Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Критерии за избор на воблер
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Критерии за избор на воблер
Мисля , че може да направим една ползотворна и полезна дискусия на тази тема.
Пиша за избор на воблер в моментна ситуация на водоема , с какво трябва да се съобразяваме относно избор на воблера.
Както всеизвестния факт , че при силна осветеност на водата се ползват примамки с естествени цветове, и обратното.
При мътна вода с по силна вибрация и тракащи.
Лично аз имам няколко фаворита който ловят много риби и много често залагам на тях, без да се съобразявам с условията в момента .
Винаги съм избягвал воблерите тип миноу поради много слабата им игра, но колеги правят чудеса на тях
Давайте колеги да направим една интересна тема така и така , риба няма този сезон

Пиша за избор на воблер в моментна ситуация на водоема , с какво трябва да се съобразяваме относно избор на воблера.
Както всеизвестния факт , че при силна осветеност на водата се ползват примамки с естествени цветове, и обратното.
При мътна вода с по силна вибрация и тракащи.
Лично аз имам няколко фаворита който ловят много риби и много често залагам на тях, без да се съобразявам с условията в момента .
Винаги съм избягвал воблерите тип миноу поради много слабата им игра, но колеги правят чудеса на тях

Давайте колеги да направим една интересна тема така и така , риба няма този сезон

- Бай Гого- Сиромаха
- кандидат преподавател
Аз например не съм много разбирач на тип воблери.Отивам в магазина и ако ми хареса някой, на външен вид си го купувам.Не ме интересува дали е фирмен,важното е да ми харесва как изглежда.Имам около двайсетина бройки от който скъпи и ефтини в порядъка от 4-5лв до 20лв.Ползвам ги за спининг и за тролинг.Започвам с този който най много ми харесва и ако няма резултат започвам да ги сменям.Имал съм успех със скъпите и с ефтините.Така че ми е се тая на коя фирма са дали са маркови, или някои измислени. Това е което мога да кажа във връска с воблерите. 

