Как да съхраним рибата за по дълго време.

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 869
Регистриран на: Съб Окт 14, 2006 6:33 pm
Местоположение: Варна

Как да съхраним рибата за по дълго време.

Мнение от chipi_ »

Преди я чистех но в последствие разбрах че става доста суха и придобива неприятен вкус след консумация.После започнах да я замразявам цяла и като че ли е по добре,но въпреки всичко тоя дъх си го има.Говоря за престой в фризера за около 4-5 месеца.Един колега ми беше обяснил как я прави в калъпи замразена с вода без да поема въздух и така била като току що хваната,обаче за тая цел трябва да разполагам с огромен фризер, пак не става.

Та да споделим вашите идеи за това. :roll:
Аватар
man1966
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 585
Регистриран на: Пон Фев 13, 2006 1:52 pm
Местоположение: Свиленград

Мнение от man1966 »

Повече от месец не държа риба в фризера-ако остане я подарявам на приятели.По принцип гледам да си пържа прясна риба-и малкото стоене в фризера разваля добрия вкус на рибоците.По добре да не се чисти когато се замразява.
Я елате рибенца при батко...
Аватар
Джамбазов
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 408
Регистриран на: Съб Дек 29, 2007 7:41 pm
Местоположение: В.Търново
Обратна връзка:

Мнение от Джамбазов »

Аз също предпочитам да си я пържа докато е прясна! Вкуса е напълно различен! Единствено замразявам шаран! Всяка година слагам по 5 6 шаранчена в фризера, но шарана и да не е замразен, няма кой знае какви вкусови качества. Него си го чистя да не остава тиня от някои шаранчета! Ако ще се замръзява друга риба, по добре да не е чистена според мен!
Изображение
Изображение
freelancer
новобранец
новобранец
Мнения: 41
Регистриран на: Пон Сеп 17, 2007 9:29 am

Мнение от freelancer »

Аз затова, като хвана я пускам обратно и вземам колкото ми трябва...
Аватар
chipi_
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 869
Регистриран на: Съб Окт 14, 2006 6:33 pm
Местоположение: Варна

Мнение от chipi_ »

Ами то всички взимаме колкото ни трябва,въпроса беше как да я съхраним. :wink:
tenerife22
новобранец
новобранец
Мнения: 67
Регистриран на: Съб Яну 19, 2008 6:47 pm

Мнение от tenerife22 »

Това лято хванах доста речна риба ,половината фризер ми е пълен,за което съжалявам.Обещавам повече да не се повтаря.Ще я пу скам :!: :!:
Само чекам събота да дойде!...
tenerife22
новобранец
новобранец
Мнения: 67
Регистриран на: Съб Яну 19, 2008 6:47 pm

Мнение от tenerife22 »

Съхранението просто е излишно :roll:
Само чекам събота да дойде!...
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 4365
Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
Местоположение: Ямболската баня
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

кво остане го маам на по няколко буркана консерви-по три,по четри..още имам едни попчета от ПО миналата година,добре,че ме подсетихте :lol:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
indalo
фен клуб-скобар
Мнения: 2197
Регистриран на: Пет Сеп 08, 2006 10:11 pm
Местоположение: pernik

Мнение от indalo »

Специално скобара го предпочитам на консерва с бобче, кисела краставичка и доматено пюренце. Става страхотно мезе-костите се топят в устата и не се усещат. Това не значи, че взимам повече от колкото трябва-примерно на последният ми риболов 2ма души хванахме 16 рибки-взехме 6 броя(надраните от 3ки). Направих 4 буркана. Вярно, че за приготвянето си изисква време и е по добре ако слагаш консерва да е по голямо количеството и мисля че ще събирам рибки от 2-3 риболова за да има отмет. Та като ги съхранявам за 1месец как е по добре изчистени или не да ги пъхам в фризера?
Николай-Русе
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1251
Регистриран на: Пет Юни 17, 2005 12:55 pm
Местоположение: Русе

Мнение от Николай-Русе »

indalo написа:Специално скобара го предпочитам на консерва с бобче, кисела краставичка и доматено пюренце. Става страхотно мезе-костите се топят в устата и не се усещат. Това не значи, че взимам повече от колкото трябва-примерно на последният ми риболов 2ма души хванахме 16 рибки-взехме 6 броя(надраните от 3ки). Направих 4 буркана. Вярно, че за приготвянето си изисква време и е по добре ако слагаш консерва да е по голямо количеството и мисля че ще събирам рибки от 2-3 риболова за да има отмет. Та като ги съхранявам за 1месец как е по добре изчистени или не да ги пъхам в фризера?
Колега би ли споделили как ги правиш консервите?
Давай на душата каквото иска,че ще дойде време нищо да не ще!!
Аватар
Виктор71
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 347
Регистриран на: Сря Юни 06, 2007 5:54 pm
Местоположение: софия

Мнение от Виктор71 »

ЗАРАДИ ВАС МИ СЕ ПРИЯДЕ РИБА И УТРЕ ЩЕ СИ КУПЯ НЯКАКВА ЩОТО ФРИЗЕРА ПАЗИ СВИНСКО
Бъдете здрави за риболов
Аватар
indalo
фен клуб-скобар
Мнения: 2197
Регистриран на: Пет Сеп 08, 2006 10:11 pm
Местоположение: pernik

