът ми - морунаш или лупавец е тази риба.
seefeel
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от seefeel »

Лупавец :idea: :smt023
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

Колегата seefeel е прав това е Лупавец мурунажа е доста по дребен,а и има доста разлики между двата вида!
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
MIR4EV
ще става разбирач
ще става разбирач

поэтсос

Мнение от MIR4EV »

морунажа е по дребен ли- няма такова нещо ли4но съм виждал/но не и хващал/рибета по 1-1.5кг на река искър по долното и те4ение :wink:
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

И двата вида риба достигат до тегло 2 - 3 кг.
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Re: Морунаш или лупавец?

Мнение от Trias »

rumci1974 написа:Това е една от най-често срещаните риби по река Велека-преди вливането и в черно море.
Изображение

Изображение

Въпросът ми - морунаш или лупавец е тази риба.
А де ? Страхотен въпрос ! :shock: Чакам с нетърпение мненията на всички останали :D

Лупавец, ама от вида Rutilus Frisii , а не лупавец =речно кефалче=местното наименовение на клена! Или става дума за по-едрия морунаш от Велека-стръв жито и царевица?

МОРУНАШ :!:
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

Не знам дали е Лупавец,но с гаранция не е морунаж :!:
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Trias »

bkd написа:Не знам дали е Лупавец,но с гаранция не е морунаж :!:
:D А на мене , ако някой ми гарантира , че това на снимката може да порастне до 10-12 кг ще заява категорично , че става дума за Лупавеца- риба , която е в Червената книга за изчезващи или изчезнали видове в България ! И понеже едва ли някой е улавял такъв екземпляр скоро на въдица , смело заявявам , че рибата на снимката се нарича морунаш от Велека!....Във Велека има два вида морунаш : Единия вид е т.н. малък морунаш ,който се лови наред с уклея на бял чевей и на жито , да речем ,и освен , че е дребен /100-400 гр / ,тялото му е странично сплеснато . Големият морунаш , който е на снимката е ендемичен вид за южните ни реки , които се вливат в Черно море и кълве предимно на жито,царевица и хляб. Тялото му е закръглено , а не странично-сплеснато,както при малкия морунаш .Достига до 3-4 кг и повече , но не се превръща в Лупавец и не става 10кг !
Ако обаче тази риба на снимката се окаже истински Лупавец Rutilus Frisii ,а не ендемичен морунаш , то аз требва да съм станал голям бракониер_специалист по улова им ! :oops:....
и само да добавя още нещо с риск да ви писна .... моля да се прави разлика между наименованието ЛУПАВЕЦ на местен и на ихтиологичен език ! Рибата , която кълве на блесна и мухи се нарича речен кефал /не че не яде жито/, и по поречието на Велека пак и викат лупавец ,но няма нищо общо с големия морунаш на снимката на колегата или пък на изчезващия вид Лупавец от Червената книга /от вида на бабушките,а не от вида на кленовете/ ! 8)

Аре чао ! Време ми е да си ода на село :!: :D
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Последно промяна от barutchiata © на Пон Дек 03, 2007 7:28 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Trias »

barutchiata написа:Четете и сравнявайте. :!: :!: :!: :wink:
:lol:
За да е напълно ясно , ако може и снимки на морунаш - Vimba vimba !
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

даже няма да гледам на никой снимките и данните за вимба/вимба....не е МОРУНАШ-с ШШ,моля запомнете ,а и така..морунаШШа става и до неколко кила,ай стига глупости,моля?лично аз сьм хващал 1,800-правете си сметка,ок?чувал сьм за до 2,800 по Бьлгария,ама мнеам доказателства..наслука :lol:
Последно промяна от Бат Мирче-5кила на Чет Ное 29, 2007 9:26 am, променено общо 1 път.
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Trias »

МорунаШ или МорунаЖ ? Защото като морунаШ го пишат по книгите,нищо че морунаЖ , на някои им звучи по-правилно граматически !

А да ...., кво е това рибе на аватарчето ми ? Редовно се лови във Велека и е много досадно . Не е ни морунаш/Ж/ , ни лупавец , ни речен кефал :!: :?: :D
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Снимката не е много ясна, но почти на 100% това е пръскач.
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Trias »

rumci1974 написа:Снимката не е много ясна, но почти на 100% това е пръскач.
:D Пръскач , Говедарка , Долчинка и др. в реките Велека и Караагач :D А що е по - зеленичко от същия вид разспространен в Камчия / там го знаят като камчийска говедарка и е същото , но по-сребристо /? А по цялата останала част на страната , ако се съди по по синонимите това би трябвало да се нарича Блескавец , Беловар , Пръскач или просто казано Alburnoides Bipunctatus :D :roll: Да ама не ми мяза на беловар ....мисля , че видовете риби по Велека са ендемични , та дори и уклейката там се нарича уклей / бряна / :idea:
Сега вече хич не ми е чудно що народа там за улеснение, с изключение на шарана ,каракудата ,морските кефали и попчетата в реката, вика на всичката друга риба с общото наименование белица! :shock:
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Trias написа:
barutchiata написа:Четете и сравнявайте. :!: :!: :!: :wink:
:lol:
За да е напълно ясно , ако може и снимки на морунаш - Vimba vimba !

http://images.google.bg/imgres?imgurl=h ... =130&prev=

Изображение

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”