- AL KAPONE
- кандидат преподавател

....Аааа и как се пазаруват воблери

Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
- чпс
- ще става разбирач
Re: Критерии за избор на воблер
Значи нека първо уточним за какъв водоем става дума и да имаме предвид, че във всеки водоем рибата понякога се групира на определени места :Ivak написа: Пиша за избор на воблер в моментна ситуация на водоема , с какво трябва да се съобразяваме относно избор на воблера.
- за голяма река - Дунав;
- за средна река - Искър, Марица, Тунджа, Струма, Места, Камчия, Вит, Янтра, Огоста...
- за малка река
- за голям язовир
- за малък гъол
- за блато
- за езеро около ТЕЦ, АЕЦ или с топли подводни извори
- някакъв друг вид водоем;
След това да се опитаме да уточним времето :
- годишния сезон;
- времето през деня - сутрин, през деня (през лятото водата е с max температура), привечер (водата общо взето е по-топла от сутринта), през нощта;
Каква риба ще търсим с воблер (или с друга изкуствена примамка) :
- щука;
- бяла риба;
- костур;
- сом;
- распер;
- речен кефал;
- друга хищна риба;
- друга нехищна риба (на мормишка или силиконови червеи например);
Каква ще бъде анимацията :
- повърхностна, в средните слоеве или близо до дъното;
- непрекъсната - с еднаква или с променлива, с бърза или с бавна скорост;
- stop and go;
- twitching (каквото и да означава това);
- jerking (каквото и да означава това);
- друга някаква анимация (???).
Със сигурност има и други значими фактори.
Мисля че има известни разлики при съчетаването на различните условия.
Т.е. ще разчитаме повече на зрението на рибата, която трябва да хареса воблера.Ivak написа: Както всеизвестния факт , че при силна осветеност на водата се ползват примамки с естествени цветове, и обратното.
Т.е. ще разчитаме повече на страничната линия на рибата, с която да идентифицира трептенията.Ivak написа: При мътна вода с по силна вибрация и тракащи.
Ето това е начина как всеки сам да стигне до истината.Ivak написа: Лично аз имам няколко фаворита който ловят много риби и много често залагам на тях, без да се съобразявам с условията в момента.
Важното е да съобразиш - въз основа на собствения опит - за всеки отделен случай кой фаворит да избереш и кога да избереш нов фаворит.
Е, ако някой колега - който има редовни успехи - реши да сподели своя опит..
Последно промяна от чпс на Вто Яну 15, 2008 2:53 pm, променено общо 1 път.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Критерии за избор на воблер
Това са важни неща,според които можем да изберем воблера!чпс написа: Със сигурност има и други значими фактори.
Т.е. ще разчитаме повече на зрението на рибата, която трябва да хареса воблера.Ivak написа: Както всеизвестния факт , че при силна осветеност на водата се ползват примамки с естествени цветове, и обратното.
Т.е. ще разчитаме повече на страничната линия на рибата, с която да идентифицира трептенията.Ivak написа: При мътна вода с по силна вибрация и тракащи.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- maznislav
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Според мен воблерът се избира на базата на вече предишен опит ...
Какво имам в предвид... като нов спинингист си закупих воблери по това какво ми харесва визуално и чак след това в работни условия се опитах да ги накарам да хванат и риба .. Е оказа се , че много от тях са неподходящи или малко харесвани от рибките ... Оказа се също така , че има маса неща с които трябва да се съобразявам преди рибата да захапе това изкуствено чудо ...
Опередено трябва да се вземат в предвид вече ясни неща относно времето , цветовете и още куп други неща написани от специалистите в занаята , но според мен личният опит или такъв на близък колега е най-определящ за това какъв да бъде нащия избор на точно определения водоем. Все ка трябва и да разполадаме с завидна бройка от изкуствените примамки , за да дадем избор на рибата .. Никога не робувам на дадена примамка независимо дали ми е любима , а избора ми се базира на това какво смятам , че рибата предпочита точно в този момент. интуицията играе важнa роля също... Гледаш водата , гледаш примамките и нещо от вътре ти казва .... ЕТО ТАЗИ Е ... слагаш я и .. ДУММММ ..
Универсална примамка няма и това е ясно на всички ни ... но колкто повече излета има рибаря на даден водоем толкова до по-малък брой се свеждат използваните от него примамки .. Освен оако не практикува и безценните за мен излети за изпробване на нови примамки .. излети в които не слагам на вирбела нищо което съм ползвал до сега.
С 2 думи моето мнение е ... тест му е майката и опит получен от други спинингисти .. а настроението на рибата .. божа работа
Какво имам в предвид... като нов спинингист си закупих воблери по това какво ми харесва визуално и чак след това в работни условия се опитах да ги накарам да хванат и риба .. Е оказа се , че много от тях са неподходящи или малко харесвани от рибките ... Оказа се също така , че има маса неща с които трябва да се съобразявам преди рибата да захапе това изкуствено чудо ...
Опередено трябва да се вземат в предвид вече ясни неща относно времето , цветовете и още куп други неща написани от специалистите в занаята , но според мен личният опит или такъв на близък колега е най-определящ за това какъв да бъде нащия избор на точно определения водоем. Все ка трябва и да разполадаме с завидна бройка от изкуствените примамки , за да дадем избор на рибата .. Никога не робувам на дадена примамка независимо дали ми е любима , а избора ми се базира на това какво смятам , че рибата предпочита точно в този момент. интуицията играе важнa роля също... Гледаш водата , гледаш примамките и нещо от вътре ти казва .... ЕТО ТАЗИ Е ... слагаш я и .. ДУММММ ..

Универсална примамка няма и това е ясно на всички ни ... но колкто повече излета има рибаря на даден водоем толкова до по-малък брой се свеждат използваните от него примамки .. Освен оако не практикува и безценните за мен излети за изпробване на нови примамки .. излети в които не слагам на вирбела нищо което съм ползвал до сега.
С 2 думи моето мнение е ... тест му е майката и опит получен от други спинингисти .. а настроението на рибата .. божа работа

