Лекция 1.

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Лекция 1.

Мнение от чуруликпенчо »

Здравейте,колеги!
Зная,че след като прочетете написаното,ще ме намразите /не,че ми пука/ и ще започнете да ми обяснявате как правописа не е основното в един риболовен сайт............. Всички обаче, се бием в гърдите колко сме българи ,и как всичко зависело от управляващите , а не от нас самите. Правописа е нещо , което зависи от нас.Колкото по-правилно пишем,толкова сме по-българи. Поради тези причини започвам да пускам теми свързани с правописа /правилата/ на родното четмо и писмо. Ако не сте сигурни като пишете,просто погледнете в тази и следващите теми.

Като за начало ,ето ви 10 лесни правила за по-правилно писане на български език:

1. Цифрите 4 и 6 ,не съществуват като букви нито в глаголицата, нито в кирилицата.Те се срещат само в „маймуницата”,която става за ча - „чат”, „шматка”, а не „4ат”, „6матка”...;
2. Ер малък (Ь ь) не е сложен за красота в азбуката. Слага се след съгласни букви- „Пеньо”, Ганьо,„твърдо нье”. След гласни букви ,в началото на думата или пред съществително собствено име се пише „йо” – Пейо,Зайо, Йовчо,Йорданка и др.
3. В българския език няма дума в множествено число, която да завършва на й: „Цялата работа си е частен случай.” „Имаше много частни случаи .” Не („Имаше много частни случай .”); илария - иларии, а не иларий
4. В заглавия пишем главна буква единствено на първата дума и при собствено име/географско име и тн: „Минаваш през мен (като Каспър)”, „Том Сойер и други терористи”, „Кравите не се доят сами”, „Край река Марица седнах и лових”. Като си говорим за главни букви... за разлика от други езици, главна буква от абревиатурите е само първата: БНБ е Българска народна банка, а БДЖ: Български държавни железници;
5. Когато става въпрос за някой език, той се пише с малка буква („Изучавам български език в частна школа.”), но когато се отнася за учебен предмет, буквата е главна („Даскалката по Български език е строга”);
6. Не знам дали знаете, но „не знам” се пише отделно. Същото важи и за „не мога”, ”не искам”, „не се” и т.н.т.
7. Когато заповядвате на кучето или на слугата си, то ударението е на последната гласна: „СтанИ от земята!”, а не СтАни от земята”, „ЗатворИ вратата на кухнята!”, а не „ЗАтвори вратата на кухнята!”;
8. Пред „за да” и „без да” се пише запетая: „Той ми затвори, без да ме изслуша.” и „Аз му затворих, за да му е кофти.”;
9. Ако не е псевдоним, подлогът е винаги с пълен член: „Градинарят опъна икономката.”, но „Щастливеца е написал фейлетони.”;
10. Онази гад полуслято писане (с тирето между думите) се прилага, когато имаме сложни наречия, които означават нещо неопределено, междинно или половинчато: „пет-шест”, „криво-ляво”, „горе-долу”, „напред-назад”...;

Очаквайте "Лекционе дуе"
Последно промяна от чуруликпенчо на Пет Окт 24, 2008 3:43 pm, променено общо 2 пъти.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Аватар
Джамбазов
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Джамбазов »

Доцент чуруликпенчо :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: Само това заслужаваш! Поздравления! Аз мисля, че няма никой да те намрази, защото всеки считащ себе си за българин, ще си вслуша и ще се понаучи да пише на български, а не на маймуница!! :smt041 :smt041 :smt041 :smt041
Последно промяна от Джамбазов на Сря Яну 16, 2008 10:25 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Изображение
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

Дано да е така.
Аз мисля, че няма никои
Погледни точка 3 от лекцията.Обратното също важи. :wink:
Поздрави!
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Аватар
Джамбазов
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Джамбазов »

Прощавай! Просто погледни и се похили малко на този коментар, който днес засякох из форума!

саруна 1971 изглежда че си добур ребар ако имаш някув добур улов аре да намерим начин да ми го рокажеш.

Просто човек остава без думи!
Последно промяна от Джамбазов на Сря Яну 16, 2008 10:34 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Изображение
ceco65
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceco65 »

поздравления колега за темата :smt023 :smt023 :smt023 . крайно време е да се научим да пишем на правилен български.не е допустимо колеги който са още ученици да пишат във форума,а ние да не можем до им прочетем и разберем мнението :cry:
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

][quote="Marco Polo"]Нека някой ми го разясни, че аз не вдявам... :shock:

Изображение

и още малко от същия...

Изображение[/quote

Пенчо,виж как учат децата.какво да се чудим,но наистина и мен ме притеснява,а ако могат модераторите да им правят забележки.Само дето много на баир ще им дойде и това задължение.
Аватар
Джамбазов
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Джамбазов »

КИРО така си е...Българското образование е под всякаква критика!
Последно промяна от Джамбазов на Сря Яну 16, 2008 10:53 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Изображение
Аватар
Джамбазов
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Джамбазов »

КИРО написа:]
Marco Polo написа:Нека някой ми го разясни, че аз не вдявам... :shock:

.........

