Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Маска,шнорхел и плавници!?
Модератор: nkolev66
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Маска,шнорхел и плавници!?
Момчета,старата си маска я подарих на едно аверче,дет се гмуркахме заедно,плавниците ми се оказаха прекалено меки и от некачествена пластмаса,която се деформира и се разлепиха от пръстите на "обувката"след първия сезон.Трябва ми също и нов шнорхел.
Понеже не разбирам много и досега съм се гмуркал само за рапани от 3 до 5 метра,казвам горе-долу какво искам:
Маската да е най-много 60-70лв,да нямам проблеми с разлепянето й при стигане на дъното,или при завъртане във водата,още повече без никакви причини,щото е досадно и опасно.Вие ми кажете какво още се иска от една маска за тези пари и какво да търся/ако имате готови предложения-още по-добре/.
За плавниците давам още най-много 45лв.От тях искам да не са тип обувка,да не са прекалено меки и да не се получи това,което се получи с предните/деформация на перата/.Кажете ми какво още се иска и от плавниците,да знам какви да търся.
Искам също и някакъв обикновен шнорхел без клапи,капачки и подобни неща,просто да не се пълни с вода,докато оглеждам дъното от повърхността/да е надеждна връзката между пластмасата и гумата/.
Това лято мисля да правя подводни снимки и да събирам рапани за салата,но може като потренирам малко и като свикна с новите придобивки да взема някакъв малък ластичен хармун,колкто да се уча по попчетата.
Баща ми се гмурка и стреля от 12-13 годишен и ще ме учи да стрелям,но неможе да ми помогне в избора на изброените горе три неща.
Ако някой може да ме опъти,ще съм му много благодарен и задължен!
Поздрави!
Понеже не разбирам много и досега съм се гмуркал само за рапани от 3 до 5 метра,казвам горе-долу какво искам:
Маската да е най-много 60-70лв,да нямам проблеми с разлепянето й при стигане на дъното,или при завъртане във водата,още повече без никакви причини,щото е досадно и опасно.Вие ми кажете какво още се иска от една маска за тези пари и какво да търся/ако имате готови предложения-още по-добре/.
За плавниците давам още най-много 45лв.От тях искам да не са тип обувка,да не са прекалено меки и да не се получи това,което се получи с предните/деформация на перата/.Кажете ми какво още се иска и от плавниците,да знам какви да търся.
Искам също и някакъв обикновен шнорхел без клапи,капачки и подобни неща,просто да не се пълни с вода,докато оглеждам дъното от повърхността/да е надеждна връзката между пластмасата и гумата/.
Това лято мисля да правя подводни снимки и да събирам рапани за салата,но може като потренирам малко и като свикна с новите придобивки да взема някакъв малък ластичен хармун,колкто да се уча по попчетата.
Баща ми се гмурка и стреля от 12-13 годишен и ще ме учи да стрелям,но неможе да ми помогне в избора на изброените горе три неща.
Ако някой може да ме опъти,ще съм му много благодарен и задължен!
Поздрави!
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
-
- новобранец
Здравей ,Камбата:)
Маската е елемент от екипировката който е много индивидуален и избора и зависи от формата на лицето.Нещата на които трябва да обърнеш внимание са:
1 когато я сложиш на лицето си притисни я с палеца си в горня край точно над носа, не трябва да ти обива там . ас съм с малко по голям нос и това ми създава дискомфорт
2като я прелепиш към лицето си без да слагаш ластиците направи вакуум , маската трябва да се задържи известно време на лицето ти (трябва да си навел глава)
3 колкото по голям обем има самата маска ,като гмуриш на по дълбоко, толкова повече ще ти "изскачат" очите
това са критериите.Парите нямат значение,може и за по малко пари да си намериш маска която да ти е 6.
шнорхела ти е най-малката грижа ,просто гледай мундщука да е от мек силикон,от клапани файдица нема
за плавници обаче съвет за марка и т.н. ,не мога да ти дам но за тези пари потърси плавник за шнорхелинг или някой леководолазен вариант
Поздрави
Маската е елемент от екипировката който е много индивидуален и избора и зависи от формата на лицето.Нещата на които трябва да обърнеш внимание са:
1 когато я сложиш на лицето си притисни я с палеца си в горня край точно над носа, не трябва да ти обива там . ас съм с малко по голям нос и това ми създава дискомфорт
2като я прелепиш към лицето си без да слагаш ластиците направи вакуум , маската трябва да се задържи известно време на лицето ти (трябва да си навел глава)
3 колкото по голям обем има самата маска ,като гмуриш на по дълбоко, толкова повече ще ти "изскачат" очите
това са критериите.Парите нямат значение,може и за по малко пари да си намериш маска която да ти е 6.
шнорхела ти е най-малката грижа ,просто гледай мундщука да е от мек силикон,от клапани файдица нема

