Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Захранване с топчета в Дунав?
Модератор: sapuna
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Захранване с топчета в Дунав?
Първо да обясня обстановката и целта пък после ще питам.
Мястото което смятам да захранвам е дълбок анафор с обратно течние и плитчини в близост, разбира се захраненото петно ще бъде в плитчините който са в непосредствена близост. Течението е силно(не прекалено), дъното е почти чисто от всякакви препятствия, редки струпвания от едри камъни. Плитчините са под анафора.
Понеже шарана там взема най-добре (а може би и само
) на качамак, смятам топчетата да са почти на 100 процента само от царевично брашно + яйца и малко аромат и боя. С малко варене за да станат потъващи. Не съществува опция за смяна на сместа , само за подобряването и.
Досега съм ги ловил доста успешно на други методи, но имах доста откачени и изправена кука 1 номер Оунър
, и затова сменям тактиката.
Сега започвам с въпросите.
1. Ще станат ли достатъчно тежки за да потъват бързо топчетата от тази смес.
2. Как да захраня за да не разтеглям петното повече от 15-тина метра.
Разполагам с лодка
3.Какъв монтаж да използвам с плуващо или потъващо топче и какви са точно монтажите за топче на река.
4. Какъв размер топчета да правя , като най-често ловените шарани там са 1-2кг, но целта ми са по-големите който ги има със сигурност.
5.С какво количество трябва да се захранва сутрин и вечер, 5-10 кг
Благодаря на всички отзовали се
Мястото което смятам да захранвам е дълбок анафор с обратно течние и плитчини в близост, разбира се захраненото петно ще бъде в плитчините който са в непосредствена близост. Течението е силно(не прекалено), дъното е почти чисто от всякакви препятствия, редки струпвания от едри камъни. Плитчините са под анафора.
Понеже шарана там взема най-добре (а може би и само

Досега съм ги ловил доста успешно на други методи, но имах доста откачени и изправена кука 1 номер Оунър

Разполагам с лодка
3.Какъв монтаж да използвам с плуващо или потъващо топче и какви са точно монтажите за топче на река.
4. Какъв размер топчета да правя , като най-често ловените шарани там са 1-2кг, но целта ми са по-големите който ги има със сигурност.
5.С какво количество трябва да се захранва сутрин и вечер, 5-10 кг

Re: Захранване с топчета в Дунав?
Хмм... изправена кука №1Ivak написа:
имах доста откачени и изправена кука 1 номер Оунър![]()
Разполагам с лодка
5.С какво количество трябва да се захранва сутрин и вечер, 5-10 кг![]()

Сега по въпросите:
1.Незнам при какви условия се приготвят потъващите и pup-up топчетата, но не виждам причина, ако са потъващи да плуват-не ми се вярва течението да ги отнесе толкова бързо.
2.Щом имаш лодка проблема е решен, а да имаш PV-торбички- с тях стръвта най-добре ще се задържи на едно място за дълго време.
3.Комбинирай стръвта-поне 1 пръчка да има на плаващо топче, за точно определен монтаж за река незнам-само плоска тежест, а иначе стандартен монтаж на косъм.
4.Големината на топчетата би трябвало да е между 10 и 15мм.- не съм запознат много може и да е много- тук най-добре ти прецени.
5.Сега е студено и незнам дали шарана е активен през нощта, но винаги очаквай всичко и разчитай главно на удар през деня, затова храни повече денем.
Успех и да пишеш за резултата

Забавлявам се и си живея, а за теб оставам само Фикс идея!
Ако прочетеш статиите на Леон Хугендийк /един от малкото големи шаранджии, които ловят активно на реки/ ще намериш много отговори относно захранване, монтажи и въобще цялата техника и тактика за речен риболов на шаран. Тук:
http://www.sportfishing.com.ua/
ги има, но са на руски.
http://www.sportfishing.com.ua/
ги има, но са на руски.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Сайта е много добър!До сега не го бях посещавал и съм доволен!
И все пак,почти всичко изписано там е всеизвестно!Относно захранването намерих само предложение за големина на петното: 150-180 метра.Явно течението го изисква.
Иваче,бая има да търкаляш,че да покриеш такава площ!
Другият вариант е нещо такова:

или използването на ПВА конец за направа на верижка или ланче:

И все пак,почти всичко изписано там е всеизвестно!Относно захранването намерих само предложение за големина на петното: 150-180 метра.Явно течението го изисква.
Иваче,бая има да търкаляш,че да покриеш такава площ!

