Риболов на щека с фидър ?
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
Риболов на щека с фидър ?
Здравейте, колеги. Нов съм във форума, но от известно време го следя и знам, че има много неща, които могат да бъдат научени от мнението ви на компетентни и знаещи риболовци. Приоритетен риболов ми е на "леко", най- вече на щека, но напоследък все по- често се публикуват статии за риболов на щека с фидър, което никога не съм опитвал. Ако някой от вас има опит или впечатления от този начин на риболов, мисля, че ще е полезно да го сподели.
Сега ще поясня и се надявам, че ще бъда разбран. Последната статия, която четох за този хибриден метод на риболов, е писана от Никола Беру, в последния брой на известно наше риболовно списание, в която има и снимки и схеми. Та става въпрос за следното: на линията на щеката, след измерване на дълбочината, се монтира хранилка фидър, по класическия начин, с няколко клюпа, след което се връзва повода. Храната се презентира на рибата по начина, по който се прави с обикновен фидър, но се гарантира абсолютна точност на захранването. Интересното в случая, е че се използва и лека плувка, с която по точно се отчита кълването. Има вариант, при който не се монтира плувка , а се наблюдава върха на щеката и по точно конектора, на който е окачен ластика. Предполагам, че нещата малко се изясниха и идеята ми беше, ако някой има повече опит с този метод, да го сподели. А иначе "щека с фидър" се използва и е доста уловист, но трябва да се експериментира.
Колега, аз не ахкам от щуротиите на Беру, просто питам за мнения... А за този начин на риболов, е факт, че работи и понякого има смисъл, най- вече на река и при по- силно течение. Лично аз не съм пробвал, за това пускам и темата, но мои познати, през средата на месец декември, миналата година, по този начин, ловиха хубави кефали на река Осъм, до гр. Левски, като преди това нямаха и кълване на стандартната линия за щека.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Въпреки,че всяко ново нещо имам желание да го експериментирам,това не бих го пробвал.Който е ловил с по-тежки близалки знае колко гадно се удрят оловата по щеката,не бих пробвал такъв удар с 60грамова кошничка.Лично не виждам и смисъл,понеже ластика трябва да е поне 1.4,от тежината на кошничката да не излиза навън,не знам как ще регистрирате кълването.Който иска да пробва,ще се радвам да споделите после опита си,аз залагам на старата верна Проксима.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Напълно съм съгласен, колега Бутник, че щеката трябва да се пази. Ловил съм с по- тежки близалки и разбирам какво имаш в предвид. Но си мисля, че фидър- хранилката стои по различен начин от отежнението на плувката. Все пак е в края на линията и предполагам, че подаването ще прилича повече на действията при измерването на дълбочина, с по- тежка сонда например. А за ластика, напълно съм съгласен, че трябва да е по- дебел.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Кольо Беру знаеш ли кой е.Собственик на едно от най-четените списания по риболов.Познава всички светила,ходи из цяла Европа за риба и изведнъж -фидер на щека.А щом си ловил с тежката артилерия,за мен тя е от 20гр,нагоре и знаеш какви поражения може да има изобщо няма да си го помисля.На някой не му стигнали парите за фидер и хоп на щеката.Повтарям който го пробва да сподели.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Колеги, аз не искам да влизаме в спорове за това, дали трябва или не трябва, просто зададох тема, която ми е интересна. Пак пояснявам, никога не съм пробвал да ловя по този начин и въпреки рисковете за щеката, за което съм напълно съгласен, си мисля, че не трябва да се отписва с лека ръка. Изключвам позициите на Беру, но пак ви казвам, че мои съграждани, които са изключително добри риболовци, ловят по този начин и то много успешно, при трудни условия и капризна риба, когато всички други са капо, като досега не знам някой да си е счупил щеката. Не искам да налагам своите виждания, просто търся мнението на другите за нещо ново.
- iogo
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Самата идея е много добра и има своите преимущества в дадени ситуации. Силно течение с редки и капризни риби изискващи стационарна стръв.
Още преди 4-5 години съм виждал Панталеев и Вальо Колев да ловят по този начин на Койнаре и резултатите им бяха значително по-добри и от хора ловящи с 20-30 грамови торпеда.
Първо че ще трябва да ползваш 60-80 грамова хранилка при условие че на щеката ще си с 20 грамова, и второ при много силно течение с фидер пръчката хранилката гарантирано няма да пада на едно и също място.
Бутник, малко пресилваш нещата!!!!
Има исвестен риск от големите тежести по щеките но нямам спомен някои от десетките ми познати щекари да си я е чупил по този начин.
За излета на град Левски за който Дидо говори хванах 6-7 риби от които само една на фидер а осталите на щеката с хранилка.
Колегите с които бях хванаха по 10-12 риби именно защото заложиха направо на щеката с хранилка а не си губиха времето с фидери.
За сведение рибите кълвяха почти в талвега и местните риболовци които ловяха на влашка плувка имаха по 1-2 риби.
Още преди 4-5 години съм виждал Панталеев и Вальо Колев да ловят по този начин на Койнаре и резултатите им бяха значително по-добри и от хора ловящи с 20-30 грамови торпеда.
В сътуациите за които говоря с фидер пръчка не можеш да постигнеш същия ефект. Пробвал съм се!!!И къде е предимството пред фидер пръта Освен,че може да дръпнеш много пари назад.
Първо че ще трябва да ползваш 60-80 грамова хранилка при условие че на щеката ще си с 20 грамова, и второ при много силно течение с фидер пръчката хранилката гарантирано няма да пада на едно и също място.
Бутник, малко пресилваш нещата!!!!
Има исвестен риск от големите тежести по щеките но нямам спомен някои от десетките ми познати щекари да си я е чупил по този начин.
За излета на град Левски за който Дидо говори хванах 6-7 риби от които само една на фидер а осталите на щеката с хранилка.
Колегите с които бях хванаха по 10-12 риби именно защото заложиха направо на щеката с хранилка а не си губиха времето с фидери.
За сведение рибите кълвяха почти в талвега и местните риболовци които ловяха на влашка плувка имаха по 1-2 риби.