за плавници обаче съвет за марка и т.н. ,не мога да ти дам но за тези пари потърси плавник за шнорхелинг или някой леководолазен вариант

Поздрави

- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
БЛагодаря за отговора.Аз питах баща ми,той вика ако искам нещо,което да ми върши работа докато се пенсионирам-Технисуб и Маре,но за Технисуб ще трябва да хвърля доста пари,които за това лято няма да успея да събера/имам да си купувам още една машинка и една блеснарка+брейдове и т.н.
Решихме като дойде време,да слезем до магазина на Технисуб,да пообиколим и по другите магазини във Варна,да пипнем и да преценим на място.Иначе в Акваспорт намерих следните неща:
Маски:
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... cts_id=233
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=1515
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... cts_id=230
Плавници:
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=1423
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... cts_id=309
Нещо такова търся.
Решихме като дойде време,да слезем до магазина на Технисуб,да пообиколим и по другите магазини във Варна,да пипнем и да преценим на място.Иначе в Акваспорт намерих следните неща:
Маски:
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... cts_id=233
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=1515
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... cts_id=230
Плавници:
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=1423
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... cts_id=309
Нещо такова търся.

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
Re: Маска,шнорхел и плавници!?
малко късничко ,но все пак реших да пиша нещо което би било полезно на други който все още не са си взели маска и шнорхел.
Шнорхела трябва да е със къса тръба мек силикон ,клапани и всякакав вид гривни който придържат шнорхела към маската са ИЗЛИШНИ.Тръбата се прекарва под самия ластик на маската,придържащите гривни са за малките деца.
Маската се променя в зависимост от сезона през който се гмуркаме.Ако е лято ще изберем маска със малък обем защото големите маски изразходват при изравняване огромно количество кислород.
През зимата би било добре да използваме маска със голямо оптично зре.защото когато плуваме на плиткото за лаврак или кефал я представете си как трябва да си пречупваш врата за да гледаш направо напред а и икономията на кислород не е важна.Ако е със голям обем маската можем повдигайки леко глава да наблудаваме със часове без да ни заболи шията.
Шнорхела трябва да е със къса тръба мек силикон ,клапани и всякакав вид гривни който придържат шнорхела към маската са ИЗЛИШНИ.Тръбата се прекарва под самия ластик на маската,придържащите гривни са за малките деца.
Маската се променя в зависимост от сезона през който се гмуркаме.Ако е лято ще изберем маска със малък обем защото големите маски изразходват при изравняване огромно количество кислород.
През зимата би било добре да използваме маска със голямо оптично зре.защото когато плуваме на плиткото за лаврак или кефал я представете си как трябва да си пречупваш врата за да гледаш направо напред а и икономията на кислород не е важна.Ако е със голям обем маската можем повдигайки леко глава да наблудаваме със часове без да ни заболи шията.

колега Емилиос тука малко не съм съгласен с теб
, колкото е по-малък обема на маската , толкова стъклото е по-близо до очите и ъгъла на виждане по-широк , обратно - при по-голям обем въздух се получава тунелен ефект и се стеснява кръгозора ...да сравним широкоъгълен и дългофокусен обектив
- първия е къс а втория дълъг 

колкото е по-малък обема на маската , толкова стъклото е по-близо до очите
разстоянието на стъклото от очите не се определя от големината на стъклото. Панорамните маски тези който са с цяло стъкло са вече рядко практикувани,но въпреки това оглеждаш по лесно и по голям район.
Ако застанем на един метър растояние от един голям прозорец ще виждаме това което се вижда при голям прозорец ,ако пак застанем на същото растояние при един по малък прозорец ще виждаме това което се вижда от един малък прозорец,но в никакъв случай няма да видим това което се вижда от големия прозорец.
Такива маски бихме могли да исползваме само зимата,лятото не са за предпочитане
разстоянието на стъклото от очите не се определя от големината на стъклото. Панорамните маски тези който са с цяло стъкло са вече рядко практикувани,но въпреки това оглеждаш по лесно и по голям район.
Ако застанем на един метър растояние от един голям прозорец ще виждаме това което се вижда при голям прозорец ,ако пак застанем на същото растояние при един по малък прозорец ще виждаме това което се вижда от един малък прозорец,но в никакъв случай няма да видим това което се вижда от големия прозорец.
Такива маски бихме могли да исползваме само зимата,лятото не са за предпочитане