Подготовка места рыбалки и общий подход
Предполагалась следующая тактика прикармливания и ловли на каждом месте:
* Вторник: прикормить твердыми, как камень, бойлами диаметром 25 мм (около 10 кг) участок шириной 270 м посреди реки.
* Четверг: прикормить бойлами участок шириной 180 м (около 5 кг).
* Пятница: прикормить бойлами участок шириной 140 м в слегка диагональном направлении.
* Суббота и воскресенье: ловить только в светлое время суток и только с легкой прикормкой вблизи насадок.
* Среда следующей недели: опять прикормить бойлами участок шириной 180 м (около 5 кг).
* Пятница: снова прикормить бойлами участок шириной 140 м в слегка диагональном направлении.
* Суббота и воскресенье: ловить таким же образом, как в первый уикенд.
Другият вариант е нещо такова:

или използването на ПВА конец за направа на верижка или ланче:

Последно промяна от sapuna на Пон Дек 31, 2007 3:48 pm, променено общо 1 път.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Много благодаря за идейте, взе да ми се избистря в главата нещо като тактика.
Захранването ще стане с лодката една ПВА -торба с голям камък и топчетата вътре, и така няколко пъти, поне ще са всички в една точка отначало.
Само не ми стана ясно защо трябва да е толкова голямо петното, който са написали руснаците.
При положение че колкото и въдици да мятам там, винаги само две работят и то в една и съща точка
Захранването ще стане с лодката една ПВА -торба с голям камък и топчетата вътре, и така няколко пъти, поне ще са всички в една точка отначало.
Само не ми стана ясно защо трябва да е толкова голямо петното, който са написали руснаците.
При положение че колкото и въдици да мятам там, винаги само две работят и то в една и съща точка

-
- и господ не е толокова добър
Незнам как ще ги задържите тези топчета на едно място с пва,при положение,че течението отнася 100гр.олово.Ивчо пробвал съм много видове,понеже на теца ловя на същото силно течение.Единственото спасение е кал,глина с топчета вътре и се прави на дебели питки и голе поне 15см диаметър и 10см дебели.Може да сложиш и хубава ароматна захранка в глината,при отмиването прави хубава пътека.А за да си сигурен,че захранката ще е до стръвта,оловото го вкарваш в питата кал,хем става по тежко.
колега аз риболувам изцяло на река Дунав захравам с хранилка която я пускам с лодка като опре на дънато тя се отваря и прави петно 10-30м а то се регулира от самото и вадене колко по бързо толко по-голямо петно а колко до самата хранилка е много елементарна и безотказна и е с размер колкото пощенска кутия и побира 6кг захранка
колега да определено но има и много недостатаци в захранването с топки например в неиното набавяне в правенето на топките и накрая това е мое мнение че нее подходящо да се захранва там кадето е само чакъл или пясък поне се гмуркам и имам малко престава за колко време се се разпада една добре направена топка и как седи долу на дънато за тинесто дъно става но там по принцип е с слабо течение и не е необходимо топки
приятелю не искам да се заяждам но по всичко личи че кои знае и не знае дава мнения и мисли че знае от всичко но на теб ти обяснявям нагледно да ти стане ясно за питки или топки защото аз толко кал и глина сам омесил по реката че са ми пожълтели ноктите на ръцете за тава ако захранваш по голямя площ би трябвало да правиш топки които се стискат добре за да не се разпаднат до дъното които след това се сплескват да не се търкалят а туртичките са доста по големшки и се месят в кофа и се пресоват с ръка в нея след което тя не се разпада при хвърлянето и пътуването до дъното но тя скъпи не захранва голямя площ и трудно ще я оцелиш при течение на водата за това ще трябва да хвърлиш повечко за това аз захранвам с хранилката а неината мостра в умален размер ще намери при някои щекар нямя по добро от нея от личен опит говоря не празни думи помисли малко