Пенчо,виж как учат децата.какво да се чудим,но наистина и мен ме притеснява,а ако могат модераторите да им правят забележки.Само дето много на баир ще им дойде и това задължение.
Едва ли някой ще се захване с преподавателска дейност! Ако те самите не се научат,няма кой друг!
Изображение
Изображение
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

Защо да те намазим бе колега, темата си е доста смислена :?: Всеки българин трябва да се гордее, че е такъв, че има своя писменост, с която между впрочем се е сдобил през 9в., тоест преди Англия, Франция и Германия.Най-малкото, което човек може да направи, е да се постарае що-годе да спазва правописа на кирилицата.Има някои специфични правописи и правила, но не става дума за това.Някои хора обаче не обичат азбуката си, а харесват латиницата-пълна маймуница.Имаме си хубава азбука, която се е запазила през вековете,и трябва да се гордеем с нея и миналото си :wink:
Забавлявам се и си живея, а за теб оставам само Фикс идея!
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

ceco65 написа:Поздравления,колега,за темата :smt023 :smt023 :smt023 . Крайно време е да се научим да пишем на правилен български.Не е допустимо колеги,които са още ученици,да пишат във форума,а ние да не можем до им прочетем и разберем мнението :cry:
Колега,по-лошото е това,че има хора,които вече не са ученици,а пишат така,че и ние неможем да ги разберем,а ние сме учениците. :smt012

Аз днеска си поиграх малко на първите две страници от "Морски риболов" и пооправих поне заглавията на най-актуалните теми.Минавало ми е през ума да пусна подобна на тази тема,но не ми се рискуваше да си навлека упреците на повечето хора. :smt075 Това в крайна сметка не е чат,а форум,който се чете от "малко" хора.Айде малко по-сериозно!?

Поздравления,Чурулик! :smt023
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Правилно Камба,ама тнайсе хиляди във форума не са малко,поне толкова четат.Има мнения дето се връщам по 3-4 пъти за да ги разбера,аджеба какво искаше този да каже.
А им вземат по толкова пари за частни уроци.Лелеее,баща-минах,сега май и дядо ще ставам,дано имам време да ги уча малките.
riibok
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от riibok »

:lol: :lol: :lol: ..."като слагаше на всяко и краткото".Цитирам Захари Стоянов в неговите "Записки",който разяснява навиците на Бенковски.Чийто правопис не го прави по-малко Българин!Чуруликпенчо,ще вкараш комплекси на по-притеснителните.Май!
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
Аватар
d_bozhkov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Напълно съм съгласен !

Мнение от d_bozhkov »

Напълно съм съгласен с колегата Чуруликпенчо,макар чесамия аз често правя правописни грешки от бързане,а да не говорим за правилната подредба на словореда.Добре че има бутон Преглед да си попреглеждам от време на време написаното че.....

Колкото до примерния текст който е даден,мисля че колегата наеочно е търсил този ефект.Понякога го има и това.Иначе снимките са супер.Аз лично разбрах смисъла на изложението ,но...

Come che hai scritto Nome della tema "Lezione uno " ,sono d'accordo con te e sto aspetando "Lezione due" !
Cordiali saluti
Изображение
Насакото Яката:ма странен човек си...като кажа "да ВИ *ба ***ката майна" сьм се ЗАЯЖДАЛ..като кажа нещо по деликатно-не се разбира..бе цел живот ли така ще си прекарам-НЕРАЗБРАН
Аватар
IVKOPIVKO
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от IVKOPIVKO »

Весела и забавна тема бих казал. Едва ли някой развълнуван от изминалия прекрасен риболовен ден и уморен до смърт, сядайки да пише във форума, ще се замисля за правописа. Иначе като цяло подкрепям идеята, Чуруликпенчо личи си че си начетен човек, би ли ни споделил какво си завършил.
Jechev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Jechev »

riibok написа::lol: :lol: :lol: ..."като слагаше на всяко и краткото".Цитирам Захари Стоянов в неговите "Записки",който разяснява навиците на Бенковски.Чийто правопис не го прави по-малко Българин!Чуруликпенчо,ще вкараш комплекси на по-притеснителните.Май!
8)
...той, Захари е бил напълно неграмотен и е диктувал "Записките" ....,но това не го прави по-малко българин и славен четник ....;)
Темата е хубава и доста полезна,аз лично да си призная ,често от бързане ,а и от колебание,кое ,как се пише пообърквам правописа....ми попроспал съм някои часове по български в 5..6..7...и други класове...за университета да не говорим...там директно ги пропих :oops: :lol:
Последно промяна от Jechev на Чет Яну 17, 2008 5:23 am, променено общо 2 пъти.
Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич

Алкохола не решава проблемите....млякото също.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”