ако си по-близо до малкия прозорец , ще видиш повече отколкото ако си по-далеч от/до големия
....маска с малък обем въздух - малък прозорец , но близо до очите и обратно
....брато тоя спор може да се окаже безкраен като за яйцето и кокошката
, но може и да си прав , аз за себе си ползвам една и съща маска всички сезони

растоянието от очите до стъклото е почти едно и също.При професионалните маски е почти винаги едно и също без да се променя.
Ако стъклото е по близо до очите може да ни създаде доста сериозен проблем.Повечето маски исползват един кристал който предпазва очите и е вътре в стъклото,този кристал се казва плеса.такива кристали има в маските на фирмата крейзи,омер,спорасуб–без да исклучвам останалите фирми за който не съм сигурен без да искам да намаля някоя от тях.
Ако стъклото е по близо до очите може да ни създаде доста сериозен проблем.Повечето маски исползват един кристал който предпазва очите и е вътре в стъклото,този кристал се казва плеса.такива кристали има в маските на фирмата крейзи,омер,спорасуб–без да исклучвам останалите фирми за който не съм сигурен без да искам да намаля някоя от тях.

ако разтоянието е едно и също тогава съм съгласен , въпреки че конструктивно ми се вижда трудно осъществимо...големите стъкла особено лятото , на малка дълбочина , на изгрев слънце и на залез са отврат - получават се едни отблясъци и светли петна , особено в контражур - не ти е работа , затова предпочитам маските които са с една малка козирка над очите , много са гадни и маските направени от бял или светъл силикон - същата история....лично мнение 

маските със прозрачен силикон са неприложими в подводния риболов.Слънчевите лъчи проникват от ляво и от дясно отразяват светлината от вътрешната страна на кристала и се връщат към очите.Това причинява остра болка в очите и главоболие,а и видимоста се намаля.

...колеги тоя път се обръщам с молба към вас : с тва гмуркане 15+ пропуках и последния си комбиниран чифт от две марки плавници
...страхувам се да ги лепя , щото да не стане някой фал при изплуването , някой път и една секунда е решаваща да загубиш съзнание и се реших на смелата постъпка да си купя нови
...моите изисквания са :
1. да са с пантоф
2. да са камуфлажни
3 . сравнително твърди
4. да са здрави и да издържат натоварвания
5. не по скъпи от 200 лв.
6. да мога да ги пробвам
7. да са чисто нови
...ако някой знае къде съществуват подобни плавници , или е плувал с такива - да свирка , ще черпя
...с репортажи 

1. да са с пантоф
2. да са камуфлажни
3 . сравнително твърди
4. да са здрави и да издържат натоварвания
5. не по скъпи от 200 лв.
6. да мога да ги пробвам
7. да са чисто нови
...ако някой знае къде съществуват подобни плавници , или е плувал с такива - да свирка , ще черпя

- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
При Краси /Local/ има един такъв чифт. Знаеш за кой магазин става въпрос 

Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
Мисля си, че плавниците са Капитан Немо, само дето са над 200 лв., аз имам такива 3 та твърдост, много са здрави наистина, но по-добре е да са по меки. 

Мерси колеги ! Купих от Локала тия :

и познайте колко платих ....90 лв. ...номер 44-45 ...залепнаха ми за ботинките ...приятели не ровете само в Онлайн магазините...и в обикновените се срещат приятни изненади
...по ирония на съдбата днес имам и рожден ден 

и познайте колко платих ....90 лв. ...номер 44-45 ...залепнаха ми за ботинките ...приятели не ровете само в Онлайн магазините...и в обикновените се срещат приятни изненади

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Булти да си жив и зрав, ти и семейството ти, а с тия плавници празно като влезеш да няма

Последно промяна от adventurebg на Сря Сеп 16, 2009 1:20 pm, променено общо 1 път.
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!