Мнение от indalo »

nick71 написа:
indalo написа:Специално скобара го предпочитам на консерва с бобче, кисела краставичка и доматено пюренце. Става страхотно мезе-костите се топят в устата и не се усещат. Това не значи, че взимам повече от колкото трябва-примерно на последният ми риболов 2ма души хванахме 16 рибки-взехме 6 броя(надраните от 3ки). Направих 4 буркана. Вярно, че за приготвянето си изисква време и е по добре ако слагаш консерва да е по голямо количеството и мисля че ще събирам рибки от 2-3 риболова за да има отмет. Та като ги съхранявам за 1месец как е по добре изчистени или не да ги пъхам в фризера?
Колега би ли споделили как ги правиш консервите?
Изчистваш рибата като махаш перките и опашката, после я режеш на парчета по 3-4 см., осоляваш я на вкус и я редиш в тенджера. Обаче отдолу слагаш некви пръчки, примерно лозови за да не загаря и отгоре я натискаш с нещо тежко, примерно речен камък. Заливаш с олио 3 части 1 част оцет докато не покриеш рибата. Слагаш и малко дафиноф лист, бахар или черен пипер на зърна и вариш на бавен огън около 3,30-4 часа докато оцета изври. След това изливаш маринатата в някакъв съд, и оставяш да изтине- аз чакам 20тина часа. Сваряваш си боб или грах(изцеждаш го от водата и го посоляваш на вкус) и си нарязваш краставичките. После редиш в буркани доматено пюре, риба, боб и кис. краставички, колкото може по натъпкано и доливаш с маринатата по твоя преценка. Ако напълниш буркана догоре с марината става малко тежичко, но можеш преди консумация да си изцедиш мазнината. Слагаш бурканите в тенджера и ги оставяш да кипнат 15 минути. Добре е да престоят 1 седмица и тогава да се хапват, но може за по нетърпеливите и на 3тият ден да се замезва :) . Е добър апетит и наздраве. Вие ще кажете дали си е струвало масрафа :wink:
п.с. И ако хванете много риба, не я правете цялата на мезе, а си вземете само колкото позволява закона, че и по малко, а другата я пуснета за да има слука и следващият път.
Николай-Русе
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1251
Регистриран на: Пет Юни 17, 2005 12:55 pm
Местоположение: Русе

Мнение от Николай-Русе »

Мерси колега, ще я пробвам това лято :D :D :D
Давай на душата каквото иска,че ще дойде време нищо да не ще!!
Аватар
Божидар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2522
Регистриран на: Чет Апр 15, 2004 5:57 pm
Местоположение: България-Габрово-Румъния
Обратна връзка:

Мнение от Божидар »

indalo написа:
nick71 написа:
indalo написа:Специално скобара го предпочитам на консерва с бобче, кисела краставичка и доматено пюренце. Става страхотно мезе-костите се топят в устата и не се усещат. Това не значи, че взимам повече от колкото трябва-примерно на последният ми риболов 2ма души хванахме 16 рибки-взехме 6 броя(надраните от 3ки). Направих 4 буркана. Вярно, че за приготвянето си изисква време и е по добре ако слагаш консерва да е по голямо количеството и мисля че ще събирам рибки от 2-3 риболова за да има отмет. Та като ги съхранявам за 1месец как е по добре изчистени или не да ги пъхам в фризера?
Колега би ли споделили как ги правиш консервите?
Изчистваш рибата като махаш перките и опашката, после я режеш на парчета по 3-4 см., осоляваш я на вкус и я редиш в тенджера. Обаче отдолу слагаш некви пръчки, примерно лозови за да не загаря и отгоре я натискаш с нещо тежко, примерно речен камък. Заливаш с олио 3 части 1 част оцет докато не покриеш рибата. Слагаш и малко дафиноф лист, бахар или черен пипер на зърна и вариш на бавен огън около 3,30-4 часа докато оцета изври. След това изливаш маринатата в някакъв съд, и оставяш да изтине- аз чакам 20тина часа. Сваряваш си боб или грах(изцеждаш го от водата и го посоляваш на вкус) и си нарязваш краставичките. После редиш в буркани доматено пюре, риба, боб и кис. краставички, колкото може по натъпкано и доливаш с маринатата по твоя преценка. Ако напълниш буркана догоре с марината става малко тежичко, но можеш преди консумация да си изцедиш мазнината. Слагаш бурканите в тенджера и ги оставяш да кипнат 15 минути. Добре е да престоят 1 седмица и тогава да се хапват, но може за по нетърпеливите и на 3тият ден да се замезва :) . Е добър апетит и наздраве. Вие ще кажете дали си е струвало масрафа :wink:
п.с. И ако хванете много риба, не я правете цялата на мезе, а си вземете само колкото позволява закона, че и по малко, а другата я пуснета за да има слука и следващият път.
По същата рецепта ама аз я пека във фурната в тава :idea:
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Аватар
nasco2
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1743
Регистриран на: Съб Сеп 02, 2006 10:51 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от nasco2 »

Тази която е за съхране ние най - добре се съхранява във водоема и дори пораства.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”