Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Никулденски шаран
Модератор: sapuna
-
- ще става разбирач
- Мнения: 375
- Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 2:56 pm
- Местоположение: Пловдив
- Обратна връзка:
Никулденски шаран
Тук ще ви споделя как приготвих вчера шарана за Никулден!
По една елементарна и указа се доста успешна рецепта.
Сглобих я след като четох доста рецепти из нета като съм се водил единствено от това шарана да стане възможно най малко тлъст.
Шарана който купих(
срам за всеки рибар) беше гол - защото бяха останали само три броики и все такива,с живо тегло 2,100кг.
Което автоматично предполага че ще е тлъст! ето го и него

И така изчистената и измита риба я осолих,като така престоя около 1,5 ч.
Продукти за плънката:
4-5 големи глави кромид-лук -> около 0,5 кг.
Моркови аз сложих един голям, но които ги обича може и повечко! ситно нарязани.
И домати 4-5 бр. по едри или доматен сок около 0,5 л.
Тук показаната рецепта е направена със 4бр.но доста едри прясни домата.
И естествено лимон.
Лука се нарязва на не много ситно -големината на резенчетата да са колкото глава от балучка.
След което лука се задушава с олио но колкото е възможно по малко(рибата е доста тлъста) във дълбок тиган заедно с морковите, слагат се и доматите да се посварят ,като се внимава да не изври всичкия сок на доматите защото ще ни е нужен при печенето на рибата, сол на вкус.
А да не забравя оставаме си един домат за да извадим от него резенчета с които ще покрием рибата за да не прегори отгоре
Аз слагам подправките във плънката след като я сваля от котлона, по този начин запазвам аромата им за да може да го отдадат после на рибата при печенето.
Подправки
Дафинов лист
Бахар
Черен пипер на зърна
Дивесил
От всичко това на вкус
Рибата се намазва обилно с лимон,даже ще видите парчето с което мазах шарана го оставих в тавата.
След това се пълни а остатъка от плънката се оставя в тавата
Разчитах на лимона и доматите да не позволят да се усеща тлъст вкус.
Тавата не съм я мазал с олио даже стиснах малко лимон в нея преди да сложа рибата.
Напълнената риба изглеждаше така:

Сега тук някои по наблюдателни ще забележат че има и не задушен лук в тавата - оставих си малко суров лук като сложих от него в рибата и отсрани за да обира тлъстото но няма нужда чак толкова.
Тавата я завих с готварско фолио и пеках на 250градуса около 1,5 ч.
след което махнах фолиото и оставих около 0,5ч.да се запече и да изври излишната вода която е пуснала рибата
резултата беше това :

От там насетне няма да ви разправям!
По една елементарна и указа се доста успешна рецепта.
Сглобих я след като четох доста рецепти из нета като съм се водил единствено от това шарана да стане възможно най малко тлъст.
Шарана който купих(

Което автоматично предполага че ще е тлъст! ето го и него

И така изчистената и измита риба я осолих,като така престоя около 1,5 ч.
Продукти за плънката:
4-5 големи глави кромид-лук -> около 0,5 кг.
Моркови аз сложих един голям, но които ги обича може и повечко! ситно нарязани.
И домати 4-5 бр. по едри или доматен сок около 0,5 л.
Тук показаната рецепта е направена със 4бр.но доста едри прясни домата.
И естествено лимон.
Лука се нарязва на не много ситно -големината на резенчетата да са колкото глава от балучка.
След което лука се задушава с олио но колкото е възможно по малко(рибата е доста тлъста) във дълбок тиган заедно с морковите, слагат се и доматите да се посварят ,като се внимава да не изври всичкия сок на доматите защото ще ни е нужен при печенето на рибата, сол на вкус.
А да не забравя оставаме си един домат за да извадим от него резенчета с които ще покрием рибата за да не прегори отгоре
Аз слагам подправките във плънката след като я сваля от котлона, по този начин запазвам аромата им за да може да го отдадат после на рибата при печенето.
Подправки
Дафинов лист
Бахар
Черен пипер на зърна
Дивесил
От всичко това на вкус
Рибата се намазва обилно с лимон,даже ще видите парчето с което мазах шарана го оставих в тавата.
След това се пълни а остатъка от плънката се оставя в тавата
Разчитах на лимона и доматите да не позволят да се усеща тлъст вкус.
Тавата не съм я мазал с олио даже стиснах малко лимон в нея преди да сложа рибата.
Напълнената риба изглеждаше така:

Сега тук някои по наблюдателни ще забележат че има и не задушен лук в тавата - оставих си малко суров лук като сложих от него в рибата и отсрани за да обира тлъстото но няма нужда чак толкова.
Тавата я завих с готварско фолио и пеках на 250градуса около 1,5 ч.
след което махнах фолиото и оставих около 0,5ч.да се запече и да изври излишната вода която е пуснала рибата
резултата беше това :

От там насетне няма да ви разправям!