Като се ожениш, ще разбереш какво е щастие, ама вече ще бъде късно!
ЖЕНА ЗАД ВОЛАНА,Е КАТО ЗВЕЗДА В НЕБЕТО,
ТИ НЕЯ ВИЖДАШ,ТЯ ТЕБЕ НЕ!!!
ЖЕНА ЗАД ВОЛАНА,Е КАТО ЗВЕЗДА В НЕБЕТО,
ТИ НЕЯ ВИЖДАШ,ТЯ ТЕБЕ НЕ!!!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Имах на предвид това:
За риболов в течение с дълбоки места и закачки по дъното, избирам плуващи воблери, с голяма дълбочина на газене, като навивам и правя паузи.
За чисти дъна ползвам потъващи като изчаквам да потънат до дъното и тогава започвам да обирам.
Когато неще на нищо ползвам съспендъри, като проводката е колкото може по бавна (зависи от играта на воблера) и правя паузи от време на време.
Когато гоня големи дистанции ползвам ратлини, ако ще ловя в горните пластове вдигам върха на въдицата и обирам малко по -бирзо, иначе ги водя на придръпвания близо до дъното.
Имам успехи на няколко разцветки който са заложени в почти всички марки воблери
Мисълта ми беше да всеки четейки и пишейки по темата да установи какви трябва да са воблерите който са му нужни за посещаваните от него места.
За риболов в течение с дълбоки места и закачки по дъното, избирам плуващи воблери, с голяма дълбочина на газене, като навивам и правя паузи.
За чисти дъна ползвам потъващи като изчаквам да потънат до дъното и тогава започвам да обирам.
Когато неще на нищо ползвам съспендъри, като проводката е колкото може по бавна (зависи от играта на воблера) и правя паузи от време на време.
Когато гоня големи дистанции ползвам ратлини, ако ще ловя в горните пластове вдигам върха на въдицата и обирам малко по -бирзо, иначе ги водя на придръпвания близо до дъното.
Имам успехи на няколко разцветки който са заложени в почти всички марки воблери

Мисълта ми беше да всеки четейки и пишейки по темата да установи какви трябва да са воблерите който са му нужни за посещаваните от него места.

-
- ще става разбирач
Tail Dancer - Иваилов град,във приглушено светли тонове,5-7 см за бяла .Шад-рап до 6 метра, и Хъски джерк до 3 метра за Жребчево,оцветени в синьо и черно със седефен или бял корем,също за бяла .Наблюденията ми показват , че при нормални условия най предпочитаният цвят е синият.
И падащата звезда е била изгряваща .
- чпс
- ще става разбирач
Лично аз нямам кой знае какви успехи, но и сравнително отскоро съм започнал да се интересувам по-активно от риболов и по-специално от риболов с изкуствени примамки.
Имам няколко успешни улова на костури при кастинг със Salmo hornet и Rapala Minnow на язовир Искър. Това е ставало през лятото около скалите между двата залива - Шипочански и големия залив при Будното око. Тогава ловях на плувка и отвесна дънна въдица с живи рибки за стръв и между другото опитвах различни воблери и силикони. Рибата просто си беше активна и отвреме навреме ято костури минаваше под лодката.
Имам няколко случайно уловени костури при дърпане на воблери с лодка - ей така за разнообразие - докато се прибирам към мястото от което съм спуснал лодката. По същия начин колега хвана костур на влачен малък вибротайл, а друг - на влачен щипок закачен на въдица с плувка. Вероятно някъде пътя на лодката се е пресичал с пътя на някое ято костури.
Убеден съм - във всички случаи трябва да съм наясно къде е групирана рибата и на каква дълбочина, остава да позная подходящата за случая примамка и с какъв вид анимация да привлека вниманието и'.
Остават разбира се и още няколко важни неща - рибата да атакува примамката, да успея да я засека, да успея да я извадя от водата.
Някои имат дългогодишен успешен опит.
Други - като мен - сега започват да се опитват да проумяват какво всъщност става под водата, защо в едни случаи риболовът е успешен, а в други случаи уж при видимо същите условия - пълно капо.
Имам няколко успешни улова на костури при кастинг със Salmo hornet и Rapala Minnow на язовир Искър. Това е ставало през лятото около скалите между двата залива - Шипочански и големия залив при Будното око. Тогава ловях на плувка и отвесна дънна въдица с живи рибки за стръв и между другото опитвах различни воблери и силикони. Рибата просто си беше активна и отвреме навреме ято костури минаваше под лодката.
Имам няколко случайно уловени костури при дърпане на воблери с лодка - ей така за разнообразие - докато се прибирам към мястото от което съм спуснал лодката. По същия начин колега хвана костур на влачен малък вибротайл, а друг - на влачен щипок закачен на въдица с плувка. Вероятно някъде пътя на лодката се е пресичал с пътя на някое ято костури.
Убеден съм - във всички случаи трябва да съм наясно къде е групирана рибата и на каква дълбочина, остава да позная подходящата за случая примамка и с какъв вид анимация да привлека вниманието и'.
Остават разбира се и още няколко важни неща - рибата да атакува примамката, да успея да я засека, да успея да я извадя от водата.
Някои имат дългогодишен успешен опит.
Други - като мен - сега започват да се опитват да проумяват какво всъщност става под водата, защо в едни случаи риболовът е успешен, а в други случаи уж при видимо същите условия - пълно капо.