Никулденски шаран

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
veso
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 375
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 2:56 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Никулденски шаран

Мнение от veso »

Тук ще ви споделя как приготвих вчера шарана за Никулден!
По една елементарна и указа се доста успешна рецепта.

Сглобих я след като четох доста рецепти из нета като съм се водил единствено от това шарана да стане възможно най малко тлъст.

Шарана който купих( :oops: срам за всеки рибар) беше гол - защото бяха останали само три броики и все такива,с живо тегло 2,100кг.
Което автоматично предполага че ще е тлъст! ето го и него
Изображение

И така изчистената и измита риба я осолих,като така престоя около 1,5 ч.
Продукти за плънката:
4-5 големи глави кромид-лук -> около 0,5 кг.
Моркови аз сложих един голям, но които ги обича може и повечко! ситно нарязани.
И домати 4-5 бр. по едри или доматен сок около 0,5 л.
Тук показаната рецепта е направена със 4бр.но доста едри прясни домата.

И естествено лимон.

Лука се нарязва на не много ситно -големината на резенчетата да са колкото глава от балучка.

След което лука се задушава с олио но колкото е възможно по малко(рибата е доста тлъста) във дълбок тиган заедно с морковите, слагат се и доматите да се посварят ,като се внимава да не изври всичкия сок на доматите защото ще ни е нужен при печенето на рибата, сол на вкус.

А да не забравя оставаме си един домат за да извадим от него резенчета с които ще покрием рибата за да не прегори отгоре

Аз слагам подправките във плънката след като я сваля от котлона, по този начин запазвам аромата им за да може да го отдадат после на рибата при печенето.

Подправки
Дафинов лист
Бахар
Черен пипер на зърна
Дивесил
От всичко това на вкус

Рибата се намазва обилно с лимон,даже ще видите парчето с което мазах шарана го оставих в тавата.
След това се пълни а остатъка от плънката се оставя в тавата

Разчитах на лимона и доматите да не позволят да се усеща тлъст вкус.
Тавата не съм я мазал с олио даже стиснах малко лимон в нея преди да сложа рибата.

Напълнената риба изглеждаше така:
Изображение

Сега тук някои по наблюдателни ще забележат че има и не задушен лук в тавата - оставих си малко суров лук като сложих от него в рибата и отсрани за да обира тлъстото но няма нужда чак толкова.

Тавата я завих с готварско фолио и пеках на 250градуса около 1,5 ч.
след което махнах фолиото и оставих около 0,5ч.да се запече и да изври излишната вода която е пуснала рибата
резултата беше това :
Изображение

От там насетне няма да ви разправям!
Венци ®
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1192
Регистриран на: Съб Май 12, 2007 8:19 pm

Мнение от Венци ® »

Изглежда вкусно!!!!
И СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ.......
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Veso,само една забележка имам към подредбата ти!
Никога не оставяй този нож на покривката-пъпките по дръжката влизат в някаква реакция с покритието и яко аргасват! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
veso
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 375
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 2:56 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от veso »

sapuna1971 написа:Никога не оставяй този нож на покривката-пъпките по дръжката влизат в някаква реакция с покритието и яко аргасват! :wink:
Може ли по подробно за реакцията че нещо не схващам ?
Аватар
SILVESTER
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 410
Регистриран на: Сря Юни 21, 2006 1:05 pm
Местоположение: Варна

Мнение от SILVESTER »

А аз приготвих ето това по рецепта на Сапуна
и беше доста вкусно :lol:

Изображение
... Изобщо не ме интересува кой е баща ти! Докато аз ловя риба, никой няма да ходи по водата.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

veso написа:Може ли по подробно за реакцията че нещо не схващам ?
Ако този нож го оставиш двадесетина минути в/у покривка от мушама,то пъпчиците по дръжката му се отличават/оцветяват покривката/ и неможеш я почисти по никакъв начин! :wink:

За това говоря:/сори за качеството,но набързо с веб камерката/

Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
veso
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 375
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 2:56 pm
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Мнение от veso »

:idea: Ясно :wink:
то ча са ефтини боклуци ясно ,но незнаех че са пък чак толокова.





SILVESTER Много добре изглежда, ще пробвам и аз да я направя следващия път.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”