Риболов от лодка

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

snegk
и господ не е толокова добър

Риболов от лодка

Мнение от snegk »

Искам да пусна тая тема за да разберем как и какво може да се хваща от лодка.Исключвам риболова на сом и тролинг.Говоря за плувка и евентоално на спининг.Споделете начини,тънкости,захранки и други дребни детайли които са много важни по-някой път.Мисля,че темата ще е полезна на всички.Аз лично нямам опит,надявам се да науча нещо ново.
Благодаря предварително.
Аватар
nasco2
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от nasco2 »

Едва ли ще съм ти полезен но да си кажа за какво използвам мойта.

Най - напред обхождам водоема със сонара да остановя дълбочини закачки и рибата къде е все пак.

След това я ползвам да внеса шамандура и да захраня около нея.

Следва внасяне на въдици.

И евентуално с една плувка се връзвам за някое стърчащо дърво или зад тръстиките далеч за достъп от брега като се надявам рибата там да не е толкова наплашена. Иначе за захранка използвам същото което и от брега аз поне нямам по специални тактики в това отношение. Темата е интересна ще я следя. Покраи Илийката и аз да науча нещо.
Аватар
alcora
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от alcora »

обикновенно есента от лодка търсим едрия костур на рибка !
захранки и тънкости няма просто трябва да се намери рибата :))
много хубав риболов става с дииректен ! завързан за някое дърво
захранките същите както от брега .
навътре рибата е по спокойна и се върти около дървета кадето обикновенно не може да хвърлим от брега !
това за язовир пясъчник !
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Моля колегите,които имат лодки и ловят от тях / без тролинг/,да споделят впечатления и опит.Много ми се ще в недалечно бъдеще да се съоръжа с една "Уфимка"поне,защото така може да се стигне до иначе недостъпни от брега места.
Аватар
петър власев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от петър власев »

а бе по мои наблюдения от лодка се фатя фсичко що де се фатя и от брега ,даже по-успешно според мен

аз лично обичам да се закотвя на 15-20 метра от брега и да хвърлям към брега мнооооо успешно стига да се пази тишина
я чувствась себя очен хорошо
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

Много популярен начин на риболов в Монтана-яз.Огоста.Лови се много повече отколкото от брега.Масовата риба е платика ,каракуда и бабушка.Колкото по-дълбоко толкова по- големи платики 6-10м :)
Каракудата се храни на по - плитко 1,5-3м.Бабушката като че ли е навсякъде.До преди няколко години ловяхме и скобар.Вече много рядко.
Наи-ефективно е да се храни дълго време едно и също място.Мястото дълече от брега и по възможност до дърво.Лесно се връзва лодката,а и рибоците е нормално да са там.Котвите създават проблеми с надуваемите лодки, ако спада борд. С още 2ма колеги практикуваме така-ловим и тримата на едно и също място.Случва се трите лодки борд за борд вързани или кой когато може,но след риболов мястото се захранва с плик варено жито.
Това значи, че през седмицата там се храни няколко пъти.Платиката просто си стои там.Лошото е че все по- малко време остава за риболов.
А дано съм бил полезен.
:idea: Дългото седене в лодката води до проблеми с кръста :!: :(
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

мноо мога да разкажа по вьпроса,тьй,като преди да трьгна по реките години наред БЕЗ лодка не сьм стьпвал на язовир,обаче след някой и друг ден,че сега неам мноо време..ест,някой може да поспори,друг -да не е сьгласен-аз просто ще споделя моя опит за блесни,плувки и пр от лодка,ама както казах-после :wink: очаквайте включване :lol:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
snegk

Мнение от snegk »

Благодаря колеги,очаквам Миро и други да се изкажат по въпроса.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Мойте най-силни риболови от лодка са в малки язовири, мноого рядко в големи такива.

Предимно вкарвам лодката в тръстики или някакви треви до който не може да се заметне от брега. Ловя пред нея , ако има риба на мястото храня по малко, но доста на често. По този начин избягвам и връзването и носенето от вятъра.

Когато се връзвам за дървета винаги ползвам две въжета, с по -дълго се връзвам първо след това връзвам 2-то и изпъвам първото.
Живарника се закача за ключовете на греблата.

В големи язовири съм имал много добри успехи като се закотвя над петното което съм захранвал за шаран с царевица.

Винаги нося нож в кания в лодката, преди всяко по рязко движение предупреждвам :wink: :lol:
snegk

Мнение от snegk »

Мисълта ми е,че немога да кльонкам и нямам двигател за тролинг,иначе за спининг става,имам трийсетина воблерчета и блесни.А най удачния прът за плувка ще споделите ли.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

snegk написа:нямам двигател за тролинг
:shock: Че какъв ще да е този специален двигател за тролинг?
За тролинг няма значение дали е електрически или на гориво...май. :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

Ето още нещо от мен.С лодка -сутрин рано.Ако мястото е познато влизайте още по тъмно.Като започне да се вижда плувката вече да ловите.90% от случаите храня с варено жито и ако се наложи хляб.По този начин се елиминира дребосъка.Рибата навътре е спокойна и се събира бързо.Нормално е 30-40 мин след първото захранване да кълве стабилно.До 1 час най-много час и половина не почне ли сменявайте мястото.Според мен не е редно да се храни с царевица.Събира се шарана и гони др. риба,а той не кълве или се ловят дребни-яз.Огоста.
При по -голяма дълбочина обикновено има течение и отнася подхранката в някаква посока.Това обяснява до известна степен защо рибата е в ляво,в дясно или дори под лодката.Няколко зърна жито пуснати до лодката показват има ли течение и знаейки дълбочината можем да предвидим къде да храним за да ловим удобно пред лодката. На теория така на практика почти така :).Аз предпочитам да ловя с подвижна плувка на 5-10 м от лодката.Въпреки ,че храня с жито не ловя само на него. Бял,хляб,торен са задължителни.За хляба важи правилото ,,На голема турта голема риба,,
Тънките поводи и малките куки са за брега.Живарника по –малък да не стига до дъното.Като се вади риба никога да не опира в борда на лодката.Опре ли обикновено къса или се откача-кепче и от далече.
За платиката –честа смяна на стръвта и комбинации-от жито с червеи.На тая схема на закачване и викаме,,4-4-2 чръв –чръв-жито,жито-жито-чръв,,Това в рамките на рибарските бъзици ,ама иначе работи.
Оказа се че вирбел м/у основното и повода плаши бабушката.Като го преместя нагоре по линията или го махна се подобрява резултата.
При вълни стръвта с 10см повод на дъното.При спокойна вода на самото дъно или малко над него.И в двата случая е хубаво да сеповдига стръвта(помпа) отвреме на време -20см са достатъчни.
Ако въпреки всичко не кълве вадете мормишките.Спасяват нулата.
.Всичко това е проверено..Правил съм опити със стръв ,куки ,поводи ,монтажи и т.н….на яз.Огоста през летните месеци.Няколко години не съм хвърлял от брега –само от лодка и само на плувка.
Май прекалих с писането.Извинения ако е така.
Наслука на всички!
snegk

Мнение от snegk »

GODzillata написа:
snegk написа:нямам двигател за тролинг
:shock: Че какъв ще да е този специален двигател за тролинг?
За тролинг няма значение дали е електрически или на гориво...май. :roll:
Нямам никъкъв двигател брат,благодаря на Владо за изчерпателнто мнение.
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Задължително е зкотвянето с две котви позиционирани срещуположно. Въжетата на котвите да са дълги за да могат да се спуснат достатъчно отдаличени и лодката да остане по средата.За целта се спуска едната котва, отдалечавате се в избраната посока като отпускате въжето , спускате втората и се връщате като се стараете да сте по средата на двете котви.Котви хвърлени до и под лодката не вършат работа.Това го правя дори и да няма вятър, защото винаги се появява в неподходящия момент.Спискам и един стиропор с тежест, за да си захранвам едно и също петно.Дългите пръчки не са за предпочитане.Кепа е задължителен. Има и други неща ама нека да се включат и други колеги.
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

:roll: Темата за мен лично е изключително интересна и широко приложима :roll: Интересуваме всичко .... поради простата причина, че доста пъти съм изпадал в конфликти със разни "сватбари" по брега и съм се заричал в риболова с лодка :roll: Дано да се развива в правилна посока....... има какво да се научи :roll: Поздрав
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”